Ο κορυφαίος στο Μπαρτσελόνα - Ρεάλ

Ο κορυφαίος στο Μπαρτσελόνα - Ρεάλ

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος ακολουθεί την πορεία «Πικενμπάουερ», Σακίρα, πάγκος και ξανά στην κορυφή και εξηγεί γιατί ο Πικέ ήταν ο πολυτιμότερος του ντέρμπι.

Παραμονές του αγώνα με τη Λεβερκούζεν στη «Μπάι Αρένα» για τους «16» του Champions League (Φεβρουάριος 2012), ο Πεπ Γκουαρδιόλα με βλοσυρό, αυστηρό ύφος άφηνε άφωνους τους δημοσιογράφους. «Ο Πικέ δεν θα είναι στην αποστολή και αυτή είναι τεχνική απόφαση». Πράγματι ο Ζεράρ Πικέ δεν είχε πρόβλημα τραυματισμού, ούτε ήταν τιμωρημένος. Κι όμως την ώρα της αναμέτρησης, εκείνος συνελήφθη από τον φακό να κάθεται στην εξέδρα. Δεν θα ήταν η μοναδική φορά που θα συνέβαινε τούτο, καθώς ο Πεπ είχε εντοπίσει πρώτος απ’ όλους ότι ο ποδοσφαιριστή του είχε αφήσει σε δεύτερη μοίρα την καριέρα του.

Ηταν περίπου έναν χρόνο πριν, όταν είχε γίνει γνωστή η σχέση του με την Σακίρα. Εκτοτε η απόδοση του άρχισε να πέφτει (σ.σ.: λογικό για κάποιον που περνάει την μέρα του με τη Σακίρα έτσι δεν είναι;). Ο Γκουαρδιόλα θύμωνε επειδή ο Πικέ δεν ήταν συγκεντρωμένος αρχικά στις προπονήσεις και εν συνεχεία στους αγώνες. Μέχρι να αποχωρήσει ο πρώτος από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ο δεύτερος έμεινε πολλές φορές στον πάγκο και άφησε απορίες και αμφισβήτηση για το εάν τελικά ήταν τόσο καλός όσο μας είχε συστηθεί καθώς επέστρεφε από το Μάντσεστερ στη Βαρκελώνη.

Αυτό συνέβη στις 5 Μαΐου του 2008 για μόλις πέντε εκατ. ευρώ. Ηταν 21 ετών, τον γνώριζαν ελάχιστοι, μα στο φινάλε εκείνης της μυθικής σεζόν, όπου οι Μπλαουγκράνα τα σάρωσαν όλα, άπαντες τον αποθεώσαμε. Ηταν τόσο μαεστρικό το παιχνίδι του, οι μακρινές μπαλιές ακριβείας, το πώς έβγαινε με τη μπάλα από την άμυνα, που έφεραν και το παρατσούκλι που απογείωσε το όνομα του. «Πικενμπάουερ» τον είπαν, συγκρίνοντας τον οργανωτικό χαρακτήρα του παιχνιδιού του με εκείνον του τεράστιου Κάιζερ των Γερμανών. Ισως και να ήταν ιεροσυλία, αλλά εκείνη την περίοδο ο νεαρός θάμπωνε τόσο πολύ που κανείς δεν το είδε ως υπερβολή.

Συνέχιζε να εντυπωσιάζει, αλλά από το 2011 άρχισαν να μειώνονται οι καλές στιγμές του και να αυξάνονται οι γκέλες. Στην πραγματικότητα δεν ήταν η Σακίρα αυτή που επηρέασε τόσο την μείωση της απόδοσης του, αλλά ο Κάρλες Πουγιόλ. Ο μεγάλος αρχηγός της Μπάρτσα ήταν πάντα εκείνος που δίπλα του έκοβε τα πάντα και επέτρεπε στον Πικέ να κάνει το παιχνίδι του. Καθώς όμως άρχισαν τα προβλήματα τραυματισμών του πρώτου, ο δεύτερος έπαψε να έχει στο πλευρό του τον βράχο και ξέμεινε να παλεύει αμυντικά, κάτι που ουσιαστικά δεν είχε κάνει ποτέ με την ίδια ένταση. Και ας μην γελιόμαστε, αμυντικά σαν τον Πουγιόλ ούτε ήταν, ούτε θα μπορέσει να γίνει ποτέ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Πικέ είχε τα πάνω και τα κάτω του, μα σε καμία περίπτωση δεν θύμισε εκείνον τον εκπληκτικό πιτσιρικά. Ποτέ του δεν έπαιξε ξανά σαν «Πικενμπάουερ». Και φέτος πάλι δεν ξεκίνησε καθόλου καλά. Ο Λουίς Ενρίκε τον άφησε τέσσερις φορές στον πάγκο και άλλες τρεις εκτός αποστολής, ενώ μόνο στην μία περίπτωση αντιμετώπιζε πρόβλημα. Μάλιστα ήταν έξαλλος με τον παίκτη του, τον οποίο είχε συλλάβει δύο φορές έξω στις 3 το πρωί. Το χειρότερο όμως που είχε κάνει ο Καταλανός αμυντικός, ήταν όταν έβγαλε το κινητό του στον πάγκο του Σούπερ Καπ Καταλανίας κόντρα στην Εσπανιόλ. Τότε, σε συνδυασμό με το ότι πλέον περίμενε το δεύτερο παιδί του με την Σακίρα, οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι ουδέποτε θα έπαιζε ξανά στο πραγματικό του επίπεδο.

Και όμως κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, το 2015 ο Πικέ τα σπάει. Εχει βρει ρυθμό, δεν πουλάει μπάλες και δεν κάνει αβίαστα λάθη, όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Επίσης όλα αυτά τα κάνει, δίχως να έχει δίπλα του κάποιον σταθερό σέντερ μπακ (ο Μασεράνο όσο παικταράς και αν είναι, δεν μπορεί ποτέ να γίνει κεντρικός αμυντικός κλάσης, ο Ματιέ είναι απλά καλός και ο Μπαρτρά δεν είναι για τη Μπάρτσελόνα). Η δική του αγωνιστική ανάταση είναι που έχει βάλει τα θεμέλια, ώστε η ομάδα του να ανακάμψει και να καλύψει το κενό μέχρι την κορυφή. Ωσπου φτάσαμε στο μεγάλο ντέρμπι…

Εκείνος ήταν που κράτησε τους γηπεδούχους στα δύσκολα. Καθώς μέχρι και το γκολ του Λουίς Σουάρες, η Ρεάλ ήταν καλύτερη και έβγαζε δαιμονισμένα επιθέσεις, ο Πικέ βρισκόταν παντού και πάντα, να τους καλύπτει όλους. Χαρακτηριστικά είναι τα δύο εκπληκτικά τάκλιν που κάνει με τρελή υπερένταση, επικίνδυνα και στο όριο του πέναλτι. Συνολικά επιχείρησε να συρθεί στο χορτάρι πέντε φορές και είχε επιτυχία 100%. Επίσης, κέρδισε τέσσερις από τις έξι εναέριες μονομαχίες του, έκανε έξι κοψίματα και είχε και πέντε κλεψίματα. Και όλα αυτά όχι μόνο χωρίς να δεχτεί κάρτα, αλλά και χωρίς να κάνει ούτε ένα φάουλ.

Γενικότερα η εικόνα του ήταν περισσότερο από εμφατική, αγγίζοντας το ηγετικό. Γέμιζε την περιοχή του, είχε πλήρη συναίσθηση της αλληλοκάλυψης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να βγάλει σωστά τη μπάλα (88% σωστές μεταβιβάσεις) από την άμυνα μέσα από ένα τρελό πρεσάρισμα που έκαναν ψηλά οι αντίπαλοι του (σ.σ.: ειδικά από το 15’ έως το 50’). Μπορεί λοιπόν οι Ματιέ, Λουίς Σουάρες να έβαλαν τα γκολ και ο Μέσι στο Β’ μέρος να οργίαζε, αλλά ο πραγματικά πολυτιμότερος παίκτης του Clasico ήταν αυτός.

Ο Πικέ φαίνεται να έχει επιστρέψει σε κορυφαίο επίπεδο και εάν κάποια στιγμή η διοίκηση αποφασίσει να τον πλαισιώσει με έναν αντίστοιχης ποιότητας σέντερ μπακ με έφεση στο μαρκάρισμα, η άμυνα της Μπαρτσελόνα θα γίνει εφάμιλλη της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης της.

ΥΓ.: Μπορεί πολλοί να τον αποκαλούν κοροϊδευτικά «Αβερελ«, αλλά ελάχιστοι κατανοούν το πόσο σημαντικός είναι για αυτή τη Μπαρτσελόνα ο Μπουσκέτς. Οσο παικταράς και αν είναι ο Μασεράνο, σε τούτη την ομάδα ο αμυντικός χαφ πρέπει να κάνει παιχνίδι. Στο Α’ μέρος έλειψε η σωστή πάσα και το κουμάντο του Μπουσκέτς και όταν μπήκε στο ματς (σε συνδυασμό με την κούραση της Ρεάλ), φάνηκε το πόσο έκανε τη διαφορά, βγάζοντας την ομάδα μπροστά με πιο απλό και σωστό τρόπο!

ΥΓ.1: Αυτή η δουλειά το έχει. Εκ των υστέρων κρίνεσαι αρνητικά ή θετικά για όσα γράφεις πριν. Εχω γράψει κι έχω γράψει χαζομάρες, αλλά αυτή τη φορά μπορώ να ευλογήσω τα… μούσια μου. Την Κυριακή το πρωί ανέβασα Ball Boy για το που πίστευα ότι θα κριθεί το ντέρμπι. Το Νο1 συμπέρασμα ήταν ότι από το 60’ και μετά που θα κουραστεί ο Μόντριτς, ο οποίος δεν έχει ακόμα ρυθμό, θα κατέρρεε γενικότερα η Ρεάλ!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος