Danke Kloppo!

Danke Kloppo!

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το διαζύγιο του Γίργκεν Κλοπ με την Μπορούσια Ντόρτμουντ και το «σωστό» της απόφασής του.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πρότζεκτ στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου θα ολοκληρωθεί και τυπικά την τελευταία ημέρα του Ιουνίου. Τα 7 χρόνια αγάπης φτάνουν ξαφνικά στο τέλος τους. Ο Γίργκεν Κλοπ υπέβαλε την παραίτησή του και η διοίκηση – μετά από συζητήσεις – αποφάσισε να την κάνει αποδεκτή.

Οι πρώτες μέρες της άνοιξης είναι μέρες λύπης στο Ντόρτμουντ. «Η κιτρινόμαυρη αυλαία έπεσε», έγραψε η FAZ, σηματοδοτώντας το τέλος μίας χρυσής εποχής για την Μπορούσια. «Όταν πιστέψω ότι δε θα είμαι ο τέλειος προπονητής για αυτόν τον εκπληκτικό σύλλογο, θα το πω», είχε δηλώσει ο Κλοπ με το τέλος του πρώτου γύρου και κράτησε τον λόγο του, λέγοντας ότι αυτή είναι η «σωστή απόφαση».

Ο άνθρωπος που όχι μόνο έδωσε νόημα στο σλόγκαν των Βεστφαλών «Echte Liebe», «Αληθινή Αγάπη», αλλά το γιγάντωσε, έβαλε τέλος στη σχέση αγάπης με έναν σύλλογο που αναγέννησε, ξύπνησε από τον λήθαργo και τον οδήγησε στην κορυφή, δίνοντάς του νέα ταυτότητα. Η αίθουσα των συνεντεύξεων τύπου είναι δίπλα από το μουσείο της Μπορούσια. Εκεί, όπου οπαδοί από όλο τον κόσμο έκαναν την επίσκεψή τους.

Ξαφνικά, είδαν τους δημοσιογράφους συγκεντρωμένους και στις οθόνες άρχισε να προβάλλεται η συνέντευξη τύπου, η οποία στήθηκε εντελώς ξαφνικά. Μπορούσες να δεις τους υπαλλήλους του μουσείου με δάκρυα στα μάτια. Αυτό ήταν ο Κλοπ για την Ντόρτμουντ. Όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου το 2008 υπήρχε μόνο ένα κτήριο και 3 γήπεδα. Πλέον, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις αποτελούν τεκμήριο όχι μόνο της επιτυχίας, αλλά και των παράλληλων βημάτων του Κλοπ και της Μπορούσια στο μονοπάτι για την καταξίωση.

Ο Βάτκσε χρειάστηκε αρκετά διαλλείματα, καθώς τα δάκρυα ήταν κοντά, όμως ο 47χρονος τεχνικός είχε διαφορετική διάθεση. Ήταν ο μοναδικός που δεν έμοιαζε συντετριμμένος. Αντιθέτως, έμοιαζε απελευθερωμένος. «Νιώθω σαν κάποιος που κοιμάται σε κρεβάτι από καρφιά», είχε πει κατά τη διάρκεια της χειμερινής προετοιμασίας και η αλήθεια είναι ότι δε θα μάθουμε ποτέ πόσο υπέφερε φέτος.

Από τον τελικό στο Βερολίνο τον Μάιο του 2012 (5-2 την Μπάγερν για το Κύπελλο) μέχρι εκείνον στο Λονδίνο έναν χρόνο αργότερα (ήττα 2-1 από την Μπάγερν για το Champions League) η ομάδα του ήταν στο peak της. Ο Κλοπ είχε καταφέρει να γίνει πρότυπο για την τακτική και τις ιδέες του και σύμβολο για όλες τις ομάδες που δεν είχαν την τεράστια οικονομική δύναμη, για να αγοράσουν κατά κάποιον τρόπο τον δρόμο προς την κορυφή.

Ένας χαρισματικός προπονητής, που κατάφερε να τα στηρίξει όλα στο σύνολο. Που είχε την ικανότητα να δίνει κίνητρο και να κάνει τους παίκτες του να θυσιάζονται ο ένας για τον άλλον. Μαζί πέτυχαν εκπληκτικά πράγματα, γιατί για πολλά χρόνια έκαναν όλοι τους την υπέρβαση. Εκείνος ο χαμένος τελικός στο Λονδίνο αποδείχθηκε τελικά και η αρχή του τέλους. Γκέτσε και Λεβαντόφσκι επέλεξαν να συνεχίσουν στον μεγάλο αντίπαλο και η αρμονία χάθηκε.

Το συναίσθημα και η ένταση ήταν από τα βασικότερα συστατικά της επιτυχίας και φέτος δεν υπήρχαν. Ο Κλοπ είδε ότι δεν είχε ούτε τις λύσεις ούτε τη δυνατότητα να εμπνεύσει τους παίκτες του. Χωρίς να πει τίποτα αρνητικό για κανέναν, πήρε την απόφασή του, που όταν έχεις δεθεί με τέτοιο τρόπο με έναν σύλλογο ποτέ δεν είναι εύκολη. «Αν έμενα, θα έπρεπε να αλλάξουν πολλά πράγματα. Ε, τώρα πολλά μπορούν να μείνουν ως έχουν», σχολίασε.

Δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι όλα έγιναν μετά την ήττα από την Γκλάντμπαχ, που ουσιαστικά αναίρεσε τις όποιες – υπαρκτές – δικαιολογίες για την κάκιστη σεζόν. Η «μηχανή του counter πρέσινγκ» που είχε δημιουργήσει ο Κλοπ έχει χάσει την αίγλη της. Ο κύκλος της ζωής θέλει την ακμή να ακολουθείται από την παρακμή. Και η Ντόρτμουντ δυστυχώς δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Όλοι μιλούσαν για ανανέωση το καλοκαίρι, όμως κανένας δεν περίμενε αυτή να ξεκινήσει με τον Κλοπ, κυρίως γιατί κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τον πάγκο της Μπορούσια χωρίς εκείνον. «Η αλλαγή έπρεπε να ξεκινήσει από ψηλά», τόνισε ο Γερμανός τεχνικός. Βάτκσε και Τσορκ του έδωσαν όραμα το 2008, όταν αποφάσισε να αφήσει την Μάιντς, όμως σιγά-σιγά στο Ντόρτμουντ το όραμά τους έσβηνε. Και από τη στιγμή που η διοίκηση δεν είχε το σθένος να κάνει την αλλαγή, το βρήκε ο 47χρονος τεχνικός. Είναι κάπως οξύμωρο ο παρορμητικός Κλοπ να είναι η φωνή της λογικής.

Οι Βεστφαλοί εξελίχθηκαν με τα χρόνια σε ομάδα του προπονητή τους, ο οποίος δεν έβλεπε πλέον τον εαυτό του ως μέρος της εξέλιξής της, κάτι το οποίο είναι απόλυτα θεμιτό. Με τη φετινή καταστροφική σεζόν, αυτό το διαζύγιο δεν ήταν μόνο στο μυαλό όλων, αλλά έμοιαζε και λογική εξέλιξη. Από την γλυκιά μελωδία των τελευταίων ετών, η Ντόρτμουντ βυθίστηκε στο χάος και ο Κλοπ για πρώτη φορά ένιωσε τον περιορισμό στις δυνατότητές του, αφήνοντας τη «δουλειά των ονείρων του», όπως έχει πει πολλές φορές.

«Η Ντόρτμουντ χωρίς τον Κλοπ – Πόνος και ευκαιρία», έγραψε ο Dirk Krampe στην Ruhr Nachrichten. Ο Τούχελ μοιάζει σαν «φυσική συνέχεια», όμως η Allgemeinen Zeitung έβαλε στο παιχνίδι της διαδοχής και τον Λουσιέν Φαβρ. Έχουμε, όμως, αρκετό χρόνο μπροστά μας για να δούμε ποιος θα κάθεται από την 1η Ιουλίου στον πάγκο της Μπορούσια, για την οποία φυσικά και υπάρχει ζωή μετά τον Κλοπ. Ο τελευταίος με 129 νίκες σε 232 ματς παραμένει ο πιο επιτυχημένος στην ιστορία της και θα δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον και για εκείνον.

«Γράψαμε ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό παραμύθι», σχολίασε ο Τσορκ. Τα παραμύθια, όμως, έχουν συνήθως happy end. Και για να έχει και του Κλοπ στην Ντόρτμουντ υπάρχει μόνος ένας δρόμος. Αυτός που οδηγεί από το Μόναχο (ημιτελικός με Μπάγερν) στο Βερολίνο. Το Κύπελλο είναι ο τελευταίος τίτλος που μπορεί να κυνηγήσει η ομάδα του και μένει να δούμε αν οι παίκτες του τον αποχαιρετίσουν όπως του αρμόζει. «Θα μου λείψει ο Κλοπ», τόνισε ο Ρόμπεν στην Bild, συναίσθημα που μοιράζεται μαζί του ολόκληρη η Γερμανία…

Όλοι οι υπόλοιποι κάνουμε απλά αυτό που έκανε ο τεχνικός της Πάντερμπορν, Αντρέ Μπράιτενραϊτερ, στη συνέντευξη τύπου πριν το μεταξύ τους ματς: του βγάζουμε το καπέλο. «Δε θα κάνω περιοδεία αποχαιρετισμού», ήταν η απάντηση του Κλοπ σε ερώτηση για το πώς περιμένει να αντιδράσουν οι οπαδοί της Μπορούσια το Σάββατο (18/04). Εκείνοι, όμως, ήδη ξεκίνησαν να τον ευχαριστούν τόσο με τα μηνύματά τους στα social media όσο και με αυτό το site. Danke Kloppo!

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης