Καταδίκη και επόμενη μέρα

Καταδίκη και επόμενη μέρα

Καταδίκη και επόμενη μέρα

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για την καταδίκη του Αντσελότι, τους προπονητές της χιλιετίας και την επόμενη μέρα στην Ρεάλ.

«Δεν πιστεύω ότι θα τελειώσω την καριέρα μου εδώ, αλλά ελπίζω να μείνω για αρκετό καιρό». Τα δύο χρόνια δεν τα λες και πολλά αλλά σε αυτό το διάστημα ο Καρλέτο πρόλαβε να κάνει καλά πράγματα στο Santiago Bernabeu παρότι είχε 0/2 σε πρωταθλήματα. Εχοντας χαλάσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε παίκτες και προπονητές, ο Φλορεντίνο Πέρεθ αναζητούσε με λύσσα την περιβόητη decima στο Champions League. Ηρθε λοιπόν κάποια στιγμή που η τύχη του χαμογέλασε και με τον Κάρλο Αντσελότι -και φυσικά τον ήρωα Σέρχιο Ράμος- έκανε αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Εκτός της κορυφαίας διοργάνωσης, ο Καρλέτο κατέκτησε το Copa del Rey με νίκη κόντρα στην Μπαρτσελόνα στον τελικό του Mestalla και ακόμα δύο διεθνείς τίτλους, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων και το ευρωπαϊκό super cup.

Μαζί με το πρεστίζ που έπρεπε να έχει το κλαμπ, ο Ιταλός επανέφερε το ήρεμο κλίμα στα αποδυτήρια ύστερα από μία ταραχώδη περίοδο με τον Ζοσέ Μουρίνιο και την ίδια στιγμή συσπείρωσε τον κόσμο. Σε αυτή τη διετία η Ρεάλ είχε 323 γκολ υπέρ, 103 κατά, 89 νίκες, 14 ισοπαλίες, 16 ήττες και ο Αντσελότι με 75% έγινε ο τεχνικός με το μεγαλύτερο ποσοστό νικών στα 113 χρόνια ιστορίας του συλλόγου. Στο πρωτάθλημα που μόλις ολοκληρώθηκε η ομάδα του έβαλε 118 γκολ, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών (2011-12, 121). Επειτα από τέσσερις κούπες στην πρώτη σεζόν -συμπεριλαμβανομένου του δέκατου- ακολούθησε μία με 22 σερί νίκες και παρολίγο ρεκόρ Guiness, ημιτελικό στο CL και μόλις -2 από την πρωταθλήτρια, Μπαρτσελόνα.

Αυτά όμως, ήταν πράγματα που δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο στο μυαλό του Πέρεθ, ο οποίος συνέχισε την παράδοση που θέλει την Ρεάλ Μαδρίτης να μην έχει κρατήσει ποτέ προπονητή που να μην έχει κατακτήσει κανέναν τίτλο.

Στην χιλιετία που διανύουμε, από τον πάγκο των Μερένγκες έχουν περάσει 12 προπονητές και δεδομένου ότι τα τρία χρόνια παραμονής του Ζοσέ Μουρίνιο είναι πολλά, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι entrenadores δεν έπαιρναν και μεγάλη πίστωση χρόνου για να δείξουν τη δουλειά τους αν δεν έφερναν κούπες. Μάλιστα, δύο από αυτούς απολύθηκαν αμέσως μόλις κατέκτησαν την Primera Division. Ο Βιθέντε Ντε Μπόσκε απομακρύνθηκε επειδή το προφίλ του δεν ταίριαζε στο κλαμπ και ο Φάμπιο Καπέλο επειδή δεν έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Μετά τον Μιγκέλ Μουνιόθ, που έμεινε στον πάγκο από το 1960 μέχρι το 1974 (9 πρωταθλήματα, 2 πρωταθλητριών) ο επόμενος μακροβιότερος άντεξε για 3.5 έτη. Αυτός ήταν ο νυν τεχνικός της Εθνικής Ισπανίας που ανέλαβε τον Νοέμβριο του 1999 και αποχώρησε τον Ιούνιο του 2003 με το συμβόλαιό του να μην ανανεώνεται παρότι σε αυτό το διάστημα κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 2 Champions League, 1 ευρωπαϊκό super cup, 1 ισπανικό super cup, 1 διηπειρωτικό κύπελλο. Η απόλυση Αντσελότι φαίνεται πως ήταν εύκολη απόφαση για τους Blancos.

Κάρλος Κεϊρόζ: Ιούνιος 2003 - Μάιος 2004 (απολύθηκε) - 59 αγώνες, 58% νίκες. Τίτλοι: 1 ισπανικό super cup.
Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο: Μάιος 2004 - Σεπτέμβριος 2004 (παραιτήθηκε) - 6 αγώνες, 67% νίκες. Τίτλοι: κανένας.
Μαριάνο Γκαρθία Ρεμόν: Σεπτέμβριος 2004 - Δεκέμβριος 2004 (υποβιβάστηκε σε coach) - 20 αγώνες, 60% νίκες. Τίτλοι: Κανένας.
Βαντερλέι Λουξεμπούργκο: Δεκέμβριος 2004 - Δεκέμβριος 2005 (απολύθηκε) - 45 αγώνες, 62% νίκες. Τίτλοι: Κανένας.
Χουάν Ραμόν Λόπεθ Κάρο (υπηρεσιακός): Δεκέμβριος 2005 - Ιούνιος 2006 - 24 αγώνες, 50% νίκες. Τίτλοι: Κανένας.
Φάμπιο Καπέλο: Ιούλιος 2006 - Ιούνιος 2007 (απολύθηκε) - 50 αγώνες, 56% νίκες. Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα.
Μπερντ Σούστερ: Ιούλιος 2007 - Δεκέμβριος 2008 (κοινή συναινέσει) - 75 αγώνες, 59% νίκες. Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα, 1 ισπανικό super cup.
Χουάντε Ράμος: Δεκέμβριος 2008 - Ιούνιος 2009 (τέλος συμβολαίου) - 27 αγώνες, 67% νίκες. Τίτλοι: Κανένας.
Μανουέλ Πελεγκρίνι: Ιούνιος 009 - Μάιος 2010 (απολύθηκε) - 48 αγώνες, 75% νίκες. Τίτλοι: Κανένας.
Ζοσέ Μουρίνιο: Μάιος 2010 - Ιούνιος 2013 (κοινή συναινέσει) - 178 αγώνες, 72% νίκες. Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο, 1 ισπανικό super cup.
Κάρλο Αντσελότι: Ιούνιος 2013 - Μάιος 2015 (απολύθηκε) - 119 αγώνες, 75% νίκες. Τίτλοι: 1 κύπελλο, 1 Champions League, 1 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων, 1 ευρωπαϊκό super cup.



Οπως φανερώνει η απόφαση που πάρθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (25/05) το κλαμπ δεν δείχνει να θέλει να αλλάξει πολιτική. Αν και οι άνθρωποι που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις και βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις σίγουρα γνωρίζουν πολλά παραπάνω από εμάς, η Ρεάλ είναι έτοιμη να κάνει μία ακόμα απίθανη αντικατάσταση στον πάγκο της, αφού ο μάνατζερ της FIFA, Ερνέστο Μπροντσέτι, επιβεβαίωσε ότι ο Μπενίτεθ θα είναι κατά 99% ο νέος τεχνικός της Βασίλισσας.

Ο άνθρωπος δηλαδή που πριν πέντε μήνες είχε δηλώσει ότι «θέλουμε ο Κάρλο Αντσελότι να γίνει ο δικός μας Αλεξ Φέργκιουσον» είναι έτοιμος να δώσει τα κλειδιά του μαγαζιού του στον Ράφα, ο οποίος από το 2004 -όταν έκανε το δεύτερο θαύμα με την Βαλένθια- έχει ξεχάσει πως είναι όχι να κατακτάς, αλλά να διεκδικείς το πρωτάθλημα. Ο Πέρεθ και η Ρεάλ έκριναν ότι το μέλλον του κλαμπ θα είναι καλύτερο με τον Μπενίτεθ στην πρώτη του χρονιά στο Bernabeu από τον Αντσελότι, ο οποίος θα έμπαινε στην τρίτη του και είχαν να πουν ότι η απόφαση πάρθηκε «χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος» αλλά επειδή «πάντα την πληρώνει ο προπονητής».

Ούτε η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο μία μέρα νωρίτερα υπέρ της παραμονής Αντσελότι φαίνεται πως επηρέασε τους διοικούντες το κλαμπ στους οποίους ίσως αξίζει να βρουν απέναντί τους τον Πορτογάλο, ο οποίος λογικά δεν θα είναι και η καλύτερη του να παίξει υπό τις οδηγίες του Μπενίτεθ. Από την Ρεάλ βγήκε ότι θέλουν ο επόμενος προπονητής να μιλάει ισπανικά. Αφού έχουν πάρει αυτή την απόφαση, η πιο σωστή λύση είναι μπροστά στα μάτια τους, στη χώρα και το πρωτάθλημά τους και σίγουρα δεν ακούει στο όνομα Ράφα. Αυτός είναι ο Ουνάι Εμερι, ο οποίος με πολύ πιο οικονομικά υλικά έχει φτιάξει ένα απίστευτο συμπαγές και ισορροπημένο σύνολο από το οποίο ξέρει να κοντράρει στα ίσα κάθε μεγάλο αντίπαλο και όταν παίζει δεν ξέρεις ποια γραμμή να πρωτοθαυμάσεις…

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης