Έντι Χάουι: ο πιο δημοφιλής προπονητής στην Αγγλία

Gazzetta team
Έντι Χάουι: ο πιο δημοφιλής προπονητής στην Αγγλία

bet365

Υπάρχουν λόγοι που κανείς δεν έχει να πει ούτε μια κακή κουβέντα για τον Έντι Χάουι. Ο David Morris αναλύει.

Η ακριβής στιγμή που ο Έντι Χάουι ξεκίνησε το ταξίδι του για να γίνει ένας από τα πιο «καυτά» ονόματα της προπονητικής τριγύρω είναι εύκολο να βρεθεί, ακόμα κι αν ο ίδιος πιθανότατα δεν το κατάλαβε τότε. Ο Χάουι, ένας ταλαντούχος και συγκροτημένους αμυντικός με δύο συμμετοχές στην Κ-21 της Αγγλίας, είχε μόλις γίνει η πρώτη μεταγραφή του Χάρι Ρέντναπ στην Πόρτσμουθ. Αποκτήθηκε για 400.000 λίρες και όλοι πίστευαν ότι θα γίνει ένας επιτυχημένος αμυντικός. Μόνο που τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Στο πρώτο του παιχνίδι στο Fratton Park, ο τότε 24χρονος υπέστη έναν τραυματισμό στο γόνατο, ο οποίος, πέντε επίπονα χρόνια μετά, είχε ως αποτέλεσμα να κρεμάσει πρόωρα τα παπούτσια του.

Ωστόσο, αυτή η κακή τύχη του ποδοσφαιριστή Χάουι ήταν που συντέλεσε στην δημιουργία του προπονητή Χάουι. Η μείωση της καριέρας του τον έβαλε στο μονοπάτι που βρίσκεται σήμερα, έτοιμος να γίνει προπονητής στην Premier League με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ιδανικά, θα ήθελε αυτή η ευκαιρία να του δοθεί με την Μπόρνμουθ. Το σύλλογο που βοήθησε να εξελιχθεί από μια ομάδα που έδινε μάχη για την παραμονή στην τέταρτη κατηγορίας σε διεκδικήτρια της ανόδου.

Από το χείλος του γκρεμού

Σήμερα η Μπόρνμουθ οδηγεί την κούρσα στην συγκλονιστική Championship, με πέντε ματς να απομένουν. Σε μια ομάδα που πριν πέντε χρόνια βρισκόταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης, οι παίκτες του Χάουι τολμούν να ονειρεύονται Premier League.

Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Έχοντας αρχικά προωθηθεί για τον ρόλο του παίκτη-προπονητή της Μπόρνμουθ πριν κρεμάσει οριστικά τα παπούτσια του, ο Χάουι έπεσε θύμα της απόλυσης του Κέβιν Μποντ τον Σεπτέμβριο του 2008, αλλά επέστρεψε μόλις δύο μήνες μετά, όταν ο αντικαταστάτης του Τζίμι Κουίν είδε επίσης την πόρτα της εξόδου. Ο Χάουι έγινε επίσημα αφεντικό στα «κεράσια» τον Ιανουάριο του 2009, αναλαμβάνοντας ένα σύλλογο στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Τα προβλήματα με τα χρήματα ανάγκασαν τον σύλλογο σε αφαίρεση 17 βαθμών την σεζόν 2008/09, γεγονός που έκανε πολύ δύσκολα τα πράγματα μετά τον υποβιβασμό από την League One (χάρη σε αφαίρεση 10 βαθμών λόγω εισόδου σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης). Η Μπόρνμουθ παράπαιε με μόλις δύο νίκες στα τελευταία 11 παιχνίδια όταν ο Χάουι ανέλαβε, έχοντας χάσει την ευκαιρία για κάποια χρήματα με πρόκριση στον τρίτο γύρο του FA Cup, μετά την ήττα της από τους Μπλιθ Σπάρτανς.

Παρότι έχασε τα πρώτα του δύο παιχνίδια ως υπηρεσιακός, με τα «Κεράσια» στους δέκα βαθμούς από τη σωτηρία, ο Χάουι στη συνέχεια ανέβηκε ένα βουνό. Η Μπόρμουθ έχασε μόλις δύο από τα επόμενα 13 παιχνίδια της και πέτυχε την εύκολη παραμονή, πάνω από την καταδικασμένη Τσέστερ Σίτι.

Την επόμενη σεζόν, οδήγησε τον σύλλογο στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα και την άνοδο από την League Two, απορρίπτοντας αρκετές ευκαιρίες για ομάδες σε υψηλότερες θέσεις.

Προβλήματα στο Turf

Οι μετοχές του ανέβαιναν τόσο γρήγορα, που η αναχώρησή του έδειχνε αναπόφευκτη. Και έτσι έγινε, με την Μπέρνλι, που έπαιζε στην Championship, τον Ιανουάριο του 2011. Οι 21 μήνες του στο Turf Moor γρήγορα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η ιδανική πρόκληση που περίμενε. Ο Χάουι δυσκολεύτηκε να βάλει βάλει τη σφραγίδα του στο σύλλογο, παρότι απέκτησε την μηχανή των γκολ Τσάρλι Όστιν και τους Ντάνι Ινγκς, Σαμ Βόουκς, Κιέραν Τρίπιερ και Μπεν Μι μέσα σε 9 μήνες. Σε συνδυασμό με τα προσωπικά του θέματα - έχασε τη μητέρα του-, ο Χάουι αποφάσισε την επιστροφή στο σπίτι του.

«Υπάρχει μόνο ένας σύλλογος για τον οποίο αναπολώ να αφήσω τη Μπέρνλι και αυτός είναι η Μπόρνμουθ», ανακοίνωσε. Μπορούμε να πούμε ότι δεν το μετάνιωσε.

Όταν επέστρεψε τον Οκτώβριο του 2012, η Μπόρνμουθ έδινε μάχη, έχοντας νικήσει μόλις ένα από τα 11 παιχνίδια της στο ξεκίνημα της League One. Ο κόσμος επίσης της γύριζε την πλάτη, αφού λιγότεροι από 5000 εμφανίστηκαν στην εντός έδρας ήττα από τη Γουόλσολ, στο τελευταίο ματς του Πολ Γκρόουβς στον πάγκο των Cherries.

Και πάλι, ο Χάουι κούνησε το μαγικό του ραβδάκι. Η Μπόρνμουθ δεν έχασε ούτε ένα ματς στο Πρωτάθλημα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και ούτε το σερί πέντε ηττών από το Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο την σταμάτησε από το να ανέβει στην Championship ως δεύτερη. Στην πρώτη τους σεζόν στην δεύτερη κατηγορία από το 1989/90, τα «Κεράσια» τερμάτισαν στην 10η θέση, μόλις έξι πόντους από τα πλέι οφ.

«Ο καλύτερος προπονητής με τον οποίο έχω δουλέψει»

Το στιλ του Χάουι έχει συγκεντρώσει επαίνους από προπονητές και σχολιαστές σε όλη τη χώρα, χάρη στο επεκτατικό του ποδόσφαιρο που έφερε αποτελέσματα. Η Μπόρνμουθ έχει πετύχει 89 γκολ στο Πρωτάθλημα, με τους Καλούμ Γουίλσον, Ματ Ρίτσι, Μπρεν Πίτμαν και Γιαν Κερμόργκαντ να έχουν μεγάλη συνεισφορά.

Αλλά αν ολοκληρώσουν τη σεζόν με άνοδο, ο Χάουι θα είναι το κεντρικό πρόσωπο ενός τρομερά καλογραμμένου σεναρίου. Ακόμα και ως ποδοσφαιριστής, οι ηγετικές του ικανότητες ήταν ξεκάθαρες και το ίδιο συμβαίνει και με τις προπονητικές. Το σίγουρο είναι ότι ο 37χρονος βρίσκεται ανάμεσα στους πιο προσγειωμένους προπονητές τριγύρω, πάντα θετικός να διαβεβαιώσει ότι οι παίκτες του καταλαβαίνουν την ανάγκη του να βλέπει το κάθε ματς ως ξεχωριστή περίπτωση.

Υπό τις οδηγίες του πρώην παίκτη της, η Μπόρνμουθ είναι μια ομάδα που αρνείται να χάσει φέτος, όπως παρατηρήσαμε στα τελευταία ματς της. Τα «κεράσια» κατάφεραν να πάρουν μια ισοπαλία στο τέλος του αγώνα με την Ίπσουιτς, πριν επιστρέψουν από 2-0 για να νικήσουν 4-2 την Μπέρμιγχαμ. Ίσως τα «χαμηλά» που βίωσε ως ποδοσφαιριστής, να αποτελούν ζωτικό παράγοντα ενός ανθρώπου που ξέρει πως να επιστρέψει από τα δύσκολα.

Η σοφία του Χάουι ξεπερνά τα 37 του χρόνια. Έχει παραδεχθεί ανοιχτά την προθυμία του να μάθει από άλλους στο παιχνίδι, χαρακτηρίζοντας τον Μπρένταν Ρότζερς ως έμπνευση. Είναι φιλόδοξος και ήρεμος παράλληλα. Όσοι έχουν τον έχουν βιώσει, μιλούν για ακριβείς, περίπλοκες και λεπτομερείς μεθόδους.

Πέραν του ότι είναι εργασιομανής, υπάρχει κάτι το ευχάριστο στον χαρακτήρα του. Ο Κένουιν Τζόουνς υπέγραψε πριν από λίγο καιρό ως δανεικός, αλλά ήδη τόνισε πως «Ο Χάουι είναι ο καλύτερος προπονητής με τον οποίο έχω δουλέψει». Ο δανεικός από την Κάρντιφ δεν είναι ο μόνος που τον επαινεί.

Θα ήταν εύκολο για έναν αφελή που δεν γνωρίζει να πει ότι η Μπόρνμουθ απλά ξοδεύει περισσότερα με την ιδιοκτησία του Ρώσου Μαξ Ντεμίν, ο οποίος αγόρασε τον μισό σύλλογο το 2011 πριν αποκτήσει το 100% το 2013, αλλά το να πει κάποιος ότι αυτός είναι ο μοναδικός λόγος της επιτυχίας, είναι άδικο.

Συλλέκτης... κερασιών

Το αν ο Χάουι θα ολοκληρώσει το θαύμα στο Goldsands Stadium, μένει να το δούμε. Αν δεν τα καταφέρει φέτος, αναμφίβολα θα τεθεί το ερώτημα του αν μπορεί να περιμένει κι άλλο για μια ευκαιρία στην μεγάλη κατηγορία. Παρόλα αυτά, η σχέση του με το σύλλογο και η διστακτικότητα στο να ξεριζώσει την οικογένειά του σημαίνει ότι μόνο μια πολύ ελκυστική ευκαιρία θα τον πάρει μακρυά. Η Νιούκαστλ και η Γουέστ Χαμ έχουν ακουστεί ως πιθανοί μνηστήρες.

Πίσω στο 2004, οι οπαδοί της Μπόρνμουθ συγκέντρωσαν 13.500 λίρες για να καταφέρει ο σύλλογος την επιστροφή του ποδοσφαιριστή Έντι Χάουι. Αναρωτιέται κανείς γιατί είναι αρνητικός στο να αφήσει το σύλλογο που του έδωσε δύο φορές την ευκαιρία;

«Είναι αναμφίβολα προορισμένος για την Premier League, ευελπιστούμε με την Μπόρνμουθ», δήλωσε στο FFT ο Ματ Ρίτσι. Παρότι η δήλωσή του βγάζει μια πολύ θετική πραγματικότητα, δείχνει επίσης ότι έχουν καταλάβει άπαντες πως δεν πρέπει να κρατήσουν τον Χάουι πίσω.

Μια τρίτη άνοδος στη σκάλα των πρωταθλημάτων μπορεί να ολοκληρώσει ιδανικό μια εξαιρετική δεκαετία για έναν προπονητή, ο οποίος βρίσκεται δυόμιση χρόνια πριν τα 40. Πιθανόν όλα τελικά να γίνονται για κάποιο λόγο...

Διαβάστε εδώ για τους πιο ελπιδοφόρους προπονητές στην Αγγλία

 

Τελευταία Νέα