Η θυσία του Καβάνι (poll)

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Η θυσία του Καβάνι (poll)

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τα προβλήματα του Καβάνι στην Παρί και την αναμενόμενη «θυσία» του στο τέλος της σεζόν.

Το καλοκαίρι του 2013 ήταν κάπως παράξενο για την Παρί. Ο Κάρλο Αντσελότι αποφάσισε να αφήσει τους Γάλλους για τα μάτια της Ρεάλ, ο Λεονάρντο αποχώρησε από το πόστο του τεχνικού διευθυντή και μέσα σε όλα αυτά δαπανήθηκαν 64 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Εντίνσον Καβάνι από τη Νάπολι.

Ο Ουρουγουανός ήταν επιλογή του Λεονάρντο, ο οποίος έκανε και την περισσότερη δουλειά για την ολοκλήρωση της μεταγραφής, όμως είχε παραιτηθεί μόλις μία εβδομάδα πριν τις ανακοινώσεις. Με τον Αντσελότι να παίζει με δύο επιθετικούς, έμοιαζε λογικό. Η πρόσληψη του Λοράν Μπλαν, όμως, άλλαξε τα πάντα. Ο Γάλλος ψάχτηκε πολύ στην πρώτη του σεζόν, πριν καταλήξει στο 4-3-3 με τον Ιμπραΐμοβιτς στην κορυφή και τον Καβάνι στο δεξί άκρο.

Το πρώτο μισό της σεζόν 2013-14 βρήκε τον Ουρουγουανό να έχει 18 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, όμως από τον Ιανουάριο του 2014 ξεκίνησε η πτώση. Στο δεύτερο μισό είχε μόλις 7 γκολ, έχοντας παίξει στα 16 από τα 45 ματς στην κορυφή είτε μόνος είτε δίπλα στον Ιμπραΐμοβιτς. Φέτος, ξεκίνησε με 13 γκολ στο πρώτο μισό, όμως η κριτική είναι πιο σκληρή από ποτέ.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Καβάνι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Με συνέντευξή του στην Equipe είχε πει ότι θα συζητούσε με τη διοίκηση τον ρόλο του στην Παρί με το τέλος της σεζόν, καθώς ήθελε να παίζει μόνο στην κορυφή. Οι οπαδοί δεν πήραν με τον καλύτερο τρόπο τις δηλώσεις του και από τότε οι αποδοκιμασίες εναντίον του είναι συχνό φαινόμενο. Φυσικά, σε αυτό δεν βοήθησε ούτε η εμφάνισή του στο Λονδίνο με την Τσέλσι πέρυσι, όταν δεν έκανε απολύτως τίποτα, παίζοντας στη θέση που πιστεύει ότι είναι προορισμένος.

«Cavani, la "Cava"strophe», είχε γράψει τότε το Europe1, με την Le Monde να προσθέτει: «Το φάντασμα του Καβάνι». Τελικά, το καλοκαίρι σοβαρή συζήτηση με τον πρόεδρο Αλ Κελαϊφί δεν έγινε ποτέ. Αν προσθέσουμε και το διαζύγιο που πήρε ο Καβάνι, είναι λογικό να είναι επηρεασμένος και φέτος.

Αυτό που συμβαίνει, όμως, είναι κάπως ανεξήγητο. Ο Καβάνι μοιάζει μονίμως αποπροσανατολισμένος, ανικανοποίητος. Σαν κάποιος που δεν πιστεύει ότι ανήκει εκεί που βρίσκεται. Ο τραυματισμός του Ιμπραΐμοβιτς φέτος του έδωσε την ευκαιρία να εξιλεωθεί. Όμως δεν τα κατάφερε. Σκιά του εαυτού του και χωρίς ίχνος αυτοπεποίθησης. Σπάνια βλέπεις έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης να… σκοντάφτει στα τετ α τετ. Οι εμφανίσεις του έχουν οδηγήσει σε διάφορα debates τους Γάλλους. «Είναι πραγματική αποτυχία ο Καβάνι;», αναρωτήθηκε μετά το 0-0 με την Εβιάν στα τέλη του Αυγούστου το France Football. Το 66% απάντησε «ναι»...



Η σχέση του Ουρουγουανού με τους Παριζιάνους έχει αποδειχθεί θυελλώδης. «Καβάνι, ποιο είναι το πρόβλημα;», αναρωτήθηκε τον Οκτώβριο το Sport24 μετά το ματς με την Μονακό (1-1), ενώ η Parisien έθεσε πολύ γλαφυρά το ερώτημα: «Είναι ο Καβάνι μεγάλος παίκτης;». Ο πρώτος γύρος τελείωσε με τον 27χρονο επιθετικό να έχει χάσει 14 κλασικές ευκαιρίες, τις περισσότερες στην κατηγορία. Η κριτική είναι μόνιμη και ο ίδιος δε βοηθάει.

«Αν είχα την απάντηση, θα την κρατούσα για την ομάδα και τον εαυτό μου», είχε απαντήσει ο Μπλαν σε ερώτηση αν το πρόβλημα της ακριβότερης μεταγραφής στην ιστορία της Παρί και του γαλλικού ποδοσφαίρου είναι ψυχολογικό. «Ο Καβάνι δεν είναι στα καλύτερά του», σχολίασε και ο Όσκαρ Ταμπάρες, τεχνικός της Ουρουγουάης, τον Οκτώβριο, αφήνοντάς τον εκτός αποστολής για τα ματς με Σαουδική Αραβία και Ομάν.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και τα Χριστούγεννα. Παρότι οι Λατινοαμερικάνοι της Παρί είχαν μία ημέρα έξτρα άδεια, Παστόρε, Λαβέτσι και Καβάνι δεν επέστρεψαν στην ώρα τους. Ο πρώτος ενημέρωσε εγκαίρως ότι έχασε την πτήση του, όμως οι άλλοι δύο δεν μπήκαν στον κόπο να το κάνουν… Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, ο Αλ Κελαϊφί στήριξε τον Μπλαν, στον οποίο έδωσε άδεια να είναι σκληρός και η τιμωρία ήταν αναμενόμενη.

Εκτός από το πρόστιμο που ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ για αμφότερους, ο τεχνικός των πρωτευουσιάνων τους έβαλε να κάνουν διπλές προπονήσεις και τους άφησε εκτός για τα πρώτα ματς της χρονιάς, καθώς οι εξηγήσεις που έδωσαν δεν έπεισαν κανέναν. «Γνώριζα ότι η καθυστερημένη επιστροφή στο Παρίσι θα μου κόστιζε. Υπήρξαν προβλήματα με την πτήση μου, όμως το λάθος είναι δικό μου», σχολίασε ο Καβάνι στο ραδιόφωνο Sport 890. «Η απόφαση του Μπλαν είναι φυσιολογική. Ήθελα να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Το πλήρωσα και νομίζω ότι ακόμα το πληρώνω», ολοκλήρωσε με ειλικρίνεια. Τίποτα, όμως, δεν αλλάζει αυτό που έγινε.

Λίγες ημέρες αργότερα η Equipe αποκάλυψε ότι οι σχέσεις του με τον Ιμπραΐμοβιτς βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο. Ο Σουηδός έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στους Παριζιάνους και ενοχλήθηκε για το γεγονός ότι ούτε ο Καβάνι ούτε ο Λαβέτσι απολογήθηκαν αμέσως στους συμπαίκτες τους, ενώ όταν το έκαναν δεν έμεινε ικανοποιημένος με τον τρόπο τους. Το ρεπορτάζ είχε και την υποσημείωση ότι ποτέ δεν ήταν άριστες...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διοίκηση της Παρί αποφάσισε να μην προβεί σε καμία κίνηση μέχρι το τέλος της σεζόν, όταν και ένας από τους δύο θα αποχωρήσει. Οι Παριζιάνοι «δε θέλουν να παραχωρήσουν τώρα έναν παίκτη, στον οποίο έχουν επενδύσει τόσα πολλά», σύμφωνα με πηγές κοντά στον σύλλογο.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Ίμπρα. Το λέω από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Παρί: πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Κάθε φορά λέω ότι καθένας έχει τον χαρακτήρα του. Πρέπει να δουλεύεις, σκεπτόμενος την ομάδα και όχι τον εαυτό σου. Υπάρχει σεβασμός ανάμεσα σε μένα και στον Ίμπρα. Είμαστε επαγγελματίες», έσπευσε να δηλώσει ο Καβάνι, ενώ όταν ρωτήθηκε αν είναι ευτυχισμένος στο Παρίσι είπε: «Ναι, είμαι χαρούμενος εδώ. Σέβομαι τον σύλλογο, το συμβόλαιό μου και πάντα προσπαθώ να τα δίνω όλα. Το θέμα είναι ένα τσίρκο των μίντια».

Το κακό δυστυχώς έχει γίνει. Στο παρελθόν, ο Καβάνι ήταν πάντα ο τελευταίος που έβγαινε από τα αποδυτήρια και πάντα έκανε δηλώσεις. Τώρα, πάντα βιάζεται να φύγει και δεν μιλάει σε κανέναν στη μικτή ζώνη. Στο εντός έδρας ματς με την Εβιάν κλείδωσε τη νίκη για την Παρί (4-2), σκοράροντας στο τέλος μετά από ασίστ του Ιμπραΐμοβιτς. Ο τελευταίος, όμως, έφυγε κατευθείαν για το κέντρο του γηπέδου, αφήνοντας τον Ουρουγουανό, που δεν τον πλησίασε αμέσως, να πανηγυρίζει με τους υπόλοιπους…



«Είναι τρελό. Βγάζετε συμπεράσματα μόνο από τις εικόνες», τόνισε ο Μπλαν. Ίσως να έχει δίκαιο. Ίσως το συμπέρασμα να είναι βιαστικό και επιπόλαιο. Με όλα αυτά, όμως, που είχαν προηγηθεί, τι ακριβώς έπρεπε να σκεφτούν όλοι; Καμιά φορά η γλώσσα του σώματος τα λέει όλα…

Η εικόνα τους ήταν τελείως διαφορετική στο ματς με την Σεντ Ετιέν λίγες ημέρες αργότερα, όμως το BEIN Sports, που έχει τους ίδιους ιδιοκτήτες με την Παρί αναρωτήθηκε: «Τι να κάνεις με τον Καβάνι;». Το χθεσινό (30/01) παιχνίδι με την Ρεν ήταν ακόμη μία μαρτυρία ότι το γυαλί έχει ραγίσει.

Ο Καβάνι προσέθεσε ακόμη μία αδιάφορη εμφάνιση στο ενεργητικό του και όταν έγινε αλλαγή (69’) αποδοκιμάστηκε έντονα από το κοινό του «Παρκ Ντε Πρενς». Όχι μόνο αυτό, αλλά είχε και έντονο διάλογο με τον Μπλαν… «Του είπα ότι δεν ήταν καλός, γι’ αυτό τον έβγαλα. Σήμερα η συνεργασία του με τον Ίμπρα δεν ήταν καλή», σχολίασε αργότερα ο τεχνικός της Παρί.

«Οι αποδοκιμασίες για τον Καβάνι ήταν δικαιολογημένες;» αναρωτήθηκε το France Football, με το 60% των αναγνωστών να απαντάει «όχι». «Είμαι απογοητευμένος. Δε ξέρω, δεν ξέρουμε τι θέλουν. Κερδίζουμε, χάνουμε και πάντα αποδοκιμάζουν. Ίσως έχουν τη συνήθεια να τρώνε χαβιάρι πριν το ματς», σχολίασε ο Ιμπραΐμοβιτς, που εστίασε στη γενικότερη εικόνα και όχι στον συμπαίκτη του.

Σε λίγους μήνες η Παρί θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Το επόμενο βήμα του πρότζεκτ επιτάσσει τη θυσία ενός εκ των Καβάνι και Ίμπρα. Με την UEFA να σφίγγει τα λουριά με το FFP δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο RMC αποκάλυψε ότι πρώτος στόχος είναι ο Πογκμπά και για να τα καταφέρουν οι Γάλλοι, θα πρέπει να μπουν πολλά χρήματα στα ταμεία. Πρώτοι στη λίστα των αποχωρήσεων είναι οι Λαβέτσι και Καβάνι.

Τα σενάρια για τον τελευταίο είναι πολλά. Από την Γιουνάιτεντ μέχρι την Γιουβέντους και την Άρσεναλ. Το ερώτημα, όμως, παραμένει. Είναι καλύτερο να κρατήσεις τον Σουηδό στα 33 του και πλέον με προβλήματα τραυματισμών ή να επενδύσεις εκ νέου στον 27χρονο Καβάνι για το μέλλον; Ο Αλ Κελαϊφί, που βρίσκεται σε αναζήτηση νέου τεχνικού διευθυντή, έχει να πάρει πολύ δύσκολη απόφαση το καλοκαίρι…

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης