Το τίμημα της στασιμότητας

Το τίμημα της στασιμότητας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Σάλκε, που έχασε το τρένο του Champions League και κινδυνεύει να χάσει και το Europa.

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», είχε γράψει το επίσημο site της Bundesliga μετά την εντός έδρας ήττα από την Λεβερκούζεν, που ουσιαστικά έσβηνε τις ελπίδες για έξοδο στο Champions League, αφήνοντας μόνο μαθηματικές και όνειρα για την μεγάλη αντεπίθεση.

Μετά την ήττα με κατεβασμένα τα χέρια, όμως, με 2-0 από την Μάιντς και τη νίκη της Γκλάντμπαχ επί της Βόλφσμπουργκ (1-0) είναι οριστικό ότι μετά από 3 χρόνια οι βασιλικοί μπλε δε θα δώσουν το παρών στα αστέρια. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ίσως να μην δώσουν καν το παρών στην Ευρώπη. Τον περασμένο Φεβρουάριο η διαφορά της Σάλκε από την Ντόρτμουντ μετά την 21η αγωνιστική ήταν στους 15 βαθμούς. Πλέον, έχει πέσει στους 3, με την Μπορούσια να βρίσκεται στην 8η θέση, που δε δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο και τον Χούμελς να λέει ξεκάθαρα ότι είναι έξτρα κίνητρο το προσπέρασμα της αιώνιας αντιπάλου.

Περίπου 4.000 οπαδοί έκαναν το ταξίδι μέχρι το Μάιντς και το τελευταίο σφύριγμα τους βρήκε να αποδοκιμάζουν έντονα, να φωνάζουν «Scheiß Millionäre», «γαμ… εκατομμυριούχοι» και τους παίκτες του Ντι Ματέο απλά να κάθονται με σκυμμένα τα κεφάλια και να τα ακούνε... «Είμαστε υπεύθυνοι για την αντίδραση των οπαδών», τόνισε ο Χέβεντες, ενώ Ντι Ματέο και Χελντ κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.

Η Σάλκε παραμένει χωρίς εκτός έδρας νίκη στο 2015, χωρίς νίκη για 6 ματς, ενώ στα τελευταία 11 έχει πάρει μόνο ένα τρίποντο (3-1 την Χόφενχαϊμ στις 7 Μαρτίου). Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις - αγωνιστικά - το μεγαλύτερο πρόβλημα των μπλε, που στο ίδιο διάστημα έχουν πετύχει όλα κι όλα 7 γκολ, με τον Χούντελαρ να συμπληρώνει 1.188 λεπτά χωρίς να βρει δίχτυα! Αν σκεφτεί κανείς ότι στο Μάιντς οι τελικές ήταν 18 για τους μπλε και οι κλασικές ευκαιρίες... μία, τότε η εικόνα τα λέει όλα. Οι τραυματίες μπορεί να επιστρέφουν, όμως τα αποτελέσματα δεν έρχονται.

«Η σωστή νοοτροπία μπορεί να νικήσει την ποιότητα», σχολίασε ο τεχνικός της Μάιντς, Μάρτιν Σμιντ, και είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα της Σάλκε είναι και «μυαλού». «Το πρόβλημα είναι ψυχολογικό», είπε ο τεχνικός διευθυντής, Χορστ Χελντ. «Αν χάσουμε το Europa League, θα συνεχίσουμε προπονήσεις για 10 ημέρες μετά το τέλος της σεζόν», συμπλήρωσε, ρίχνοντας και την απειλή, μετά την απόφαση της Σάλκε να μην μοιράσει για πρώτη φορά τα μπόνους για πρόκριση στους «16» του Champions League λόγω της κάκιστης εικόνας στο πρωτάθλημα. «Πρέπει να λάβουμε κάθε μέτρο που μπορούμε, προκειμένου να μην χάσουμε το Europa League», αποκάλυψε ο Ριμπέρτο Ντι Ματέο, που έκοψε το ρεπό του Σαββάτου και σε meeting κρίσης με τη διοίκηση, που κράτησε 4 ώρες, αποφάσισε να απομονώσει την ομάδα του.

Η Σάλκε θα κάνει μίνι προετοιμασία μέχρι την Πέμπτη (30/04) στο Marienfeld, που βρίσκεται κοντά στο Γκελζενκίρχεν και η Süddeutsche χαρακτήρισε «στρατόπεδο πολυτελείας». Ο Ιταλός αποφάσισε να απαγορεύσει τις επισκέψεις, να ξεκινήσει σειρά προσωπικών συζητήσεων με τους παίκτες και να κόψει την επιλογή των μονόκλινων δωματίων. Ο 44χρονος τεχνικός πρέπει επειγόντως να δώσει κίνητρο και αποφάσισε ότι η καλύτερη λύση είναι η ενότητα. Οι μπλε θα πρέπει να ανακαλύψουν ξανά όλα αυτά που τους ενώνουν, να ξαναγίνουν ομάδα.

Σε σχέση με το ίδιο σημείο πέρυσι στη σεζόν η Σάλκε είναι στο -16. Τι έχει αλλάξει σε σχέση με τότε; Μόνο ο προπονητής. «Υπό τις οδηγίες του Ντι Ματέο τίποτα δεν έχει αλλάξει», διαπίστωσε η Welt, καθώς ο Ιταλός έχει βελτιώσει μόνο την αμυντική λειτουργία, όμως η άμυνα δεν είναι εκείνη που στην Γερμανία σου φέρνει νίκες. Ο Χελντ επιμένει ότι το πρότζεκτ είναι μακροπρόθεσμο, δηλώνοντας στην Bild ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα προπονητή.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ντι Ματέο έχει παρά πολλά ελαφρυντικά, καθώς δεν έχει κάνει την καλοκαιρινή προετοιμασία, ούτε έχει στήσει το ρόστερ, όμως και σημαντικές ευθύνες. Δεν γίνεται μία ομάδα που κερδίζει την Ρεάλ στο «Μπερναμπέου» να εμφανίζει τέτοια χάλια στην Bundesliga. Αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να καταλάβει προς ποια κατεύθυνση κινείται το πρότζεκτ. Ο τεχνικός της Σάλκε αναγκάστηκε να προσαρμοστεί και να παίξει με 3 κεντρικούς αμυντικούς, όμως στο τέλος αυτό έγινε χωρίς αντίκρισμα. Ό,τι και να συμβαίνει, οι σεζόν στο Γκελζενκίρχεν ποτέ δεν είναι βαρετές. Απλά τα συναισθήματα του σκεπτικισμού και του ενθουσιασμού εναλλάσσονται περισσότερες από όσες θα έπρεπε φορές.

Η «Mega-Krise», όπως χαρακτήρισε η Bild αυτό που βιώνουν οι μπλε, δεν αναμένεται να περάσει με κάποιον μαγικό τρόπο, καθώς δεν είναι απόρροια μόνο των φετινών προβλημάτων. Και είναι δεδομένο ότι η απώλεια των εσόδων του Champions League θα κάνει πολύ δύσκολα τα πράγματα το καλοκαίρι. Η Σάλκε δεν είναι ούτε αποδοτική, ούτε ελκυστική και η ευθύνη της φετινής αποτυχίας (μένει να δούμε το μέγεθός της) βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον άνθρωπο που πήρε την απόφαση να αλλάξει προπονητή αφού ξεκίνησε η σεζόν, τον Χορστ Χελντ.

Μετά από 3 χρόνια παρουσίας στα αστέρια η Σάλκε πολύ απλά πληρώνει το τίμημα της στασιμότητας. Και ο φόβος ότι με μειωμένα τα έσοδα μπορεί να βυθιστεί σε κρίση διαρκείας είναι, πλέον, υπαρκτός. Το επόμενο ματς είναι με την ανεβασμένη Στουτγκάρδη του αγαπημένου Χουμπ Στέφενς, ο οποίος μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά...

Υ.Γ.: Λίγες ώρες μετά τις αποδοκιμασίες στο Μάιντς, η FAZ ήρθε να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος Κλέμενς Τένις ζήτησε συνάντηση με εκπροσώπους των οπαδών, προκειμένου να τους κάνει γνωστό το σχέδιό του για πιθανή πώληση μετοχών σε στρατηγικούς επενδυτές. Τόσο, όμως, η διοίκηση της Σάλκε όσο και οι οπαδοί το διέψευσαν, τονίζοντας ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και συζητήθηκε η αγωνιστική κατρακύλα, ενώ ο Τένις τα άκουσε και για την περίφημη ιδέα των «1.000 ευρώ».

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης