Μπρέελ Εμπολό: Το wonderkid της Βασιλείας

Gazzetta team
Μπρέελ Εμπολό: Το wonderkid της Βασιλείας

bet365

Ο Jack Boyce γράφει για τον Μπρέελ Εμπολό, που έβγαλε μάτια με την Βασιλεία και δείχνει ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

Γεννημένος στην Γιαουντέ, την πρωτεύουσα του Καμερούν, ο Εμπολό έχει ήδη ξεχωρίσει τόσο στην Ελβετία όσο και στο Champions League, δείχνοντας ωριμότητα αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του.

Μετακόμισε στην Ελβετία σε ηλικία 6 ετών και μεγάλωσε σε μία πόλη, που ζει για το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε από τους μικρούς για να βρεθεί στην πρώτη ομάδα της Βασιλείας την προηγούμενη σεζόν. Έγινε 18 μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, έκανε το ντεμπούτο του στο ματς με την Ζάλτσμπουργκ στο Europa League, για να κάνει το ντεμπούτο του και στην Super League 3 ημέρες αργότερα, για να πετύχει το πρώτο του επαγγελματικό γκολ μετά από μόλις 4' στο γήπεδο! Η σεζόν τελείωσε με τον νεαρό επιθετικό να έχει 5 γκολ στα τελευταία 9 ματς.

Στην πρώτη του γεμάτη χρονιά, ο Εμπολό έδειξε εκπληκτικό ένστικτο, πετυχαίνοντας 10 γκολ σε 26 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Το κορμί, η δύναμή του και η γενικότερη παρουσία του στο γήπεδο ήδη έχουν φέρει τις συγκρίσεις με τον μεγάλο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Η Βασιλεία του έδωσε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν και την ευκαιρία να παίξει απέναντι σε ομάδες όπως η Ρεάλ και η Λίβερπουλ.

Ο Εμπολό, μάλιστα, έγραψε ιστορία: έγινε ο 6ος πιο νεαρός παίκτης που σκοράρει στο Champions League στην εύκολη νίκη με 4-0 επί της Λουντογκόρετς. Δεν είναι έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι Ελβετοί ήδη τον κάλεσαν στην Εθνική, με τον νεαρό άσο να κάνει το ντεμπούτο του.

Δυνατά σημεία

Ο Εμπολό ήδη γνωρίζει πώς να εκμεταλλευτεί το σώμα του, για να κάνει δύσκολη τη ζωή των αντίπαλων αμυντικών. Επίσης, ξέρει να παίζει με πλάτη και να μοιράζει την μπάλα, κάτι που αποδεικνύει την ωριμότητά του. «Λατρεύω τα πάντα σε αυτόν», είχε πει ο πρώην τεχνικός της Βασιλείας, Πάουλο Σόουζα. Αρκετές φορές, μάλιστα, ζήτησε από τον Πορτογάλο να παίξει και πίσω, δείχνοντας ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιονδήποτε ρόλο.

Breel Embolo playing for Switzerland and against Liverpool

Αδυναμίες

Είναι λογικό σε τέτοια ηλικία να μην μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Στην πρώτη γεμάτη του σεζόν έδειξε και αστάθεια, όμως όταν έβρισκε τα πατήματά του ήταν εκπληκτικός. Το χατ τρικ επί της Ζυρίχης προς το τέλος έδειξε και το πόσο βελτιώθηκε από την στιγμή που βρέθηκε στην 11άδα.

Breel Emboli playing against Real Madrid

Είπαν

«Το ότι παίζει έτσι σε ηλικία 17 ετών είναι εντυπωσιακό. Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας, όπως και παίκτης. Είναι προσγειωμένος και δεν προσπαθεί να κάνει εντυπωσιακά πράγματα στο γήπεδο. Μπορώ να του δίνω συμβουλές και αυτός να με ακούει με προσοχή, κάτι που δεν συναντάς συχνά στο ποδόσφαιρο σήμερα», είχε πει ο Φάμπιαν Φράι.

Ξέρατε ότι...

Ο Εμπολό ήταν το αντικείμενο πολέμου ανάμεσα στις Ομοσπονδίες της Ελβετίας και του Καμερούν, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 δεν είχε ελβετικό διαβατήριο. Παρά το γεγονός ότι είχε παίξει στις μικρές ομάδες της Ελβετίας, το Καμερούν τον πίεσε πολύ. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, οι Αφρικανοί επιστράτευσαν τον Σάμουελ Ετό, ο οποίος ταξίδεψε για να συζητήσει μαζί του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τι ακολουθεί

Η Βασιλεία έχει ξεκάθαρο πλάνο για το μέλλον και με δεδομένο ότι ο Στρέλερ πλησιάζει στη δύση της καριέρας του, δε θα αργήσει η μέρα που ο Εμπολό θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσει. Παρά το γεγονός ότι υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Βασιλεία μέχρι το καλοκαίρι του 2019, είναι αναπόφευκτο ότι σύντομα θα παίζει σε μεγαλύτερη ομάδα. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί και μένει να δούμε πότε ο 18χρονος νιώσει έτοιμος για το επόμενο βήμα.

 

Τελευταία Νέα