Αρντά Τουράν: Ρεζέρβα πολυτελείας

Αρντά Τουράν: Ρεζέρβα πολυτελείας

bet365

Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την απόκτηση του Αρντά Τουράν και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον νέο άσο των Μπλαουγκράνα.

Σε μία από τις μεταγραφές με τους πιο περίεργους όρους, οι Μπλαουγκράνα, που έχουν υπηρεσιακή διοίκηση μέχρι τις 18 Ιουλίου, έκαναν δικό τους τον πολυσύνθετο άσο δίνοντας 34 εκατ. ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Το φοβερό είναι ότι μπορεί ο Τούρκος να είναι παίκτης της Μπαρτσελόνα για δύο εβδομάδες και να μην φορέσει καν τη φανέλα της σε επίσημο αγώνα, αφού στο συμβόλαιό του υπάρχει option επιστροφής. Αν ο νέος πρόεδρος κρίνει ότι η ομάδα δεν χρειάζεται τον Τούρκο, μπορεί να τον δώσει πίσω στους Ροχιμπλάνκος και να χάσει 'μόλις' 3.4 εκατ. ευρώ. Ο Αρντά θα πάρει τη φανέλα με τον αριθμό 6 και η ρήτρα αποδέσμευσής του είναι στα 80 εκατ. ευρώ. Εμείς λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι θα παραμείνει στο Camp Nou και μετά τις εκλογές στο καταλανικό κλαμπ, και αφού γίνει και τυπικά ο 8ος παίκτης που υπογράφει από την Ατλέτι στην Μπάρτσα, πάμε να δούμε το πως θα βοηθήσει την ομάδα του Λουίς Ενρίκε.

Μέσος, playmaker, μεσοεπιθετικός. Θα δεις πολλούς διαφορετικούς ρόλους να συνοδεύουν το όνομα του 81 φορές διεθνή Τούρκου, ο οποίος στην Ατλέτικο επί των ημερών Σιμεόνε ήταν εσωτερικός. Ο Τσόλο έχει σαν default συστήματα το 4-4-1-1 και το 4-4-2 με τον Αρντά να παίζει κυρίως στα πλάγια της μεσαίας γραμμής. Από μόνο του αυτό τον κάνει να φαίνεται ότι είναι περισσότερο εξτρέμ παρά κεντρικός μέσος, όπως και το γεγονός ότι μπορεί να παίζει παντού από τη μέση και μπροστά και να δώσει λύση σε οποιαδήποτε τρύπα προκύψει στην 11άδα. Στην Μπαρτσελόνα ειδικά, που θα έχει δίπλα του ένα κάρο ποιοτικούς παικταράδες θα φανεί περισσότερο. Φέτος χρησιμοποιήθηκε σαν δεξί χαφ σε 26 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Τουράν θα ήταν εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια κάθε προπονητή, αφού πέρα από την εκπληκτική τεχνική και την ταχύτητά του, είναι ένας πραγματικός fighter που βοηθά στην ανάκτηση της μπάλας και την αμυντική λειτουργία. Ακόμα και σε μία ομάδα που έχει μπει στα top clubs τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η Ατλέτικο, ο Τούρκος έκανε τη διαφορά. Χωρίς αυτόν το ποσοστό των Ροχιμπλάνκος σε επιτυχημένες πάσες στο αντίπαλο μισό έπεφτε κατά 8%, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε ολόκληρη την Primera Division μόλις δύο παίκτες είχε περισσότερα από τα 73 κλεψίματα του Αρντά στο μισό του αντιπάλου.

Το δυναμικό στιλ παιχνιδιού, είναι κάτι το οποίο έχει σε τεράστια εκτίμηση ο Λουίς Ενρίκε, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που εισηγήθηκε τη μεταγραφή και η διοίκηση δεν μπόρεσε να αρνηθεί στον άνθρωπο που έφερε το τρεμπλ στο Camp Nou. Πέρα από τη δεδομένη ποιότητα για να παίξει στην Μπαρτσελόνα, ο Αρντά έχει το στοιχείο του τσαμπουκά, το οποίο είναι κάτι που έχει λείψει από τους Καταλανούς τα τελευταία χρόνια. Αυτό το... aggressive και η ένταση στον τρόπο που αγωνίζεται θα βοηθήσει τον προπονητή των Καταλανών στην προσπάθει που (θα) κάνει για να περάσει στην μετά-Τσάβι εποχή.

Και πάμε να δούμε που θα παίξει. Σέρχιο Μπουσκέτς, Αντρές Ινιέστα, Ιβάν Ράκιτιτς, μία τριπλέτα που με απόλυτη επιτυχία στήριξε την τριπλέτα-φωτιά στο 4-3-3 των Καταλανών και βοήθησε τα μέγιστα στη μυθική χρονιά που πέρασε. Θα αναρωτηθεί εύκολα κάποιος σε ποιου τη θέση θα παίξει ο Αρντά. Απλά σε κανενός. Ο Τούρκος αναμένεται να είναι πρώτη επιλογή για τις θέσεις των Ινιέστα-Ράκιτιτς, με τον Σέρτζι Ρομπέρτο να έχει τον ρόλο του αντι-Μπουσκέτς, ενώ από τον ίδιο θα εξαρτηθεί αν θα μπορέσει να ακολουθήσει τα βήματα του Κροάτη συμπαίκτη του, ο οποίος απ-έδειξε πως έχει ό,τι χρειάζεται για να αφήσει τον Τσάβι στον πάγκο. Ούτως ή άλλως δικαίωμα συμμετοχής θα έχει από τον Ιανουάριο.

Και μπορεί τα ρεπορτάζ να τον θέλουν να επιστρέφει στην Γαλατασαράι για το 6μηνο που δεν θα μπορεί να παίξει στην Μπάρτσα, όμως υπάρχει και μία άλλη οπτική. Αυτή που λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το διάστημα για να φορτίσει τις μπαταρίες του ύστερα ειδικά από τα δύο πολύ σκληρά χρόνια με τον Σιμεόνε. Ο Αρντά θα μπει στο δεύτερο μισό της σεζόν όταν κρίνονται οι τίτλοι και μπορεί -όπως και ο Σουάρες που έλειψε 4 μήνες- να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μία ακόμα επιτυχημένη και γιατί όχι νέα ιστορική σεζόν.

Τα 34 εκατ. ευρώ είναι σίγουρα μεγάλο ποσό για έναν παίκτη ο οποίος όταν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής θα είναι 29 ετών, όμως με τον Ραφίνια μέτριο και τον Τσάβι να μην γίνεται να αντικατασταθεί, η απόκτηση του Αρντά είναι μία ένεση εκεί που πονούσε η Μπάρτσα. Είναι παίκτης που έχει ζητήσει ο προπονητής, οπότε δεν γίνεται να συζητάμε το αν ταιριάζει ή όχι στην ομάδα και αν και δεν θα έχει ανάλογη μεταπωλητική αξία, θα βγάλει τα λεφτά του με 3-4 τρομερά χρόνια μέσα στο γήπεδο...

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης