Το Παλάτι αποκτά θεμέλια

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Το Παλάτι αποκτά θεμέλια

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τις κινήσεις του Άλαν Πάρντιου στην Κρίσταλ Πάλας, η οποία ξεχωρίζει στο μεταγραφικό παζάρι και δείχνει έτοιμη για καθιέρωση στην ελίτ.

Από τις πρώτες μέρες του Πάρντιου στην τεχνική ηγεσία της Κρίσταλ Πάλας είχε διαφανεί η αύρα αλλαγής. Ο πρώην legend του συλλόγου, στον οποίο έπαιξε από το 1987 μέχρι το 1991, έφυγε ως «μαύρο πρόβατο» από την Νιούκαστλ, όμως με την παρουσία του στο Λονδίνο απέδειξε ότι οι ευθύνες για την συνεχιζόμενη πτώση των «magpies» βάραιναν περισσότερο τους από πάνω του, παρά τον ίδιο.

Ο Πάρντιου φρόντισε να δώσει ταυτότητα στην Πάλας και να βάλει στην αγωνιστική της εξίσωση κάποια ψυχολογικά στοιχεία που της έλειπαν. Μετά την νίκη-ανατροπή επί της Τότεναμ, η οποία επανέφερε τους «αετούς» στον δρόμο των επιτυχιών, βγήκε και ζήτησε περισσότερη «τρέλα». Εμφύσησε στους παίκτες του μαχητικό πνεύμα, αποτελεσματικότητα και θέληση, τους κέρδισε με την διαχείρισή του και το man management. Όπως είπε ο Καμπάιγ, που τον είχε στη Νιούκαστλ: «Είναι κοντά στους παίκτες, σου μιλάει και σου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Σε κάνει να θέλεις να παλέψεις για αυτόν και να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου για την ομάδα».

Η επίδραση που είχε στον ψυχολογικό τομέα ήταν σημαντικότερη από τα όσα έκανε μέσα στο γήπεδο, άλλωστε τα αποτελέσματα της Πάλας δεν ήταν και τόσο άθλια. Κάνοντας τέσσερις συνεχόμενες νίκες τον Μάρτιο-Απρίλιο, μεταξύ των οποίων και απέναντι στη Σίτι και νικώντας την Λίβερπουλ την προτελευταία αγωνιστική, η ομάδα του Λονδίνου έφτασε από εκεί που πάλευε για την παραμονή να τερματίσει 10η, κερδίζοντας το χειροκρότημα όλων στο Νησί. Με την θέση αυτή έπιασε το ρεκόρ της και έβαλε στα ταμεία της 77.3 εκατομμύρια λίρες συνολικά, από εμπορικές συμφωνίες, χορηγίες και φυσικά τα τηλεοπτικά, τα οποία εκτινάσσουν τα έσοδα των συλλόγων της Premier League. Πήρε, δηλαδή, 21.6 εκατομμύρια λιγότερα από ότι η πρωταθλήτρια Τσέλσι!

Όπως φαίνεται το δεύτερο μισό της προηγούμενης χρονιάς ήταν μόνο αρχή για τον Πάρντιου, ο οποίος κλέβει τις εντυπώσεις με τις κινήσεις του το φετινό καλοκαίρι, παρότι είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τα χρήματα για μια ομάδα που πέντε χρόνια πριν πάλευε για την παραμονή στην League One υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σωστά. Το μεγάλο «μπαμ» ήρθε με την απόκτηση του Γιοάν Καμπάιγ από την Παρί, τον οποίο ήθελε και η Ρόμα, αλλά μπορούσε να του προσφέρει περίπου τα μισά από τις 65.000 λίρες την βδομάδα που θα παίρνει στο Selhust Park. Χώρια τα 12.8 εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του. Η απόκτηση του Γάλλου διεθνούς ανεβάζει επίπεδο το κομμάτι της δημιουργίας και δίνει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο ρόστερ. Παρότι ο αρχικός στόχος που βγαίνει προς τα έξω είναι η παραμονή, οι δηλώσεις των παικτών δείχνουν ότι άπαντες θέτουν τον πήχη ψηλότερα.

Δεν είναι μόνο ο Καμπάιγ. Η ώρα της Premier League ήρθε για τον Μπάνφορντ, για τον οποίο σας είχαμε γράψει πως έχει δείξει ότι αξίζει την ευκαιρία του και ο Πάρντιου δεν έχασε χρόνο. Τον άρπαξε, δίνοντας νέα προοπτική στην επίθεσή του με έναν παίκτη που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες επιθετικούς. Το ότι ο Μουρίνιο δεν ήθελε να τον δώσει με μεταγραφή αλλά δανεικό, προκειμένου να τεστάρει τις ικανότητές του σε επίπεδο Premier League, λέει αρκετά για την κλάση του. Ο ΜακΚάρθι, το τρίτο απόκτημα, δίνει βάθος κάτω από τα δοκάρια, όπου ο 36χρονος Σπερόνι είναι σαν το... παλιό κρασί και όπως όλα δείχνουν, οι κινήσεις θα συνεχιστούν.

Στόχος, σύμφωνα με τους διοικούντες, είναι η απόκτηση 3-4 εντεκαδάτων σε κάθε μεταγραφική περίοδο, προκειμένου το επίπεδο να ανεβαίνει συνεχώς. Ο Πάρντιου «ψήνει» τον Φαμπρίτσιο Κολοτσίνι, τον οποίο γνωρίζει καλά από την θητεία του στη Νιούκαστλ και ψάχνει για έναν επιθετικό κλάσης. Ο Άντριαν Ράμος φέρεται να απέρριψε την πρότασή του για να παραμείνει στην Ντόρτμουντ, αν και οι προσπάθειες συνεχίζονται, ενώ πάλεψε για τον Τσάρλι Όστιν, ο οποίος πιθανότατα θα πάει σε κλαμπ μεγαλύτερους βεληνεκούς (Νιούκαστλ;). Πιθανότατα θα συνεχιστεί η αναζήτηση με πρόθεση να σπάσει... εκ νέου το μεταγραφικό ρεκόρ μέσα σε διάστημα λίγων ημερών μετά την απόκτηση του Καμπάιγ.

Ο Άγγλος προπονητής δεν κρύβεται. «Η Κρίσταλ Πάλας θα μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια οποιαδήποτε ομάδα εκτός πρώτης τετράδας όταν θα έχουμε όλη την ομάδα διαθέσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ μετά το νικηφόρο φιλικό με την SuperSport United σημείωσε: «Έχουμε παίκτες με εμπειρία σε διαφορετικό επίπεδο και αυτό θα φανεί. Όταν παίζεις μεγάλα ματς ξέρεις πως να αντιμετωπίσεις τον αντίπαλο». Τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα ανεβάζουν ήδη επίπεδο το σύλλογο και μπορούν να αποδειχθούν... λαβράκια. Αν δε, όπως έχει προγραμματιστεί, προστεθεί ένας κεντρικός αμυντικός κλάσης και ένας ακόμα φορ, σε συνεργασία με τους ποδοσφαιριστές που πέρυσι ξεχώρισαν, θα έχει πολύ ενδιαφέρον το σύνολο που ο Πάρντιου θα παρουσιάσει μέσα στο γήπεδο. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι «αετοί» δείχνουν ότι φέτος έχουν τα θεμέλια για να βάλουν δύσκολα σε αρκετά κλαμπ από το «πάνω» ράφι και να καθιερωθούν στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.