Πάτρικ Μπάμφορντ: Ο «Χάρι Κέιν» της Τσέλσι

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Πάτρικ Μπάμφορντ: Ο «Χάρι Κέιν» της Τσέλσι

bet365

Ο Πάτρικ Μπάμφορντ είναι υποψήφιος για παίκτης της χρονιάς στην Championship και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον επιθετικό της Τσέλσι, που σπάει τα κοντέρ στη Μίντλεσμπρο.

Το όνομά του πιθανόν να μην είναι γνωστό στους περισσότερους. Ο Μπάμφορντ είναι ένας από τους 26 ποδοσφαιριστές που βρίσκονται δανεικοί εκτός Στάμφορντ Μπριτζ, προσπαθώντας να πείσουν τους «Μπλε» ότι αξίζουν να επιστρέψουν. Το FourFourTwo του gazzetta.gr σας είχε παρουσιάσει τους νεότερους και πιο ταλαντούχους.

Ο Πάτρικ Μπάνφορντ δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, τουλάχιστον ηλικιακά. Έχει κάνει το «αγροτικό» του και έχει δείξει και με το παραπάνω την ικανότητά του, κυρίως τη φετινή σεζόν όπου στη Μίντλεσμπρο του Καράνκα έχει εξελιχθεί σε απόλυτος πρωταγωνιστής. Μετράει 17 γκολ και είναι από τους επιθετικούς που δίνουν βαθμούς. Εκείνους που όταν η ομάδα «κολλάει», μπορούν με μια κίνηση, μια ενέργεια ή μια εκτέλεση να την ξεκολλήσουν, «φτιάχνοντας» γκολ για τον εαυτό τους. Γιατί όμως «Χάρι Κέιν της Τσέλσι», όπως τον χαρακτήρισε η Mail; Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ο Μπάμφορντ έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Νότιγχαμ Φόρεστ, οι οποίες έχουν αναδείξει αρκετούς σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Νονός του ήταν μάλιστα ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος των Ρεντς, Νάιτζελ Ντάουτι. Έκανε ντεμπούτο παίρνοντας τη θέση ενός... παλιού γνωστού μας, του Ματ Ντάρμπισαϊρ. Οι σκάουτς της Τσέλσι τον είχαν εντοπίσει πριν παίξει στην πρώτη ομάδα και τον Ιανουάριο του 2012, δαπάνησαν 1.5 εκατομμύριο λίρες για να τον αποκτήσουν. Το πενταετές συμβόλαιο που υπέγραψε, έδειξε ότι τον αντιμετώπισαν ως παίκτη με προοπτικές εξέλιξης. Φυσικά, σε μια ομάδα με το βάθος της Τσέλσι, όπου δεν έχουν «χωρέσει» κατά καιρούς παίκτες όπως ο Λουκάκου.

Έτσι, ξεκίνησαν οι δανεισμοί. Πρώτος, τον Νοέμβριο του 2012 στους ΜΚ Ντόουνς και ενώ είχε προλάβει να τινάξει τα αντίπαλα δίχτυα με την Κ-21 των «Μπλε». Έχασε μέρος της χρονιάς λόγω τραυματισμού, αλλά ο δανεισμός του ανανεώθηκε το καλοκαίρι. Από το Μίλτον Κέινς αποχώρησε τον Ιανουάριο με 14 γκολ σε 23 ματς Πρωταθλήματος, καθόλου κακός απολογισμός. Τον Δεκέμβριο, αναδείχθηκε καλύτερος νεαρός παίκτης του μήνα. Ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα και την Ντέρμπι Κάουντι, η οποία τον τελευταίο καιρό πετυχαίνει... διάνα στους δανεικούς. Συνέχισε τη χρονιά με την ίδια ένταση, ολοκληρώνοντάς την με 25 τέρματα και βοηθώντας τα «Κριάρια» να φτάσουν μέχρι τον τελικό των πλέι οφ για την άνοδο, όπου έχασαν από την ΚΠΡ.

Σχετική ψηφοφορία στο site της Mirror

Ο Μπάμφορντ είχε ήδη φτιάξει το όνομά του, ωστόσο φέτος στη Μίντλεσμπρο είχε την δυνατότητα να δείξει την αξία του και απέναντι σε μεγαλύτερα ονόματα. Στον αγώνα του League Cup με την Λίβερπουλ μπήκε αλλαγή στις καθυστερήσεις, κέρδισε πέναλτι και έκανε το 2-2, οδηγώντας το ματς στα πέναλτι, για να χάσει τελικά η Μπόρο με 14-13. Σκόραρε σημαντικά γκολ στο Πρωτάθλημα, αναγκάζοντας την Μίντλεσμπρο να ανανεώσει το δανεισμό του μέχρι το τέλος της χρονιάς .Και τον Ιανουάριο, άνοιξε το σκορ στον αποκλεισμό-σοκ της Μάντσεστερ Σίτι από τη Μίντλεσμπρο στο Κύπελλο. Οι φίλοι της Τσέλσι, φέτος άρχισαν να ασχολούνται περισσότερο μαζί του και όσο περνάει ο καιρός, ζητούν μέσω social media την επιστροφή του στο Στάμφορντ Μπριτζ για να διεκδικήσει την ευκαιρία του.

Φυσικά, αυτός ήταν πάντα και ο μεγάλος στόχος του ίδιου του 21χρονου, ο οποίος μετά το ματς με τη Σίτι δήλωνε: «Έχω παίξει απέναντι σε τρεις ομάδες της Premier League, την Σάντερλαντ, τη Λίβερπουλ και τώρα τη Σίτι και έχω σκοράρει απέναντι σε όλες. Νομίζω ότι δείχνω πως μπορώ να τα καταφέρω σε ανάλογο επίπεδο, αλλά θα δούμε τι θα γίνει. Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν έχει βγάλει κάποιο πλάνο για την καριέρα μου. Περίμενα να μείνω φέτος, αυτό ήταν το αρχικό πλάνο, αλλά όταν έχεις τη δυνατότητα να φέρεις τον Ντιντιέ Ντρογκμπά πίσω, τότε δεν τον απορρίπτεις», έλεγε.

Το ότι στον πάγκο της Μπόρο είναι ο Αϊτόρ Καράνκα, πρώην ασίσταντ του Μουρίνιο στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, με τον οποίο διατηρεί ακόμα εξαιρετική σχέση, παίζει το ρόλο του. Η Μίντσλεσμπρο διεκδικεί άνοδο στο εντυπωσιακό και άκρως ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα της Championship είτε απευθείας, είτε μέσω playoff. Και ο Μπάμφορντ, παρότι δεν έχει τα 24 γκολ του Ντάριλ Μέρφι, είναι υποψήφιος για παίκτης της χρονιάς μαζί με τον killer της Ίπσουιτς και τον αρχηγό της Γουότφορντ, Τρόι Ντίνι που έχει 20 τέρματα. Η συνολική του προσφορά είναι εκπληκτική. Εξού και το (κλασικό για Άγγλους οι συγκρίσεις τέτοιου είδους) «Χάρι Κέιν» της Τσέλσι, μιας και το στιλ και η σωματοδομή του παραπέμπει στον «Τυφώνα» της Τότεναμ.

Βάζοντας το κερασάκι σε τρομερή ομαδική προσπάθεια

Ο Μπάμφορντ μπορεί να παίξει εξαιρετικά τόσο κοντά στην περιοχή, όσο και έξω από αυτήν. Είναι αρκετά εγκεφαλικός για την ηλικία του, διαβάζει εκπληκτικά τις φάσεις και είναι πάντα εκεί που πρέπει, είτε «σπάζοντας» το τεχνητό οφσάιντ, είτε ακολουθώντας φάση, είτε παίρνοντας θέση στην πλάτη των αμυντικών για να εκμεταλλευτεί μια σέντρα ή μια διαγώνια πάσα. Παρά το ύψος του (1.85) είναι πολύ καλός με τη μπάλα στα πόδια και έχει φαρμακερό πλασέ, τόσο από κοντινές αποστάσεις, όπως και από πιο μακριά, όπως μπορείτε να δείτε στο τρομερό γκολ που είχε πετύχει με τη φανέλα της Ντέρμπι απέναντι στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Συμμετέχει πολύ στο παιχνίδι και δεν είναι το βαρύ, άτεχνο φορ που ναι μεν στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα συχνά παίζοντας ξύλο στην περιοχή, αλλά μέχρι εκεί. Συμμετέχει στη δημιουργία, σκέφτεται ποδοσφαιρικά, εκτελεί με τρόπο που ελάχιστοι μπορούν. Για αυτό οι μετοχές του έχουν εκτιναχθεί. Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αρκετές ομάδες τον γλυκοκοιτάζουν.

Δείτε τον τρόπο που αφήνει πίσω τον προσωπικό του αντίπαλο

Η Τσέλσι, ωστόσο, είναι έτοιμη να τον δέσει, έχοντας πειστεί για την αξία του. Άνθρωποι που τον έχουν δει από κοντά τονίζουν ότι ακόμα δεν είναι έτοιμος για να σταθεί στους «Μπλε», αλλά μπορεί να το κάνει άνετα σε άλλη ομάδα της Premier League. Επομένως, το πιθανότερο είναι να ανανεώσει και να κάνει το επόμενο βήμα ως δανεικός, αυτή τη φορά σε μεγάλη κατηγορία. Αν ανέβει η Μίντλεσμπρο, πιθανότατα να τον δούμε με την ομάδα του Καράνκα. Οι οπαδοί της Τσέλσι, όπως φαίνεται και από το σχετικό poll είναι πολύ ζεστοί με την προοπτική του και μένει να δούμε αν θα καταφέρει να κερδίσει τον Μουρίνιο. Κρατήστε το όνομά του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.