Οι 50άρηδες της Σίτι

Οι 50άρηδες της Σίτι

Οι 50άρηδες της Σίτι

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους πρώτους σκόρερ της Μάντσεστερ Σίτι επί εποχής Premier League.

Στον κυριακάτικο αγώνα με την Σουόνσι, ο Γιάγια Τουρέ πέτυχε δύο γκολ και μπήκε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ των Πολιτών. Ο Ιβοριανός μέσος με δύο δυνατά σουτ από το όριο της περιοχής χάρισε στην ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι το διπλό και την 2η θέση στο πρωτάθλημα του 2014-15 και ταυτόχρονα έβαλε τον εαυτό του ανάμεσα στους παίκτες που έχουν σημειώσει 50+ γκολ στην Premier League με τη φανέλα της Σίτι. Το κλαμπ του Μάντσεστερ έχει αλλάξει επίπεδο -τουλάχιστον εντός συνόρων- μετά την άφιξη των Αράβων και δεν είναι τυχαίο ότι στη λίστα βρίσκονται τρεις παίκτες που είναι αυτή τη στιγμή στην ομάδα και ένας που μέχρι πρότινος αγωνιζόνταν σε αυτήν. Ο 32χρονος πολυσύνθετος χαφ με το brace στο Liberty πέρασε μάλιστα στην 3η θέση, όμως όλοι απέχουν αρκετά από το Νο1 ever στη μεγάλη κατηγορία, όπου είναι ο Ερικ Μπρουκ, με 158 γκολ σε 450 ματς, με τον Αγγλο εξτρέμ να είναι και πρώτος όλων των εποχών σε όλες τις διοργανώσεις με 177. Ακολουθεί η λίστα με τους 50άρηδες της Σίτι...

77 | Κουν Αγουέρο
Τα τελευταία χρόνια η Σίτι έχει ξοδέψει αλόγιστα για να φτιάξει την ομάδα που κατέκτησε δύο τίτλους στην Premier League (2012, 2014) όμως το deal για τον Αργεντινό ήταν εξαιρετικό. Οι Πολίτες το 2011 έδωσαν 38.1 εκατ. λίρες στην Ατλέτικο Μαδρίτης και έκαναν δικό τους έναν από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο σε σούπερ ηλικία και ο Αργεντινός είναι από τους παίκτες που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο Etihad. Ο Κουν έχει 77 γκολ και αν μείνει στην ομάδα και έχει την υγεία του, είναι σίγουρο ότι θα γίνει εκείνος ο πρώτος και θα γράψει ιστορία στο κλαμπ του Μάντσεστερ. Φέτος έχει πετύχει 25 γκολ, επίδοση που είναι η καλύτερη για παίκτη του συλλόγου σε μία χρονιά από καταβολής PL, ενώ είναι πρώτος ever σε γκολ στο Champions League (15) και συνολικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (19). Ο Αγουέρο μπορεί να χαράξει το ονομά του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο των ρεκόρ της Σίτι και να γίνει ο Νο1 όλων των εποχών.

58 | Κάρλος Τέβες
Από τα πρώτα μεγάλα ονόματα που πάτησαν το πόδι τους στην Μπλε πλευρά της πόλης και έκαναν σαφές ότι η Σίτι θα χτίσει ένα αστραφτερό και πανίσχυρο σύνολο. Ο παίκτης που βρίσκεται 90 λεπτά μακριά από ένα μυθικό τρεμπλ με την Γιουβέντους, άφησε πίσω του το Old Trafford το 2009 έχοντας κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και το Champions League και αφού κόστισε στους Citizens 25.5 εκατ. ευρώ ήταν από τους σημαντικούς παράγοντες που άλλαξαν επίπεδο. Στις δύο πρώτες σεζόν στο Etihad έβαλε 23 και 20 γκολ αντίστοιχα, όμως έμελλε να πάρει τον τίτλο το 2011-12 όταν στην αρχή της χρονιάς τα έσπασε με τον Μαντσίνι -λόγω της άρνησής του να μπει αλλαγή σε αγώνα- για να επανέλθει στο τέλος και να έχει σημαντική συνεισφορά σε κρίσιμα ματς. Σε 113 αγώνες με τους Πολίτες πέτυχε 58 τέρματα και είναι στο Νο2 της λίστας με τους μοντέρνους killers του συλλόγου.

51 | Γιάγια Τουρέ
Και φτάνουμε στον άσο από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο οποίος είναι ο μοναδικός μέσος της λίστας και που πριν το ματς με την Σουόνσι ήταν εκτός λίστας και μπήκε και πέρασε στο Νο3. Αν και εξαιρετική αγορά της Μπαρτσελόνα από την Μονακό (έναν χρόνο πριν είχε παίξει στον Ολυμπιακό) το 2007, ο Τουρέ έπεσε πάνω στην τρομερή φουρνιά των χαφ των Μπλαουγκράνα και αφού έπαιζε συχνά ως κεντρικός αμυντικός, πουλήθηκε το 2010 στην Σίτι αντί «μόλις» 30 εκατ. ευρώ. Ο σήμερα 32χρονος κούμπωσε με τη μία στην Premier League, βελτιώθηκε θεαματικά και εκτός από εξαιρετικός χαφ εξελίχθηκε σε σταθερό σκόρερ. Στα τρία πρώτα χρόνια στην Σίτι σκόραρε με συνέπεια αλλά έκανε απίστευτο «μπαμ» το 2014 βάζοντας 20 τέρματα σε 35 αγώνες και βοηθώντας τον σύλλογο να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Φέτος χτυπήθηκε από τραυματισμό και έπαιξε σε 28 αγώνες όμως ήταν και πάλι συνεπής στο ραντεβού με τα αντίπαλα δίχτυα σημειώνοντας 10. Εχοντας στο ρεπερτόριό του πολύ δυνατά πόδια και εκτελέσεις φάουλ, έφτασε τα 51 γκολ σε 168 αγώνες στην PL και είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς μέσους των τελευταίων ετών στο Νησί.

50 | Εντιν Τζέκο
Αφού το 2009-10 έβαλε 22 γκολ στην Bundesliga και χάρισε το πρωτάθλημα στην Βόλφσμπουργκ, αποτέλεσε κύριο στόχο της Μίλαν, όμως τον Ιανουάριο του 2011 η Σίτι έσκασε 32 εκατ. ευρώ και έκανε δικό της τον επιθετικό των 193 εκατοστών. Με κορμί από αυτά που 'πιάνουν' στο Νησί και όπλο την επιβλητική του παρουσία, μετά το δεύτερο μισό του 2011 ο 29χρονος για τρία σερί χρόνια έφτασε τις 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και έβαλε κατά σειρά 14, 14 και 16 γκολ πανηγυρίζοντας δύο τίτλους πρωταθλητή (2012, 2014). Ο 71 φορές διεθνής Βόσνιος (41 γκολ) φέτος δεν έχει καταφέρει να κρατήσει τις επιδόσεις του στο ίδιο επίπεδο, έχει χάσει την επαφή του με την 11άδα και έχει μείνει στα 4 τέρματα. Αν το καλοκαίρι έρθει η κατάλληλη πρόταση, είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης