Special... Kalinic

Special... Kalinic

Special... Kalinic

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Νίκολα Κάλινιτς της Φιορεντίνα που εξελίσσεται στον πιο value-for-money επιθετικό της Serie A.

Καλοκαίρι του 2015. Οι τιφόζι της Φιορεντίνα αφήνουν πανό έξω από το Artemio Franchi κατηγορώντας τα αδέρφια Ντέλα Βάλε για έλειψη σοβαρής μεταγραφικής δραστηριότητας. Οι ξενερωμένοι οπαδοί τίθενται υπέρ του απερχόμενου προπονητή, Βιντσέντζο Μοντέλα, στον οποίο έδιναν δίκιο για την άποψη ότι το κλαμπ δεν έχει φιλοδοξίες και σκοπό να κάνει επενδύσεις. Μέσα στον χαμό και ενώ Γιουβέντους, Ρόμα, Μίλαν αποκτούσαν Πάουλο Ντιμπάλα, Μάριο Μάντζουκιτς, Εντιν Τζέκο, Κάρλος Μπάκα, ένας Κροάτης προσγειωνόταν μέσα σε απόλυτη ησυχία στην Φλωρεντία. Μερικούς μήνες μετά και ενώ έχει περάσει το 1/3 του Campionato, ο Νίκολα Κάλιντιτς έχει προκαλέσει απίστευτο ντόρο γύρω από το όνομά του και έχει βοηθήσει την Φιορεντίνα να δείχνει τεράστια φιλοδοξία υπό τις οδηγίες του Πάουλο Σόουζα.

Στο πιο πρόσφατο ματς της Serie A η Φιορεντίνα έχανε 0-2 στο ημίχρονο από την Εμπολι και ο Σόουζα ενημέρωσε τον Κάλινιτς ότι μπαίνει. Με κεφαλιά στο 55' από σέντρα του Μάρκος Αλόνσο και με πλασέ από κοντά στο 61' από γύρισμα του Μπαμπακάρ ο Κροάτης έφερε τα πάνω-κάτω και λίγο αργότερα άγγιξε το δεύτερο χατ τρικ στο πρωτάθλημα αλλά η μπάλα έσπασε το οριζόντιο δοκάρι στο σουτ εντός περιοχής. Η βαθμολογία της Gazzetta τον είχε κορυφαίο παίκτη του αγώνα (7.5).

Οι Βιόλα τον απέκτησαν δίνοντας 5.2 εκατ. ευρώ στην Ντνιέπρ, ενώ ο ίδιος δέχθηκε μείωση αποδοχών 800.000 ευρώ τον χρόνο για να παίξει στην Φιορεντίνα, όμως αυτά τα χρήματα θα τα πάρει και με το παραπάνω. Αυτό γιατί όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Gazzetta dello Sport, στο συμβόλαιό του έχει μπει ειδικός όρος σύμφωνα με τον οποίο για κάθε 10 γκολ που βάζει σε όλες τις διοργανώσεις θα παίρνει bonus 1.2 εκατ. ευρώ. Με τα δύο με την Εμπολι το έπιασε το πρώτο 'μαξιλαράκι' και όπως το πάει θα αναγκάσει το αφεντικό να ξηλωθεί ξανά στο μέλλον. «Ο Κάλινιτς είναι ένας πρωταθλητής» είπε ο Αντρέα Ντέλα Βάλε, ο οποίος προφανώς δεν θα έχει πρόβλημα να ξοδέψει με αυτόν τον τρόπο.

Με τα 9 γκολ στην Serie A (έχει ένα στο Europa League), ο 26 φορές διεθνής επιθετικός είναι στο Νο2 των πρώτων σκόρερ μαζί με τον Εντερ πίσω μόνο από τον επίσης on-fire, Γκονσάλο Ιγουαΐν της Νάπολι. Εκτός από τα γκολ του όμως, η δουλειά που κάνει είναι εκπληκτική, έχοντας κερδίσει κόκκινες με Μίλαν και Ιντερ και βοηθώντας στην αμυντική λειτουργία ξεκινώντας να μαρκάρει από πολύ ψηλά. Μπολόνια, Ιντερ (3), Νάπολι, Ελλάς Βερόνα, Σαμπντόρια είναι οι υπόλοιπες ομάδες που έχουν μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα τους από ενέργειες του παίκτη που ξεκίνησε από την Χάιντουκ Σπλιτ και εκτός από επιθετικός έχει χρησιμοποιηθεί φέτος και ως δεκάρι.

«Έχει ωριμάσει πολύ τα τελευταία 1-2 χρόνια. Είναι πολύ συγκεντρωμένος και απόλυτα επαγγελματίας. Από παιδί μπορούσες να δεις ότι πρόκειται για φαινόμενο» είπε ο συμπατριώτης του και πάλαι ποτέ σταρ της Μίλαν και της Εθνικής Κροατίας, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, ενώ ένας άλλος legend των Χρβάτσκι, ο Νταβόρ Σούκερ, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του. «Ο Νίκολα είναι τόσο ψυχρός μπροστά από την εστία όσο και ο Μίροσλαβ Κλόζε. Είναι επίσης ο πρώτος αμυντικός, έχετε δει πως πρεσάρει; Δεν προκαλεί απορία γιατί είναι ο αγαπημένος του προπονητή».

Πριν το ματς με την Ίντερ -στο οποίο έγινε ο πρώτος παίκτης των Βιόλα που κάνει χατ τρικ στο San Siro μετά 82 χρόνια- ο Κάλινιτς βγήκε μία βόλτα στην Φλωρεντία με τον capitano, Μανουέλ Πασκουάλ. Ένας χασάπης βρέθηκε μπροστά τους. «Ο νέος Μπατιστούτα, Νο1». Ο 27χρονος μπορεί να μην είναι ο νέος Γκαμπριέλ Μπατιστούτα όπως έχουν βιαστεί για... ιεροσυλία οι οπαδοί, όμως στα εκπληκτικά χρόνια του ο μυθικός Batigol δεν κατάφερε να γίνει... παγωτό. Αν βρεθείς στην πόλη και ζητήσεις ένα 'violanic' θα δεις να σου έρχεται ένα με μωβ χρώμα το οποίο πήρε το όνομά του από τον Κροάτη και μπήκε σε διαγωνισμό των 20 καλύτερων Gelatieri στο φεστιβάλ παγωτού στην Φλωρεντία.

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης