Η ώρα της αλήθειας στην Γερμανία

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Η ώρα της αλήθειας στην Γερμανία

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την προσπάθεια επιστροφής της Βόλφσμπουργκ στο κανονικό και το ντέρμπι κορυφής με την Μπάγερν.

Ένα ποτάμι κόσμου με κεριά και φωτογραφίες, μία πορεία για το τελευταίο αντίο, μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το σοκ. Έξω από την Volkswagen Arena βρέθηκαν οπαδοί, συμπαίκτες, απλός κόσμος για τον φόρο τιμής στον Ζούνιορ Μαλαντά.

Ο νεαρός Βέλγος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, την ώρα που πήγαινε να συναντήσει την αποστολή της Βόλφσμπουργκ για την αναχώρηση για τη Νότιο Αφρική για τη χειμερινή προετοιμασία. Δίπλα στο γήπεδο η κατασκευή του νέου μουσείου των Λύκων δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάπως ειρωνικό, καθώς τις τελευταίες ημέρες γράφτηκαν σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία του συλλόγου…

Μέσα σε όλα αυτά η επανέναρξη της Bundesliga βρίσκει την Βόλφσμπουργκ να υποδέχεται την Μπάγερν στο ντέρμπι κορυφής. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε κατευθείαν στην καθημερινότητα. Δεν λειτουργεί έτσι. Πρέπει, όμως, να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στο κανονικό», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής Κλάους Άλοφς, που δέχθηκε κριτική για το γεγονός ότι αποφάσισε η αποστολή των Λύκων να αναχωρήσει για την Αφρική μόλις μία ημέρα μετά το τραγικό συμβάν.

«Θεωρήσαμε ότι πήραμε τη σωστή απόφαση, καθώς ήταν αδύνατον για όλους μας να βλέπουμε την άδεια θέση του Μαλαντά στα αποδυτήρια», είχε αποκαλύψει ο Γερμανός παράγοντας. Η προσπάθεια επιστροφής στο κανονικό δεν είναι καθόλου εύκολη. Τίποτα δεν είναι όπως πριν.

«Είναι δύσκολο. Είναι η πιο δύσκολη προετοιμασία στην καριέρα μου. Είναι μία προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα στον θρήνο και στην ρουτίνα της προπόνησης», σχολίασε ο τεχνικός Ντίτερ Χέκινγκ. «Αρχικά, ήταν ξεκάθαρο ότι όλοι ήταν επηρεασμένοι. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά. Και όλοι σκέφτονται πως πρέπει να φέρονται. Μπορώ να κάνω αστεία; Μπορώ να χαμογελάω; Τους ενθαρρύναμε να το κάνουν, καθώς η ζωή συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να αλλάξουμε αυτό που έγινε», ολοκλήρωσε ο Γερμανός, που ήθελε να είναι εκείνος, στον οποίο θα στηριχθούν οι νεαροί – στην πλειοψηφία – παίκτες του.

Γι’ αυτό, άλλωστε, οι Λύκοι προσέλαβαν και τον Αντρέας Μάρλοβιτς, που ακολούθησε την αποστολή στο μακρινό ταξίδι. Τον ψυχολόγο που είχε προσλάβει και το Ανόβερο μετά την αυτοκτονία του Ρόμπερτ Ένκε. «Το νούμερό του, το όνομά του. Θα είναι πάντα μέλος αυτής της ομάδας. Θα τον θυμόμαστε πάντα», είπε ο Ιβάν Πέρισιτς μετά το πρώτο φιλικό, στο οποίο έκανε χατ τρικ.

«Κανένας δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις, όμως η αλήθεια είναι ότι η συνέντευξη τύπου με βοήθησε», αποκάλυψε ο Χέκινγκ, που δεν είχε μπορέσει να κρατήσει τα δάκρυά του. Η διαδικασία χρειάστηκε προσέγγιση «βήμα-βήμα» και το αποτέλεσμα εν μέρει θα φανεί αύριο (30/01).

«Έχω την εντύπωση ότι έχει γίνει ακόμη πιο φιλόδοξος και απαιτητικός. Μας κάνει σκληρή κριτική τελευταία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι σύντομα. Νομίζω ότι αυτό θέλει να μας δείξει», σχολίασε ο Άρνολντ. «Έχουμε έρθει όλοι πιο κοντά». Ο Χέκινγκ αποδείχθηκε η πατρική φιγούρα, που όλοι είχαν ανάγκη. Κατάφερε να τους συσπειρώσει, να τους κάνει να εκφραστούν, να τους κάνει να ξεχαστούν.

Το ματς έρχεται απλά να θυμίσει ότι η ζωή συνεχίζεται. Και η Βόλφσμπουργκ έχει την ευκαιρία να κρατήσει το – όποιο – ενδιαφέρον ζωντανό. «Οι οπαδοί θέλουν να δουν μία ομάδα που να μπορεί να κερδίσει την Μπάγερν», τόνισε ο - πρώην των Βαυαρών - Λουίζ Γκουστάβο, όμως ο Άλοφς προσπάθησε να αποφορτίσει κάπως το κλίμα. «Δεν πρόκειται να μας βοηθήσει σε τίποτα αν πάρουμε 3 βαθμούς με την Μπάγερν και μετά τίποτα. Το πρώτο ματς του δευτέρου γύρου δε θα κρίνει αν θα πετύχουμε τον στόχο μας στο τέλος».

Η Wolfsburger Allgemeine βρήκε ένα άκρως ενδιαφέρον στατιστικό. Μόλις δύο φορές έχουν συναντηθεί ο πρώτος με τον δεύτερο στην πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου. Την πρώτη τη σεζόν 1965-66, όταν η πρωτοπόρος Μπάγερν επιβλήθηκε 3-0 του Μόναχο 1860, όμως στο τέλος ο τίτλος κατέληξε στα Λοντάρια, ενώ τη δεύτερη τη σεζόν 1997-98, όταν η Καϊζερσλάουτερν υποδέχθηκε την – ξανά – πρωτοπόρο Μπάγερν, επιβλήθηκε 2-0 και στο τέλος στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Βέβαια, αυτή τη φορά οι Βαυαροί φρόντισαν να έχουν απόσταση ασφαλείας 11 βαθμών, που είναι και νέο ρεκόρ, όμως στο ποδόσφαιρο ποτέ μη λες ποτέ. Μέχρι τώρα οι Λύκοι το διασκέδαζαν με την ψυχή τους. Τα πάντα, όμως, άλλαξαν απότομα. «Απολαμβάνουμε ξανά το ποδόσφαιρο», τόνισε ο Άρνολντ, κάτι για το οποίο σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να ντρέπεται να πει.

Σε μία από τις τελευταίες προπονήσεις επί γερμανικού εδάφους, ο Χέκινγκ άλλαξε διάθεση μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Σκοτείνιασε, κατσούφιασε. «Ρίκι, πως έγινε αυτό», είπε απευθυνόμενος στον Ρικάρντο Ροντρίγκες. Μέσα σε 45 δευτερόλεπτα η ομάδα του δέχθηκε δύο γκολ, στα οποία είχε ευθύνη.

Αυτή είναι η δουλειά του, ασχέτως με τις συνθήκες. «Έχω πάρει καλή ανατροφή από τους γονείς μου και έχω μάθει να είμαι ειλικρινής», είχε πει κάποτε ο τεχνικός της Βόλφσμπουργκ. Και ο ίδιος γνωρίζει ότι πλέον έχουμε επιστρέψει στην πραγματικότητα. Η ώρα της αλήθειας για εκείνον και τους παίκτες του έφτασε. Και αν έρθει η νίκη, όλοι ξέρουμε σε ποιον θα είναι αφιερωμένη...

Υ.Γ. 1: Ο Γκουαρδιόλα είχε πει από το ξεκίνημα της σεζόν ότι η ομάδα του θα φορμαριστεί τον Φεβρουάριο. Μετά από τέτοιο τελείωμα στον πρώτο γύρο, το μέχρι που μπορεί να φτάσει η Μπάγερν το ξέρει μόνο ο ίδιος. Βέβαια, δεν ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς την τελευταία στιγμή Ριμπερί και Ραφίνια έμειναν εκτός.

Υ.Γ. 2: Οι οπαδοί της Βόλφσμπουργκ αναμένεται να αποχαιρετήσουν τον Μαλαντά (η κηδεία του έγινε στις Βρυξέλλες) με κορεό. Προκειμένου, μάλιστα, να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος υπήρξαν συναντήσεις των οπαδών τόσο με τον Άλοφς όσο και με τους Μπενάλιο και Σέφερ. «Θα τους προσφέρουμε ό,τι χρειαστούν», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής της Βόλφσμπουργκ.

Υ.Γ. 3: Ο Άλοφς διέψευσε για ακόμη μία φορά τα σενάρια μεταγραφής του Αντρέ Σίρλε. Η Βόλφσμπουργκ είναι από τις ομάδες που η UEFA θα ρίξει πιο προσεκτική ματιά για το FFP, υπάρχουν φόβοι για κυρώσεις, και όπως είναι λογικό μεταγραφή 30 εκατ. ευρώ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει… Αν οι Λύκοι εξασφαλίσουν την έξοδο στο Champions League, το καλοκαίρι ίσως τα δεδομένα αλλάξουν.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης