Εστέμπαν Καμπιάσο: Σαν το παλιό κρασί

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Εστέμπαν Καμπιάσο: Σαν το παλιό κρασί

bet365

Η Λέστερ συνέχισε την αντεπίθεση παραμονής στην Premier League και ο Θάνος Σαρρής γράφει για την πολυεπίπεδη συνεισφορά του Εστέμπαν Καμπιάσο, ο οποίος θέλει να εμφυσήσει νοοτροπία... Τζόρνταν στους συμπαίκτες του.

«Είναι κάτι σαν μαέστρος. Στο κέντρο του γηπέδου, μπορεί να δει τι γίνεται. Μπορεί να πει στους υπολοιπους που να πάνε». Ο Μαρκ Ολμπράιτον, μετά τη νίκη με 2-0 επί της Σουόνσι, εξήγησε σε μεγάλο βαθμό το λόγο της αντεπίθεσης της Λέστερ, που με ένα νικηφόρο σερί τεσσάρων αγώνων στέκεται πλέον πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Όταν το καλοκαίρι ο Εστεμπάν Καμπιάσο αποφάσισε σε ηλικία 34 ετών να δοκιμάσει επιτέλους την Premier League, η οποία ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του, ήταν δεδομένο ότι αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά. Η εκπληκτική εμπειρία, οι τεράστιες επιτυχίες και οι αναμφισβήτητες ικανότητες του, έδιναν λάμψη στην όχι και τόσο όμορφη πόλη των Μίντλαντς.

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν έδειξε σε κανένα σημείο ότι... τους κάνει χάρη. «Είναι ένας από εμάς. Δεν νομίζω ότι θέλει τον τίτλο του μεγάλου ονόματος και να είναι πάνω από τους υπόλοιπους. Του συμπεριφέρονται ακριβώς όπως στους άλλους παίκτες και εκείνος συμπεριφέρεται σε όλους με σεβασμό. Όλοι μαθαίνουμε από αυτόν και έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην ομάδα. Πάντα είναι χαμογελαστός κι αυτό είναι καλό. Είναι ένας από εμάς», τόνιζε ο Ολμπράιτον. Από την αρχή της χρονιάς, αυτή η εικόνα για το χαρακτήρα του βγαίνει προς τα έξω από όλους στο King Power Stadium. Και από την πρώτη νίκη της ομάδας απέναντι στη Στόουκ, όταν μπήκε αλλαγή και άλλαξε την εικόνα της, έδειξε ότι αν η ομάδα που πέρυσι ανέβηκε σαν τρένο από την Championship καταφέρει να σωθεί, η επιρροή του Αργεντινού θα είναι καθοριστική.

Δεδομένα, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα, αν και από το πρώτο του αυτογκόλ μετά από 362 παιχνίδια σε Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία την πρώτη Νοεμβρίου στο ματς με την Γουέστ Μπρομ, έχει περάσει καιρός. Η προβληματική στην επίθεση Λέστερ «έτρεξε» ένα σερί 13 αγώνων χωρίς νίκη, μένοντας στον πάτο της βαθμολογίας με πέντε βαθμούς διαφορά. Ο Νάιτζελ Πίρσον βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Η φημολογία που τον ήθελε στην πόρτα της εξόδου κορυφώθηκε, αλλά ο 51χρονος τεχνικός παρέμεινε στη θέση του. Έκανε ένα μικρό σερί τριών νικών και μίας ισοπαλίας, αλλά ακολούθησε νέος κύκλος άσχημων αποτελεσμάτων. Η Λέστερ έδειχνε καταδικασμένη. Μέχρι που βάλθηκε στις τελευταίες στροφές, να διαψεύσει όλα τα προγνωστικά.

Σε αρκετά ματς μέσα στη χρονιά, οι «Αλεπούδες» δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους. Απέναντι στην Μπέρνλι, την βρήκαν, σκοράροντας αμέσως μετά από χαμένο πέναλτι της αντιπάλου τους και αφού προηγήθηκε αμυντικό λάθος. Όμως για την αντεπίθεσή τους και τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες, δεν είναι μόνο θέμα τύχης. Ο Νάιτζελ Πίρσον άλλαξε πράγματα στην τακτική του, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην αριστερή πλευρά. Σλουπ και Βάρντι καθιερώθηκαν σε όλη την πλευρά, με τις μεταξύ τους συνεργασίες να δημιουργούν νέες προοπτικές και να τονώνουν την επίθεση. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, όμως, η προσωπικότητα του Καμπιάσο, είναι εκείνη που έκανε τη διαφορά.

Ο ρόλος του είναι διαφορετικός από αυτόν που περίμεναν πολλοί στο ξεκίνημα της σεζόν. Αμυντικά, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει τεράστια συμβολή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όπως ουσιαστικά είπε και ο συμπαίκτης του, είναι ο προπονητής μέσα στο γήπεδο. Κατευθύνει την ομάδα, ανοίγει με τις πάσες του χώρους, μένοντας παράλληλα συγκεντρωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα. Έχοντας απίστευτη εμπειρία και ποδοσφαιρική ευφυΐα, είναι ένας περισσότερο all around μέσος, παρά αμυντικό χαφ.

Φέτος, έχει πετύχει τέσσερα γκολ στην Premier League, στα περισσότερα από τα οποία κάνοντας κινήσεις αλα Λάμπαρντ προς την περιοχή. Όποτε κρίνει απαραίτητο, κουβαλάει τη μπάλα, ή ανεβαίνει χωρίς αυτήν υψηλότερα από ό,τι συνήθως, ανοίγοντας χώρους και τραβώντας αμυντικούς, με κινήσεις στο «κουτί». «Καθαρός» στα τάκλιν του (έχει δει μόλις μία κάρτα φέτος), αποτελεσματικός στα μαρκαρίσματα και εξαιρετικός στο τρανζίσιον, χρησιμοποιώντας ιδανικά την σκέψη σε συνδυασμό με τις ικανότητές του για να βγάλει την ομάδα μπροστά, να παίξει κάθετα, ή να σημαδέψει την κίνηση στα «φτερά» των συμπαικτών του. Αριστεροπόδαρος κι ο ίδιος, έχει στηρίξει αυτό το «κλικ» της ομάδας προς τα αριστερά. Κανείς στη Λέστερ δεν έχει φέτος τόσες επιτυχημένες πάσες, κανείς δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην εφαρμογή όσων θέλει ο προπονητής και στην ψυχολογία των συμπαικτών του.

Τα λόγια του, είναι σημαντικά για όλους. Το να ακούν οι συμπαίκτες του τον τρίτο σε συμμετοχές ξένο στην ιστορία της Ίντερ και κάτοχο του Champions League να λέει ότι δεν δίνει δεκάρα για το που θα παίζει την επόμενη χρονιά μέχρι να κριθεί η παραμονή και ότι η σωτηρία θα έχει την ίδια σημασία με τα τρόπαια που έχει κατακτήσει, τους δίνει τρομερή ψυχολογική δύναμη.

Στις αρχές Απριλίου, δίνοντας το σύνθημα για την τελική ευθεία, δήλωνε στην Telegraph: «Αγαπώ το μπάσκετ και τον Μάικλ Τζόρνταν. Πάντα θυμάμαι την απάντησή του, όταν τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος γιατί παίρνει πάντα το τελευταίο σουτ και δεν το χάνει ποτέ. Απάντησε λέγοντας ότι πάντα ήταν σίγουρος πως θα σκοράρει. Νομίζω πως χρειαζόμαστε αυτή ακριβώς τη νοοτροπία. Θα τα καταφέρουμε». Μέσα στον μήνα δεν έχει χάσει ούτε λεπτό. Αποφασιστικό «παρών» στις νίκες με Γουέστ Χαμ, Γουέστ Μπρομ, Σουόνσι και εσχάτως με Μπέρνλι.

Απομένουν πέντε δύσκολες στροφές, μεταξύ των οποίων τα ντέρμπι παραμονής στις δύο τελευταίες αγωνιστικές με Σάντερλαντ και ΚΠΡ. Ακόμα κι αν οι «Αλεπούδες» δεν τα καταφέρουν, το γεγονός ότι για ένα χρόνο είχαν στην ομάδα τους έναν αθλητή και μια προσωπικότητα του βεληνεκούς του Καμπιάσο, αποτελεί από μόνο του παρακαταθήκη για το μέλλον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.