Θεραπεία τραυμάτων : Τενοντίτιδα

Gazzetta team
Θεραπεία τραυμάτων : Τενοντίτιδα

bet365

Ο προπονητής της Premier Dave Appanah σου εξηγεί πώς να επισημάνεις αυτόν τον οδυνηρό τραυματισμό, πώς να θεραπεύσεις, πώς να τον αποφύγεις και πώς να ξαναγυρίσεις πίσω στο γήπεδο.

Που εδράζεται ο πόνος;

Η Αχίλλειος τενοντίτιδα επηρεάζει τον τένοντα ο οποίος συνδέει τους μύες του γαστροκνημίου με το κόκαλο της φτέρνας. Είναι ο πιο παχύς τένοντας στο ανθρώπινο σώμα. Όταν σου συμβεί παρουσιάζεται το επόμενο πρωί με πόνο και σφίξιμο στο επίμαχο σημείο. Αυτά τα συμπτώματα θα κοπάσουν όταν σηκωθείς και περπατήσεις, αλλά αυτό είναι μόνο προσωρινό. Μόλις ξανακάτσεις για λίγο ο πόνος θα επανέλθει δριμύτερος. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ο τένοντας πρήζεται και είναι εξαιρετικά ευαίσθητος. Εάν συνεχίσεις να προπονείσαι με μια τεντονοπάθεια αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη.

Γιατί σε εμένα;

Αυτό το συμβάν μπορεί να προκλήθηκε από ποδοσφαιρικά παπούτσια τα οποία δεν πάνε στο πόδι. Ένα πλέον επιβαρυμένο προπονητικό πρόγραμμα ή αγώνες σε διαφορετικές επιφάνειες πχ. Σε συνθετικά τρίτης γενιάς. Πλέον συνήθης αιτία είναι κακή βιομηχανική μέθοδος εκγύμνασης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση και επανειλημμένους τραυματισμούς στον τένοντα. Σχετίζεται επίσης με την κακή ελαστικότητα της γαστροκνημικής η οποία στη συνέχεια μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη κινητικότητα και δύναμης ισχίου.

Τι πρέπει να κάνεις

Ποτέ δύο τραυματισμοί του τένοντα δεν είναι όμοιοι μεταξύ τους. Οπωσδήποτε όμως μια βασική διαχείριση μπορεί αν εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτή περιλαμβάνει αποχή από δραστηριότητες οι οποίες επιβαρύνουν τον τένοντα, πάγο για να μειωθεί το πρήξιμο και αποφύγει των παπουτσιών τα οποία δεν εφαρμόζουν καλά στο πόδι. Υπάρχει ένα παλαιό κόλπο το οποίο εφαρμόζουν οι δρομείς στο στίβο και το οποίο μπορεί να βοηθήσει. Κόψτε το πίσω μέρος των παπουτσιών της προπόνησης ή προσθέστε τακούνι. Κανονικά τα παπούτσι του ποδοσφαίρου είναι απολύτως επίπεδα. Εάν τεντωθούν οι μύες της γαστροκνημικής και της πατούσας θα βοηθήσουν στο πρόβλημα. Εάν ο τραυματισμός είναι χρόνιος θα πρέπει να αρχίσεις να κάνεις ιδιαίτερες ασκήσεις. Αυτές θα προκαλέσουν μια δραστική σύσπαση του μυός με ταυτόχρονη επιμύκινση του, βοηθώντας έτσι τον τένοντα να αυτοθεραπευτεί.

Πότε μπορώ να ξαναπαίξω;

Εξαρτάται από το πόσο καιρό είχες τα συμπτώματα. Εάν τα είχες προλάβει νωρίς και είχες κάνει τη σωστή θεραπεία είναι θέμα λίγων εβδομάδων. Εάν όμως έχεις ένα μακροχρόνιο πρόβλημα χρειάζεσαι μια λεπτομερή βιομηχανική εξέταση με ανάλυση βαδίσματος σε ειδικό διάδρομο

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα