Ο άνθρωπος του Μουρίνιο

Ο άνθρωπος του Μουρίνιο

Ο άνθρωπος του Μουρίνιο

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Γουίλιαν, τον παίκτη που αποτελεί τον άνθρωπο του Ζοσέ Μουρίνιο στις δύσκολες στιγμές που περνά η Τσέλσι.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι προσπαθεί μόνος του να κρατήσει τον Special One. Αυτόν για τον οποίο ουσιαστικά το καλοκαίρι του 2013 άφησε με το στιλό στο χέρι την Τότεναμ για να υπογράψει στην Τσέλσι. «Ο κύριος Μουρίνιο με προσέγγισε, είναι εκπληκτικός προπονητής. Οταν κοιτάζεις τα στατιστικά, μιλούν από μόνα τους. Οσα έχει κάνει στο ποδόσφαιρο και όσα έχει κατακτήσει, μιλούν από μόνα τους». Η αρπαγή του Βραζιλιάνου από την Τότεναμ πήρε ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν οι οπαδοί των Μπλε είδαν με τα μάτια τους τι μπορεί να κάνει. 'The shit from Spurs, they bought his flight, but Willian, he saw the light… He got a call from Abramovich, and off he went to Stamford Bridge'. Δυόμισι χρόνια μετά την κοινή τους άφιξη στο κλαμπ του δυτικού Λονδίνου, ο Γουίλιαν ματώνει για τον προπονητή του και κάνει εκπληκτικά πράγματα για να συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί...

Η προσπάθεια της Τσέλσι να υπερασπιστεί τον τίτλο στην Premier League κράτησε μόλις μερικές εβδομάδες, καθώς τα αποτελέσματα απαγόρευσαν στους Μπλε να έχουν κάποιον στόχο πέρα από την παρουσία στην 4άδα. Η κακή φόρμα όμως, πέρασε και στο Champions League και μετά την ήττα από την Πόρτο (2-1) και τη λευκή ισοπαλία στο Κίεβο, ειδικά μετά και την ήττα από την Λίβερπουλ, αν το ματς στο Λονδίνο στράβωνε, ίσως έγραφε ένα special τέλος. «Ξέρουμε ότι έχουμε πίεση και ότι βρισκόμαστε σε άσχημη κατάσταση επειδή δεν κάνουμε νίκες, όμως μπορούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση ξεκινώντας από τον αγώνα με την Ντιναμό» είπε πριν τον αγώνα ο Γουίλιαν, ο οποίος ήταν ξανά εκεί για τον Ζοσέ όταν στο 77' ο Ντράγκοβιτς πάγωσε το Stamford Bridge (1-1). Με μία ακόμα τηλεκατευθυνόμενη εκτέλεση φάουλ δεν άφησε περιθώριο στον Σοβκόβσκι. Αν και η νίκη δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη, το 2-1 ίσως έσωσε τον Μουρίνιο από μία δεύτερη απομάκρυνση και τον διατήρησε μέσα στον έναν εκ των δύο βασικών στόχων στη χρονιά.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε στο γήπεδο. Χάσαμε κάποια παιχνίδια και ήταν δύσκολα για εμάς, όμως είμαστε έτοιμοι να παίξουμε καλύτερα. Ξέρουμε ότι πρέπει να βελτιωθούμε» είπε ο 27χρονος. «Αν κάποιος άξιζε το νικητήριο γκολ, νομίζω ότι αυτός είναι ο Γουίλιαν. Η εμφάνισή του ήταν απόλυτα ολοκληρωμένη» είπε για τον παικταρά του ο Ζοσέ.

Οι Μπλε έφτασαν στην κορυφαία διοργάνωση τους 7 βαθμούς, όσους ακριβώς έχουν μαζέψει στις τελευταίες 8 αγωνιστικές στην Premier League. Την ώρα που Εντέν Αζάρ, Ντιέγο Κόστα, Σεσκ Φάμπρεγας και Νεμάνια Μάτιτς είναι άλλοι παίκτες σε σχέση με πέρυσι, ο Γουίλιαν είναι καθοριστικός έχοντας σκοράρει με φάουλ και στους 3 αγώνες του ομίλου. Ο Βραζιλιάνος με το τρίτο του γκολ με φάουλ στο CL και πέμπτο σε όλες τις διοργανώσεις, έσωσε ξανά από τα χειρότερα την Τσέλσι, της οποίας είναι και πρώτος σκόρερ. Ο 27χρονος έγινε ο πρώτος που βάζει 3 φάουλ σε μία χρονιά στον θεσμό μετά τη σεζόν 2009-10, όταν το είχε κάνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο με την Ρεάλ Μαδρίτης. Μακάμπι Τελ Αβίβ, Νιούκαστλ, Πόρτο και Σαουθάμπτον ήταν τα προηγούμενα θύματα του μεσοεπιθετικού, ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες έπρεπε να είναι το παράδειγμα για όλους τους συμπαίκτες του.

Τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν δυνατόν να μην εκτιμηθούν από έναν προπονητή όπως ο Μουρίνιο. Εντυπωσιακή φυσική κατάσταση, τρεξίματα που δεν έχουν τέλος, τακτική πειθαρχία και επιστροφές μέχρι τις θέσεις των μπακ και διάθεση για θυσία για χάρη της ομάδας, έχουν κάνει τον Πορτογάλο εθισμένο στον διεθνή άσο. Ο Γουίλιαν δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη στον προπονητή για τον οποίο έπαιξε σε 42 ματς σε όλες τις διοργανώσεις το 2013-14 και 49 το 2014-15. Φέτος έχει αγωνιστεί σε 15 από τα 16 ματς σε Premier League/Champions League και με την εκπληκτική άνοδο στο παιχνίδι του έχει φτάσει σε σημείο να είναι βασικός και στην Εθνική Βραζιλίας (30 συμμετοχές).

Το work ethic του πρώην μεσοεπιθετικού της Σαχτάρ Ντόνετσκ τον κάνει να βελτιώνει το επίπεδό του συνεχώς και όπως φάνηκε πέρυσι, ο ανταγωνισμός είναι κάτι που του κάνει καλό. Η άφιξη του Χουάν Κουαδράδο τον Ιανουάριο απειλούσε τη θέση του, όμως αυτό τον πείσμωσε, σε σημείο που όχι μόνο κράτησε τη θέση του, αλλά ο Κολομβιανός αποχώρησε δανεικός ύστερα από 6 μήνες.

Από τους παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής των Μπλε, με 1.165 είναι φέτος τρίτος σε λεπτά συμμετοχής πίσω μόνο από Αζάρ (1.305) και Ντιέγο Κόστα (1.268) όμως πρώτος σε σουτ (21) και σουτ on-target (11). Αμφότεροι ο περσινός κορυφαίος παίκτης της Premier League και ο πρώτος σκόρερ των Μπλε, θα μπορούσαν να πάρουν παράδειγμα από το fighting spirit του Γουίλιαν, ο οποίος στην πιο δύσκολη στιγμή, είναι ο άνθρωπος του Μουρίνιο...

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης