Αθλέτικ – Μπαρτσελόνα, η 8η τους φορά! (vids)

Gazzetta team
Αθλέτικ – Μπαρτσελόνα, η 8η τους φορά! (vids)

bet365

O Clasico τελικός του Κόπα ντελ Ρέι επαναλαμβάνεται απόψε και το «FFT» του gazzetta.gr θυμάται τι έγινε στις επτά προηγούμενες μεταξύ τους αναμετρήσεις κούπας.

Αναμφίβολα πρόκειται για το Clasico των ισπανικών τελικών. Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ κοντράρονται απόψε στη διεκδίκηση του 112ου τροπαίου του Κόπα ντελ Ρέι. Επίσης, αυτές είναι οι ομάδες με τις περισσότερες κατακτήσεις. Η Μπάρτσα έχει 26 (σε 37 τελικούς) και η Μπιλμπάο 23 (σε 36). Οι δυο τους λοιπόν θα παλέψουν μεταξύ τους για την κούπα για 8η φορά. Και εάν για τους Καταλανούς αυτό μπορεί να είναι απλά το συμπληρωματικό τρόπαιο για το τρεμπλ, για τους Βάσκους (δεν έχουν τίτλο από το 1984) θα είναι σα να έχουν πάρει το Champions League.

Ας θυμηθούμε τι συνέβη στις επτά προηγούμενες συναντήσεις τους...


Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ 2-0 (1920)
Εδρα ήταν το «Μολινόν» του Χιχόν και οι περισσότεροι στην εξέδρα ήταν Βάσκοι, καθώς η πόλη τους βρίσκεται πολύ πιο κοντά. Αυτός ο τελικός σημαδεύτηκε από μία απίστευτη διαιτητική απόφαση εις βάρος της Αθλέτικ. Ο ρέφερι, Μπερτράντ Ντε Λις ναι μεν καταλόγισε πέναλτι υπέρ της Μπιλμπάο, αλλά ενώ ευστόχησε ο Χοσέ Μαρία Λάκα, ακύρωσε το γκολ, επειδή είχαν μπει νωρίτερα παίκτες της Αθλέτικ εντός περιοχής. Μόνο που τότε δεν υπήρχε επανάληψη, αλλά φάουλ υπέρ της Μπάρτσα! Ο Βιθέντε Μαρτίνεθ (70') και ο Παουλίνο Αλκάνταρα (80΄), ο οποίος είναι από τους μθικούς σκόρερ στην ιστορία των Καταλανών, χάρισαν το τρόπαιο στην ομάδα τους, η οποία έτσι έκανε το νταμπλ.


Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ 0-1 (1932)
Εδρα ήταν το «Τσαμαρτίν», όπως δηλαδή λεγόταν αρχικά το «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Εκεί η Αθλέτικ πήγε στον τελικό ως μεγάλο φαβορί και τον πήρε με 1-0 χάρη στο γκολ του Μπάτα (57'). Ηταν η 12η κατάκτηση ενός θεσμού που είχε γίνει η δική της διοργάνωση.


Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ 4-3 (1942)
Εδρα ήταν και πάλι το Τσαμαρτίν» και η Μπιλμπάο έπειτα από καιρό μπορούσε να θεωρηθεί και πάλι το φαβορί. Αφού οι Βάσκοι είχαν κάνει μία κοιλιά κοντά στα 10 χρόνια, είχαν να παρουσιάσουν μία εκπληκτική φουρνιά επιθετικών, από τις καλύτερες όλων των εποχών στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Θάρα, Πανίθο, Ιριόντο, Χάρατε προκαλούσαν τον τρόμο στις αντίπαλες άμυνες, αλλά αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν. Σε έναν συγκλονιστικό τελικό που κρίθηκε στην παράταση, η Μπάρτσα προηγήθηκε με τον Εσκολά (20') και ισοφαρίστηκε από τον Ιριόντο (29'), με τους Μαρτίν (51') και Εσκολά (59') να κάνουν το 3-1. Ωστόσο, οι Ελίθες (79') και Θάρα (81') ισοφάρισαν 3-3, με τον Μαρτίν (101) να δίνει την κούπα στους Μπλαουγκράνα. Συγκεκριμένα την απονομή έκανε ο ίδιος ο δικτάτορας Φράνκο, ενώ λίγες μέρες αργότερα η Μπάρτσα νίκησε στα μπαράζ την Μούρθια και έμεινε στην κατηγορία.


Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ 2-1 (1953)
Ξανά με έδρα το «Τσαμαρτίν», η Μπαρτσελόνα παρουσίασε μία από τις τρεις κορυφαίες ομάδες της ιστορίας της. Ηταν η Μπάρτσα των πέντε τροπαίων σε μία χρονιά. Με μπροστάρη τον θρυλικό Κουμπάλα, κυνηγούσε το τρίτο σερί της Κύπελλο και 14ο συνολικά, ενώ η Μπιλμπάο πλησίαζε προς το τέλος της εποχής του Θάρα. Κουμπάλα (46') και Μαντσόν (56') έκαναν το 2-0, ο Βενάνθιο (61') μείωσε, αλλά το 2-1 έδωσε την κούπα στους Μπλαουγκράνα.


Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ 0-1 (1984)
Χρειάστηκε να περάσουν 31 χρόνια, έως ότου συναντηθούν εκ νέου στη Μαδρίτη. Τα όσα απίστευτα συνέβησαν στον πιο επεισοδιακό τελικό όλων των εποχών για το Κόπα ντελ Ρέι, μπορείτε να τα διαβάσετε σε αυτό το ξεχωριστό αφιέρωμα που βάλαμε χθες στο gazzetta.gr. Φυσικά ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε την τιμητική του...


Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ 4-1 (2009)
Με έδρα το «Μεστάγια» η Μπιλμπάο πήγε να κάνει την υπέρβαση. Απέναντι της είχε την κορυφαία Μπαρτσελόνα όλων των εποχών και ίσως την καλύτερη ομάδα σε συλλογικό επίπεδο που είδε ποτέ ο πλανήτης. Και όμως οι Βάσκοι όχι μόνο προηγήθηκαν με τον Τοκέρο (9'), αλλά παρά την ισοφάριση του Γιάγια Τουρέ (32'), κρατούσαν μέχρι το 55'. Τότε όμως οι Μέσι, Μπόγιαν (57') και Τσάβι (64') ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο της Μπάρτσα που πήρε το Κύπελλο με 4-1 και κατέκτησε εκείνη τη σεζόν όλους τους πιθανούς τίτλους σε Ισπανία και Ευρώπη.


Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ 3-0 (2012)
Με έδρα το «Βιθέντε Καλδερόν», αυτός ο τελικός αποδείχτηκε παράσταση για έναν ρόλο, με πρωταγωνιστή τον Πέδρο που έβαλε δύο γκολ (3', 25'), ενώ ενδιάμεσα σκόραρε και ο Μέσι (20'). Ετσι η Μπάρτσα σήκωσε την 26η κούπα της στον θεσμό, μ τη Μπιλμπάο να έχει ηττηθεί λίγες μέρες νωρίτερα και στον τελικό του Europa League.

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα