The Interims One

The Interims One

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τη μονιμοποίηση του Αντρέ Σούμπερτ στον πάγκο της Γκλάντμπαχ.

«Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει τίποτα πιο μακρινό από την επιτυχία του χθες». Η ατάκα του Αντρέ Σούμπερτ μετά το ντεμπούτο του στον πάγκο της Γκλάντμπαχ και τη νίκη με 4-2 επί της Άουγκσμπουργκ έχει κάτι το οξύμωρο. Γιατί οι μαζεμένες επιτυχίες του χθες, τον έφεραν μόνιμα στη θέση του Λουσιέν Φαβρ.

Ο 44χρονος τεχνικός δεν είναι, πλέον, ο άνθρωπος της μετάβασης, αλλά του μέλλοντος. Κέρδισε με το σπαθί του τη θέση στον πάγκο των πουλαριών και ένα συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2017. «Αυτό το συμβόλαιο είναι το πρώτο βήμα. Πρόθεσή μας είναι να δουλέψουμε μαζί μακροπρόθεσμα», αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής, Μαξ Έμπερλ, που έψαχνε τον «τέλειο προπονητή» για την Μπορούσια και τελικά τον βρήκε από το πουθενά και στο πιο απίθανο μέρος.

Διότι, κάποια πράγματα στη ζωή γίνονται πολύ γρήγορα. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι η Γκλάντμπαχ προσέλαβε τον Σούμπερτ για τη δεύτερη ομάδα, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τα ταλέντα του συλλόγου. Από προπονητής στην Πάντερμπορν, στην Ζανκτ Πάουλι, στην U15 της Γερμανίας, στην U23 της Γκλάντμπαχ, τώρα είναι περήφανος κάτοχος ενός στοιχειωμένου ρεκόρ στην Bundesliga, ένας «Rekordtrainer». Διότι, με 6 νίκες στα πρώτα του 6 ματς είχε ξεκινήσει ο Βίλι Έντενμαν με τη Στουτγκάρδη το 1986.

«Είμαστε όλοι υπηρεσιακοί», είχε πει ο Σούμπερτ μετά τη μεγάλη νίκη επί της Χέρτα στο Βερολίνο, όταν όλοι έβλεπαν ότι η δυναμική έχει αλλάξει και ότι αυτή η σχέση έχει τεράστια προοπτική για το μέλλον. Έτσι, δεν ήταν έκπληξη και ο τίτλος του 11Freunde: «The Interims One», «ο υπηρεσιακός». Μοιάζει σαν τίτλος ταινίας του χόλιγουντ. Όχι ότι ο Σούμπερτ δεν έχει εμπειρία από κάτι τέτοιο.

Το 2013 είχε κυκλοφορήσει το ντοκιμαντέρ «Trainer» στη Γερμανία. Πρωταγωνιστές ήταν τρεις προπονητές, που προσπαθούσαν να βρουν το δρόμο τους προς την Bundesliga. Η κάμερα ακολούθησε τους Φρανκ Σμιντ (Πάντερμπορν), Στέφαν Σμιντ (Χάιντενχαϊμ) και Αντρέ Σούμπερτ (Ζανκτ Πάουλ) κατά τη διάρκεια της σεζόν. Όλοι αναφέρθηκαν στο στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από το προπονήσουν στην πρώτη κατηγορία. Μετά από δύο χρόνια μόνο ένας τα έχει καταφέρει.

«Κάποιες φορές είσαι τυχερός, ώστε να βρεθείς στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή», είχε πει ο Σούμπερτ, που δεν είδε τον «προβιβασμό» του ως ευκαιρία, αλλά ως πρόκληση. Ουσιαστικά ήταν και τα δύο, όμως με τη νοοτροπία του μάλλον κέρδισε και το παιχνίδι. Έπρεπε να μαζέψει τα κομμάτια μίας πληγωμένης ομάδας, που είχε χάσει τον προσανατολισμό της. Και το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο. «Ο Σούμπερτ βγήκε από τη σκιά του Φαβρ πιο γρήγορα από ό,τι πυροβολεί ο Λούκι Λουκ τη δική του», έγραψε ο Ilja Behnisch στο 11Freunde. Πλέον, αποτελεί την αγαπημένη ιστορία όλων. Διότι, όλοι λατρεύουν τα αουτσάιντερ, τις εκπλήξεις από το πουθενά.

Ο Έμπερλ δεν βιάστηκε να πάρει την απόφασή του. Και καλά έκανε. Το μομέντουμ της στιγμής μπορεί να ήταν παραπλανητικό. Πείστηκε για τις ικανότητες του Σούμπερτ, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Το συμβόλαιο δεν ήρθε λόγω έλλειψης εναλλακτικών επιλογών, αλλά επειδή αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη επιλογή. Η «τελειότητα», που έψαχνε ο Γερμανός παράγοντας τελικά ήταν μπροστά του. «Είχαμε καλές συζητήσεις. Ήταν καλό να συζητάμε για τη στρατηγική του συλλόγου και τις προοπτικές επιτυχίας», αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής της Μπορούσια.

Ο «γητευτής των πουλαριών», όπως τον χαρακτήρισε η Berliner Morgenpost έχει καταφέρει να δώσει κίνητρο στους παίκτες. Δεν άλλαξε μόνο τις λεπτομέρειες στο παιχνίδι της Γκλάντμπαχ, αλλά ήταν όλες οι σωστές. Οι παίκτες του πιέζουν πιο ψηλά, παίζουν με μεγαλύτερη ένταση, δεν φοβούνται να κάνουν το λάθος. Παίρνουν περισσότερα ρίσκα από πριν και αυτό στο τέλος έφερε την επιτυχία και την ψυχολογία. Πλέον, υπάρχει Plan B και προσαρμοστικότητα.

«Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι οι παίκτες καταλαβαίνουν τον προπονητή», τόνισε ο Έμπερλ, που είδε άμεσα τα αποτελέσματα της «χημείας», πριν επιλέξει να προσφέρει στον Σούμπερτ τη μονιμοποίηση. Άλλωστε, και ο προκάτοχός του κάπως έτσι είχε ξεκινήσει. Μοιάζει να είναι στο DNA του συλλόγου τα τελευταία χρόνια να βρίσκει τις λύσεις εκεί που δεν το περιμένει. «Φυσικά και η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει, όμως, να δώσεις την ευκαιρία σε κάποιον, προκειμένου να την αποκτήσει», ολοκλήρωσε ο τεχνικός διευθυντής.

«Τι άλλο θέλουν;» είχε αναρωτηθεί ο Σάκα μετά το ματς με την Χέρτα για το ότι ο Σούμπερτ παρέμενε ως υπηρεσιακός. Τελικά, τα καλά νέα για τους οπαδούς, που τον φωνάζουν «Schubi-Du», και τους παίκτες ήρθαν πριν το ματς με την Ίνγκολσταντ, όταν έγινε γνωστή η τελική απόφαση. Την ημέρα της υπογραφής του συμβολαίου ο λογαριασμός της Γκλάντμπαχ στο facebook άλλαξε κεντρική φωτογραφία. Το «πρόσωπο» του συλλόγου εκφράστηκε μέσω μίας εικόνας, με την οποία έχει συνδεθεί ο Σούμπερτ: το τυχερό πράσινο φούτερ (που φυσικά εδώ και καιρό πουλάει τρελά).

«Η περίοδος του συμβολαίου μου φαίνεται λογική. Γιατί να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2016 και να κάτσουμε και πάλι να συζητήσουμε τον Ιανουάριο; Τώρα, μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά απρόσκοπτα. Και μετά βλέπουμε. Άλλωστε, είναι η πρώτη μου δουλειά στη Bundesliga», τόνισε ο 44χρονος τεχνικός, που παραμένει με τα πόδια στη γη.

«Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα. Αυτό είπα και στον Μαξ Έμπερλ. Θα πρέπει ο προπονητής και ο σύλλογος να έχουν χρόνο, για να μάθουν ο ένας τον άλλο. Είδα πόσο σοβαρός είναι ο σύλλογος από την στήριξη στον Λουσιέν Φαβρ. Παραμένουμε προσγειωμένοι και δεν έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις», είπε ο Σούμπερτ σε συνέντευξή του στην Bramscher Nachrichten. Αυτή τη φορά στον πάγκο της Μπορούσια βρίσκεται ένας προπονητής χωρίς ταμπέλα. Που δεν τον χαρακτηρίζει τίποτα πέρα από αυτά τα πρώτα επικά ματς της Γκλάντμπαχ. «Θέλω να αναπτύξω τις ιδέες μου και την ομάδα». Μετά τα καλά χρόνια με τον Φαβρ, η ώρα της αλλαγής έμοιαζε αναπόφευκτη για τα πουλάρια. Και η εξέλιξη του πρότζεκτ μοιάζει να βρίσκεται ξανά σε «νεανικό» επίπεδο, όπως εκείνη του προπονητή, κάτι που δεν είναι καθόλου κακό. Με φρέσκες ιδέες, με ενθουσιασμό και χωρίς το βάρος του πρόσφατου παρελθόντος...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης