The De Gea effect (poll)

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
The De Gea effect (poll)

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την τρομερή βελτίωση του Νταβίδ Ντε Χέα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την προφητική δήλωση του Φιλ Νέβιλ για το καλοκαίρι. Πάρτε μέρος στην ψηφοφορία.

Ο Έρικ Στιλ ήταν προπονητής τερματοφυλάκων στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2011, όταν αποκτήθηκε ο Νταβίδ Ντε Χέα. Με δηλώσεις του στο fanzine των οπαδών «United We Stand», θυμήθηκε έναν άλλον ταλαντούχο τερματοφύλακα, που χάθηκε στο δρόμο, τον Μπεν Φόστερ. «Του άρεσε να μαγειρεύει το μεσημέρι της Κυριακής. Το να έρθει για αποκατάσταση το πρωί ήταν αγκάθι για αυτόν, επειδή ήθελε να μείνει σπίτι για το ψητό». Ο Φόστερ «τελείωσε» από το Ολντ Τράφορντ έναν χρόνο πριν την άφιξη του Ντε Χέα, ο οποίος όμως στο ξεκίνημά του έδειχνε επίσης νωθρότητα.

«Τελείωνε την προπόνηση και ήθελε να πάει σπίτι του. Όταν του έλεγα να έρθει πάλι το απόγευμα ρωτούσε "γιατί;"». Ο Στιλ χαρακτήρισε το πρώτο του εξάμηνο στο σύλλογο ως «φρικτό». Τον έπαιρνε ο ύπνος μέσα στη διάρκεια της μέρας, δεν πρόσεχε στον προγραμματισμό των γευμάτων και έδειχνε έναν διόλου απαραίτητο για τους επαγγελματίες αθλητές εθισμό στα τάκος. Επίσης, δεν έδειχνε ιδιαίτερα ζεστός να μάθει αγγλικά, γεγονός που προκαλούσε προβλήματα στην επικοινωνία του, ενώ χρειάστηκε πολλή δουλειά για να φτάσει σωματικά στα επίπεδα που απαιτεί η Premier League.

O... λεπτούλης Ντε Χέα, μετά την υπογραφή του στη Γιουνάιτεντ

Το ταλέντο ήταν εκεί για να διαμορφωθεί, αλλά χρειαζόταν πολυεπίπεδη δουλειά. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Ντάκερ των Times υπήρχαν στιγμές που το staff της Γιουνάιτεντ αναρωτιόταν αν η δουλειά τους θα πιάσει τόπο, καθώς τα λάθη του στο ξεκίνημα και η πίεση από τα ΜΜΕ και τον κόσμο, έκαναν τα πράγματα πιο δύσκολα. Στη Γιουνάιτεντ, ένα λάθος αρκεί για να καταστρέψει μια καλή εμφάνιση, ακόμα κι αν έχουν προηγηθεί τέσσερις-πέντε καλές επεμβάσεις. Το άγχος της μεγάλης ομάδας μπήκε στο πετσί του.

Η κλάση όμως δεν γινόταν να μην λάμψει. Ο διάδοχος του Στιλ, Κρις Γουντς, μέλος του επιτελείου του Ντέιβιντ Μόγιες τον βρήκε προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Premier. Πλέον έμενε μόνος του μετά την προπόνηση, χωρίς να του το πει κανείς. Είχε αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και είχε δουλέψει με το σώμα του για να καλύψει τις αδυναμίες του. Πέντε κιλά βαρύτερος και με σαφώς μεγαλύτερο μυϊκό όγκο από όταν υπέγραψε, ο Ντε Χέα βελτιώθηκε σε όλους τομείς. Έγινε καλύτερος στον αέρα, έμαθε να διατηρεί την αυτοσυγκέντρωσή του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και να διαβάζει τις φάσεις πριν την γέννησή τους.

Και φέτος, με τον Λουίς Φαν Χάαλ και τον Φρανς Χουκ υπεύθυνο για τους τερματοφύλακες, ήρθε η χρονιά της απογείωσης. Καλές οι τακτικές προσαρμογές, το ανεβασμένο κέντρο, η άνοδος του Γιανγκ, η ποιότητα του Μάτα, αλλά χωρίς τον Ντε Χέα κάτω από τα γκολπόστ, τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά. Συχνά, η προσφορά του τερματοφύλακα τείνει να περνάει σε δεύτερη μοίρα για τους θεατές. Όχι όμως για τους εντός ομάδας. Ο θρυλικός Μπράιαν Κλαφ υπογράμμιζε πάντα τη σημασία ενός καλού τερματοφύλακα σε μια ομάδα που κυνηγά τίτλους και όταν έδωσε 250.000 λίρες για τον Πίτερ Σίλτον το 1977, αρκετοί τον θεώρησαν τρελό. Ο Κρις Άντερσον, συγγραφέας του «The Numbers Game: Why Everything you know about football is wrong», σημείωνε ότι κατά μέσο όρο, αν μια ομάδα δεν δεχθεί γκολ σε ένα ματς, παίρνει 2.2 βαθμούς. «Η θέση του τερματοφύλακα μοιάζει ως η πιο εύκολη για να κατανοηθεί η αξία ενός παίκτη, αλλά στην πραγματικότητα είναι από τις πιο δύσκολες, γιατί υπάρχουν πολλά επίπεδα. Δεν μπορείς να βλέπεις μόνο τα στατιστικά», τόνιζε ο Ντάνιελ Κόμολι, πρώην διευθυντής ποδοσφαίρου στην Τότεναμ και τη Λίβερπουλ.

«Το πιο σημαντικό είναι ο Ντε Χέα και η παραμονή του στο σύλλογο. Δείτε το που ήταν όταν ήρθε στο σύλλογο και το που είναι τώρα. Δεν νομίζω ότι έχω δει άλλο παίκτη να εξελίσσεται και να βελτιώνεται τόσο γρήγορα όσο αυτός», είπε ο Φιλ Νέβιλ. Φέτος, ο Ισπανός κερδίζει βαθμούς. Στο 2-1 με την Έβερτον στον πρώτο γύρο έπιασε πέναλτι στο πρώτο μέρος και έβγαλε δυο μεγάλες ευκαιρίες στις καθυστερήσεις, κρατώντας τη νίκη. Στην εκτός έδρας νίκη επί της Άρσεναλ σταμάτησε τον Γουίλσιρ, ενώ η κίνησή του απέναντι στον Όξλεϊντ Τσάμπερλαϊν στη γωνία της περιοχής και το «stop» με τα πόδια έδειξε την τρομερή του βελτίωση στο διάβασμα των φάσεων, όπως και απέναντι στον Στέρλινγκ, μετά το λάθος του Έβανς, στο ματς με την Λίβερπουλ.

Η έγκαιρη επέμβασή του στον Τσάμπερλαϊν, που κατέληξε σε «stop»

Ο Ντε Χέα έχει κάνει φέτος αρκετούς επιθετικούς να μην πιστεύουν τα γκολ που έχει σταματήσει. Τον Μπαλοτέλι, τον Μπεντέκε, τον Όστιν, τον Σισέ. Όχι απλά αποσοβώντας ένα σουτ ή μια κεφαλιά, αλλά βγάζοντας προσπάθειες με τεράστιο βαθμό δυσκολίας. Με αντιπάλους όπως η Έβερτον, η Χαλ, η Άρσεναλ έχει αποτελέσει τον σημαντικότερο παράγοντα για τους βαθμούς που έχει κατακτήσει η ομάδα του και έχει βάλει τη σφραγίδα του στην είσοδο της στην τετράδα. Η διαφορά του είναι εμφανής σε όλους τους τομείς.

Ο Πίτερ Σμάιχελ έλεγε ότι το μέγεθος (σωματοδομή) μετράει για έναν τερματοφύλακα και ο ίδιος το χρησιμοποιούσε πάντα για να «τρομάξει» τους αντίπαλους επιθετικούς. Το σώμα του Ντε Χέα, έχει αλλάξει. Ο Γκάρι Νέβιλ σε ανάλυσή του για τον Ισπανό στο Skysports στάθηκε σε τρεις τομείς. Τονίζοντας ότι οι καλοί τερματοφύλακες μένουν όρθιοι για όσο το δυνατόν περισσότερο, έδειξε ότι πλέον ο άσος της Γιουνάιτεντ στέκεται αντί να βγαίνει σε πανικό ή να πέφτει γρήγορα. Επίσης, βελτιώθηκε σημαντικά στις σέντρες χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερο της γροθιές του, αλλά και στο ένας με έναν, όπου χωρίς άσκοπες εξόδους και με σωστές τοποθετήσεις κρατά το ψυχολογικό πλεονέκτημα απέναντι στον επιθετικό. Έχει μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του, όπως ένα λάθος γύρισμα αμυντικού χωρις πανικό. Η προσαρμογή του στο αγγλικό ποδόσφαιρο και τις απαιτήσεις του τον έκανε να επικεντρώσει τη δουλειά του στους τομείς που είχε σημαντικές αδυναμίες τον πρώτο καιρό, όπως οι σέντρες (φέτος βρίσκεται στο 93%) και να μην κοιτάξει ξανά πίσω.

H αντίδρασή του σε τετ-α-τετ του Αζάρ. Δεν βιάστηκε να βγει, κράτησε τη θέση του και δεν δέχτηκε γκολ

Το ότι βρίσκεται στους υποψήφιους για ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Premier League δεν είναι τυχαίο. Οι ολοκληρωμένες εμφανίσεις του και η συνεισφορά του στο συνεχώς εξελισσόμενο σύνολο του Φαν Χάαλ τον έχουν φέρει στο επίκεντρο φημολογιών, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να δείχνει να περιμένει στη γωνία, θεωρώντας τον το ιδανικό νούμερο 1. Το συμβόλαιό του λήγει του χρόνου και αν αποφασίσει ότι δεν ανανεώνει, πιθανόν δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή πέραν της παραχώρησής του. Γι' αυτό και ο Φιλ Νέβιλ υπογράμμισε ότι η σημαντική κίνηση για τη Γιουνάιτεντ φέτος το καλοκαίρι θα είναι η παραμονή του 24χρονου στο Old Trafford. Αν μείνει, το μέλλον του ανήκει. Οι μεγάλοι τερματοφύλακες πολύ συχνά αποτελούν αυτό το «κλικ» που χρειάζεται μια ομάδα για να γίνει μεγάλη...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.