Η χαμένη έμπνευση

Η χαμένη έμπνευση

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τη μεγάλη νίκη της Μπάγερν επί της Ντόρτμουντ με 5-1.

Καμιά φορά η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ σκληρή. Ο Τούχελ είχε ένα όραμα, το οποίο γκρεμίστηκε απότομα. Η σκηνή με τον προπονητή της Ντόρτμουντ στο δεύτερο ημίχρονο τα έλεγε όλα. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να καλύψει τα μάτια του, καθώς έβλεπε την Μπάγερν να κάνει φύλλο και φτερό τους παίκτες τους. Οι Βεστφαλοί δεν είχαν αυτοπεποίθηση, δεν είχαν καμία ελπίδα. Η μηχανή των γκολ έχει επιστρέψει και στο ντέρμπι, όπως και στο ματς με την Βόλφσμπουργκ, μας προσέφερε σουρεάλ στιγμές.

«Το είχαμε φανταστεί διαφορετικά. Είχαμε προετοιμαστεί και είχαμε έρθει εδώ για τη νίκη. Θα πρέπει να αποδεχθούμε την αποτυχία μας και τη βαριά ήττα. Ίσως να ήταν δικό μου το λάθος. Το πίστεψα, όμως», παραδέχθηκε ο Τόμας Τούχελ στη συνέντευξη τύπου. Κάποια στιγμή ρωτήθηκε για το αν βλέπει να υπάρχει κάποια ομάδα, που να μπορεί να σταματήσει την Μπάγερν. Ήταν η μοναδική στιγμή που βρήκε το χαμόγελό του.

Όχι γιατί ήταν σε καλή διάθεση, αλλά γιατί μόλις είχε γνωρίσει τη συντριπτική ήττα από τον άνθρωπο, που χωρίς να είναι δίπλα του, τα τελευταία χρόνια ήταν «δάσκαλος» για εκείνον. Ήταν μια στιγμή αμηχανίας. Κοίταξε δίπλα του: «Λοιπόν. Τι μπορώ να πω Πεπ;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον Καταλανό, πριν δώσει την απάντησή του. «Όχι. φυσικά και όχι».

Ήταν το ντέρμπι της επιστροφής της Μπορούσια μετά την περσινή καταστροφική σεζόν. Και όπως στις πρώτες μέρες του Κλοπ στον πάγκο, έτσι και σε αυτές του Τούχελ τώρα ήρθε η συντριβή με 5-1 από τους Βαυαρούς. Το 2009, μάλιστα, στο Ντόρτμουντ. Ο πρώτος εναντίον του δεύτερου. Οι δύο αήττητοι σε όλες τις διοργανώσεις. Και στο τέλος η ανωτερότητα ήταν τέτοια, που δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. «Το κυνήγι τελείωσε», ήταν ο τίτλος του Spiegel, που τα έβαλε κάτω. Με τον Γκουρδιόλα στον πάγκο η Μπάγερν έχει τον εντυπωσιακό μέσο όρο των 2,54 βαθμών ανά ματς. Κάτι που σημαίνει ότι αν η Ντόρτμουντ θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα, θα πρέπει στις υπόλοιπες 26 αγωνιστικές να μαζέψει τουλάχιστον 69 βαθμούς... Και, φυσικά, οι Βαυαροί να τα πάνε χειρότερα.

Διαφορά 7 βαθμών μετά το τέλος της 8ης αγωνιστικής δεν υπήρξε ποτέ ξανά στην ιστορία της Bundesliga. Με το 8 στα 8 και +24 διαφορά γκολ μόλις μία ομάδα είχε ξεκινήσει και πάλι. Η Μπάγερν το 2012-13 στη σεζόν του θριάμβου. Μόνο που φέτος τα 28 γκολ είναι ακόμη καλύτερη επίδοση! Οι Βαυαροί, μάλιστα, έχουν ήδη 20 γκολ εντός έδρας, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Γκλάντμπαχ από τη σεζόν 1984-85.

'Οσο για το ματς; Για όλες τις αναλύσεις, που έγιναν πριν τη σέντρα, τελικά τη διαφορά την έκαναν δύο μακρινές μπαλιά του Μπόατενγκ, που εξέθεσαν την άμυνα των Βεστφαλών. Απέναντι στην Μπάγερν, θα πρέπει να έχεις συγκέντρωση για 90', κάτι που οι παίκτες του Τούχελ δεν είχαν. Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν πολύ καλά. Διπλή ζώνη πίεσης ψηλά, ρόμβος στον άξονα και τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε.

Ο Γκουαρδιόλα διάβασε γρήγορα το ματς και όπως έχει δείξει, δεν φοβάται να αλλάξει τα πλάνα του. Ο Αλάμπα πήγε στο κέντρο της άμυνας, το σύστημα άλλαξε και ο έξτρα μέσος έλυσε το πρόβλημα. Όταν, μάλιστα, ο Τούχελ άλλαξε τη διάταξη της Μπορούσια σε 4-1-4-1, ο Καταλανός ακολούθησε, με τον Λαμ να γυρνάει δεξιά, το Μίλερ να παίζει δίπλα στον Λεβαντόφσκι και την Μπάγερν να παίζει με 4-4-2. «Είχαμε προβλήματα στα πρώτα 15'. Στη συνέχεια, όμως, αναπροσαρμόσαμε το σύστημα», όπως επιβεβαίωσε ο Πεπ. «Η Ντόρτμουντ δεν παίζει σαν ομάδα, που είναι στο -7», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τέτοια είναι η δύναμη και η ποιότητα των Βαυαρών. Τόσο τέλειο είναι το παιχνίδι τους αυτή την περίοδο. Και τα έχουν καταφέρει χωρίς τους Ρόμπεν και Ριμπερί. «Μόνο ο Ρόμπεν και ο Ριμπερί μπορούν να σταματήσουν την Μπάγερν», έγραψε η Welt, καθώς εκτίμησε ότι η επιστροφή τους ίσως χαλάσει την ισορροπία. Μάλλον μοιάζει με προσπάθεια να βρεθεί κάποιο ψεγάδι, που θα διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Το πιθανότερο είναι οι πρωταθλητές να είναι ακόμη πιο δυνατοί.

«Καλωσορίσατε στην Bundesliga. Στο μοναδικό πρωτάθλημα, που ξεκινάει από τη δεύτερη θέση», έγραψε ο Christian Eichler στην FAZ. «Best of the Rest», όπως το έθεσε το Spiegel. «Τα επόμενα χρόνια η Μπάγερν θα είναι μόνιμα πρωταθλήτρια. Οι Βαυαροί δεν κάνουν λάθη», τόνισε ο CEO της Ντόρτμουντ, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε. Αποδείχθηκε ότι η Μπάγερν δεν έχει ανταγωνιστές. Μόνο θύματα στην πορεία για τον 4ο σερί τίτλο-ρεκόρ.

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη της προηγούμενης σεζόν. Πρέπει να διατηρήσουμε τη φόρμα μας. Ξέρουμε τι πήγε στραβά πέρυσι και ελπίζουμε φέτος να τα πάμε καλύτερα», τόνισε ο Λεβαντόφσκι, που συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στο επίσημο site της Bundesliga. «Δεν είμαστε αλαζόνες. Είναι ακόμα Οκτώβριος. Δε θα δείτε σαμπάνιες στα αποδυτήρια», είπε ο Μπέκενμπαουερ, ενώ και ο Ζάμερ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.

Φυσικά, όλοι λένε αυτό που πρέπει. Στην οικονομία του πρωταθλήματος, αυτό που κέρδισε η Μπάγερν είναι εκτός από... τρόμο, την ευκαιρία για πιο άνετο rotation. Στην πρώτη σεζόν του Γκουαρδιόλα, η κατάκτηση του τίτλου ήρθε μαθηματικά την 27η αγωνιστική και τη δεύτερη την 30ή. Όλοι ξέρουν ότι τα πάντα θα κριθούν τον Απρίλιο. Τότε, που το 2014 οι Βαυαροί πλήρωσαν τα λάθη του Καταλανού στα ματς με την Ρεάλ και το 2015 έμειναν μισοί ενόψει των αγώνων με την Μπαρτσελόνα. Η φόρμα τώρα είναι ένα μεγάλο plus, όμως δεν κρίνει την έκβαση της σεζόν.

«Η Μπάγερν έπαιξε σε τέτοιο επίπεδο, που πιθανότατα δεν έχει υπάρξει ξανά στη Γερμανία. Είναι έμπνευση, που πρέπει να βλέπεις και να αναπτύσσεις τον εαυτό σου πάνω σε αυτό», τόνισε ο Τούχελ, που βρέθηκε στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Το ντέρμπι ήταν μία ευκαιρία η Ντόρτμουντ να αλλάξει και πάλι τον τρόπο, που όλοι αντιμετωπίζουν την Μπάγερν. Από τον Κλοπ ξεκίνησε το gegenpressing, που όλοι προσπαθούσαν να εφαρμόσουν, για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τους Βαυαρούς. Ο Τούχελ απέτυχε να δείξει τον δρόμο, όμως είναι ακόμα νωρίς για τη δική του Μπορούσια.

Τη σεζόν 2011-12 οι Βεστφαλοί είχαν 13 βαθμούς μετά από 8 αγώνες και στο τέλος κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Οι 17 που έχει φέτος είναι το καλύτερο ξεκίνημα τα τελευταία 6 χρόνια μετά τους 19 της σεζόν 2013-14. Για μία ομάδα, που ανακαλύπτει και πάλι τον εαυτό της, η ήττα δεν φέρνει την καταστροφή. Απλά μετριάζει τον ενθουσιασμό και δείχνει ότι η δουλειά δε θα πρέπει να σταματήσει. Για την Μπάγερν, όλα θα κριθούν αργότερα. Τώρα, απλά μας δίνει τη δυνατότητα να την απολαμβάνουμε...

*Στην Ντόρτμουντ έχει προκύψει θέμα από το πουθενά με τον Χούμελς, που τόσο μετά το ματς με την Ντάρμσταντ όσο και εκείνο με την Μπάγερν, άσκησε κριτική στους συμπαίκτες του. Λογικά, θα λυθεί πολύ γρήγορα, ενώ μοιάζει με εκείνες τις περιπτώσεις, που ένας παίκτης δεν είναι πρωτίστως ικανοποιημένος με τον εαυτό του...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης