Δύο «λαβράκια» στο Λονδίνο

Δύο «λαβράκια» στο Λονδίνο

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Δύο «λαβράκια» στο Λονδίνο

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τα τρομερά deals της Γουέστ Χαμ με Ντιαφρά Σακό και Ενέρ Βαλένσια, καθώς και για την αλλαγή πλεύσης του Άλαρνταϊς.

Έξι γκολ σε έξι ματς ως βασικός. Ο Ντιαφρά Σακό έγινε ο πρώτος παίκτης της Γουέστ Χαμ που καταφέρνει κάτι ανάλογο, με τελευταίο θύμα του την Πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Η παρουσία του στην επίθεση μαζί με τον Ενέρ Βαλένσια οδηγεί τους «Χάμερς» σε υψηλές πτήσεις στην Premier League.

Η ομάδα του Σαμ Άλαρνταϊς έχει σκοράρει σε 8 συνεχόμενα ματς, καλύτερη επίδοση από το 2009 και οφείλει εν πολλοίς την επιθετική της λειτουργία στην παρουσία των δύο φετινών μεταγραφών. Το καλοκαίρι, η διοίκηση αποφάσισε να κρατήσει τον Big Sam στον πάγκο, αλλά απαίτησε περισσότερο ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ο πρώην killer της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τέντι Σέριγχαμ, προστέθηκε στο τεχνικό τιμ σε ειδικό ρόλο για να δουλέψει τους επιθετικούς. Η ενίσχυση ήταν δεδομένη, μόνο που αντί να ξοδέψουν εκατομμύρια σε παίκτες τύπου Κάρολ, οι Irons επένδυσαν 4.5 εκ. στον Σακό και 12 στον Ενέρ Βαλένσια.

Ένας φορ σαν τον Σακό, με φονικό ένστικτο μέσα στο «κουτί» έλειπε από τη Γουέστ Χαμ, δεδομένης και της πολύμηνης απουσίας του Κάρολ. Στο πλευρό του, ο Ενέρ Βαλένσια, που για 90 λεπτά τρέχει, μάχεται και με την εκρηκτικότητα και την επιτάχυνσή του κάνει τη διαφορά, αποτελεί τον ιδανικό παρτενέρ του Σενεγαλέζου. Ο επιθετικός από τον Ισημερινό, ο οποίος ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας, ανάγκασε τους Λονδρέζους να επενδύσουν 12 εκατομμύρια πάνω του. Συστήθηκε στους Άγγλους όταν σκόραρε στο Μαϊάμι απέναντι στα «Τρία Λιοντάρια», πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και όταν πήγε στη Γουέστ Χαμ, αρκετοί εξέφραζαν προβληματισμό για το χρόνο προσαρμογής του. Ελάχιστοι περίμεναν ότι θα τα καταφέρει αμέσως.

Από τη μία, λοιπόν, ο Σακό, που δεν είχε παίξε ποτέ πριν σε πρώτη κατηγορία, καθώς έφυγε από τη Μετς μετά την άνοδο της και από την άλλη ο Βαλένσια, των 18 γκολ σε 23 ματς με την Πατσούκα στο Μεξικό, των τριών τερμάτων στο Μουντιάλ, που όμως είναι πρωτάρης στην Ευρώπη και στις απαιτήσεις ενός πρωταθλήματος όπως η Premier. Κι όμως. Ο Big Sam χτύπησε διάνα. Οι δυο τους συνεργάζονται σαν να ήταν από καιρό μαζί. Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Σενεγαλέζος έδινε το στίγμα της δουλειάς τους: «Ο Ενέρ είναι ένας ποδοσφαιριστής που του αρέσει να βάζει τη μπάλα κάτω και να παίζει και εμένα μου αρέσει να τοποθετούμαι βαθιά. Προσπαθώ να παίρνω θέσεις σε σχέση με τις δικές του και το αντίθετο. Θέλουμε να βελτιωθούμε και δουλεύουμε κάθε μέρα στην προπόνηση για αυτό».

Oι κινήσεις του Βαλένσια στο ματς με τη Σίτι

Ο Ενέρ ακόμα δεν σκοράρει με τους ρυθμούς του Σακό, αλλά έχει δείξει την εκτελεστική του δεινότητα τόσο με το τέρμα απέναντι στη Χαλ, όσο και σε αυτό με την Μπέρνλι. Και φυσικά στο Μουντιάλ. Η παρουσία των δύο βοηθάει και τους υπόλοιπους. Τον Μαρκ Νομπλ που επέστρεψε, τον ανεβασμένο Ντάουντινγκ, τον σκόρερ απέναντι στη Σίτι Αμαλφιτανό. Όχι μόνο λόγω των γκολ και των συνεργασιών, αλλά και με το ότι δίνουν το 100%, παλεύουν από το πρώτο λεπτό και βάζουν την ομάδα πάνω από τις προσωπικές τους επιδιώξεις. Όπως τόνισε και ο Σονγκ: «Παίζουμε μαζί, δουλεύουμε μαζί και κερδίζουμε μαζί. Η ψυχολογία μας είναι στα ύψη και το απολαμβάνουμε». Και υπάρχουν ακόμα ο Σάρατε με τον Κάρολ. Ο πρώτος, ειδικά, πριν τη διακοπή για τις Εθνικές, είχε πιο σημαντικό ρόλο. Η χρονιά είναι μεγάλη και όλα τα βέλη της φαρέτρας θα βρουν ρόλους.

Ο Άλαρνταϊς δείχνει λοιπόν ότι μπορεί και αλλιώς. Μακριά από την συνηθισμένη του σκοπιμότητα. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η Γουέστ Χαμ κάποια στιγμή θα ξεφουσκώσει και είναι λογικό. Αν καταφέρει να βελτιωθεί όμως και στο ανασταλτικό κομμάτι, είναι πιθανόν του χρόνου να τη δούμε και στην Ευρώπη...

Follow @Thansarr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.