Χάσμα κουλτούρας (poll)

Χάσμα κουλτούρας (poll)

bet365

Η σεζόν τελείωσε, ο Πεπ Γκουαρδιόλα συμπλήρωσε δύο χρόνια στον πάγκο της Μπάγερν και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το μέλλον των Βαυαρών.

Εκπρόσωποι και από τα 25 πρωταθλήματα έδωσαν το παρών στο Δημαρχείο του Μονάχου για τη φιέστα κατάκτησης του πρωταθλήματος, όπως και η γυναικεία ομάδα που επίσης κατέκτησε τον τίτλο για να βρεθεί για πρώτη φορά δίπλα στην αντρική. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι πανηγύρισαν μαζί τους, όμως η ατμόσφαιρα για όποιον ήταν μακριά ήταν διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το μυαλό όλων είναι στο μέλλον και όχι στο παρόν.

Η σεζόν έκλεισε με την Μπάγερν στο +10 από τη 2η Βόλφσμπουργκ, τη στιγμή που μετά το Μουντιάλ του 2010 είχε βρεθεί στην 3η θέση και στο -10 από την Ντόρτμουντ και μετά από εκείνο του 2006 στην 4η και στο -10 από τη Στουτγκάρδη. Το τέλος στη σεζόν, όμως, μόνο ενθουσιώδες δεν ήταν.

Η ήττα από την Φράιμπουργκ ήταν η πρώτη μετά από 122 ματς, στα οποία οι Βαυαροί είχαν πάρει το προβάδισμα (είχαν κερδίσει τα 114), ενώ 3 ήττες στη σειρά στην Bundesliga είχαν να κάνουν από το 1998 με τον Τραπατόνι στον πάγκο. Φυσικά, δεν σημαίνουν κάτι, καθώς όλα είχαν τελειώσει αρκετές ημέρες νωρίτερα, όμως αυτό το αρνητικό σερί ήταν ενδεικτικό της ψυχολογικής κατάστασης μετά τον αποκλεισμό από την Μπαρτσελόνα στο Champions League και από την Ντόρτμουντ στο Κύπελλο.

Η ήττα έχει πάντα επιπτώσεις, ακόμη κι αν δεν είναι βαθμολογικές. Με τη σεζόν να ολοκληρώνεται πρόωρα, όλοι κοιτάζουν την επόμενη. «Θα αναλύσουμε το ρόστερ στο τέλος της σεζόν», είπε ο Γκουαρδιόλα, που ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει, πριν το ματς με την Άουγκσμπουργκ. Το ίδιο θέλει και η διοίκηση, που δείχνει έτοιμη να τον στηρίξει, κάνοντας μεγάλες επενδύσεις. «Υπάρχει μόνο το Plan A και είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα», όπως έχει πει αρκετές φορές ο Ρουμενίγκε.

Φτάνει, όμως, μόνο αυτό; Αν το γήπεδο είναι η εικόνα της δουλειάς του προπονητή, τότε ο Καταλανός έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Διότι, μετά από δύο χρόνια στον πάγκο υπάρχει μεν βελτίωση, όμως είναι πάνω στις λεπτομέρειες των ιδεών του, που στο τέλος δεν κάνουν τη διαφορά. Η Μπάγερν παραμένει έργο σε εξέλιξη και τα εργοτάξια δε λένε να κλείσουν. Και εκεί είναι το μεγαλύτερο θέμα. Οι Βαυαροί με τον Πεπ στον πάγκο δεν έχουν φτάσει στο peak τους. Και θεωρητικά έχει μία σεζόν μπροστά του για να τα καταφέρει.

Μέχρι τώρα οι ιδέες του απέτυχαν εκεί που μετρούσε περισσότερο και η Μπάγερν έμεινε φέτος για πρώτη φορά χωρίς τελικό μετά το 2011. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν ήταν πρόβλημα ενός αγώνα ή είναι στα θεμέλια του συστήματος. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Γκουαρδιόλα για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκάθαρες ιδέες. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να τις εφαρμόσει.

Τα λάθη που έχει κάνει μέχρι τώρα είναι γιατί οι ιδέες του είναι προοδευτικές και όχι συντηρητικές. Από την πρώτη του μέρα στο Μόναχο έδειξε ότι πάντα προτιμά την έννοια του μυστηρίου. Είναι ένα ρίσκο που ο ίδιος παίρνει και η διοίκηση όχι απλά ανέχεται, αλλά στηρίζει και επιδοκιμάζει. Έτσι, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι θέλει να του ανανεώσει το συμβόλαιο, που φτάνει στο τέλος του το καλοκαίρι του 2016. «Όποτε το θέλει, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε», όπως είπε ο Ρουμενίγκε, που στη συνέχεια οριοθέτησε την έναρξη των συζητήσεων στο δεύτερο μισό του 2015. «Συμφωνήσαμε τον Ιανουάριο ότι θα μιλήσουμε στο δεύτερο μισό του 2015. Γνωρίζει την άποψή μου. Ελπίζω να παραμείνει» αποκάλυψε στην Süddeutsche.

Ο σχεδιασμός για τη φετινή σεζόν είχε πολλές παραλείψεις. Και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο του προπονητή. Είτε το καλοκαίρι όταν το ρόστερ με δεδομένο ότι ερχόμαστε από Μουντιάλ ήταν μικρό και στη συνέχεια τον Ιανουάριο, όταν έφυγαν παίκτες που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις (Σακίρι, Χόιμπιεργκ). Οι τραυματισμοί έκαναν την εμφάνισή τους και κατέστρεψαν τα πάντα. «Μάγος ψάχνει καπέλο και κουνέλια» ήταν ο τίτλος της Süddeutsche μετά την ήττα στη Βαρκελώνη και φυσικά αναφερόταν στις απουσίες. Ένας μάγος δεν είναι τίποτα χωρίς τα εργαλεία του.

Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η σεζόν ήταν αποτυχημένη, κυρίως λόγω των τραυματισμών. Σε σύνολο περίπου 70.000 ψήφων, πάντως, στην Bild το 57% ψήφισε αρνητικά, στέλνοντας μήνυμα τόσο στη διοίκηση όσο και στον προπονητή, που τελευταία επιδόθηκαν σε αγώνα να αποδείξουν το αντίθετο.

Η Μπάγερν φέτος έμοιαζε υπερβολικά κουρασμένη. Στο τέλος, μάλιστα, γύρισε ο διακόπτης και έχασε όλη της την ενέργεια. Αρκετές φορές στη σεζόν στην προσπάθειά της να πλησιάσει την τελειότητα που απαιτεί ο προπονητής της τα έκανε θάλασσα. Για κάποιον μυστήριο λόγο αυτό έγινε περισσότερες φορές φέτος από ό,τι πέρυσι. Και ο Καταλανός έχασε πάρα πολλές φορές την ψυχραιμία του, κάτι που στο τέλος οδήγησε και στη ρήξη με τον γιατρό Χανς-Βίλχελμ Μίλερ-Βόλφαρτ. Μία σύγκρουση που είχε ως συνέπεια την παραίτηση του τελευταίου στο χειρότερο σημείο της σεζόν, με τους οπαδούς να μην βλέπουν την εξέλιξη με καλό μάτι.

Ο Πεπ μετά από δύο χρόνια δεν έχει μπει στην γερμανική λογική. Στη λογική της «οικογένειας», με την οποία πορεύονται όλοι οι σύλλογοι και είναι από τα θεμέλια της επιτυχίας τους. Ο Καταλανός από την πρώτη μέρα είχε εκφράσει την αντίθεσή του για το γεγονός ότι ο γιατρός δεν ήταν παρών στις προπονήσεις, αλλά βρισκόταν μόνιμα στο ιατρείο του, που είναι περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά από το Sabener Strasse, το προπονητικό κέντρο της Μπάγερν. Τελικά, αυτόν τον ρόλο ανέλαβε ο γιος του, όμως και πάλι ο προπονητής των Βαυαρών δεν έμεινε ικανοποιημένος.

Έτσι, αρχικά η αντίδρασή του στο ματς με την Λεβερκούζεν για το Κύπελλο, όταν τραυματίστηκε ο Μπενάτια, και στη συνέχεια όταν μετά το ματς με την Πόρτο τα έριξε όλα στο ιατρικό τιμ, έφεραν την παραίτηση του Μίλερ-Βόλφαρτ, που είχε πράξει το ίδιο, όταν είχε έρθει σε ρήξη με τον Γίργκεν Κλίνσμαν. Ο Γερμανός ήταν – με εκείνο το μικρό διάστημα – περίπου 37 χρόνια στον σύλλογο, θεωρείται κορυφαίος στο χώρο του αθλητισμού, ενώ παραμένει ο γιατρός της εθνικής. Ήταν μέρος του βαυαρικού DNA.

Τι κατάφερε ο Πεπ με αυτό εκτός από το να εδραιώσει την κυριαρχία του, έχοντας μάλιστα ο ίδιος την ευθύνη για τα προβλήματα του Τιάγκο Αλκάνταρα (δεν άκουσε τη συμβουλή του Μίλερ-Βόλφαρτ και του επέτρεψε να κάνει εγχείρηση στην Βαρκελώνη); Μία τρύπα στο νερό… Διότι, τις επόμενες ημέρες όλοι οι παίκτες της Μπάγερν, που έχουν δεθεί με τον γιατρό τους, ήταν μονίμως στο ιατρείο του.

«Με το να παίρνει συνεχώς το μέρος του Γκουαρδιόλα, ο Ρουμενίγκε έχει κάνει όλους τους υπόλοιπους να αισθάνονται ανασφαλείς», έγραψε ο Daniel Martínez στο Focus. Μπορεί να ακούγεται άδικο, όμως κάποιες φορές ο Γκουαρδιόλα λειτουργεί σαν να είναι πάνω από τον σύλλογο. Όλα πρέπει να γίνονται με τον τρόπο του. Και αυτό είναι που δεν αρέσει στους οπαδούς.

Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθείς πράγματα που δεν καταλαβαίνεις, όπως είναι το σύστημα του Καταλανού. «Έφτασε η ώρα να σταματήσει ο Guardiolanismus. Όχι μόνο πρέπει να το κάνουν τα ΜΜΕ, αλλά και ο ίδιος ο Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός παραμένει ένας από τους καλύτερους προπονητές στον πλανήτη, όμως θα πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να εφαρμόζει τις πιο τρελές τακτικές, προσπαθώντας να κάνει τα γουρούνια να τρέχουν σαν άλογα πίστας. Με άλλα λόγια, είναι τόσο καλός όσο οι παίκτες του», έγραψε στο 11Freunde ο Christoph Biermann, που θυμήθηκε την εκπληκτική δήλωση του Αλεξάντερ Ρίστιτς, όταν ήταν προπονητής της Φορτούνα Ντίσελντορφ περί… γουρουνιών και αλόγων πίστας.

«Θα πρέπει να προσαρμοστώ στους παίκτες. Οι οπαδοί έρχονται για να δουν την ομάδα να παίζει, όχι τον προπονητή. Θα πρέπει να προσαρμοστώ». Η δήλωση ανήκει στον Πεπ Γκουαρδιόλα και είναι από την ημέρα της παρουσίασής της. Τελικά, δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Διότι, προσάρμοσε τους παίκτες στο σύστημά του, ενώ δεν ακούει τις φωνές των οπαδών. Το πρωτάθλημα φέτος θα το έπαιρνε, παίζοντας και πιο ορθολογικά. «Στο τέλος οι οπαδοί δε θέλουν να βλέπουν τον προπονητή, αλλά πολλά γκολ, θέαμα και τους παίκτες», σχολίασε ο Κρίστιαν Ζάιφερτ, πρόεδρος της λίγκας.

«Η Μπάγερν έχει πέσει στην παγίδα του Πεπ», ήταν το πρωτοσέλιδο της TZ μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα, ματς στο οποίο η Μπάγερν δεν έκανε ούτε μία τελική εντός εστίας! Ο Πεπ ξεκίνησε με τον Ραφίνια… αριστερό στόπερ, πριν αλλάξει σύστημα στο 15’. «Ο Γκουαρδιόλα είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας», έγραψε το Stern.

