Ο παράγοντας Μαρσιάλ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο παράγοντας Μαρσιάλ

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον άμεσο αντίκτυπο του Μαρσιάλ στο επιθετικό παιχνίδι της Γιουνάιτεντ και την ευκαιρία που έχει απέναντι στην προβληματική άμυνα της Άρσεναλ.

Το κόστος της μεταγραφής του προκάλεσε ίλιγγο. Δεν ήταν, για παράδειγμα, μια περίπτωση Πογκμπά, ο οποίος όταν ήταν 20 είχε ανταποκριθεί σε υψηλό επίπεδο, είχε παίξει στην Εθνική και είχε δείξει ότι μια πιθανή επένδυση χρημάτων σε αυτόν δεν θα είχε υψηλή δόση ρίσκου. Για τον Μαρσιάλ ήταν διαφορετικά. Στην Μονακό δεν ήταν όλη τη χρονιά βασικός, δεν είχε κληθεί στους τρικολόρ, ενώ η ομάδα του τον Ιούνιο είχε απορρίψει πρόταση 12 εκατομμυρίων από την Τότεναμ, ζητώντας της... μόνο 20. Ήταν κάτι που αποκάλυψε ο Σταν Κόλιμορ, νυν σχολιαστής του TalkSport έχοντας πληροφορίες εκ των έσω. Οι Σπερς, έχοντας αποφασίσει να αφήσουν στο παρελθόν τις υψηλές σπατάλες, αποφάσισαν ότι δεν αξίζει τον κόπο.

Τελικά, η Γιουνάιτεντ αποφάσισε την τελευταία μέρα των μεταγραφών να παίξει τα ρέστα της και να τον φέρει στο Old Trafford. Το ρίσκο μαζί με το κόστος ήταν μεγάλο και η πίεση σημαντική για να την διαχειριστεί ένας 19χρονος που κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στην επίθεση ενός συλλόγου όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε ένα πρωτάθλημα όπως η Premier League. Ο Μόργκαν Σνάιντερλεν, αποκάλυψε ένα περιστατικό που έγινε στο αεροπλάνο: «Ο Γουέιν Ρούνεϊ ήρθε και με ρώτησε ποιος είναι ο Μαρσιάλ». Δεν τον ήξερε καν! Ο μέσος της Γιουνάιτεντ απάντησε: «Έχει τεχνική και δύναμη. Κάτι σαν τον Τιερί Ανρί, ακόμα κι αν η συγκεκριμένη σύγκριση γίνεται από τις εφημερίδες».

Αρκετοί γκρίνιαξαν για την μεταγραφή, κάνοντας λόγο για κίνηση πανικού. Κι όμως. Το ξεκίνημα του Μαρσιάλ στη Γιουνάιτεντ έκανε τους Άγγλους να παραμιλούν. Και παρότι είναι ακόμα νωρίς, ο τρόπος που ξεκίνησε την καριέρα του στο Old Trafford δικαιολογεί τον ενθουσιασμό. Ο Τζέιμι Ρέντναπ, ένας ακόμα πρώην ποδοσφαιριστής που έχει γίνει αναλυτής είπε: «Τον παρακολούθησε για 90 λεπτά στο Champions League και είναι ο μοναδικός 19χρονος που έχω δει και είναι καλύτερος από ότι ήταν ο Λιονέλ Μέσι σε εκείνη την ηλικία».

Ο πρώην άσος της Τότεναμ στάθηκε κυρίως στην ευφυΐα του, προσθέτοντας: «Ξέρει πότε να πασάρει, πότε να σεντράρει, πότε να ντριμπλάρει και πότε να σουτάρει. Περνάει τους αμυντικούς σαν να μην είναι εκεί». Το ξεκίνημα ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν για την αυτοπεποίθησή του. Γκολάρα με θράσος απέναντι στην μεγάλη αντίπαλο τη Λίβερπουλ, με κίνηση από τα αριστερά, πέρασμα ανάμεσα από τους αμυντικούς και εξαιρετικό τελείωμα. Συστήθηκε λοιπόν στο αγγλικό κοινό ως ένας ευέλικτος επιθετικός, που μπορεί να κινηθεί με άνεση και εκτός περιοχής, να ντριμπλάρει, να φτιάξει ευκαιρίες για τον εαυτό του και να εκτελέσει ιδανικά.

Στο πρώτο του γκολ απέναντι στη Σαουθάμπτον, όπου έδωσε μια πραγματική παράσταση, εκτέλεσε από την περιοχή. Με ένα πάτημα... έστειλε τον αμυντικό και τελείωσε ψύχραιμα, δείχνοντας πολύ γρήγορη σκέψη και αντίδραση. Στο δεύτερο τέρμα του πετάχτηκε και έκλεψε τη μπάλα στο λάθος γύρισμα του Γιοσίντα. Ξανά γρήγορη σκέψη, αντίληψη, πάντα περιμένοντας την παραμικρή κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήγμα. Στο παιχνίδι με τη Σάντερλαντ, έδειξε κάτι παραπάνω, παρότι δεν βρήκε δίχτυα, με δυο σκληροτράχηλους αντίπαλους, τον έμπειρο Τζον Ο' Σέι και τον Καμπούλ. Έχοντας πλέον αρχίσει να αντιλαμβάνονται την ικανότητά του, αρκετές φορές προσπάθησαν να τον πιέσουν, εκμεταλλευόμενοι τα σωματικά τους προσόντα, στην υποδοχή της μπάλας. Ο πιτσιρικάς ανταποκρίθηκε μια χαρά στα μαρκαρίσματά τους. Έδειξε σε όσους τον θεωρούσαν light και ότι μπορούν να τον περιορίσουν βασισμένοι στο physical παιχνίδι, ότι δεν θα έχουν εύκολο έργο.

Η προσθήκη του Μαρσιάλ στην επίθεση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ουσιαστικά ανέτρεψε τα δεδομένα σε μια ομάδα που στην αρχή της σεζόν, παίζοντας με μοναδικό επιθετικό τον Ρούνεϊ, έδειχνε να της λείπει αυτό ακριβώς το στιλ ποδοσφαιριστή. Με αντίληψη, δύναμη, ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια, τελειώματα και φυσικά άμεση προσαρμογή στο πλάνο του προπονητή. Δεν είναι μόνο τα δικά του ατομικά επιτεύγματα, αλλά ο τρόπος που ολόκληρη η ομάδα δουλεύει τριγύρω του.

Ο Άγγλος με τον Γάλλο μπροστά του απελευθερώνεται, βρίσκει χώρους, κινείται ανάμεσα στις γραμμές και ανάλογα με την έκβαση του αγώνα προσφέρει στηρίγματα στον Μαρσιάλ. Μάτα και Ντεπάι επικοινωνούν μαζί του στο γήπεδο σαν να τον ξέρουν από καιρό, ενώ εκμεταλλεύονται τα κάθετα τρεξίματά του και τον τρόπο που δημιουργούνται χώροι από τις κινήσεις του. Οι τοποθετήσεις του αποδιοργανώνουν τον αντίπαλο και η προσθήκη του στην 11άδα δείχνει να ολοκληρώνει αυτό που είχε στο μυαλό του ο Φαν Χάαλ. Στα τρία τελευταία τους παιχνίδια στην Premier League οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έχουν σημειώσει από τρία γκολ, όταν στα πρώτα τους ματς το σκοράρισμα έδειχνε να αποτελεί πρόβλημα.

Προφανώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο ο Μαρσιάλ να συνεχίσει να έχει τόσο μεγάλη συμβολή σε όλη τη χρονιά. Θα υπάρξουν ντεφορμαρίσματα, τραυματισμοί, σωστές αναγνώσεις του παιχνιδιού του από τον αντίπαλο. Ωστόσο τη δεδομένη στιγμή, είναι εκείνος που δίνει εντελώς άλλη διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι της Γιουνάιτεντ. Και απέναντι στην Άρσεναλ, η οποία θα παίξει χωρίς τον Κοσιελνί, τον άνθρωπο που συντονίζει μια ούτως ή άλλως προβληματική άμυνα, η παρουσία του βάζει δύσκολα στον Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός πάντως γνωρίζει καλά την αξία του. Όπως παραδέχθηκε, «μου άρεσε πάντα, από τότε που ήταν στη Λιόν». Ωστόσο, δεν έκανε κίνηση για την απόκτησή του γιατί από τη Μονακό έλεγαν ότι δεν πωλείται...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.