Σέρχιο Μπουσκέτς: Η μαγεία της απλότητας

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Σέρχιο Μπουσκέτς: Η μαγεία της απλότητας

bet365

Η Άρσεναλ βρίσκεται στο κατόπι του Σέρχιο Μπουσκέτς και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον αθόρυβο πλην πολύτιμο μέσο της Μπάρτσα.

«Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το δυσκολότερο πράγμα που υπάρχει». Ο Γιόχαν Κρόιφ, παρότι η ποδοσφαιρική του σκέψη ήταν εκπληκτικά σύνθετη, με την παραπάνω δήλωση είχε τονίσει της σημασία της απλότητας στο ποδόσφαιρο. Μιας πάσας με τη μία, μιας σωστής κίνησης στο χώρο που δύσκολα θα γίνει αντιληπτή από τους πολλούς, μιας κάθετης δύο μέτρα μπροστά από τον Τσάβι, που θα αποτελέσει την αρχή των σύνθετων που ακολουθούν. Ο Ζεράρ Πικέ είχε πει ότι ο Μπουσκέτς είναι ο καλύτερος στο να παίζει την μπάλα με τη μία. Ο Τσάβι είχε προσθέσει ότι πολλές φορές χρειάζεται... μισή επαφή για να πετύχει την μεταβίβαση που θέλει, ούτε καν μία! Ο Σέρχιο Μπουσκέτς τα τελευταία χρόνια αποτελεί σταθερά ένα από τα βαρόμετρα της Μπαρτσελόνα, παρότι η απλότητα, το αθόρυβο στιλ του και το γεγονός ότι σπάνια βρίσκεται μέσα στα γκολ συχνά κάνουν την συμβολή του να περνά σε δεύτερη μοίρα.

Ο τρόπος που διαβάζει το παιχνίδι είναι καταπληκτικός. «Παρακολουθείς το ματς και δεν βλέπεις τον Μπουσκέτς. Παρακολουθείς τον Μπουσκέτς και βλέπεις ολόκληρο το παιχνίδι», είχε πει ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. Στην Ισπανία, αντικατέστησε τον Μάρκος Σένα σε ηλικία 21 ετών, καθιστώντας ανώδυνη την απουσία του πρώην μέσου της Βιγιαρεάλ και κομβικού παίκτη στο Euro 2008. Στην Μπαρτσελόνα, εκτόπισε ακόμα και τον Γιάγια Τουρέ και τον οδήγησε στην έξοδο. Όποιος προπονητής κι αν πέρασε, δεν σκέφτηκε να χτίσει την ομάδα χωρίς αυτόν. Από τα 20 του αποτελεί πολύτιμο γρανάζι στο υψηλότατο επίπεδο, κάνοντας πράγματα που οι προπονητές εκτιμούν πολύ περισσότερο από ότι ο απλός κόσμος.

Σε μια ομάδα που έμαθε να κερδίζει τον θαυμασμό για την επιθετική της παρουσία, για την ανάπτυξή της, για το περίφημο tiki-taka που με ξεκίνημα την εποχή Γκουαρδιόλα την απογείωσε, ελάχιστοι έδιναν σημασία στον τύπο που βρισκόταν πάντα στο κατάλληλο σημείο πίσω από τους Τσάβι και Ινιέστα. Που τους έδινε την ελευθερία, έχοντας καλυμμένα τα νώτα τους, να δημιουργήσουν ομορφιές, κρατούσε την αμυντική τακτική, τους έβγαζε γρήγορα μπροστά όπως ακριβώς ήθελαν. Ο Πεπ κατανοούσε πλήρως τη σημασία του: «Είναι ο καλύτερος αμυντικός κεντρικός μέσος στον κόσμο. Τακτικά είναι πολύ δυνατός και θα γίνει πιο σημαντικός για την Μπαρτσελόνα στο μέλλον». Ο Μπουσκέτς έχει έναν μαγικό τρόπο να κινείται στον αγωνιστικό χώρο. Να διορθώνει τα αμυντικά λάθη, να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο, να δίνει δύναμη και σκληράδα σε μια ομάδα που της έλειπε, να μοιράζει με ηρεμία χαμηλά και να ξεκινάει επιθέσεις χωρίς να κάνει ούτε μια περιττή ενέργεια. Ένας από τους λόγους που συγκεντρώνει τη μήνη των haters ήταν η αντιαθλητική συμπεριφορά του και τα «θέατρα» που τον έχει πιάσει ο φακός να κάνει. Ήταν αρκετά έξυπνος για να σταματήσει.

Ο Τσάβι κάποτε τον χαρακτήρισε ως τον εξυπνότερο παίκτη με τον οποίο έχει αγωνιστεί. Φέτος, όπου ο αμείλικτος χρόνος μείωσε τον χρόνο και την σημασία του Τσάβι, το τρίγωνο που σχηματίστηκε με Μπουσκέτς-Ινιέστα-Ράκιτιτς ήταν κάτι παραπάνω από αποδοτικό. Ο Ράκιτιτς έδωσε νέα στοιχεία στον άξονα της Μπάρτσα, η αξία του Ινιέστα είναι γνωστή, αλλά και πάλι η παρουσία του Μπουσκέτς, κυρίως στο δεύτερο μισό του Πρωταθλήματος ήταν καθοριστική, μολονότι αθόρυβη. Τελείωσε τη σεζόν με 92% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες, περισσότερες νικηφόρες εναέριες μονομαχίες από κάθε άλλον παίκτη των Καταλανών και μόλις ένα αμυντικό λάθος που οδήγησε σε ευκαιρία ή γκολ!

Τα τελευταία χρόνια διατηρεί υψηλότερο αριθμό τάκλιν από κάθε άλλον, ενώ τα 16μ. μέσος όρος στις πάσες του δείχνουν ότι δεν είναι απλά ένα αμυντικό χαφ που κλέβει και την δίνει στο διπλανό του, αλλά έχει την δυνατότητα να φτιάξει παιχνίδι, να σηκώσει κεφάλι και να κυκλοφορήσει με ηρεμία την μπάλα είτε κάθετα, είτε οριζόντια. «Παίζει πάντοτε σκεπτόμενος τους άλλους», έλεγε ο Γκουαρδιόλα, βλέποντας στον μέσο από το Σαμπαντέγ τις αρχές που οδήγησαν στην δική του εποχή. Τις αξίες της Μασία, του Κρόιφ που έλεγε ότι το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με τις συνεργασίες, του Ρέσακ που μάθαινε τους πιτσιρικάδες της ακαδημίας να παίζουν με τη μία, τις δικές του εισηγήσεις για την αρμονική μετάβαση των παιδιών της Μπαρτσελόνα.

Ο Μπουσκέτς είχε δηλώσει στον Guardian, όταν είχε ακουστεί το όνομά του για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να δοκιμάσει την τύχη του στην Premier League. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, αν και θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη μια πιθανή συναίνεση του Λουίς Ενρίκε. Αρκετοί από τους επικριτές του τονίζουν ότι είναι κομμένος και ραμμένος για τις απαιτήσεις και τον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα και ότι σε ένα πρωτάθλημα όπως το αγγλικό, δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Η ποδοσφαιρική του σκέψη όμως λέει άλλα. Μαζί και αρκετοί από εκείνους που έχουν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, όπως και οι κατακτήσεις του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.