Αγκάθια στο παραμύθι του Ρανιέρι

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Αγκάθια στο παραμύθι του Ρανιέρι

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τα νούμερα που λένε την αλήθεια στην περίπτωση της Λέστερ και τον «διαβολομήνα» που βρίσκεται μπροστά της.

Για τον τρόπο που ο Κλαούντιο Ρανιέρι ανέλαβε την «κληρονομιά» που άφησε στην ξέφρενη περσινή κούρσα σωτηρίας ο Νάιτζελ Πίρσον, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ. Ο Ιταλός άλλαξε σχηματισμό, αλλά έχτισε την φετινή ομάδα στις βάσεις της περσινής. Έχει ξεκάθαρους ρόλους, αθλητικότητα και μοναδική ικανότητα στις αντεπιθέσεις. Αμύνεται βαθιά, κλείνει χώρους προς τα πίσω και χτυπάει σε εκείνους που αφήνει ο αντίπαλος. Μια ματιά στους αριθμούς αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Η Λέστερ είναι πρώτη σε βαθμούς και γκολ, έχοντας 28 σε αμφότερες τις κατηγορίες. Στην κατοχή, όμως, με 43% μέσο όρο είναι 18η στην Premier League, ενώ με 72% ακρίβεια στις πάσες είναι 20η στη σχετική κατηγορία. Χαμηλά βρίσκεται και στον συνολικό αριθμό πασών ανά παιχνίδι, αφού οι 342 που κάνει την κατατάσσουν 19η. Σε ποιες ακόμα κατηγορίες είναι πρώτη; Στο ποσοστό των μακρινών πασών, όπου έχει 21%, μιας και σε αυτές βασίζονται οι ταχύτατες αντεπιθέσεις της και η συγκομιδή του Βάρντι. Και στους πόντους που έχει κατακτήσει ενώ χάνει. Δέκα στους 28. Δεν τους λες και λίγους. Τι «λένε» λοιπόν οι αριθμοί; Κατοχή στον αντίπαλο, λίγες πάσες, μακρινές μπαλιές, πολλά γκολ από αυτές και τρομερή μαχητικότητα.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που φάνηκε κυρίως στον τρόπο που την αντιμετώπισε η Νιούκαστλ, για να δεχθεί τελικά τρία γκολ. Αρκετές ομάδες αρνούνται να δείξουν την δέουσα προσοχή στην ομάδα του Ρανιέρι. Η λογική «Λέστερ είναι, θα ξεφουσκώσει», δείχνει να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο. Δεν εξηγείται αλλιώς πως δίνεις χώρους σε μια ομάδα που χάρη σε αυτούς είναι πρώτη στη βαθμολογία. Πως αφήνεις τον εκπληκτικά γρήγορο και ικανό στο ένας εναντίον ενός Τζέιμι Βάρντι, πρώτο σκόρερ στην Premier League, με ένα αντίπαλο και αυτόν κοντά του. Έχοντας «γυρίσει» τόσα ματς και συνεχίζοντας το τρελό σερί της, η Λέστερ έχει φανταστική ψυχολογία και αυτό βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Βρίσκει όμως αμυντικές συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με την πορεία της αυτές τις 13 πρώτες αγωνιστικές.

Με αυτά και με αυτά λοιπόν οι Blues φτάνουν τέλη Νοεμβρίου στην κορυφή για πρώτη φορά μετά το 1963, όταν οι θρυλικοί «Ice Kings» συμπλήρωσαν 18 ματς χωρίς ήττα και τελικά τερμάτισαν τέταρτοι, παίρνοντας μόνο μια νίκη στα τελευταία εννιά ματς. Η τωρινή ομάδα δύσκολα θα κρατήσει μέχρι τότε. Η πορεία της στα ματς που ακολουθούν θα κρίνει πολλά για το υπόλοιπο και θα δείξει με αρκετή σαφήνεια πως μπορεί να διαχειριστεί τα «αγκάθια». Πρώτα υποδέχεται την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ταξιδεύει στη συνέχεια στο Σούονσι και επιστρέφει στο King Power για να φιλοξενήσει την Τσέλσι. Ακολουθούν δύο διαδοχικές εκδρομές στο Μέρσεϊσαϊντ για τα ματς με Έβερτον και Λίβερπουλ. Και κλείσιμο του 2015 με εντός έδρας ματς απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι. Το μοτίβο των «Αλεπούδων» είναι πλέον γνωστό. Αντιμετωπίσιμο. Έτσι, βέβαια, σκέφτηκαν και κάποια από τα προηγούμενα «θύματα», αλλά η Άρσεναλ, η μοναδική top 4 ομάδα που έχει τεθεί απέναντί της, της έβαλε πέντε γκολ. Ο ίδιος ο Ρανιέρι κρατά χαμηλά τη μπάλα: «Είναι μεγάλη ικανοποίηση αλλά είμαι ήρεμος. Η Λέστερ έχει δημιουργηθεί για να πετύχει τους στόχους της, όχι για να κατακτήσει την Premier League. Εχουμε δύο δυνατά χαρακτηριστικά, το ομαδικό πνεύμα και την ταχύτητα στην εκτέλεση».

Πέραν του ομαδικού, τα παιχνίδια μέχρι την πρωτοχρονιά θα δείξουν και μέχρι που μπορεί να φτάσει πραγματικά ο Τζέιμι Βάρντι, το βαρύ πυροβολικό της Λέστερ. Ο άνθρωπος που μαζί με τον Μαρέζ κάνουν την πραγματική διαφορά και έφτασε τα 10 σερί γκολ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Φαν Νίστελροϊ. ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε την απίθανη ιστορία του. Ο 28χρονος επιθετικός έφτασε τα 12 γκολ φέτος και σκοράρει με κάθε τρόπο. Μετράει ένα τέρμα ανά 74 λεπτά και έχει βρει δίχτυα 3 φορές από την βούλα του πέναλτι, 9 με σουτ με το δεξί, 2 με το αριστερό και μία με το κεφάλι. Η πορεία του ακολουθεί την εκτίναξη της ομάδας, που σε 18 μήνες βρέθηκε από την τελευταία στην πρώτη θέση.

Πέραν της συνολικής συγκομιδής του, που είναι αποτέλεσμα και του πλάνου της Λέστερ, ο Βάρντι έχει δείξει αξιοσημείωτη ωρίμανση στον τρόπο παιχνιδιού. Το 32% των συνολικών του σουτ πλέον καταλήγει στα δίχτυα, την ώρα που την αντίστοιχη χρονική στιγμή πέρυσι μετουσίωνε το 7%. Ο επιθετικός από το Σέφιλντ δεν βάζει πλέον απλά το κεφάλι κάτω και τρέχει. Γνωρίζει που είναι ο αντίπαλος, σκέφτεται την επόμενη κίνηση, συντονίζεται με τις κινήσεις των συμπαικτών του, έχει δουλέψει απίστευτα τα τελειώματα. Απομονώνει τους σέντερ μπακ, τους κυνηγάει όταν η κατοχή είναι στον αντίπαλο και έχει 100% αντίληψη του χώρου, ο οποίος αποτελεί και το βούτυρο στο ψωμί του. Φαίνεται και από τις δηλώσεις του ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα: «Έχει να κάνει με τη σκληρή δουλειά και τους παίκτες που έχω τριγύρω μου και με βρίσκουν σε θέσεις που μπορώ να σκοράρω. Είναι τόσο απλό».

Το τιμ των «Αλεπούδων» έχτισε στα physical στοιχεία του και στο ταλέντο του στο σκοράρισμα και όπως αποκάλυψε ο Γκάρι Νέβιλ, ο οποίος τον έχει δουλέψει στις προπονήσεις της Εθνικής Αγγλίας, ανταποκρίνεται πλέον και σε κλειστούς χώρους. Όπως όμως και η ομάδα του, έτσι και εκείνος στον επόμενο μήνα θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ υψηλότερου επιπέδου αντιπάλους. Εκεί θα φανεί και το πως θα περιμένουμε τη Λέστερ στον δεύτερο γύρο. Οι περισσότεροι τονίζουν ότι μια θέση στην οκτάδα πρέπει να αποτελεί τον βασικό της στόχο μέχρι το τέλος. Όπως και να έχει, ακόμα κι αν όπως αναμένεται η Λέστερ ξεφουσκώσει, η εξαιρετική μέχρι στιγμής πορεία της δεν μπορεί να αμαυρωθεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.