Οι επίδοξοι... θρύλοι της Γιουβέντους

Οι επίδοξοι... θρύλοι της Γιουβέντους

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους πέντε παίκτες της Γιουβέντους που μπορούν να κατακτήσουν το Champions League με δύο διαφορετικές ομάδες.

Αποτελεί όνειρο όλων των ποδοσφαιριστών και αυτονόητη προϋπόθεση για τους φτασμένους η συμμετοχή στο Champions League. Η κατάκτηση της κορυφαίας διοργάνωσης είναι πολύ συχνά η καλύτερη στιγμή της καριέρας των πρωταγωνιστών του όμορφου παιχνιδιού και ειδικά αν αυτό συμβεί με διαφορετικές ομάδες, βάζει τον κάθε παίκτη σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ. Σε μερικές ώρες η Γιουβέντους θα προσπαθήσει να πάρει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά και αν το καταφέρει, πέντε παίκτες της θα το έχουν κάνει με δεύτερη διαφορετική ομάδα. Απόλυτος Βασιλιάς σε αυτή την κατηγορία είναι ο Κλάρενς Ζέεντορφ που το έχει κάνει με Αγιαξ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν ενώ αυτοί που ακολουθούν έχουν τον βαρύ τίτλο δύο με διαφορετικές φανέλες από το 1993 μέχρι σήμερα. Πάουλο Σόουζα (Ντόρτμουντ, Γιουβέντους), Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουνάιτεντ, Ρεάλ), Σαμουέλ Ετό (Μπαρτσελόνα, Ιντερ), Τσάμπι Αλόνσο (Ρεάλ, Λίβερπουλ), Ντέκο (Πόρτο, Μπαρτσελόνα), Μαρσέλ Ντεσαγί (Μαρσέιγ, Μίλαν), Ζεράρ Πικέ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα), Ντιντιέ Ντεσάν (Μαρσέιγ, Γιουβέντους, Οουεν Χάργκριβς (Μπάγερν, Γιουνάιτεντ), Κριστιάν Πανούτσι (Μίλαν, Ρεάλ), Τιάγκο Μότα (Μπαρτσελόνα, Ιντερ), Εντβιν Φαν Ντερ Σαρ (Αγιαξ, Γιουνάιτεντ). Στην ξεχωριστή αυτή λίστα θα μπουν και 5 παίκτες των Μπιανκονέρι αν ο τίτλος πάει στο Τορίνο...

2003, 2007 | Αντρέα Πίρλο
Την ευκαιρία να κλείσει την καριέρα του -τουλάχιστον την ευρωπαϊκή- με τον καλύτερο τρόπο έχει ο Maestro του σύγχρονου ποδοσφαίρου και της Γιουβέντους. Ο σήμερα 35χρονος ήταν ένα από τα βασικά εργαλεία στις γεμάτες αστέρια ομάδες του Κάρλο Αντσελότι το 2003 και το 2007. Ο Πίρλο το 2003 αγωνίστηκε και στα 13 ματς του Champions League με τη φανέλα της Μίλαν παίζοντας μαζί με τους Γκατούζο και Ζέεντορφ σε εκείνο το υπερ-κέντρο των Ροσονέρι και ήταν μέλος της ομάδας που νίκησε στα πέναλτι την Γιουβέντους στον τελικό του Μάντσεστερ. Μία από τα ίδια το 2007 για τον κορυφαίο deep lying playmaker της εποχής μας, ο οποίος έπαιξε σε όλους τους αγώνες και στον τελικό με την Λίβερπουλ στην Αθήνα, ενώ η μπάλα έφυγε από το δικό του πόδι για να βρει στον Ιντζάγκι και να γίνει το 1-0 (τελικό 2-1). Αν ο Πίρλο κατακτήσει αυτόν τον τίτλο θα γίνει ο πρώτος με Champions League με Μίλαν και Γιουβέντους και θα μπορεί να κάνει φινάλε σαν ο καλύτερος και πιο επιτυχημένος μέσος που είδε ποτέ ο πλανήτης.

2008 | Πατρίς Εβρά
Από τα κορυφαία μπακ της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρώπη ο Γάλλος, ο οποίος φέτος στην Γιουβέντους έχει αποδειχθεί σούπερ-αξιόπιστος και μία από τις καλύτερες και έξυπνες μεταγραφές στην Serie A δεδομένου ότι αποκτήθηκε at zero cost. Ο 34χρονος διεκδικεί φέτος τον δεύτερο τίτλο Champions League στην καριέρα του ύστερα από εκείνον που είχε πάρει με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2008 στον αγγλικό εμφύλιο με την Τσέλσι στην Μόσχα. Εκείνη τη σεζόν ο διεθνής αμυντικός έπαιξε σε 10 ματς στον θεσμό με τους Κόκκινους Διαβόλους και στα 120 λεπτά ενός εκ των πιο δραματικών τελικών ever. Ο -27χρονος τότε- Εβρά ήταν στη θέση του σε 48 αγώνες σε όλες διοργανώσεις εκείνη τη σεζόν, στο τέλος της οποίας υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο με την ομάδα του Φέργκιουσον.

2008 | Κάρλος Τέβες
Φέτος έσπασε την κατάρα και αφού είχε 5 χρόνια να σκοράρει στο Champions League έκανε με την Γιουβέντους την καλύτερη χρονιά του στα αστέρια με 12 συμμετοχές και 7 γκολ και θέλει να κλείσει τον κύκλο του στην Ευρώπη με ένα μυθικό τρεμπλ στο οποίο θα είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών. Στην πρώτη του χρονιά στο Old Trafford, ο Αργεντίνος δεν χρειάστηκε καθόλου χρόνο προσαρμογής και συνέθεσε μαγική τριπλέτα μαζί με τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Γουέιν Ρούνεϊ, λείποντας μόλις σε ένα ματς και πετυχαίνοντας 4 γκολ στην πορεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προς τον τελικό και τον αγγλικό εμφύλιο με την Τσέλσι το 2008. Στην Μόσχα ο Καρλίτος πήρε φανέλα βασικού από τον Αλεξ Φέργκιουσον και αφού έπαιξε σε όλη την κανονική διάρκεια και την παράταση -τελείωσαν με 1-1- ευστόχησε στη δική του εκτέλεση πριν ο Φαν Ντερ Σαρ πιάσει το πέναλτι του Ανελκά και χαρίσει στους Κόκκινους Διαβόλους τον τεράστιο τίτλο.

2009 | Μάρτιν Κάσερες
Η πιο απίθανη περίπτωση της λίστας είναι ο Ουρουγουανός πολυσύνθετος αμυντικός, ο οποίος στη μοναδική του σεζόν στην Μπαρτσελόνα βρέθηκε με το τρεμπλ στην τροπαιοθήκη του. Παρά τους τραυματισμούς και το ότι ήταν 4ος στόπερ στις επιλογές του Γκουαρδιόλα -πίσω από Κάρλες Πουγιόλ, Ζεράρ Πικέ, Ράφα Μάρκες- έπαιξε σε 3 αγώνες στο Champions League (2 ματς βασικός, 217 λεπτά) και στον τελικό της Ρώμης κόντρα στην Γιουνάιτεντ (3-1) ήταν στην 18άδα. Στις 6 Αυγούστου του 2009 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Γιουβέντους ξεκινώντας την πρώτη του θητεία στο Τορίνο και αφού έφυγε και επέστρεψε, φέτος διεκδικεί όχι μόνο την κούπα με τα μεγάλα αυτιά αλλά και το δεύτερο τρεμπλ της καριέρας του με τους Μπιανκονέρι με τους οποίους έχει 2 εμφανίσεις στη φετινή διοργάνωση. Ο Κάσερες είναι εξαιρετικός αμυντικός, όμως η ατυχία με τους τραυματισμούς του έχει στερήσει την ευκαιρία να έχει περισσότερες συμμετοχές και πιο ενεργό ρόλο σε αυτές τις μεγάλες στιγμές. Αν πάρει την κούπα θα γίνει ο δεύτερος Ουρουγουανός με 2+ μετά τον Σανταμαρία (4).

2014 | Αλβαρο Μοράτα
Ο νεαρότερος της λίστας και πιο 'πρόσφατος' είναι ο Ισπανός επιθετικός, ο οποίος πέρυσι είχε 6 εμφανίσεις και ένα γκολ με την Ρεάλ στο Champions League, όπως και συμμετοχή στον τελικό κόντρα στην Ατλέτικο στο 4-1 της Λισαβόνας. Ο Μοράτα αποκτήθηκε αντί 20 εκατ. ευρώ από την Γιουβέντους το περασμένο καλοκαίρι και αφού έδωσε μάχη με τον Γιορέντε για την 11άδα, του πήρε τη θέση και στην κορυφαία διοργάνωση έχει 11 συμμετοχές και 4 γκολ με την Μεγάλη Κυρία. Ο διεθνής άσος θα πάρει φανέλα βασικού από τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στον τελικό του Βερολίνου και αν οι Μπιανκονέρι κατακτήσουν τον τίτλο, θα γίνει ο 5ος μετά τους Πάουλο Σόουζα (Γιουβέντους 1996, Ντόρτμουντ 1997), Σαμουέλ Ετό (Μπαρτσελόνα 2009, Ιντερ 2010), Μαρσέλ Ντεσαγί (Μαρσέιγ, Μίλαν), Ζεράρ Πικέ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα) που κατακτά back-to-back τίτλους με δύο διαφορετικές ομάδες. Legend στα 22 του δηλαδή...

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης