Η μεγάλη της Μπάρτσα σχολή

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Η μεγάλη της Μπάρτσα σχολή

bet365

Μία φωτογραφία, 10 προπονητές με κοινό Μπλαουγκράνα παρελθόν και τους τέσσερις εξ αυτών να κοντράρονται στα προημιτελικά του Champions League.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Χουλέν Λοπετέγκι νίκησε στο Πόρτο τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Λίγο βορειότερα, στο Παρίσι, ο Λουίς Ενρίκε έκανε το ίδιο με αντίπαλο τον Λοράν Μπλαν. Τι ενώνει αυτούς τους τέσσερις τεχνικούς που έχουν οδηγήσει τις ομάδες τους στις οκτώ καλύτερες της Ευρώπης; Μία φωτογραφία εμφανίστηκε για να εξιστορήσει το κοινό παρελθόν στη Μπαρτσελόνα, τόσο το δικό τους όσο και ακόμα πέντε ατόμων που εμφανίζονται σε αυτήν και που με τη σειρά τους έχουν γίνει περισσότερο ή λιγότερο διάσημοι προπονητές.

Ο Λοπετέγκι είναι ο τερματοφύλακας που βρίσκεται πρώτος, όρθιος από αριστερά, τρεις θέσεις παραδίπλα του βρίσκεται ο Λουίς Ενρίκε (με το ξυρισμένο κεφάλι) και στα δεξιά των όρθιων ο Πεπ αγκαλιά με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Οσο για τον Μπλαν, εκείνος ο τελευταίος δεξιά στην κάτω σειρά. Ο Γάλλος σέντερ μπακ βέβαια είχε μείνει στους Καταλανούς μόνο για μία χρονιά και είναι εκείνος που επηρεάστηκε λιγότερο από τη λογική του παιχνιδιού τους.

Στη φωτογραφία λοιπόν που έχει τραβηχτεί αμέσως μετά τη νίκη στο Σούπερ Καπ επί της Ατλέτικο Μαδρίτης (28 Αυγούστου 1996), εμφανίζονται και ο εξτρέμ Πίτσι (πρώην της Βαλένθια), ο επιθετικός Κρίστο Στόιτσκοφ (Εθνική Βουλγαρίας, Θέλτα κ.α.), ο δεξιός μπακ Αλμπέρ Φερέρ (πρώην Κόρδοβα), ο σέντερ μπακ Αμπελάρδο (Σπ. Χιχόν), ο αριστερός μπακ Σέρχι Μπαρχουάν (Αλμερία).

Ολοι αυτοί λοιπόν έγιναν αμέσως μετά το φινάλε της καριέρας τους προπονητές, έχοντας πάρει τρομερά σημαντικά εφόδια στη θητεία τους στη Μπαρτσελόνα. Με εξαίρεση λοιπόν τον Μουρίνιο που ήταν ο βοηθός (μεταφραστής, σκάουτερ, τα πάντα) του αείμνηστου Μπόμπι Ρόμπσον εκείνη τη σεζόν (1996-'97) και του Μπλαν που αναφέραμε πιο πάνω, οι υπόλοιποι έμαθαν το ποδόσφαιρο μέσα από τη δουλειά, τη συνεργασία, τη συναναστροφή με τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ.

Ο Ολλανδός κάθισε στον πάγκο του «Καμπ Νόου» για περίπου έξι χρόνια (1988-'96), δημιούργησε την εκπληκτική Dream Team του και έβαλε τις βάσεις για το παιχνίδι που παίζεται ακόμα στα θεμέλια αυτού του συλλόγου, στη «Μασία». Μέσα από αυτή τη λογική και φιλοσοφία πορεύτηκαν οι εν λόγω προπονητές. Αλλοι τα πήγαν εκπληκτικά, άλλοι καλά και άλλοι εμφανίστηκαν για να κάνουν τη διαφορά τώρα, όπως Λοπετέγκι στην Πόρτο. Σε αυτούς φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε και τον Ρόναλντ Κούμαν (Σαουθάμπτον) που απουσιάζει από αυτή τη φωτογραφία, μιας και είχε αποχωρήσει ένα καλοκαίρι νωρίτερα.

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος