Παίξε στο όριο όπως ο Steven Pienaar

Gazzetta team
Παίξε στο όριο όπως ο Steven Pienaar

bet365

Ο Νοτιοαφρικανός αποκαλύπτει τα μυστικά της απειλητικής κίνησης πίσω από τις γραμμές του εχθρού....

Δημιούργησε σύγχυση

Πρέπει να βρεις τρόπο ανάμεσα στο κέντρο και την άμυνα γιατί αυτός είναι ο χώρος στον οποίο μπορείς να προκαλέσεις σύγχυση στον αντίπαλο. Οι αντίπαλοι αμυντικοί δεν προτιμούν να βγουν πολύ έξω και να μαρκάρουν σε αυτό το χώρο και οι μέσοι δεν είναι βέβαιοι εάν θα πρέπει να μπουν αυτοί σε αυτό το χώρο για να κάνουν τη δουλειά των αμυντικών. Εάν όμως οι μέσοι γυρίσουν να μαρκάρουν ο αντίπαλος ο οποίος είναι μπροστά από αυτούς θα αποκτήσει ελεύθερο χώρο. Τοιουτοτρόπως εάν εσύ κινείσαι ανάμεσα στις γραμμές θα είναι πράγματι δύσκολο και για τους μέσους και για τους αμυντικούς να σε μαρκάρουν .

Μην εκβιάζεις το παιχνίδι

Εάν παίζεις πίσω από τον κεντρικό επιθετικό θα πρέπει να έχεις φαντασία, εγρήγορση και κλειστό κοντρόλ. Όταν βρίσκεσαι ανάμεσα στις γραμμές πρέπει να βρίσκεις χώρο για να παίρνεις τη μπάλα να γυρίζεις και να κάνεις τη σωστή πάσα. Πρέπει να παίρνεις πρωτοβουλίες να είσαι σε ετοιμότητα συνεχώς αλλά ταυτόχρονα να έχεις υπομονή.

Δεν πρέπει ποτέ να πασάρεις βιαστικά. Μερικές φορές έρχεται μόνο του, ο χώρος ανοίγει και ο επιθετικός κάνει τη σωστή κίνηση. Αλλά εάν προσπαθήσεις να το κάνεις βιαστικά και κυρίως εάν ψάχνεις να κάνεις μια φανταστική πάσα μεγάλης κλάσεως τότε θα γίνει οπωσδήποτε το λάθος.

Ξεφορτώσου αυτόν που έγινε η σκιά σου.

Μερικές φορές παρασύρω τους αμυντικούς στα άκρα αλλά δε μου αρέσει να παραμένω εκεί. Προτιμώ να παίζω γύρω από το κέντρο. Έτσι, για να απαλλαγώ από αυτόν που με μαρκάρει, συχνά τρέχω δυο ή τρία μέτρα εμπρός και ξαφνικά αλλάζω κατεύθυνση. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεφορτωθείς όσο πιο γρήγορα τον αντίπαλό σου. Αυτός βέβαια θα προσπαθήσει να σε ακολουθεί όπου πηγαίνεις αλλά εάν εσύ αποφασίσεις να αλλάξεις κατεύθυνση ξαφνικά, την πρόθεσή σου αυτή μόνο εσύ τη γνωρίζεις, έτσι έχεις στη διάθεση σου ένα κλάσμα του δευτερολέπτου να του ξεφύγεις.

Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΟΝΤΡΟΛ

Απόκτησε ένα κλειστό κοντρόλ της μπάλας όπως του Velero κάνοντας την άσκηση που κάνει ο playmaker της Everton.

Στο γυμναστήριο τοποθετώ κώνους σε ημικύκλιο γύρω από τη γωνία του δωματίου. Στέκομαι στη μέση και σουτάρω τη μπάλα στον τοίχο μετά γυρίζω και σουτάρω επάνω στον άλλο τοίχο κ.ο.κ.

Αυτή η άσκηση με βοηθάει να βελτιώνω το κλειστό κοντρόλ μου και να γυρίζω το σώμα μου σε μικρό χώρο. Όταν παίζεις ανάμεσα στις γραμμές η πρώτη σου επαφή είναι σημαντική και εάν δεν έχεις κλειστό κοντρόλ τότε θα έχεις πρόβλημα.

Συχνά, εάν παραλάβεις τη μπάλα σε στενό χώρο θα πρέπει να μπορείς να κινηθείς πίσω από τον αντίπαλο με μια επαφή. Αλλά εάν χρησιμοποιήσεις την πρώτη σου επαφή μόνο για να κάνεις ένα κοντρόλ τότε ο αμυντικός θα σου βγει μπροστά. Το άριστο κοντρόλ σου δίνει πολύτιμο χρόνο και είναι ζωτικό για κάποιον που παίζει «μέσα σε μια τρύπα». Το καλό κοντρόλ με βοηθάει επίσης να μαζεύω τη μπάλα από την άμυνα της ομάδας μου. Ο προπονητής μας μας βάζει στο γήπεδο να δουλεύουμε πάνω στην κίνηση που πρέπει να έχουμε όταν τη μπάλα την έχουν οι αμυντικοί της ομάδας μας. Εάν ο κεντρικός αμυντικός έχει τη μπάλα στα πόδια του, εγώ κάνω κίνηση μέσα και ο αριστερός οπισθοφύλακας μας Leighton Baines φεύγει δυνατά εμπρός κάνοντας πλαγιοκόπηση.

Είναι η βασική κομπίνα «δώσε πάσα και φύγε» την οποία κάνουμε πάντοτε και πάντοτε πιάνει.

Η δημιουργία αλληλοκατανόησης οφείλεται βασικά στο συναίσθημα και την ευφυΐα των παικτών οι οποίοι συμμετέχουν στην κάθε προσπάθεια.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα