Ο Γιάγια Τουρέ της Μπενφίκα (vid)

Ο Γιάγια Τουρέ της Μπενφίκα (vid)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τον Βραζιλιάνο Ταλίσκα, ο οποίος αποτελεί το νέο ηγέτη της Μπενφίκα, από την πρώτη του κιόλας σεζόν στη Λισαβόνα.

Όπως κάθε παιδί στη Βραζιλία, έτσι και ο Άντερσον Ταλίσκα μεγάλωσε με ένα όνειρο. Να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έστω κι αν δε μεγάλωσε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και δεν έμαθε τα κόλπα της μπάλας στην παραλία της Κόπα Καμπάνα. Γεννημένος την 1η Φεβρουαρίου του 1994 στην πόλη Φέιρα Ντε Σαντάνα, που ανήκει στην πολιτεία της Μπαϊα στη Βορειοανατολική Βραζιλία, ο Ταλίσκα βρέθηκε το 2009 στην ακαδημία της Μπαϊα.

Η ανάδειξη του «Γιάγια Ταλίσκα»

Εκεί δούλεψε πολύ για τέσσερα χρόνια. Κυρίως όμως έμαθε να συνδυάζει την απαράμιλλη τεχνική (πρωτότυπο για Βραζιλιάνο) και το μαγικό αριστερό του πόδι, με το ύψος του. Το 1,88 δεν εμπόδισε τελικά τον Ταλίσκο να εξελιχθεί, όχι σε μια θέση όπως αυτή του στόπερ ή του βαρύ φορ, αλλά σε αυτή πίσω από τον κεντρικό επιθετικό. Κάτι σαν δεκάρι. Το ύψος, η θέση και η τεχνική είναι τα χαρακτηριστικά που γρήγορα του έδωσαν το παρατσούκλι «Γιάγια Ταλίσκα», ελέω Γιάγια Τουρέ φυσικά. Αν και ο ίδιος παίζει περισσότερο σαν τον Νεϊμάρ.

Στις 7 Ιουλίου 2013, ο προπονητής της Μπαϊά, Κριστόβο Μπόρζες έδωσε την ευκαιρία στον 19χρονο Ταλίσκα να κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα, κόντρα στην Κορίνθιανς, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα πέτυχε και το πρώτο γκολ του απέναντι στη Σάο Πάολο. Η χρονιά κύλησε χωρίς να μπορέσει ο Βραζιλιάνος να κάνει πολλά πράγματα. Ήταν κυρίως στον πάγκο και τις περισσότερες φορές αγωνιζόταν ως αλλαγή. 20 συμμετοχές και 2 γκολ ήταν ο απολογισμός του για το 2013 στο πρωτάθλημα Μπραζιλέιρο.

Το «μαγικό» 2014

Το 2014, όμως, ήταν και είναι ακόμα φυσικά η χρονιά του. Μπήξε πολύ δυνατά, ο νέος προπονητής της Μπαϊα, Μαρκίνιος Σάντος, τον εμπιστεύθηκε και δικαιώθηκε. Ο Ταλίσκα ξεκίνησε βασικός σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας του και μέσα σε δύο μόλις μήνες πέτυχε, όσα είχε καταφέρει (σε νούμερα) όλη την προηγούμενη χρονιά.

Τα «λαγωνικά» της Μπενφίκα τον ανακάλυψαν και πρόλαβαν στο νήμα τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί το καλοκαίρι για τον Βραζιλιάνο. Ο Ταλίσκα, όμως, δεν είχε την απαιτούμενη άδεια εργασίας, ώστε να αγωνιστεί στην Αγγλία και την Τσέλσι, με αποτέλεσμα να γίνει κάτοικος Λισαβόνας.

Τα 4 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε η Μπενφίκα για να τον φέρει στο Ντα Λουζ ήταν το μεγαλύτερο ποσό που εισέπραξε ποτέ η Μπαϊα για ποδοσφαιριστή της. Ένα deal, από το οποίο βγήκαν κερδισμένες και οι δύο ομάδες. Η Μπαϊα για τα χρήματα που δεν είχε δει ποτέ στα ταμεία της και η Μπενφίκα (με μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος) για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή, που θα αποδεικνυόταν... λίρα εκατό.

MVP... με το καλημέρα

Από την πρώτη στιγμή, ο Ζόρζε Ζέσους έδωσε στον Ταλίσκα φανέλα βασικού και ο τελευταίος την πήρε... σπίτι του. Αγωνιζόμενος πίσω από τον κεντρικό επιθετικό, ο 20χρονος άσος είναι μέχρι στιγμής ο MVP του πρωταθλήματος Πορτογαλίας (αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο) και έχει κάνει τους φίλους της ομάδας να ξεχάσουν τους Αντρέ Γκόμες, Όσκαρ Καρντόζο και Λάζαρ Μάρκοβιτς, που αποχώρησαν το καλοκαίρι. Με 8 γκολ στις 9 πρώτες αγωνιστικές ο Βραζιλιάνος είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και οδηγεί εκ του ασφαλούς τους «αετούς» στην κορυφή της βαθμολογίας.

Κόντρα στη Μονακό για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ταλίσκα πέτυχε το πρώτο του γκολ στη διοργάνωση, δίνοντας στην Μπενφίκα μια πολύτιμη νίκη με 1-0. Ένα γκολ που μπορεί να κάνει από μόνο του απόσβεση τα χρήματα που έδωσαν οι Πορτογάλοι για εκείνον, εφόσον οι «αετοί» προκριθούν στην επόμενη φάση.

Ο ίδιος δήλωσε πως αυτό το τέρμα ήταν το καλύτερο συναίσθημα, που έχει νιώσει ποτέ στη ζωή του. Πιθανότατα θα έρθουν κι άλλα, πολύ εντονότερα. Άλλωστε τα μόλις 18 εκατομμύρια που έχει βάλει η Μπενφίκα ως ρήτρα αποδέσμευσης είναι πολύ λίγα για τα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ. Με πρώτη και καλύτερη την Άρσεναλ, που ήδη τον... γλυκοκοιτάζει.

Για τον Ταλίσκα αυτή τη στιγμή η μεταγραφή μπορεί να περιμένει. Προτεραιότητα για εκείνον είναι η πρώτη κλήση στην εθνική Βραζιλίας (έχει 4 συμμετοχές στις μικρές εθνικές). Αν και με τέτοιες εμφανίσεις είναι λίγο δύσκολο να τον αγνοήσει ο Ντούνγκα. Σίγουρα χρειάζεται κι αυτός έναν «Γιάγια Τουρέ» στη σελεσάο.

 

Τελευταία Νέα