Πέρα από το «κανονικό»

Πέρα από το «κανονικό»

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το μεγάλο ντέρμπι της Μπάγερν με την Ντόρτμουντ στο Μόναχο (Σάββατο 01/11 - 19:30, OTESPORT 1).

Ώρα Klassiker, λοιπόν, με τελείως διαφορετικές συνθήκες από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Το ματς που εξιτάρει όχι μόνο τους Γερμανούς, αλλά και ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, φέτος παίζεται με διαφορετικούς όρους.

«Μπάγερν-Ντόρτμουντ – κάποτε ήταν top παιχνίδι», έγραψε το Spiegel και η αλήθεια βρίσκεται – όπως πάντα - κάπου στη μέση. Με τους Βαυαρούς στο +4 στην κορυφή και τους Βεστφαλούς 14 ολόκληρους βαθμούς πίσω στην 15η θέση δεν μοιάζει και τόσο με ντέρμπι κορυφής. Έστω και αν θεωρητικά χαμένος μπορεί να βγει μόνο ένας, δεν είναι καθόλου έτσι.

Τέσσερις ήττες στη σειρά η Μπορούσια είχε να κάνει από το 2000, όταν στον πάγκο καθόταν ο Μπερντ Κράους, και τότε το αρνητικό σερί σταμάτησε στα 6. Με ήττα στο Μόναχο η Ντόρτμουντ του Κλοπ μπορεί να φτάσει πολύ κοντά στο να γράψει ξανά ιστορία. Όχι, όμως, ανάλογη με αυτή που μας έχει συνηθίσει… Η Μπάγερν από την άλλη έχει την ευκαιρία, έχοντας καθιερωθεί ως η κορυφαία στην κατηγορία, να ξορκίσει μια και καλή τον κακό της δαίμονα.

Στις 3 τελευταίες σεζόν οι Βαυαροί έχουν χάσει εντός συνόρων όλες κι όλες 5 φορές. Οι 3 είναι από την Ντόρτμουντ (από Λεβερκούζεν και Άουγκσμπουργκ οι άλλες 2), με τους Βεστφαλούς να φεύγουν με νίκη 3-0 από την «Αλιάνζ Αρένα» πέρυσι. Φυσικά, κανένας δεν πρόκειται να τους υποτιμήσει, όσα προβλήματα και αν αντιμετωπίζουν.

«Δεν κοιτάζουμε την βαθμολογία. Όλοι γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι είναι τεράστιο ανάμεσα σε δύο κορυφαίες ομάδες», σχολίασε ο Μάνουελ Νόιερ. Στους παίκτες του Κλοπ πάντα ταιριάζει ο τίτλος του αουτσάιντερ, όμως αυτό το ματς δεν είναι σε καμία περίπτωση «δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε».

Ηρεμία μοιάζει να υπάρχει μόνο στο στρατόπεδο των Βαυαρών, καθώς στην Βεστφαλία παρά τη νίκη στο Κύπελλο επί της Ζανκτ Πάουλι, είναι λογικό ο εκνευρισμός να μην έχει φύγει. «Τραγωδία αντί για ανάκαμψη» είχε γράψει η FAZ μετά την τελευταία ήττα από το Ανόβερο.

«Ο μύθος της… αδάμαστης ομάδας έχει τελειώσει για την Ντόρτμουντ», έγραψε στην τελευταία ο Michael Horeni. «Έχω την εντύπωση ότι η κρίση της Ντόρτμουντ οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι δεν είναι συνηθισμένη να χάνει», είπε ο Ότμαρ Χίτσφελντ σε συνέντευξή του στο επίσημο site της Bundesliga, δίνοντας άλλη διάσταση στα αίτια της κρίσης, που τείνουν να αποτελέσουν άλυτο μυστήριο...

Οι σημαντικές απουσίες αυτή τη φορά είναι μοιρασμένες. Μαρτίνεθ, Τιάγκο και Σβάινσταϊγκερ από τη μία και Μπλατσικόφσκι, Σμέλτσερ και Σαχίν από την άλλη. Αν προσθέσουμε και τον αμφίβολο Ρόμπεν, τότε μάλλον η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά των Βεστφαλών.

«Κανένας δεν είναι ανίκητος. Θα κάνουμε τα πάντα, χωρίς να κάνουμε δηλώσεις… πολέμου. Όλοι όμως ξέρουμε πάνω-κάτω πως έχουν τα πράγματα για το Σάββατο», τόνισε με ειλικρίνια ο Κλοπ στη συνέντευξη τύπου.

Τις τελευταίες ημέρες στην Γερμανία η Γκλάντμπαχ έχει εξελιχθεί σε… παράδειγμα για το πώς μπορείς να κερδίσεις την Μπάγερν. «Φυσικά και το παιχνίδι με την Γκλάντμπαχ είναι στην ανάλυσή μας. Δεν είναι, όμως, οδηγός, καθώς παίζουμε πολύ διαφορετικά από την Γκλάντμπαχ», αποκάλυψε ο Κλοπ.

Ίντριγκες και… πρώην
Οι ίντριγκες, φυσικά, δεν τελειώνουν στο αγωνιστικό κομμάτι, καθώς ο «πόλεμος» που έχει ανοίξει ο Ρουμενίγκε δύσκολα θα τελειώσει σύντομα. Αυτή τη φορά ξαναρωτήθηκε για τον Ρόις, που αποδεικνύεται σε... δήμιο των Βαυαρών σκοράροντας ανά 104' (η καλύτερη επίδοση), και απάντησε ότι δε θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο «από σεβασμό στον αντίπαλο». Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι δε θα γίνει το καθιερωμένο δείπνο ανάμεσα στις δύο διοικήσεις μετά από απόφαση της Ντόρτμουντ, την οποία επίσης σέβεται…

Η αλήθεια είναι ότι μόνος του τα έχει κάνει… σαλάτα, με τον Βάτκσε να δηλώνει ότι του λείπει ο Ούλι Χένες, με τον οποίο είχαν απόλυτη κατανόηση… Όλα αυτά, φυσικά, δεν αφήνουν όλους εμάς να βαρεθούμε και για ακόμη μία φορά βάζουν το… αλατοπίπερο στην αναμέτρηση.

Η Μπάγερν έχει μέχρι τώρα 21 γκολ στο πρωτάθλημα. Όσο και αν αυτό αποτελεί έκπληξη, τα 10 από τα αυτά, σχεδόν το 50%, τα έχουν πετύχει Γκέτσε και Λεβαντόφσκι! Δύο «πρώην Βεστφαλοί», που αναμένεται να είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές. «Όταν τα δικά μας ματς τελειώνουν, το πρώτο που θέλω να μάθω είναι τι έκανε η Ντόρτμουντ», αποκάλυψε ο Πολωνός.

«Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να τους υποτιμήσουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που τους συμβαίνει στην Bundesliga», ολοκλήρωσε, δείχνοντας και εκείνος, όπως και όλοι μας, την απορία του για αυτό που συμβαίνει στην Μπορούσια.

«Στο παιχνίδι διακυβεύεται το μέλλον του γερμανικού ποδοσφαίρου», έγραψε το Focus, με τον Daniel Martínez να θεωρεί το ντέρμπι «νίκη φιλοσοφίας». Πριν λίγες εβδομάδες η Süddeutsche είχε γράψει ότι ο Κλοπ δεν έχει Plan B. Φυσικά, δεν αναφερόταν στα συστήματα, στα οποία έχει δουλέψει και συνεχίζει να δουλεύει ο τεχνικός της Μπορούσια, αλλά στη φιλοσοφία του.

Τα δύο πρόσωπα της Ντόρτμουντ στην Bundesliga και στο Champions League εξηγούνται εν μέρει από το γεγονός ότι στην Γερμανία οι αντίπαλοί της πλέον την ξέρουν. Και είναι λογικό να παίζουν πιο έξυπνα, μπλοκάροντας το transition και τις αντεπιθέσεις. Αν, λοιπόν, αυτό συνεχιστεί είναι πολύ πιθανό ο Κλοπ να χρειαστεί να ακολουθήσει τη φιλοσοφία του Γκουαρδιόλα, όπου το transition έρχεται σε δεύτερη μοίρα και η κατοχή και το set παιχνίδι σε πρώτη. Το «τέλειο», φυσικά, δεν υπάρχει, ίσως τα παραπάνω να ακούγονται λίγο υπερβολικά, όμως έχουν δόση αλήθειας.

Κάποτε, στην παρουσίαση του Ματίας Ζάμερ ο Ούλι Χένες είχε πει ότι η Μπάγερν πρέπει να ξεφύγει από το «κανονικό», για να μπορέσει να σταματήσει την κυριαρχία της Ντόρτμουντ. Και αυτό έκανε σε όλους τους τομείς.

Το πλάνο του Βάτκσε, του Τσορκ και του Κλοπ προς το παρόν δεν έχει αποδώσει καρπούς. Το περασμένο καλοκαίρι η αλλαγή στη μεταγραφική πολιτική ήταν εντυπωσιακή. Στο οικονομικό κομμάτι όλα πηγαίνουν όπως πρέπει. Τώρα, όμως, θα πρέπει να γίνει κάτι εκ νέου «επαναστατικό», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να «αντιγράψει» κάτι. Απλά, η Μπορούσια με τη σειρά της θα πρέπει να ξεφύγει από το δικό της «κανονικό». Θα πρέπει να αλλάξει κάπως το μονοπάτι που έχει χαράξει, προκειμένου να μπορέσει ξανά να χτυπήσει στα ίσα τη μεγάλη της αντίπαλο. Οι ειδικές συνθήκες απαιτούν και «ιδιαίτερα» μέτρα.

Άλλωστε, όπως είπε και ο Χουμπ Στέφενς στο επίσημο site της Bundesliga για την Ντόρτμουντ, «Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να μάθουν πολλά περισσότερα τώρα, παρά στα έξι επιτυχημένα χρόνια». Η διαχείριση της κρίσης από τη μία και της επιτυχίας από την άλλη (για την Μπάγερν) δε θα τελειώσει στο Μόναχο, άσχετα με το αποτέλεσμα...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης