Λιούις Κουκ: Σαν την παλιά, καλή Λιντς!

Gazzetta team
Λιούις Κουκ: Σαν την παλιά, καλή Λιντς!

bet365

Ο 18χρονος εντυπωσίασε στην πρώτη του σεζόν στο Elland Road και ο Τζέιμι Κεμπ γράφει ότι αν την επαναλάβει, τότε δύσκολα θα μείνει στη Λιντς.

Μια ιστορία 60 δευτερολέπτων

Ο Λιούις Κουκ είχε αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου πριν ακόμα κάνει ντεμπούτο πέρυσι. Ο γεννημένος στην Νέα Υόρκη κεντρικός μέσος αποκτήθηκε από τις ακαδημίες της Λιντς, οι οποίες «έβγαλαν» τον Τζέιμς Μίλνερ και τον Φαμπιάν Ντελφ μετά το 2000. Προφανώς, εκείνοι που αποφασίζουν για το ποιοι θα κάνουν τη διαδρομή από τους νέους στην πρώτη ομάδα κρίνουν καλά.

Μετά από 37 εμφανίσεις στην περσινή Championship, εκ των οποίων οι 33 ως βασικός, η παρθενική χρονιά του Κουκ έγινε αντικείμενο συζήτησης περισσότερο από αυτές των προαναφερθέντων. Η αναγνώριση ήταν άμεση: Ο Κουκ πήρε τον τίτλο για τον καλύτερο νέο της Championship τον Απρίλιο, το βραβείο της Yorkshire Evening Post για τον καλύτερο νέο παίκτη της Λιντς λίγο αργότερα και βγήκε δεύτερος πίσω από τον Άλεξ Μόουατ στο βραβείο του παίκτη της χρονιάς.

Η επιτυχία σε συλλογικό επίπεδο επίσης οδήγησε σε κλήση στην Εθνική Κ-17 της Αγγλίας. Ο Τζον Πίκοκ τον επέλεξε ως παρτενέρ του αρχηγού και παίκτη της Έβερτον Ράιν Λέντσον στη μεσαία γραμμή για το Euro 2014. Ο Κουκ έλαμψε στην πορεία προς τον τίτλο.

Όλα αυτά οδηγούν στο σήμερα, όπου ο Κουκ είναι απαραίτητος στην 11άδα της Λιντς. Πλησιάζοντας τις 50 εμφανίσεις λιγότερο από επτά μήνες πριν τα 18α γενέθλια του, είναι σχεδόν αδύνατο για το σύλλογο του Γιόρκσαϊρ να κρατήσει το ταλέντο του κρυφό.

Γιατί πρέπει να τον ξέρετε

Οι οπαδοί της Λιντς έχουν ακούσει σχεδόν κάθε ομάδα της Premier League να συνδέεται με τον Κουκ ενόψει καλοκαιριού. Και η πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι του 2016 ελάχιστα καταφέρνει να απομακρύνει τους φόβους φυγής, ακόμα κι αν ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ξέρει γιατί ο κόσμος επιμένει ότι θα αποχωρήσει από το σύλλογο.

Η συνεισφορά του Κουκ στο Euro Νέων επίσης τον έχρισε ως παίκτη που θα φτάσει στο πιο υψηλό επίπεδο. Ο Τζο Γκόμες και ο Πάτρικ Ρόμπερτς, πλέον ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Σίτι αντίστοιχα ήταν απλά δύο μέλη εκείνης της ομάδας που πλέον έχουν πάρει την ευκαιρία τους στην Premier League. Άλλοι που είχαν μεγάλη συνεισφορά, όπως ο Ίζι Μπράουν και ο Ντομ Σολάνκε της Τσέλσι, αμφότεροι δανεικοί στην Φίτεσε, όπως και ο Λέντσον της Έβερτον, σιγά-σιγά μπαίνουν στα μεγάλα ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Πλεονεκτήματα

Ο Νεαρός είναι πρότυπο Άγγλου μέσου για πολλούς λόγους. Έχοντας μάθει τα βασικά στον βορά, όπου είναι εμφανής η λιγότερο γκλάμουρ πλευρά του αθλήματος, ο Κουκ δεν διαφέρει πολύ από τους προκατόχους του. Ένταση, ενθουσιασμός, ετοιμότητα για μάχη παρότι δεν είναι πολύ σωματώδης.

Όπως σε όλους τους καλούς μέσους, ωστόσο, είναι ένας συνδυασμός πολλών διαφορετικών πραγμάτων που τον κάνει έναν από τους πιο υποσχόμενους της γενιάς του. Παρότι μπορεί να κερδίζει την μπάλα, είναι εξίσου ικανός στο να την μοιράζει. Είτε πρόκειται για κοντινή, γρήγορη πάσα σε χώρους γεμάτους με παίκτες, είτε για μακρινή, ψάχνοντας τις ανόδους των μπακ ή τα ανοίγματα των εξτρέμ. Η ικανότητά του με την μπάλα ξεχωρίζουν από την αρχή της καριέρας του.

Lewis Cook, Leeds

Με τον Νέιλ Ρέντφιρν, ο απόφοιτος των ακαδημιών ήταν ο πιο πολυχρησιμοποιημένος ποδοσφαιριστής στην φυσική του θέση του αμυντικού μέσου στο 4-2-3-1. Ωστόσο, εν μέσω των προβλημάτων με το τιμ στην ταραχώδη περσινή σεζόν, η προσαρμοστικότητά του αποδείχθηκε ένα ακόμα προσόν. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε τόσο ως δεκάρι, όσο και στα άκρα από τον Ρέντφιρν, ο οποίος δήλωνε συνεχώς εντυπωσιασμένος από τον διασκελισμό του. Στα πρώτα μέτρα έχει μια τρομερή επιτάχυνση, η οποία συχνά πιάνει στον ύπνο τους αντίπαλούς του.

Και παρότι το μέλλον του στο παιχνίδι δείχνει να είναι στο χώρο του κέντρου, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο το να μπορεί να τρέξει τις αντίπαλες γραμμές όταν βρίσκει την ευκαιρία.

Μειονεκτήματα

Η σωματική του δύναμη όταν έχει την μπάλα πρέπει να βελτιωθεί. Παρά τη σκληράδα του, όταν αντιμετωπίζει πιο μεγαλόσωμους και έμπειρους παίκτες συχνά μένει στο περιθώριο, με αποτέλεσμα να αφήνει κενό. Τα παραδείγματα του Χαβιέρ Μασεράνο και του Νάιτζελ ντε Γιονγκ μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για τον νεαρό, με τον χρόνο να βοηθάει. Η πειθαρχία είναι επίσης κάτι που θα μπορούσε να βελτιώσει. Παρότι η ένταση στο παιχνίδι του είναι βασικό χαρακτηριστικό, συχνά τον αφήνει εκτεθειμένο σε φάουλ και κάρτες.

Eίπαν...

Μετά την ισοπαλία της Λιντς με την Νότιγχαμ Φόρεστ τον Δεκέμβριο του 2014, ο πρώην προπονητής Ρέντφιρν τόνισε: «Ο Λιούς Κουκ, 17 χρονών, ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο. Είχε τεράστια επιρροή στο πως παίξαμε. Ακόμα και σε αυτή την ηλικία των 17, υπάρχει ωριμότητα στο παιχνίδι του. Έχει αυτή την δύναμη στον χαρακτήρα και γίνεται ολοένα και καλύτερος».

Ξέρατε ότι...

Ο Κουκ είναι ο μοναδικός βασικός από την ομάδα της Αγγλίας που νίκησε την Ολλανδία στο Euro U-17 που παίζει σε ομάδα της Championship. Με εξαίρεση τον Τέιλορ Μουρ που αγωνίζεται στην γαλλική Λανς, οι άλλοι εννιά ανήκουν σε συλλόγους Premier League.


Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Ο Κουκ είναι αναπόσπαστο μέλος της ομάδας του Ούβε Ρόσλερ για το υπόλοιπο της χρονιάς και συμπεράσματα για το μέλλον του δεν μπορούν να βγουν. Προς το παρόν, ο 18χρονος είναι συγκεντρωμένος απόλυτα στο να βελτιώσει τη Λιντς. «Το να τερματίσουμε υψηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα είναι ο πρώτος στόχος», είπε πρόσφατα στην Yorkshire Evening Post. «Προφανώς, όσο πιο ψηλά τερματίσουμε τόσο καλύτερη θα ε΄ναι η σεζόν, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε προσπαθώντας να τα πάμε καλύτερα από πέρυσι».

Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Μάσιμο Σελίνο, διαβεβαίωσε ότι δεν θα πουλήσει κανέναν από τους ταλαντούχους παίκτες, με τον Κουκ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταγραφικής φημολογίας.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους νεαρούς παίκτες εδώ», είπε ο Σελίνο μετά την ανανέωση του συμβολαίου του Κουκ. «Είναι ένα σπέσιαλ μέρος για αυτός και θα είναι για πολλά χρόνια. Οι νεαροί σε άλλα κλαμπ τονίζουν ότι αγαπούν τον σύλλογο αλλά δεν το εννοούν. Εδώ, μπορώ να σας πω ότι το κάνουν».

Είναι σίγουρα ωραίο ως σκέψη, αλλά η ιστορία μας λέει ότι η αγάπη δεν έχει κάνει και πολλά για να σταθεί στο δρόμο των ταλαντούχων παικτών της Λιντς προς άλλες ομάδες...

 

Τελευταία Νέα