Παρέλαβε την κορυφαία Μπάγερν (όπως την ψηφίσατε στο ερώτημα που έθεσε ο Γιώργος Καραμάνος εδώ στο gazzetta) και με κάποιον τρόπο έπρεπε να αφήσει τη σφραγίδα του. Αυτό, στα μάτια του δε θα γινόταν αν συνέχιζε το έργο του Γιουπ Χάινκες. Θα έπρεπε να επιβάλει τις ριζοσπαστικές ιδέες του. «Μόνο έτσι καταλαβαίνω το ποδόσφαιρο», όπως έχει πει, όμως μέχρι τώρα έχει αποτύχει να το κάνει.

Ρουμενίγκε και Χένες δεν έκρυψαν ότι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την πρώτη τους γνωριμία με τον Γκουαρδιόλα, περίπου 2 χρόνια πριν ο τελευταίος υπογράψει, και στο πρόσωπό του έβλεπαν τον ιδανικό, για να εξελίξει το πρότζεκτ της Μπάγερν. Πίστευαν ότι η ανανέωση θα πρέπει να έρθει πρώτα απ’ όλα στο γήπεδο. Το μέλλον ήταν σε πρώτο πλάνο. Οι Βαυαροί ήθελαν να υπάρχει συνέχεια από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα, να μπουν τα θεμέλια για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό και έγινε ο πρώτος προπονητής, στον οποίο προτάθηκε 3ετές συμβόλαιο.

Η πραγματικότητα, όμως, αποδείχθηκε διαφορετική. Αυτό που παρουσιάζει στο γήπεδο και έχει στο μυαλό του ο Γκουαρδιόλα μπορεί να το εφαρμόσει μόνο εκείνος. Αν και όταν υπάρξει διάδοχη κατάσταση, θα πρέπει όλα να αρχίσουν και πάλι από το μηδέν. «Σύντομα ο Γκουαρδιόλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πόσο πιστεύει στο πρότζεκτ. Και η διοίκηση θα πρέπει να αναρωτηθεί πόσα αξίζει να θυσιαστούν με την παρουσία του στον πάγκο», έγραψε ο Andreas Werner στην Münchner Merkur.

Οι φήμες ότι ο Καταλανός έχει δώσει την υπόσχεσή του να αναλάβει την Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2016 έχουν ξεκινήσει, ενώ όπως και να το κάνουμε υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του (όχι το βραχυπρόθεσμο). Αν ο σχεδιασμός στηριχθεί στις δικές του ιδέες, τότε η Μπάγερν παίρνει μεγάλο ρίσκο. Διότι, μία σεζόν δεν φτάνει για να γίνει η ανανέωση που ονειρεύονται στο Μόναχο. Είναι μία διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Οι αγώνες με την Μπαρτσελόνα, τους οποίους η Münchner Merkur χαρακτήρισε «κρίση ταυτότητας», έδειξαν και το μέγεθος της πρόκλησης που έχουν μπροστά τους οι Βαυαροί.

Από την πρώτη ημέρα υπάρχει ένα χάσμα κουλούρας ανάμεσα στον Γκουαρδιόλα και - κυρίως - τους οπαδούς. Αντί να συνεχίσει τα πειράματα για τρίτη σεζόν, προτεραιότητά του θα πρέπει να είναι να γεφυρωθεί. Διότι, αν αυτό δεν γίνει, τότε θα αποχωρήσει από το Μόναχο ως αποτυχημένος… Και κάτι τέτοιο δεν αξίζει ούτε στον ίδιο, ούτε στην Μπάγερν.

Υ.Γ.: Ο Martí Perarnau, που έγραψε το βιβλίο Pep Confidential, ακολουθώντας τον Γκουαρδιόλα κατά τη διάρκεια της πρώτης του σεζόν στο Μόναχο, έκανε την εκτίμηση ότι ο Καταλανός θα φύγει από την Μπάγερν μόνο αν νιώσει ότι η διοίκηση δεν τον στηρίζει. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί μία φήμη που θέλει τον Χανς-Βίλχελμ Μίλερ-Βόλφαρτ να επιστρέφει ως ειδικός σύμβουλος από την επόμενη σεζόν στον σύλλογο. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα εκλάβει αυτή την κίνηση ο Πεπ…

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης