Το φαινόμενο Ντοστ!

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Το φαινόμενο Ντοστ!

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Μπας Ντοστ, που είναι - ίσως - ο πιο φορμαρισμένος επιθετικός στην Ευρώπη.

Έντεκα γκολ σε έντεκα ματς στην Bundesliga, έντεκα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις στο 2015, οχτώ γκολ σε μία εβδομάδα. Ο Μπας Ντοστ είναι φαινόμενο! Ψηλός (1,96), άχαρος, χωρίς καλό κοντρόλ, όχι τόσο δυνατός στο ψηλό παιχνίδι όσο θα έπρεπε. Επιθετικός περιοχής, που θυμίζει άλλη εποχή. Κι όμως. «Είναι εκεί που είναι τα γκολ», όπως πολύ απλά εξήγησε ο προπονητής του, Ντίτερ Χέκινγκ.

Ο Ολλανδός επιθετικός ξαφνικά κάνει πράγματα και θαύματα, έχοντας πετύχει 9 γκολ μετά την επανέναρξη σε 5 ματς στο πρωτάθλημα και 11 συνολικά στα τελευταία 6! «Από αναπληρωματικός, μηχανή των γκολ», όπως έγραψε το n24. Από το πουθενά οι Λύκοι κερδίζουν παιχνίδια μόνο και μόνο γιατί ο ίδιος υπάρχει στην 11άδα. Μετά από 2,5 χρόνια θεωρείται, πλέον, επιτυχημένη μεταγραφή. Και να σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε τη σεζόν ως τρίτη επιλογή πίσω ακόμη και από τον Μπέντνερ!

Τελικά, εξελίσσεται σε ευλογία το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι ο Άλοφς δεν μπόρεσε να κλείσει μεγάλο όνομα για την επίθεση (είχε κάνει προτάσεις για Ντέστρο και Λουκάκου). Από τη μία τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την μεταγραφή του Σίρλε, ενώ από την άλλη ο Ντοστ - ακόμη και αν του πήρε έξι μήνες - απογειώθηκε. Ο Ολλανδός είναι ο πρώτος που σκοράρει σε 3 σερί ματς για την Βόλφσμπουργκ μετά τον Τζέκο τη σεζόν 2008-09 και ο πρώτος στην ιστορία της Bundesliga που πετυχαίνει τόσα γκολ με το ξεκίνημα του δευτέρου γύρου!

Ο μύθος θέλει στις πρώτες του προπονήσεις στην Γερμανία οι συμπαίκτες του να τον ψάχνουν... Δεν είχε χαθεί. Απλά με τον Μάγκατ να τους τρέχει σαν τρελούς, ο Ντοστ λιποθύμησε... Τόσο σκληρή ήταν η προσαρμογή στην Bundesliga, με τους τραυματισμούς να κάνουν την εμφάνισή τους στη συνέχεια και τον αστράγαλο να τον ταλαιπωρεί πάρα πολύ. «Πλέον δεν πονάω καθόλου όταν τρέχω. Οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές έκαναν εξαιρετική δουλειά», θα πει στην Bild.

Φυσικά, ήταν αδύνατο να βρει ρυθμό παρά το γεγονός ότι το ντεμπούτο του ήταν ιδανικό, καθώς πέτυχε στο τέλος (89') το μοναδικό γκολ στη νίκη επί της Στουτγκάρδης. Η πρώτη σεζόν ολοκληρώθηκε με 8 γκολ σε 28 ματς, όμως αποδείχθηκε αδιάφορη και δεν είχε πείσει κανέναν. «Δεν μου άρεσε, καθώς φαινόταν ψηλός και χωρίς μεγάλο ταλέντο», θυμήθηκε ο δημοσιογράφος Alexander Barklage στο επίσημο site της Bundesliga.

Την επόμενη σεζόν έχασε περισσότερα από τα μισά ματς λόγω τραυματισμού. Τα πράγματα έδειχναν να μην αλλάζουν ούτε φέτος και μέχρι την πρώτη του εμφάνιση στο ματς με την Φράιμπουργκ την 8η αγωνιστική, ήταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας... Όλα άλλαξαν στο παιχνίδι με το Ανόβερο στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Όταν μπήκε ως αλλαγή και σκόραρε στη νίκη των Λύκων με 3-1. «Μου έδωσε αυτοπεποίθηση», σχολίασε ο ίδιος, που στη συνέχεια έπαιξε βασικός στα 3 τελευταία ματς του πρώτου γύρου, χωρίς να σκοράρει.

Στο τέλος της χειμερινής προετοιμασίας κάτι είχε αλλάξει. Ο Ντοστ ήταν ο πιο ευδιάθετος παίκτης της Βόλφσμπουργκ, που αρνήθηκε την πρόταση του Αμβούργου, όπως αποκάλυψε στο Sky ο τεχνικός διευθυντής των Δεινοσαύρων Πέτερ Κνέμπελ. Είχε ξανά αυτοπεποίθηση. Και με το ξεκίνημα της Bundesliga έγινε πασίγνωστος. Σε αυτόν τον αιώνα μόλις 4 παίκτες των Λύκων είχαν σκοράρει δύο φορές σε ένα ματς με την Μπάγερν. Οι Μάριτς (2001), Μπαϊάνο (2003), Γκραφίτε (2009) και Τζέκο (2009). Στη λίστα προστέθηκε και το όνομα του Ολλανδού.

«Ο Μπας ήταν τραυματισμένος για σχεδόν 7 μήνες. Ήταν δείγμα της εμπιστοσύνης μας σε αυτόν. Το ανταποδίδει τώρα», σχολίασε ο Χέκινγκ μετά τη νίκη με 5-4 επί της Λεβερκούζεν, στην οποία ο Ντοστ βρήκε 4 φορές δίχτυα! Μάλιστα, έχει σκοράρει 9 φορές στα τελευταία 5 ματς στο πρωτάθλημα με μόλις 11 τελικές προσπάθειες!

«Πριν από 3 βδομάδες κανένας δεν σε ξέρει και ξαφνικά όλοι ασχολούνται μαζί σου», είπε ο Ντοστ, που σίγουρα ούτε ο ίδιος δεν περίμενε τέτοια αγωνιστική άνοδο. Ξαφνικά βρέθηκε στο top 10 των trends στην Γερμανία, ενώ στο twitter δημιουργήθηκε το hashtag «#Dostfilme», όπου οι οπαδοί άρχισαν να δίνουν τίτλο με πρωταγωνιστή τον 25χρονο επιθετικό σε διάσημες ταινίες.

Όλα τα φώτα είναι πάνω του και όχι άδικα. Ο Ντοστ σκοράρει ανά 47' στο πρωτάθλημα! «Bum-Bum-Bas», έγραψε η Rheinische Post. «Αυτή η συζήτηση με ενοχλούσε», είπε για τις φήμες που τον ήθελαν με το ένα πόδι εκτός της Volkswagen Arena. «Κάθε λίγο και λιγάκι ο ατζέντης του μου έλεγε: πρέπει να μιλήσουμε. Και του απαντούσα ότι δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Αρκεί ο Ντοστ να είναι στην κατάλληλη φυσική κατάσταση», αποκάλυψε ο Χέκινγκ. «Τώρα βλέπετε ότι η απόφασή μου ήταν σωστή».

«Από τη σκιά στα αστέρια», ήταν ο τίτλος του Sport1 μετά το τελευταίο ματς με την Χέρτα, στο οποίο πέτυχε και τα δύο γκολ στη νίκη της Βόλφσμπουργκ με 2-1. «Ήταν θέμα χρόνου να δείξει τον πραγματικό του εαυτό», είπε ο τεχνικός διευθυντής Κλάους Άλοφς, που έδωσε το πράσινο φως για την μεταγραφή του Όλιτς στο Αμβούργο και έδειξε ότι τον πιστεύει.

Μυστικό της επιτυχίας δεν υπάρχει. Ο Ντε Μπρόινε δήλωσε ότι οι δυο τους συνεννοούνται άψογα στα ολλανδικά (μοιάζουν πολύ με τα φλαμανδικά), ενώ ο Ντοστ μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Βιεϊρίνια. «Όλη η ομάδα, πλέον, καταλαβαίνει πως κινείται ο Μπας», τόνισε ο Νάλντο, που του έδωσε ασίστ στη νίκη 2-0 επί της Σπόρτινγκ για το Europa League. «Αυτός που δεν παίζει, δεν σκοράρει. Φοβόμουν ότι ποτέ τα πράγματα δε θα είναι καλά», αποκάλυψε ο Ντοστ.


«Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει να σκοράρει, όμως δε θα πρέπει να ανησυχεί όταν γίνει αυτό». Τα λόγια ανήκουν στον προπονητή του, όμως στην καριέρα του Ντοστ εμφανίζεται παραδόξως το ίδιο μοτίβο. Στην Έμεν, ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του, δεν ήταν σίγουροι αν έπρεπε να τον προωθήσουν στην πρώτη ομάδα. Χρειάστηκε να περάσουν 27 αγωνιστικές για να πετύχει το πρώτο του γκολ στη δεύτερη κατηγορία, όμως στο τέλος της σεζόν ήρθε η μεταγραφή στην Χέρακλες.

Πρώτη σεζόν εκεί με μόλις 3 γκολ και η απελευθέρωση την επόμενη με τον Φέρμπεεκ στον πάγκο. Οι καλές εμφανίσεις και τα 14 γκολ του έδωσαν το διαβατήριο για την Χέρενφεν. Μετά από μόλις 6 μήνες ζήτησε να φύγει, με τον Άγιαξ να κάνει πρόταση και τις «τουλίπες» να έχουν θέσει πολύ υψηλά την τιμή. Τελικά, ο Ντοστ προσέφυγε στην ομοσπονδία, που στην Ολλανδία σε τέτοιες περιπτώσεις κρίνει αν πρέπει να επιδικάσει μικρότερο ποσό από αυτό που ζητάει η ομάδα, όμως δεν τα κατάφερε. Έμεινε, και την επόμενη σεζόν πέτυχε 32 γκολ σε 34 ματς στην Eredivisie!

Έτσι, το καλοκαίρι του 2012 η Βόλφσμπουργκ έβγαλε από τα ταμεία της 7 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Τον Δεκέμβριο του 2011 είχε πετύχει 5 γκολ στη νίκη της Χέρενφεν με 5-0 επί της Εξέλσιορ και περισσότερα από 3 χρόνια μετά σκόραρε 4 φορές στο ματς με την Λεβερκούζεν.

«Ξέρω πως το εννοεί», σχολίασε για την παραπάνω δήλωση του Χέκινγκ. Η φόρμα του, όμως, έχει έρθει την κατάλληλη στιγμή και αν το μοτίβο επαναληφθεί για ακόμη μία φορά, τότε δεν έχει κανέναν λόγο να κοιτάξει ξανά πίσω. Επόμενος στόχος η κλήση στους Οράνιε. Μέχρι τότε θα αφήνει... πτώματα πίσω του, όπως στο ματς στην BayArena.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης