Ο… μετρονόμος της Ατλέτικο

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ο… μετρονόμος της Ατλέτικο

bet365

Ο Τιάγκο υπέστη κάταγμα κνήμης και ο Σιμεόνε χάνει τον κορυφαίο του για τρεις μήνες, δίχως μάλιστα να έχει αντίστοιχα ποιοτική λύση για το κέντρο. Οπότε καλείται να… εφεύρει μία.

Στις 23 Νοεμβρίου η Ατλέτικο έπαιξε στην έδρα της Μπέτις. Κάποια στιγμή άρχισε να πιέζει ψηλά. Πίσω από την πρώτη γραμμή της επιθετικής άμυνας της βρισκόταν ο Τιάγκο. Πάντοτε εκεί, απροσπέλαστος φρουρός όχι μόνο ανασταλτικά, αλλά και εκείνος που δίνει την πρώτη πάσα στους μπροστινούς για να πατήσουν την αντίπαλη περιοχή. Κάπως έτσι λοιπόν εκείνος ήταν που έκλεψε ξανά, για να ξεκινήσει η φάση του γκολ του Κόκε, του γκολ που χάρισε στην ομάδα του την νίκη.

Σε εκείνο το ματς, δύο αγωνιστικές πριν δηλαδή, ο Τιάγκο έκανε 16 κλεψίματα, έχοντας καταλογισμένο εις βάρος του μονάχα ένα φάουλ! Ποτέ κανείς άλλος στο ισπανικό ποδόσφαιρο την τελευταία διετία δεν είχε περισσότερες επαναφορές της μπάλας υπέρ της ομάδας του σε ένα και μόνο παιχνίδι. Συνολικά μάλιστα στη φετινή σεζόν έχει φτάσει τα 84 και βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας του πρωταθλήματος, έχοντας το 17% των συνολικών κλεψιμάτων των Μαδριλένων.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό που καθιστά τον Πορτογάλο μέσο πολύτιμο για την εύρυθμη λειτουργία αυτού που έχει στο μυαλό του ο Ντιέγο Σιμεόνε. Ο Τιάγκο βγαίνει νικητής στο 67% των μονομαχιών που δίνει, ενώ έχει και απεριόριστη συμβολή στο δημιουργικό κομμάτι, μοιράζοντας σωστά τις πάσες του κατά 88,7%. Ουσιαστικά είναι ένας box to box εγκέφαλος που τα κάνει όλα και συμφέρει. Παίζει λίγο μπροστά από τον πιο κόφτη Γκάμπι ή ακόμα και μόνος του πίσω, όταν ο αρχηγός πρέπει να πάρει ανάσες. Ξέρει μπάλα, σουτάρει, μοιράζει, έχει ηγετικό χαρακτήρα και όλα αυτά τα γουστάρει τρελά ο Τσόλο.

Ουσιαστικά όμως είναι ο ίδιος ο προπονητής του που τα έχει βγάλει όλα αυτά από τον Τιάγκο. Ο Σιμεόνε τον βρήκε στην Ατλέτικο και τον εξέλιξε. Αρχικά δανεικός και στη συνέχεια ως ελεύθερη μεταγραφή με μηδενικό κόστος από τη Γιουβέντους, στα 33 του είναι καλύτερος από ποτέ. Ο Τιάγκο Μέντες το παραδέχεται και από μόνος του ότι φέτος βγάζει γούστα: «Ούτε στα νιάτα μου δεν ήμουν τόσο καλός, με τόση ενέργεια και μυαλό. Δουλεύω καλά, νιώθω καλά και μπορώ να πω ότι βρίσκομαι στο πιο σούπερ σημείο της καριέρας μου».

Μόνο που αυτά τα έλεγε μετά τη Μπέτις στις 23 του μήνα και την επόμενη αγωνιστική όλα αυτά χάλασαν. Ο Μάρκο Ασένσιο πάτησε με τις τάπες στην κνήμη του Πορτογάλου, την έσπασε και τον αφήνει εκτός δράσης για το επόμενο τρίμηνο. «Ο Τιάγκο είναι ο καλύτερος παίκτης σε όλη την Primera», έλεγε λυπημένος μετά το ματς με την Εσπανιόλ ο συμπαίκτης του, Φιλίπε Λουίς. Ο Τσόλο γνωρίζει καλά ότι ο Βραζιλιάνος μπακ του είχε δίκιο. Τι θα κάνει τώρα χωρίς τον καλύτερο του; Πλέον ο κόουτς θα πρέπει να εφεύρει μία λύση. Προς το παρόν όμως έχει να επιλέξει από αυτές τις περιπτώσεις…

Σαούλ Νίγκεθ
Φαίνεται να αποτελεί την πιο λογική εναλλακτική. Μόλις έκλεισε τα 21 και κερδίζει διαρκώς πόντους στο καρνέ του Τσόλο. Ακόμα και μετά τον τραυματισμό του Τιάγκο, εκείνος μπήκε ως αλλαγή και τα έκανε όλα σωστά. Εχει χαρακτηριστικά που μοιάζουν αρκετά με εκείνα του συμπαίκτη του αν και θεωρείται λίγο πιο soft στα μαρκαρίσματα. Ωστόσο, έχει επιθετικά χαρίσματα και καλά τρεξίματα. Λογικά αυτός θα είναι πλέον ο βασικός έως ότου επιστρέψει ο Τιάγκο.

Τομάς Παρτέι
Και να που ήρθε η ώρα να πάρει τις ευκαιρίες του. Γεννημένος στη Γκάνα, βρέθηκε στη Β' ομάδα της Ατλέτικο το 2012. Δανεικός στη Μαγιόρκα και πέρσι στην Αλμερία, ο 22χρονος είναι γνωστός στο ισπανικό κοινό. Ο Τσόλο κάτι ήξερε και τον κράτησε φέτος στο ρόστερ και τον έβαλε κόντρα στην Εσπανιόλ για πρώτη φορά. Ο Τομάς είναι κλασικός Αφρικανός αμυντικός μέσος. Εχει τρομερά τρεξίματα, είναι ανίκητος σε μάχες σώμα με σώμα, έχει τεράστιο διασκελισμό, μα υστερεί σε τεχνικά χαρακτηριστικά και στο passing που χρειάζεται ο προπονητής του. Σε σχέση με τον Τιάγκο είναι πιο κόφτης και μοιάζει περισσότερο στον Γκάμπι.

Ματίας Κρανεβίτερ
Πρόκειται για ένα πουλέν του Τσόλο. Τον παρακολουθεί από το ξεπέταγμα του στη Ρίβερ Πλέιτ (2013) και το καλοκαίρι έδωσε εντολή να προχωρήσει η αγορά του. Τον άφησαν όμως δανεικό στους Εκατομμυριούχους και τον Γενάρη θα βρεθεί εσπευσμένα στη Μαδρίτη. Οι συμπατριώτες του ήδη τον παρομοιάζουν με τον Χαβιέρ Μασεράνο και θεωρείται ο διάδοχος του στο κέντρο της Εθνικής Αργεντινής. Βέβαια ο 22χρονος δεν έχει εμπειρία από την Ευρώπη και θα είναι δύσκολο να βρεθεί με το καλημέρα βασικός. Ωστόσο, είναι μεγάλο ταλέντο και ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που κάνει ο Τιάγκο. Μαζεύει μπάλες και ξέρει ο ίδιος καλή μπάλα. Σωστές μεταβιβάσεις και ακόμα και ντρίμπλες. Ο Κρανεβίτερ μοιάζει ο ιδανικός για το ρόλο, αλλά θα χρειαστεί μάλλον τον χρόνο προσαρμογής του.

Ολιβερ Τόρες και Κόκε είναι οι άλλες εναλλακτικές του Σιμεόνε. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παίξουν ιδανικά τόσο πίσω, αλλά κόντρα σε πιο αδύναμους αντιπάλους θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιλογές και ειδικά ο δεύτερος.

Είχε που είχε θέμα στο κέντρο η Ατλέτικο και τώρα αυτό αποκαλύπτεται ακόμα πιο εμφατικά. Ούτως ή άλλως με τον Τιάγκο να οδεύει προς τα 34 και τον Γκάμπι προς τα 33, η ομάδα οφείλει να αγοράσει κάποια στιγμή μία έτοιμη, έμπειρη λύση για την μεσαία γραμμή, μιας και όλες οι άλλες θέσεις είναι τέλεια καλυμμένες!


Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος