Μπορεί η Άρσεναλ να «χτυπήσει» Πρωτάθλημα; (poll)

Μπορεί η Άρσεναλ να «χτυπήσει» Πρωτάθλημα; (poll)

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Μπορεί η Άρσεναλ να «χτυπήσει» Πρωτάθλημα; (poll)

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για το φορμάρισμα της Άρσεναλ, τους παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό και την πιθανή κατάληξή της στη φετινή Premier League.

«Κλασικός Βενγκέρ. Μόλις έχασε το πρωτάθλημα ξεκίνησε η ομάδα του να παίζει μπάλα». Μια άποψη που είδαμε, ακούσαμε, διαβάσαμε αρκετά τον τελευταίο καιρό, όπου οι «Κανονιέρηδες» τρέχουν ένα εκπληκτικό σερί και σε κάποια ματς έχουν... τρομάξει με το ποδόσφαιρο που παίζουν. Στο τελευταίο δείγμα, πριν τη διακοπή για τις Εθνικές, πέρασε ένα πολύ δύσκολο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στην πεισμωμένη Νιούκαστλ στο St James' Park, αλλά άντεξε. Πήρε τη νίκη με 2-1 και η διαφορά της με τη Μάντσεστερ Σίτι έμεινε στον βαθμό. Η Τσέλσι είναι επτά βαθμούς μπροστά και έχει ματς λιγότερο. Αρκεί για να της εξασφαλίσει τον τίτλο;

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο Περ Μερτεζάκερ αποκάλυψε στα ΜΜΕ ότι μετά την ήττα από τη Σαουθάμπτον οι παίκτες έκαναν μια σειρά από συναντήσεις, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα της ομάδας και να τα διορθώσουν. «Υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε άνετοι και να γίνουμε πιο συγκεντρωμένοι, τονίζοντας πως αυτό που έρχεται πρώτο είναι η αμυντική δουλειά και κυρίως από την αμυντική τετράδα. Ίσως μερικές φορές χρειάζεσαι ένα ξύπνημα για να καταλάβεις τι είναι πραγματικά σημαντικό», έλεγε ο Γερμανός αμυντικός.

Το κατά πόσο αυτές οι συναντήσεις όντως κατάφεραν να αλλάξουν την νοοτροπία των παικτών είναι κάτι που το γνωρίζουν οι ίδιοι, αλλά χρονικά, η στιγμή συνέπεσε με την αγωνιστική άνοδο της Άρσεναλ, όπως και με το «δέσιμο» του Μερτεζάκερ με τον Κοσιελνί, που επέστρεψε δριμύτερος. Η εικόνα που βγάζουν οι ποδοσφαιριστές είναι διαφορετική και όσον αφορά την συγκέντρωση και την αποφυγή των εύκολων λαθών (με εξαίρεση την αναμέτρηση με την Μονακό).

Οι «Κανονιέρηδες» καθάρισαν τα ματς με Χαλ και Στόουκ και στο πρώτο μεγάλο τεστ, απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, ήταν σαφώς αλλαγμένοι. Έδειξαν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και χωρίς να έχουν την κατοχή. Οι Πολίτες άγγιξαν το 75% και από την αρχή πήραν τον έλεγχο του αγώνα, αλλά έφυγαν με άδεια χέρια. Το τελικό 0-2 «έφτιαξε» ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθηση της Άρσεναλ, που συνειδητοποίησε ότι μπορεί να νικήσει ακόμα κι αν το ματς δεν έχει το στιλ που της ταιριάζει. Με τις αποστάσεις να μειώνονται κάλυπτε τις αδυναμίες του Μερτεζάκερ και χτύπησε με τον Καθόρλα να λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη.

Ο Αρσέν Βενγκέρ φυσικά έβαλε τις πινελιές του στο διάστημα που οδήγησε στο σερί των εννιά νικών σε 10 ματς. Η χρησιμοποίηση του Καθόρλα δίπλα στον Κοκλέν, ο οποίος καθιερώθηκε και έδωσε τρομερή ώθηση στον άξονα, απελευθέρωσε το κέντρο. Έδωσε νέα δυναμική και με τον Οζίλ, που επέστρεφε φορτσάτος μπροστά τους, η δημιουργία άλλαξε επίπεδο. Η ομάδα παίρνει πλέον πολύ περισσότερα από τον Γερμανό και τον Ισπανό.

Ο Βενγκέρ «άνοιξε» το ρόστερ του, με παίκτες που στον πρώτο γύρο δεν είχαν ανάλογη προσφορά. Η χρησιμοποίηση του Μπεγιερίν, που είναι εξαιρετικός και επιθετικά αποτελεί ένα τέτοιο δείγμα. Η άμυνα έδεσε, με τον Οσπίνα να δείχνει ότι εμπνέει μεγαλύτερη ηρεμία στους αμυντικούς του. Φυσικά, το δικό του ρόλο παίζει και ο Ολιβιέ Ζιρού. Ο Γάλλος φορ, που έχει ακούσει πολλά στο διάστημα που βρίσκεται στο Λονδίνο, δικαιώνει τον Βενγκέρ για την επιμονή του. Στα τελευταία του 9 ματς έχει ισάριθμα γκολ και είναι ξεκάθαρη η αλλαγή στην ψυχολογία του όταν βρίσκεται απέναντι από την αντίπαλο εστία. Τα γκολ του, βέβαια, αποτελούν προϊόν και των ανεβασμένων παικτών που βρίσκονται πίσω του. Ο άξονας κάνει τους Λονδρέζους περισσότερο αποτελεσματικούς.

Η Άρσεναλ έχει διαστήματα στο παιχνίδι της που είναι πραγματικά εκπληκτική, όπως στο δεύτερο μέρος του αγώνα με την Γουέστ Χαμ. Αλλάζει τη μπάλα με τρομερή ταχύτητα, βγάζει παίκτες στον κενό χώρο, δημιουργεί συνεχώς ευκαιρίες, κρατάει το ρυθμό εκεί που θέλει. Έχει βέβαια και παιχνίδια όπως αυτό με τη Νιούκαστλ, που δέχεται πίεση, αλλά καταφέρνει να ανταποκριθεί. Μέσα στο 2015 έχει συγκεντρώσει 27 βαθμούς, περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα! Περισσότερους και από τη Λίβερπουλ, που ήταν μέχρι πρότινος αήττητη. Στο μεταξύ τους ματς τo Σάββατο, θα φανούν πολλά. Και κυρίως το αν πραγματικά στα μεγάλα παιχνίδια έχει αλλάξει νοοτροπία.

Αν πάντως συνεχίσει έτσι, το πιθανότερο είναι η Άρσεναλ να τερματίσει δεύτερη. Θα χτυπήσει όμως Πρωτάθλημα; Η Τσέλσι δεν έχει την εικόνα του πρώτου γύρου, αλλά βρίσκει τον τρόπο να παίρνει τα ματς και είναι το ακλόνητο φαβορί. Ακόμα κι αν χάσει στο ντέρμπι με τους «Κανονιέρηδες», συνεχίζει να έχει τον πρώτο λόγο. Ακόμα κι αν ο τραυματισμός επηρεάσει τον Ντιέγο Κόστα. Ακόμα και με τον Φάμπρεγας εξαντλημένο και σαφώς λιγότερο αποδοτικό.

Επειδή εκεί όμως είναι... Αγγλία και έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι μέχρι να πέσει η καρό σημεία τα πάντα είναι πιθανά, το ενδιαφέρον δεν χάνεται!

Εσείς τι πιστεύετε; Μπορεί η ομάδα του Βενγκέρ να κάνει την έκπληξη και να μειώσει τη διαφορά με τους «Μπλε», διεκδικώντας το πρωτάθλημα; Ψηφίστε στο poll που ακολουθεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.