Ο Σίλβα είχε και πάλι ένα ενδιαφέρον σχέδιο

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Ο Σίλβα είχε και πάλι ένα ενδιαφέρον σχέδιο

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει την ιδέα του Πορτογάλου με αυτές που είχαν οι προηγούμενοι εννέα προπονητές που επισκέφθηκαν το Μόναχο.

Λόγω της δουλειάς μου στον ΟΤΕ TV, αλλά και επειδή αντιλαμβάνομαι τον Πεπ Γκουαρδιόλα όπως ακριβώς τον χαρακτήρισε το βράδυ της Τρίτης ο Εστεμπαν Καμπιάσο, δηλαδή ως τον προπονητή που επηρεάζει στη σημερινή εποχή περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό του τον τρόπο που παίζεται, στρατηγικά, το παιχνίδι στο υψηλότερο επίπεδο, είχα παρακολουθήσει και αναλύσει την συντριπτική πλειονότητα των εννέα προηγούμενων αγώνων της Μπάγερν στο Μόναχο στην τρέχουσα σεζόν. Κι αυτό που είδα το βράδυ της Τετάρτης ήταν μια copy&paste εικόνα, με fine tuning της Μπάγερν με γνώμονα τα ευρήματα της μελέτης της ανασταλτικής δράσης του Ολυμπιακού και βασική ιδέα το πώς η Μπάγερν θα κατάφερνε να “ανοίξει” το τείχος που θα δημιουργούσαν οι δύο αμυντικές γραμμές των Ερυθρόλευκων.

Αν δεν έχεις δει πολλά από τα προηγούμενα παιχνίδια, θα τεκμηριώσω απλοϊκά τον “copy&paste” ισχυρισμό μου: Ο μέσος όρος κατοχής μπάλας των 9 προηγούμενων εντός έδρας αγώνων ήταν 68%. Χθες ήταν 68.6%. Ο μέσος όρος ακρίβειας στις μεταβιβάσεις ήταν 89%. Χθες ήταν 90%. Ο μέσος όρος των σουτ ανά παιχνίδι ήταν 20. Χθες έκανε 19. Ο μέσος όρος των σουτ εντός στόχου ήταν 8.5. Χθες έκανε 8. Το 71% των γκολ που είχε επιτύχει είχαν έρθει από open play. Χθες και τα 4 ήρθαν με τον “αγαπημένο” της τρόπο. Υπήρξε μόνο μια σημαντική διαφοροποίηση χθες έναντι του μέσου όρου: στις ντρίμπλες. Η Μπάγερν είχε 14.2 επιτυχημένες ντρίμπλες ανά ματς. Χθες μόνο 4. Διότι σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα προηγούμενα παιχνίδια, η Μπάγερν τούτη τη φορά ξεκλείδωσε την αντίπαλη άμυνα νωρίτερα και με διαφορετικούς τρόπους. Εκμεταλλεύτηκε λάθη, έλλειψη ρυθμού και συγκέντρωσης των παικτών του Ολυμπιακού και το παιχνίδι στον αέρα περισσότερο από όσο το κάνει συνήθως. Και εδώ κρύβεται το “κρίμα” της χθεσινής βραδιάς για τον Ολυμπιακό, στο “νωρίς”: για ακόμη μια φορά ο προπονητής του είχε προετοιμάσει και σχεδιάσει καλά μια τακτική παρτίδα απέναντι στην κατά τεκμήριο πιο φορμαρισμένη – μαζί με την Μπάρτσα – ευρωπαϊκή ομάδα. Ομως η έλλειψη ρυθμού, τα ατομικά λάθη και η ποιοτική διαφορά σε ατομικό επίπεδο καθόρισαν τη μοίρα του ματς και έστειλαν “αδιάβαστο” ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και μελετημένα σχέδια προπονητή, από όσα έχουν περάσει μέχρι σήμερα από την “allianz arena”.

Η ιδέα του Σίλβα ήταν ενδιαφέρουσα: έκανε ό,τι είχε δει να κάνουν και οι προηγούμενες ομάδες που δυσκόλεψαν, έστω για κάποιο διάστημα, την Μπάγερν, φέρνοντας κοντά τις δύο αμυντικές γραμμές, έβαλε τον Καμπιάσο να κυκλοφορήσει ανάμεσα σε αυτές για να εμποδίσει τα τρίγωνα, τις σπόντες και όποια άλλη επινόηση συνδυαστικού ποδοσφαίρου και συντόνισε τους πλάγιους επιθετικούς του με τους μπακ και τους χαφ προκειμένου να μην αφήσει την Μπάγερν να δημιουργεί αριθμητικό πλεονέκτημα στις πτέρυγες. Κι όλο αυτό, όπως κανείς αντιλαμβανόταν στο πρώτο 10'λεπτο, ο Σίλβα είχε την ιδέα να το “τρέχει” όσο πιο κοντά στην μεσαία γραμμή, κι όχι με το σύνηθες αμυντικό βάθος που επιλέγουν οι προπονητές που επισκέπτονται το Μόναχο. Επιλογή που φανέρωνε την επιθυμία του προπονητή του Ολυμπιακού να “παίξει” και όχι μόνο να καταστρέψει.

Οπως κανείς καταλάβαινε τόσο από τις αρχικές επιλογές όσο και από τις πρώτες κινήσεις των ποδοσφαιριστών του, ο Γκουαρδιόλα είχε σχεδιάσει το ματς πάνω στην παραδοχή ότι θα έβρισκε φράγματα στον άξονα. Και επειδή του έλειπε ο καλύτερός του μέσος στην κάθετη ανάπτυξη, ο Τιάγκο, ο Πεπ είχε σχεδιάσει παιχνίδι που θα στηριζόταν στους τέσσερις μεσοεπιθετικούς με την ικανότητα να γίνονται εξτρέμ, με την επιδίωξη να ανοίξει τον Ολυμπιακό από το πλάι. Θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα τακτική μονομαχία και σίγουρα ένα μεγάλο τεστ για τις σημερινές δυνατότητες του Ολυμπιακού όλο αυτό που θα ζούσε στο τερέν του Μονάχου αν δεν πλήρωνε τόσο ακριβά μέσα σε 20' λεπτά την έλλειψη ρυθμού, που είχε ως συνέπεια και την έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά και την γκίνια που συνόδεψε τα ατομικά λάθη, με τις σπόντες και το γλίστρημα που έδωσαν στην Μπάγερν συνθήκες για τα τρία γκολ. Αν δεις σε replay τις φάσεις των γκολ, θα διαπιστώσεις ότι ο Ολυμπιακός ήταν σωστά στημένος και δεν πλήρωσε μια τακτική αδυναμία του, παρά μόνο τα ατομικά λάθη και την ατομική ποιοτική διαφορά.

“Ημασταν κακοί και δεν μας βγήκε τίποτα από όσα είχαμε σχεδιάσει για αυτό το ματς”, είπε ο πάντοτε ψύχραιμος μετά την λήξη των αγώνων Σίλβα. Η κύρια ανάγκη του Ολυμπιακού μετά από αυτό το παιχνίδι όμως ήταν να εξακολουθεί να πιστεύει ο ίδιος, δηλαδή η ομάδα, στο σχέδιο και τις ιδέες του προπονητή της. Διότι αυτό είναι το βασικό συστατικό για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα μιας ομάδας. Στην πιο κακή βραδιά του λοιπόν στο Champions League ο Ολυμπιακός μπορεί να ξέρει ότι το σχέδιο ήταν καλό. Και αυτό είναι που τον νοιάζει περισσότερο τώρα που θα προετοιμαστεί ψυχοπνευματικά για τον τελικό με την Αρσεναλ. Να ξέρει ότι αν οι ποδοσφαιριστές ακολουθήσουν το πλάνο και έχουν καλύτερο ρυθμό και μεγαλύτερη συγκέντρωση ο Ολυμπιακός θα έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να εξαντλήσει τις πιθανότητες που έχει για την ολοκλήρωση μιας υπέρβασης που θα αφήσει εκτός συνέχειας στο Champions League μια ομάδα που δεν αποκλειόταν ποτέ σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης την τελευταία 15ετία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball