Αμβούργο σε κατάθλιψη

Αμβούργο σε κατάθλιψη

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τη νέα αλλαγή προπονητή στο Αμβούργο, το ρίσκο, τις συνεχόμενες αποτυχίες και τον Τόμας Τούχελ.

Τελικά, χρειάστηκε να περάσουν 6 ματς χωρίς νίκη και το Αμβούργο να βρεθεί στην 16η θέση για να πάρει – εκ νέου – η διοίκηση δραστικά μέτρα. Ο Τζόε Τσίνμπαουερ αποτελεί παρελθόν, μία απόφαση που μοιάζει φυσιολογική, όμως η επιλογή του αντικαταστάτη του προκαλεί μόνο προβληματισμό και είναι ένδειξη έλλειψης plan B.

Ο τεχνικός διευθυντής Πέτερ Κνέμπελ καλείται να οδηγήσει το Αμβούργο στη σωτηρία. Η τελευταία του δουλειά σε πάγκο; Το 2000 στην 3η τρίτη κατηγορία της Ελβετίας ως παίκτης-προπονητής! Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής του, ο Πέτερ Χέρμαν τοποθετήθηκε δίπλα του. Ο πρώην βοηθός του Χάινκες έχει ρόλο «Co-Trainer», όρος που χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση. «Ένας άνθρωπος, δύο δουλειές», ήταν ο τίτλος της Weser-Kurier. Ο Κνέμπελ είπε ότι δεν ανησυχεί από τον φόρτο εργασίας, όμως δεν καλείται απλά να σώζει την ομάδα, αλλά ταυτόχρονα να σχεδιάσει και την επόμενη σεζόν. Το ρίσκο, λοιπόν, στην ουσία είναι διπλό.

Τα προβλήματα για τους Δεινόσαυρους είναι αμέτρητα. Όσες προσπάθειες και να έγιναν για να βρεθεί η ρίζα του κακού ήταν αποτυχημένες, καθώς κανείς δεν ξέρει από πού να αρχίσει και που να τελειώσει. «Trainer-Chaos!» έγραψε το Focus, καθώς η θητεία του Τσίνμπαουερ έφτασε στο τέλος της μετά από 23 ματς. Ο Σλόμκα είχε απολυθεί μετά από 16, ενώ ο Φαν Μάρβαϊκ μετά από 15…

Κάποια στιγμή, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ίσως δεν φταίνε οι προπονητές. Όλοι τους ξεκίνησαν με στήριξη και θετικά σχόλια από όλους και όλοι τους έφυγαν ως αποτυχημένοι, απαξιωμένοι. Το «μοτίβο του θανάτου», όπως το χαρακτήρισε η Handelsblatt συνεχίζεται. Το Αμβούργο είναι η ομάδα με την χειρότερη λειτουργία διοικητικά στην κατηγορία.

«Το ρίσκο είναι αχρείαστα μεγάλο», τόνισε ο Ότμαρ Χίτσφελντ στη εκπομπή Sky90 για την επιλογή του Κνέμπελ, με τον οποίο συνεργάστηκε στην Ελβετία, όπου ο τελευταίος είχε ρόλο μάνατζερ. «Μετά τα τελευταία αποτελέσματα και συλλογιζόμενοι την γενικότερη κατάσταση, νιώσαμε αναγκασμένοι να προβούμε στην αλλαγή», είπε ο CEO Μπάιερσντορφερ, που αποκάλυψε ότι το Αμβούργο κοίταξε στην αγορά και δεν βρήκε καλύτερη λύση. «Στην παρούσα κατάσταση είναι η καλύτερη λύση. Αν ερχόταν κάποιος εκτός συλλόγου, δε θα γνώριζε όπως ο Κνέμπελ τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία της ομάδας».

Είναι σαφές ότι οι Δεινόσαυροι ξεμένουν από επιλογές και είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα ξεμείνουν και από ζωές… Για ακόμη μία φορά το Αμβούργο πάτησε το φρένο ασφαλείας, όμως το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από ποτέ, κάτι που κάνει και τη στιγμή της απόφασης πρόσληψης του Κνέμπελ ίσως την πιο σημαντική στην ιστορία του συλλόγου. Και όταν αυτή είναι η επιλογή που κρίνεις καλύτερη, τότε μάλλον πρόκειται και για ένδειξη καταδίκης, που ταιριάζει και στο «HSV-Chaos» που έχει τόσες και τόσες γραφτεί στον γερμανικό τύπο. Από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 18 προπονητές από τον πάγκο.

«Ο Πέτερ Κνέμπελ ενσαρκώνει το δίλλημα του Αμβούργου», έγραψε ο Lutz Wöckener στην Welt, καθώς κανένας προπονητής στα λογικά του δε θα αναλάμβανε μία ομάδα δομημένη όπως το Αμβούργο. Το να πείσεις κάποιον είναι από μόνο του πρόκληση και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε επιλογές τύπου Τσίνμπαουερ και Κνέμπελ. Το πλάνο είναι λίγο-πολύ γνωστό και μεγάλος στόχος είναι ο Τόμας Τούχελ για το καλοκαίρι.

Σε μία απίστευτη εξέλιξη η Stuttgarter Zeitung πριν λίγες ημέρες αποκάλυψε ότι ενώ ο πρώην τεχνικός της Μάιντς, που είναι γεννημένος στη Σουηβία, ήταν πολύ θετικός στο να αναλάβει τη Στουτγκάρδη το καλοκαίρι σε περίπτωση που δεν υποβιβαζόταν, ο τεχνικός διευθυντής Ρόμπιν Ντουτ, που φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει με τον Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον! Με την Λειψία να μένει στη δεύτερη κατηγορία, ξαφνικά το Αμβούργο είναι σε πολύ καλή θέση. Το μοναδικό άλλο σενάριο θέλει την Μπάγερν να ενδιαφέρεται, με τον Τούχελ, μάλιστα, να μένει στο Μόναχο τον τελευταίο καιρό, όμως οι μεταβλητές είναι πολλές σε αυτήν την περίπτωση.

Η Hamburger Abendblatt ήρθε να αποκαλύψει με τη σειρά της δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν ότι υπήρξαν συζητήσεις με τον Τούχελ πριν την πρόσληψη του Τσίνμπαουερ, όμως για 3 λόγους η υπόθεση δεν προχώρησε. Ο πρώτος ήταν ότι ο 41χρονος τεχνικός δεν ήθελε να διακόψει την «άδειά» του (για μία σεζόν), ο δεύτερος ότι δεν ήθελε να αναλάβει ομάδα χωρίς να έχει κάνει την προετοιμασία και ο τρίτος ότι μαζί με το συμβόλαιό του θα απαιτούνταν περίπου 5 εκατ. ευρώ για να σπάει και το υπάρχον με την Μάιντς, που έχει ακόμα ισχύ μέχρι το καλοκαίρι, και ο Κίνε δεν ήταν διατεθειμένος να τα δώσει άμεσα.

Η δεύτερη αποκάλυψη είναι ότι σε νέα επικοινωνία του Μπάιερσντορφερ με τον Τούχελ πριν από τρεις εβδομάδες ο δεύτερος έδειξε πολύ θετικός να αναλάβει. Με την προϋπόθεση, φυσικά, το Αμβούργο να μείνει στην κατηγορία. «Συνέχεια, σταθερότητα, επιτυχία». Τρεις λέξεις που είχε χρησιμοποιήσει ο Μπάιερσντορφερ στη συνέντευξη τύπου για την πρόσληψη του Κνέμπελ τον περασμένο Οκτώβριο και φυσικά δεν βρήκαν σε καμία περίπτωση εφαρμογή. Στην επόμενη με τους δυο τους ξανά στο πάνελ, ο CEO του συλλόγου ήταν σε διαφορετική διάθεση.

Χλωμός, σκοτεινός, χαρακτήρισε «depressive Phase», «καταθλιπτική φάση» την περίοδο που βιώνουν οι Δεινόσαυροι. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με κάθε αλλαγή και για 3η φορά τα τελευταία 4 χρόνια το Αμβούργο δίνει μάχη επιβίωσης. «Δεν κλείνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα. Μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε με την κριτική, όμως δεν πρέπει να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας, την πίστη μας και την ενότητά μας», σχολίασε στο επίσημο site του συλλόγου ο Μπάιερσντορφερ μετά το κύμα αμφισβήτησης. Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται από το γεγονός ότι ο τελευταίος ένιωσε αναγκασμένος να δώσει εξηγήσεις.

Όλες οι κινήσεις, δυστυχώς, δείχνουν ότι η διοίκηση ζει με την ελπίδα και όχι με την σκληρή πραγματικότητα. Σπασμωδικές κινήσεις με το βλέμμα στις επιτυχίες του παρελθόντος και στο status του συλλόγου, που δεν έχουν ίχνος ρεαλισμού. Το Αμβούργο συνεχίζει να μην συμπεριφέρεται ως ομάδα που βρίσκεται στη μάχη της παραμονής. «Volles Risiko», έγραψαν οι Γερμανοί, «Full ρίσκο», καθώς όλοι πιστεύουν ότι μόνο με ρίσκο θα έρθουν ξανά οι επιτυχίες του παρελθόντος.

Αν υπήρχε μία φορά που θα έπρεπε να πάνε εκ του ασφαλούς ήταν αυτή, όμως είχαμε ακόμη μία δήλωση «μη πραγματικότητας». «Ήταν θαύμα το γεγονός ότι πέρυσι δεν υποβιβαστήκαμε, αλλάζοντας 3 προπονητές και 3 συστήματα», είχε πει ο Βέστερμαν, όμως κανένας δεν τον άκουσε. Τρεις αλλαγές προπονητών και φέτος. «Μόνο μία προσευχή θα σώσει το Αμβούργο από την καταστροφή», έγραψε στη στήλη του στην Bild ο Alfred Draxler.

Έτσι, φτάσαμε στο σημείο ο Felix Haas να μοιραστεί στο Stern την πιο ριζοσπαστική ιδέα, για να επανέλθει ο ρεαλισμός. «Μόνο ένας υποβιβασμός θα βοηθήσει». Το να είσαι κολλημένος στο παρελθόν (επιτυχίες) και στο μέλλον (Τούχελ) σε εμποδίζει από το να μπορείς να δεις ψύχραιμα τα πράγματα στο παρόν, όπου βρίσκονται και οι μοναδικές λύσεις. Αυτός είναι ο λόγος που ο κύκλος της αποτυχίας συνεχίζεται και στο τέλος εξαφανίζει και την ελπίδα για καλύτερο αύριο. Η προχειρότητα, με την οποία παίρνονται οι αποφάσεις, δείχνει και την ελαφρότητα, με την οποία αντιλαμβάνονται και αναλύουν οι διοικούντες την κατάσταση.

Τα επόμενα 3 ματς είναι κατά σειρά με Λεβερκούζεν εκτός, με Βόλφσμπουργκ εντός και με Βέρντερ εκτός. Είναι πολύ πιθανό οι Δεινόσαυροι να βυθιστούν ακόμη περισσότερο στη δίνη της τελευταίας 3άδας. Το Αμβούργο δε δίνει μόνο μάχη με τον χρόνο, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Στην Imtech Arena υπάρχει ένας φωτεινός πίνακας που μετράει μέχρι και τα δευτερόλεπτα της μοναδικής ομάδας που συμμετέχει από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα στην Bundesliga. Ο φόβος να σταματήσει με το τέλος της σεζόν είναι μεγαλύτερος από ποτέ…

Υ.Γ.: Ο Μπάιερσντορφερ έκανε επίσημο αυτό που λίγο-πολύ ήταν γνωστό. Στο τέλος της σεζόν τα συμβόλαια των Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ και Μαρσέλ Γιάνσεν δε θα ανανεωθούν.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης