Η ομάδα του χωριού!

Η ομάδα του χωριού!

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Χόφενχαϊμ, που υποδέχεται την Ντόρτμουντ στη μάχη για το Europa League, και τον Ντίτμαρ Χοπ.

Τον Μάιο του 2013 η Ντόρτμουντ είχε υποδεχθεί την Χόφενχαϊμ σε ένα ματς που ακόμα συζητιέται στην Γερμανία. Οι φιλοξενούμενοι είχαν κάνει την ανατροπή και με δύο γκολ του Σαλίχοβιτς στο 77’ και στο 82’ έφυγαν με μεγάλη νίκη 2-1, που σε συνδυασμό με την ήττα της Φορτούνα Ντίσελντορφ με 3-0 από το Αννόβερο, τους έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσουν την παραμονή στα μπαράζ.

Εκεί, με 2 νίκες επί της Καϊζερσλάουτερν, κατάφεραν να παραμείνουν στην Bundesliga, αλλάζοντας 2 φορές προπονητή στη σεζόν, με τελευταίο τον Μάρκους Γκίσντολ, που ανέλαβε τον Απρίλιο και κατάφερε να τους οδηγήσει στη σωτηρία. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε περίπου 3 χρόνια μετά οι ομάδες να παίζουν για την έξοδο στην Ευρώπη (μέσω του πρωταθλήματος, καθώς η Μπορούσια θα έχει την ευκαιρία της και μέσω του Κυπέλλου – θυμίζουμε ότι ο φιναλίστ δεν βγαίνει στο Europa League).

Η 7η Χόφενχαϊμ, λοιπόν, υποδέχεται την 8η Μπορούσια για την 31η αγωνιστική. Μετά από εκείνη την εφιαλτική σεζόν, οι blau-weiß έχουν καταφέρει να σταθεροποιηθούν και πλέον ψάχνουν το επόμενο βήμα. Για πρώτη φορά, φέτος, μετά την εκπληκτική της πρώτη σεζόν στην Bundsliga (2008-09), όταν είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια χειμώνα, η Χόφενχαϊμ είχε 13 βαθμούς (2η) μετά από 7 αγωνιστικές και τα όνειρα ήταν μεγάλα. Η συνέχεια αποδείχθηκε δύσκολη και ο δεύτερος γύρος δεν είναι ανάλογος με μόλις 4 νίκες. Πριν την τελευταία στο Αννόβερο (2-1) την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, είχε 4 ματς χωρίς τρίποντο, όμως η Ευρώπη παραμένει εφικτός στόχος.

Πίσω από την επιτυχία του «Dorfklub», της «ομάδας του χωριού», όπως έχουν ονομάσει τον σύλλογο οι Γερμανοί, βρίσκεται ο Ντίτμαρ Χοπ. Βλέπετε, το Χόφενχαϊμ σύμφωνα με την απογραφή του 2008 είχε όλους κι όλους 3.263 κατοίκους! Ο Γερμανός επιχειρηματίας αποφάσισε να επενδύσει στην ομάδα της γενέτειράς του, στην οποία, μάλιστα, είχε αγωνιστεί ως έφηβος. Έτσι, το 2000 άρχισε να βάζει χρήματα στη Χόφενχαϊμ, που αγωνιζόταν στην Kreisliga A (5η κατηγορία), οδηγώντας την το 2008 στην Bundesliga.

Μετά τα πρώτα χρόνια και την αποχώρηση του Ραλφ Ράνγκνικ ακολούθησαν πολλά λάθη. Σε σημείο που όταν ανέλαβε ο Γκίσντολ σε ισχύ να είναι 47 επαγγελματικά συμβόλαια, όπως αποκάλυψε ο ίδιος! Ο Χοπ στην προσπάθειά του για το επόμενο βήμα είχε μπλέξει με εταιρείες μάνατζερ, που έφερναν τον έναν παίκτη μετά τον άλλο. Αυτά τα χρόνια από τον πάγκο της Χόφενχαϊμ πέρασαν οι Πετσαϊουόλι, Στανισλάφσκι, Μπάμπελ, Κράμερ και Κουρτς, ενώ οι Τάνερ και Μίλερ από το πόστο του τεχνικού διευθυντή, πριν επιτέλους βρεθεί η ισορροπία με το δίδυμο Γκίσντολ-Ρόζεν, που κάνει εξαιρετική δουλειά. Έτσι, το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πιο μεστό μεταγραφικά. Και αυτό αποτυπώνεται και στο γήπεδο.

Η Χόφενχαϊμ αρχικά αντιμετωπίστηκε όπως κάθε νεόπλουτη στην Γερμανία, όμως σιγά-σιγά βρίσκει τη θέση της στην Bundesliga, καθώς οι κινήσεις του Χοπ δείχνουν αγνή αγάπη. «Δεν είμαι τρελός να επεμβαίνω στη δουλειά των ειδικών του ποδοσφαίρου», είχε πει ο 75χρονος Γερμανός στην FAZ πριν από περίπου έναν χρόνο και το τηρεί. Δεν πρόκειται να βρείτε άλλον πρόεδρο που να έχει επενδύσει τόσα πολλά και να αφήνει τα πάντα στα χέρια άλλων. «Όταν πω ότι θα κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, καλά θα κάνω να επισκεφθώ τον ψυχίατρο μετά. Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό», είχε πει νωρίτερα στη σεζόν.

Ο Χοπ πήρε το ρίσκο και το 1972 μαζί με 4 συναδέλφους του έφυγαν από την IBM, για να ιδρύσουν την SAP. Σήμερα η περιουσία του ξεπερνά τα 6,7 δισ. ευρώ και ξεκίνησε να ασχολείται με την Χόφενχαϊμ, για να προωθήσει τον αθλητισμό στην περιοχή. «Ένιωθα ότι είναι άδικο να έχω τόσα χρήματα», είχε αποκαλύψει και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ίδρυμα, στο οποίο μετέφερε 4 δισ. ευρώ. Στόχος του από τη μία να προωθεί τον αθλητισμό, την υγεία και την εκπαίδευση στην περιοχή και από την άλλη να κάνει επενδύσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

«Θέλω τα νέα παιδιά να μπορούν να ασχολούνται με όποιο άθλημα θέλουν. Με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χάντμπολ, το χόκεϊ. Έτσι, δεν πρόκειται να μπλέξουν με ναρκωτικά», είχε πει, ενώ δικαιολόγησε και τις επενδύσεις: «Έστω και μία εταιρεία βιοτεχνολογίας να πετύχει, τότε θα μπορούμε να θεραπεύσουμε σοβαρές ασθένειες και να κάνουμε καλύτερα τον κόσμο. Πρέπει όσοι έχουμε χρήματα να δίνουμε πίσω στην κοινωνία».

Ο Χοπ σύμφωνα με το Kicker έχει επενδύσει μόνο στη Χόφενχαϊμ 235 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια, από τα οποία τα 42,3 είναι από την προσωπική του περιουσία, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημίες. Δεν είναι, όμως, από εκείνους που θέλουν τον σύλλογο κατά κάποιον τρόπο δέσμιο των ορέξεών τους. «Πρέπει να δημιουργήσουμε έσοδα από τις μεταγραφές. Πρέπει να κινούμαστε έξυπνα στην αγορά», σχολίασε. «Ο γιος μου έχει πάθος με το ποδόσφαιρο, όμως δεν είναι τόσο τρελός όσο εγώ. Δε θέλω να τον αφήσω με κάτι, με το οποίο δε θα θέλει να ασχολείται», είπε, καθώς τα χρόνια έχουν πλέον περάσει και είναι κοντά στην απόσυρση. Στόχος είναι ο σύλλογος να είναι κερδοφόρος από τη σεζόν 2016-17.

Πριν από λίγους μήνες η Ομοσπονδία πήρε την απόφαση να αφήσει ένα παραθυράκι για την παράκαμψη του 50+1 και ο Χοπ θα γίνει ο πρώτος μεγαλομέτοχος γερμανικής ομάδας. Τον Φεβρουάριο στη Γενική Συνέλευση ψηφίστηκε ομόφωνα να του παραχωρηθεί το 96% των μετοχών, κάτι που τυπικά θα γίνει τον Ιούλιο. Ο Γερμανός στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που η οικογένειά του δε θέλει να ασχοληθεί με τον σύλλογο, οι μετοχές θα επιστρέψουν στην «πηγή» τους και δε θα πουληθούν σε άλλον επιχειρηματία.

Μέσα σε λίγα χρόνια έχει φέρει την Χόφενχαϊμ σε άλλο επίπεδο. Στις αρχές του 2009 εγκαινιάστηκε η Rhein-Neckar Arena χωρητικότητας 30.150 θεατών, που ο Χοπ αποφάσισε να χτιστεί στο Ζίνσχαϊμ, τον δήμο στον οποίο ανήκει το Χόφενχαϊμ. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι περισσότερες πόλεις στην περιοχή δεν έχουν ομάδες, που να πρωταγωνιστούν και ότι η μητροπολιτική περιοχή έχει πληθυσμό που ξεπερνά τους 30.000 κατοίκους, η προσέλευση δεν έχει πέσει κάτω από το 85% της χωρητικότητας.

«Πριν λίγα χρόνια η Χόφενχαϊμ έπαιζε μπροστά σε 1.000 με 3.000 θεατές», είχε πει ο Thomas Schmitz-Günther, εκπρόσωπος των οπαδών, στο 11Freunde, καθώς όλοι στην Γερμανία καυτηρίαζαν το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα δεν είναι εφάμιλλη των άλλων γηπέδων. «Η εξέλιξη της οπαδικής βάσης δεν ήταν ανάλογη με εκείνη της ομάδας». Σιγά-σιγά, όμως, οι οπαδοί βρίσκουν την ταυτότητά τους, καθώς οι νεότεροι μπορούν πιο εύκολα να ταυτιστούν με τον σύλλογο. Φυσικά, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, καθώς μόλις 300 έκαναν την εκδρομή για το ματς με το Αννόβερο.

Εκτός από το στάδιο, το 2009 εγκαινιάστηκε και το νέο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο. «Το κέντρο κατασκευάστηκε με βάση τις έρευνες που ζητήσαμε από τα πανεπιστήμια του Ζααμπρίκεν και της Κολωνίας», αποκάλυψε ο οικονομικός διευθυντής Φρανκ Μπριλ, ενώ ανάμεσα στα highlights είναι μία επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ, το περίφημο Footbonaut.

Πρόσφατα Γκίσντολ και Ρόζεν υπέγραψαν νέα συμβόλαια μέχρι το 2018 και αγωνιστικά η Χόφενχαϊμ οδεύει στο σωστό μονοπάτι. Το «Hurra-Fußball» που έπαιζαν πέρυσι οι blau-weiß, με μέσο όρο 4,5 γκολ στα παιχνίδια τους, έχει φέτος αλλάξει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει αλλάξει και η φιλοσοφία. Πέρυσι, στο ίδιο σημείο της σεζόν η Χόφενχαϊμ βρισκόταν στην 9η θέση με τους ίδιους βαθμούς που έχει φέτος (40). Η μεγάλη διαφορά, όμως, είναι ότι τα γκολ είναι 45-48 και 67-66 αντίστοιχα. Οι αριθμοί είναι κάπως παραπλανητικοί, καθώς με το τέλος του πρώτου γύρου η διαφορά ήταν πολύ μικρότερη: 29-25 έναντι 36-38.

Αυτό που ουσιαστικά έχει αλλάξει είναι ότι η ομάδα του Γκίσντολ είναι πολύ πιο ώριμη. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μία ομάδα που δείχνει ότι είναι συνεπής, σοβαρή και έχει συνέχεια. Αν δεν κινδυνεύουμε, η σεζόν είναι καλή. Αν έρθει η Ευρώπη, θα είναι δώρο. Στόχος μας είναι να βρισκόμαστε στην Bundesliga», σχολίασε ο 45χρονος τεχνικός σε συνέντευξή του στην Rhein Neckar Zeitung πριν το ματς με την Ντόρτμουντ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ερχόμαστε. Θα αντιμετωπίσουμε το ματς με ταπεινότητα», ολοκλήρωσε, με την ομάδα του να ψάχνει δύο σερί νίκες στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2014 απέναντι στη φορμαρισμένη Μπορούσια. Είτε έρθει από φέτος η έξοδος στην Ευρώπη είτε όχι, η Χόφενχαϊμ βαδίζει με σταθερά βήματα στην καταξίωση, κρατώντας χαμηλά το κεφάλι.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης