Οι αήττητοι της Ευρώπης

Οι αήττητοι της Ευρώπης

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τις ομάδες που τελείωσαν τη σεζόν χωρίς εντός έδρας ήττα στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα.

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τελείωσαν -σχεδόν- όλα και ο απολογισμός έχει αρχίσει να γίνεται. Αν και φέτος καμία ομάδα δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν χωρίς ήττα στις κορυφαίες πέντε λίγκες, υπήρξαν κάποιες που δεν έχασαν στην έδρα τους. Τσέλσι, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν και Βόλφσμπουργκ δεν είδαν αντίπαλο να φεύγει με τρίποντο από το 'σπίτι' τους, με τις τρεις πρώτες να κατακτούν τον τίτλο και μόνο τους Λύκους να περιορίζονται στη δεύτερη θέση της Bundesliga. Ακολουθούν στατιστικά και αριθμοί για τα μοναδικά τέσσερα κλαμπ που φέτος ξέχασαν τι σημαίνει εντός έδρας ήττα...

Τσέλσι | 15 νίκες - 4 ισοπαλίες
Οπως και να το κάνουμε, το επίπεδο δυσκολίας στην Premier League είναι υψηλότερο από τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα, άρα και το να κρατήσεις την έδρα σου απόρθητη είναι λίγο πιο Special κατόρθωμα. Αυτό έκανε η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, που από τα παιχνίδια που έδωσε φέτος στο Stamford Bridge στα 15 πήρε τους τρεις βαθμούς και παραχώρησε μόλις 4 ισοπαλίες. Συγκεκριμένα, Μάντσεστερ Σίτι, Μπέρνλι, Σαουθάμπτον, Λίβερπουλ ήταν οι μοναδικές που κατάφεραν να πάρουν κάτι φεύγοντας από το Λονδίνο και όλες τα κατάφεραν με 1-1. Οι Μπλε πέτυχαν πολύ σημαντικές νίκες κόντρα σε Αρσεναλ (2-0), Τότεναμ (3-0), Εβερτον (1-0) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-0), ενώ ενδεικτικό της κυριαρχίας τους εντός έδρας είναι το ότι μόνο σε δύο αγώνες βρέθηκαν πίσω στο σκορ, κάτι που συνέβη με την Σουόνσι (4-2) τη 2η αγωνιστική και με την Σάντερλαντ την τελευταία (3-1), με τους Ουαλούς να είναι η μοναδική ομάδα που έβαλε δύο γκολ στο κάστρο των Μπλε. Η Τσέλσι κράτησε 11 clean sheet εντός στην πορεία προς τον τίτλο, είχε 39 γκολ υπέρ και μόνο 9 κατά και είχε την καλύτερη φόρμα της στο πρώτο κομμάτι της Premier League, όταν και ξεκίνησε με 10x10.

Βόλφσμπουργκ | 13 νίκες - 4 ισοπαλίες
Σίγουρα η ομάδα που δύσκολα θα περίμενες να δεις σε αυτή τη λίστα. Αν και το Volkswagen Arena δεν αποτελεί και την πιο καυτή έδρα της Bundesliga, αφού έχει χωρητικότητα 30.000 θεατών και σχεδόν ποτέ δεν ήταν γεμάτο, η Wolfe στήριξε πολλά στην έδρα της και είχε απολογισμό 13 νίκες και 4 ισοπαλίες. Το σύνολο του Ντίτερ Χέκινγκ πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του εντός έδρας κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου με το εμφατικό 4-1 αμέσως τη διακοπή, με το ίδιο σκορ έχασε και η Λεβερκούζεν, ενώ σημαντικά ήταν τα τρίποντα με αντιπάλους τις Γκλάντμπαχ (1-0) και Ντόρτμουντ (2-1). Η Βόλφσμπουργκ σκόραρε κατά ριπάς στην πορεία προς τη δεύτερη θέση και την απευθείας παρουσία στους ομίλους του Champions League, με τους Μπας Ντοστ (7) και Κέβιν Ντε Μπρόινε (6) να είναι οι πρώτοι της σκόρερ. Μοναδικές ομάδες που έφυγαν από το 'σπίτι' της με θετικό αποτέλεσμα ήταν οι Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (2-2), Πάντερμπορν (1-1), Σάλκε (1-1) και Ανόβερο (1-1) ενώ ο συντελεστής γκολ ήταν 38-13.

Γιουβέντους | 16 νίκες - 3 ισοπαλίες
Οι Μπιανκονέρι διανύουν μία από τις καλύτερες σεζόν της σύγχρονης ιστορίας τους και δεδομένου ότι πριν δύο χρόνια (2011-12) κατέκτησαν αήττητοι το Scudetto, μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση ότι φέτος, όπως και πέρυσι (2013-14), δεν είχαν ούτε ήττα στην έδρα τους. Η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αρχίζει και απομακρύνεται από το επίπεδο των υπόλοιπων στην Ιταλία και το ότι παραχώρησε μόλις 3 ισοπαλίες στο Juventus Stadium να είναι ένα δείγμα τις δύναμής της. Από την έδρα της Vecchia Signora κατάφεραν να φύγουν χωρίς να χάσουν μόνο οι Σαμπντόρια, Ιντερ, Κάλιαρι, παίρνοντας όλες 1-1, ενώ ο πιο hot παίκτης από τους 4 σερί φορές πρωταθλητές είναι ο Κάρλος Τέβες που από τα 20 γκολ του στην Serie A, έχει πετύχει τα 13 εντός έδρας σκοράροντας σε 10 διαφορετικούς αγώνες. Η Γιούβε κράτησε την εστία της ανέπαφη σε 9 αγώνες στο φετινό Campionato, έκανε τις καλύτερες ομάδες της κατηγορίας να υποκλιθούν με νίκες σε βάρος των Ρόμα (3-2), Μίλαν (3-1), Νάπολι (3-1), Λάτσιο (2-0), κράτησε 11 φορές την εστία της ανέπαφη και πέτυχε 45 γκολ. Το καλύτερο σερί τους οι Τορινέζοι το έκαναν στο ξεκίνημα της Serie A όταν ξεκίνησαν με 6x6.

Παρί Σεν Ζερμέν | 15 νίκες - 4 ισοπαλίες
Αν και χρειάστηκε 30 αγωνιστικές για να βρεθεί στο Νο1 της Ligue1, η ομάδα του Λοράν Μπλαν είχε τρόπους να απο-δείξει τη διαφορά της από τις υπόλοιπες 'θνητές' ομάδες. «Το Championnat είναι πολύ χαμηλής δυναμικότητας για την Παρί Σεν Ζερμέν» λένε οι experts του πρωταθλήματος, και οι Παριζιάνοι έκαναν κάτι που δεν κατάφερε καμία από τις αντιπάλους της στη σεζόν 2014-15. Στα 19 παιχνίδια που έδωσε στο Parc des Princes είχε 15 νίκες και επέτρεψε μόλις 4 φορές στην αντίπαλη ομάδα να πάρει βαθμό. Αυτές ήταν οι Λιόν (1-1), Μονακό (1-1), Καέν (2-2), ενώ η Μονπελιέ (0-0) ήταν η μοναδική που κράτησε τους 3 σερί φορές πρωταθλητές Γαλλίας στο «μηδέν». Η Παρί σκόραρε 52 φορές στην έδρα της και δέχθηκε 12 γκολ, με το καλύτερό σερί να έρχεται στο τελευταίο κομμάτι του πρωταθλήματος όταν έκανε φινάλε με 7 διαδοχικές νίκες. Οσον αφορά τους συνήθεις υπόπτους σε αυτούς τους αγώνες, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ήταν ο No1 killer πετυχαίνοντας 14 γκολ (3 χατ τρικ) σκοράροντας μόλις σε 7 ματς, ενώ από κοντά ήταν ο Εντινσον Καβάνι με μία ντουζίνα τέρματα (σε 9 αγώνες).

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης