Ο «Μαρσέλο» της Τσέλσι

Ο «Μαρσέλο» της Τσέλσι

bet365

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του gazzetta.gr στην Google
Ο Μπαμπά(ς) της Τσέλσι είναι πολύ μικρός για να γίνει ακόμα... πατέρας, όχι όμως και για να φορέσει τη φανέλα των «μπλε». Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τη διαδρομή του Γκανέζου, που στα 21 του γίνεται κάτοικος Λονδίνου.

Όταν το 2004 ο Ζοσέ Μουρίνιο αναλάμβανε για πρώτη φορά την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι, στο Ταμάλε της Γκάνας ένα 10χρονο αγόρι ενδεχομένως να αγνοούσε την ύπαρξη του αγγλικού πρωταθλήματος. Τότε, Αμπράμοβιτς και Μουρίνιο δαπανούσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να οδηγήσουν τους «μπλε» στην κορυφή της Ευρώπης. Αυτό έγινε (χωρίς τον Μουρίνιο όμως) και έντεκα χρόνια μετά αυτό το αγόρι, ο Μπαμπά Ραχμάν, στα 21 του πλέον, θα αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Special One. Και μάλιστα όχι για ένα... κομμάτι ψωμί, καθώς η Τσέλσι θα δώσει 20 εκατομμύρια ευρώ (συν 10 εκατ. μπόνους) στην Άουγκσμπουργκ για να αντικαταστήσει τον Φιλίπε Λουίς με τον Γκανέζο αριστερό οπισθοφύλακα.

Ο Μπαμπά ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε μια ομάδα δεύτερης κατηγορίας της πατρίδας του, την Dreams FC. Και όπως ήταν το όνομα της πρώτης του ομάδας, έτσι εξελίσσεται και η καριέρα του. Σαν όνειρο, δηλαδή. Το πρώτο άλμα το έκανε σε ηλικία μόλις 17 ετών. Πήγε δανεικός σε μια από τις καλύτερες ομάδες της χώρας του, την Asante Kotoko και με τις εμφανίσεις του αναδείχθηκε δεύτερος καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής στη χώρα του, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κάποιων εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Πάρμα είχαν βάλει στο μάτι το ακατέργαστο «μαύρο διαμάντι» της Γκάνας, όμως παρά τις... σειρήνες, ο Μπαμπά προτίμησε τη γερμανική Γκρόιτερ Φιρτ, η οποία εκείνη τη σεζόν μόλις είχε ανέβει στην Μπουντεσλίγκα. «Επέλεξα την Γκρόιτερ Φιρτ, γιατί είναι η ομάδα που μπορεί να μου προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για να εξελιχθώ ως ποδοσφαιριστής», δήλωνε το 2012 ο Γκανέζος, ο οποίος αν και μόλις 18 ετών φαινόταν πως σκεφτόταν από τότε πολύ ώριμα για την ηλικία του.

Το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Γκρόιτερ Φιρτ έγινε στις 18 Αυγούστου του 2012 και ήταν... εφιαλτικό. Μπήκε ως αλλαγή στον αγώνα κυπέλλου με την Όφενμπαχ μέσα σε μισή ώρα συμμετοχής, αντίκρισε την κόκκινη κάρτα. Μάλιστα, η ομάδα του ηττήθηκε με σκορ 2-0 αποχαιρέτησε πρόωρα τη διοργάνωση. Σταδιακά, όμως, ο Μπαμπά άρχισε να παίρνει θέση βασικού στο αριστερό άκρο της άμυνας, ολοκληρώνοντας την πρώτη του σεζόν με 20 συμμετοχές. Η Γκρόιτερ Φιρτ υποβιβάστηκε εκείνη τη χρονιά στην Τσβαϊτελίγκα, όμως ο Μπαμπά παρέμεινε στην ομάδα. Φυσικά βασικός και την επόμενη σεζόν στη δεύτερη κατηγορία, η οποία όμως δε... χωρούσε άλλο τον Γκανέζο. Αφού δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στην Μπουντεσλίγκα μέσω των μπαράζ (έχασε την άνοδο από το Αμβούργο), ο 20χρονος – τότε – αριστερός μπακ αποχαιρέτησε την Γκρόιτερ Φιρτ τον Αύγουστο του 2014 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πέτυχε δύο γκολ (τα πρώτα του) στο ντέρμπι με την Νυρεμβέργη και την επόμενη ημέρα υπέγραψε στην Άουγκσμπουργκ, έναντι δύο εκατομμυρίων ευρώ.

 

Αντίθετα με ό,τι του είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια με την Γκρόιτερ Φιρτ, ο Μπαμπά συστήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους φίλους της Άουγκσμπουργκ, στο πρώτο του παιχνίδι μπροστά στο κοινό της. Η νέα του ομάδα μπορεί να ηττήθηκε εντός έδρας από την Ντόρτμουντ με 3-2 (είχε σκοράρει και ο Παπασταθόπουλος), όμως ο νεοαποκτηθής Γκανέζος έδωσε δείγματα της ποιότητάς του. Από το δικό του αριστερό πόδι βγήκαν οι δύο σέντρες για τα ισάριθμα τέρματα της ομάδας του και από εκείνο το παιχνίδι κι έπειτα κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του, ο οποίος του έδωσε φανέλα βασικού.

Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η πρώτη... δικαίωση για τον Μπαμπά, ο οποίος κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα της χώρας του για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Γκανέζος έκανε την παρθενική του εμφάνιση με το εθνόσημο κόντρα στο Τόνγκο και από τότε δεν έχει χάσει ούτε ένα λεπτό. Σε όλα τα ματς είναι βασικός και αναντικατάστατος στο αριστερό άκρο της άμυνας (έχει αγωνιστεί και ως αριστερό χαφ) με τον Αβραάμ Γκραντ να του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Οι δυο τους έφτασαν πολύ κοντά στην κορυφή της Αφρικής, όμως η Γκάνα ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών από την Ακτή Ελεφαντοστού στα πέναλτι (ο Μπαμπά είχε ευστοχήσει στη διαδικασία).

Εκτός από τις εμφανίσεις του στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, ο Μπαμπά κατέπληξε τους πάντες την προηγούμενη σεζόν με τη φανέλα της Άουγκσμπουργκ. Βασικός σε 30 παιχνίδια στην Μπουντεσλίγκα και συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε οι Βαυαροί να τερματίσουν στην 5η θέση του πρωταθλήματος και να πάρουν ένα εισιτήριο για το Europa League. Αυτή η παρουσία του στα γερμανικά γήπεδα εκτόξευσε την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Πέρσι τέτοια εποχή η Άουγκσμπουργκ έδινε 2 εκατομμύρια ευρώ στην Γκρόιτερ Φιρτ για να τον αποκτήσει και σήμερα τον πουλάει 20+10 εκατομμύρια ευρώ στην Τσέλσι, η οποία είχε και τις καλύτερες συστάσεις για τον Γκανέζο από έναν πρώην προπονητή της. Είπαμε, ο Αβραάμ Γκραντ τον έχει παίκτη στην εθνική Γκάνας και είπε τα καλύτερα στη διοίκηση των «μπλε». Τώρα, στο χέρι του είναι να αποδείξει πως δεν τον αποκαλούν τυχαία νέο «Μαρσέλο». Μόλις 21 ετών είναι και θα αγωνιστεί κάτω από... Special οδηγίες.

 

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.

 

Τελευταία Νέα