Ο Έλληνας του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Gazzetta team
Ο Έλληνας του αγγλικού ποδοσφαίρου!

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr γράφει για τον Πάνο Παυλάκη, τον άνθρωπο που ανέλαβε να αλλάξει τη μοίρα της Μπέρμιγχαμ Σίτι! Του Θάνου Σαρρή.

Αρκετοί έχουν συνηθίσει την Μπέρμιγχαμ, το αντίπαλο δέος της Άστον Βίλα στην μεγάλη πόλη της Αγγλίας, στην Premier League. Τα τελευταία χρόνια όμως, ο ιστορικός σύλλογος ταλανίζεται από διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, όπως αρκετά ακόμα κλαμπ με μεγάλη ιστορία στο Νησί. Στο επίκεντρο της κρίσης στους Blues βρέθηκε ο ιδιοκτήτης, Κάρσον Γιουνγκ από το Χονγκ Κονγκ. Έχοντας καταφέρει να ανελιχθεί εντυπωσιακά από ένας απλός κομμωτής σε πάμπλουτο ισχυρό άνδρα αγγλικού συλλόγου, συγκέντρωσε την προσοχή των Media.

Αγόρασε τη Μπέρμιγχαμ Σίτι τον Οκτώβριο του 2009, δαπανώντας 81.5 εκατομμύρια λίρες και δύο χρόνια μετά συνελήφθη και καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος. Το 2011, η ομάδα υποβιβάστηκε, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του League Cup, όταν και νίκησε στον τελικό την Άρσεναλ με 2-1. Ήταν και η τελευταία επιτυχία μέχρι στιγμής...

Το Μάιο του 2012, ο ινδικής καταγωγής αναπληρωτής του στην κορυφή του συλλόγου, Peter Pannu ανακοίνωσε ότι ο σύλλογος ψάχνει νέους επενδυτές. Παράλληλα, διεξαγόταν η δίκη του Κάρσον. Τον Φεβρουάριο του 2014, 0 54χρονος επιχειρηματίας, αφού καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης, παραιτήθηκε από όλους τους ρόλους του στο συμβούλιο. Οι οπαδοί δήλωναν ικανοποιημένοι για την νέα αρχή που διαφαινόταν, ωστόσο η αβεβαιότητα που επικρατούσε προκαλούσε προβληματισμό.

Και κάπου εκεί ξεκινάει ο ρόλος του Πάνου Παυλάκη. Επενδυτικός σύμβουλος στην Αγγλία, άνοιξε τα φτερά του για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου και γνώρισε τον Κάρσον. Εξαιρετικά ικανός στα οικονομικά, βρέθηκε στο συμβούλιο του συλλόγου και της εταιρείας που ανήκει, την Birmingham International Holdings, τον Δεκέμβριο του 2013, δύο μήνες δηλαδή πριν οι Blues βρεθούν στην πιο ασταθή περίοδο τους, με τον κόσμο να πιέζει για αλλαγή σελίδας και το μέλλον να φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιο.

Ο σκοπός του ήταν να επισπεύσει την πώληση του συλλόγου. Να καταφέρει δηλαδή ό,τι δεν πέτυχαν οι προκάτοχοί του. Είχε δε να αντιμετωπίσει έναν... χαμό κακοδιαχείρισης. Τρανό παράδειγμα ο Ζίγκιτς, ο οποίος πήγε στην ομάδα με κλειστό τετραετές συμβόλαιο 67.000 λίρες την εβδομάδα όταν οι Blues ήταν στην Premier League και κανείς δεν σκέφτηκε να του βάλει relegation release clause! Έτσι, μετά τον υποβιβασμό, έπρεπε να του πληρώνουν ολόκληρο το συμβόλαιο, αφού δεν κατάφεραν να τον πουλήσουν! Με την αποδέσμευσή του, ο Έλληνας director εξοικονόμησε τα χρήματα για την αγορά δέκα παικτών!

Ο Παυλάκης επέστρεψε στην Αγγλία λοιπόν για να... ξεφορτωθεί το σύλλογο, ενώ ως ο άνθρωπος των Κινέζων μπήκε στο μάτι του κόσμου. Η πώληση όμως δεν ήταν κάτι εύκολο, αφού η μητρική εταιρεία ήταν στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και το γεγονός αυτό έκανε τα πράγματα περίπλοκα. Πέραν τούτου όμως, ο Έλληνας οικονομολόγος έκρινε ότι υπάρχει μέλλον και ότι αξίζει να προσπαθήσει για να τη σώσει. Αποφάσισε λοιπόν να ποντάρει στο... μπλε, να συμμαζέψει τα οικονομικά και να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ομάδα ικανή να σταθεί εκ νέου στα πόδια της. Μετακινήθηκε μόνιμα στα Δυτικά Μίντλαντς και σήκωσε τα μανίκια!

Η φετινή σεζόν στην Championship αποτελεί το μεγάλο στοίχημα. Ως managing director πλέον, με τον Pannu να αποτελεί παρελθόν, ο Παυλάκης έχει τον πρώτο λόγο σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν την ομάδα. Απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στον κόσμο της, που ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν, με αποκορύφωμα την ντροπιαστική ήττα με 8-0 από την Μπόρνμουθ. Ωστόσο, κινήθηκε έξυπνα και άλλαξε προπονητή, αλλάζοντας παράλληλα και το κλίμα! Έφερε τον 40χρονο Γκάρι Ρόουετ, ο οποίος είχε δείξει έργο στα χαμηλότερα στρώματα του αγγλικού ποδοσφαίρου με την Μπέρτον Άλμπιον και θεωρείται ότι ανήκει στη νέα γενιά των Άγγλων τεχνικών που κινούνται στα πρότυπα που έχει θέσει ο Ζοσέ Μουρίνιο! Απομακρύνονται δηλαδή από τους... παραδοσιακούς Άγγλους προπονητές και φέρνουν μια νέα κουλτούρα διαχείρησης των αγωνιστικών θεμάτων.

Συν τοις άλλοις, ο Ρόουετ έχει φορέσει τη φανέλα της Μπέρμιγχαμ με επιτυχία και το γεγονός αυτό έκανε πολύ καλό στη σχέση με τον κόσμο. Στο τεχνικό του τιμ έφερε άτομα που επίσης έχουν σχέση με το σύλλογο και αμέσως υπήρξε κλίμα συσπείρωσης! Ακολούθησε η εκτός έδρας ισοπαλία με την δυνατή Γουλβς και η νίκη με την Γουότφορντ, με τον κόσμο στο γήπεδο να διπλασιάζεται! Στο ματς με την Κάρντιφ, συνέχισε αήττητη (0-0).

Παράλληλα, ο Παυλάκης άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τον κόσμο μέσω του επίσημου match programme και της στήλης From the boardroom. Συναντήθηκε με οπαδικά γκρουπ των Blues, τους ανοίχθηκε και ζήτησε τη συμπαράστασή τους. Ενημέρωσε παράλληλα ότι τα οικονομικά του συλλόγου έχουν βελτιωθεί χάρη στη διαχείριση που γίνεται. Το μεγάλο στοίχημα είναι η παραμονή στην κατηγορία που θα αποτελέσει τη βάση της αντεπίθεσης. Και ο Παυλάκης δείχνει έτοιμος με τις κινήσεις του να κρατήσει την ομάδα, κοιτώντας παράλληλα και προς τη χώρα μας για πιθανή ενίσχυση, αφού έχει πολύ καλή άποψη για αρκετούς ποδοσφαιριστές!

Μην σας φανεί παράξενο λοιπόν αν στο μέλλον δούμε την ελληνική παροικία να επεκτείνεται και μέσα στον αγωνιστικό χώρο...

 

Τελευταία Νέα