Οταν... ματώνουν τον αθλητισμό!

Gazzetta team
Οταν... ματώνουν τον αθλητισμό!

bet365

Από τα «παιδιά της δόξας» στην επίθεση εξτεμιστών στην ομάδα Κρίκετ στη Σρι Λάνκα. Πέντε τραγικά γεγονότα που μάτωσαν την ιστορία του αθλητισμού!

Η ιστορία του ποδοσφαίρου πολλές φορές σημαδεύτηκε από αιματηρές πολιτικές διαμαρτυρίες και δράσεις. Τραγικά γεγονότα από ένα γήπεδο προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και άλλαξαν την ιστορία ή μεγάλες κοινωνικές αναταραχές βρήκαν... φωνή σε έναν αγωνιστικό χώρο και μια ομάδα.

Τον Δεκέμβριο του 1956 ο αγώνας πόλο ανάμεσα στην Ουγγαρία και τη Σοβιετική Ενωση στους Ολυμπιακού Αγώνες της Μελβούρνης έμεινε στην ιστορία ως το «Αίμα στο νερό». Είχαν προηγηθεί οι σφοδρές συγκρούσεις Σοβιετικών και Ούγγρών στην εισβολή των πρώτων. Οι Ούγγροι πλακώθηκαν άσχημα με οπαδούς που τους αμφισβητούσαν και έγραψαν τη δική τους ιστορία. «Τα παιδιά της Δόξας» ήταν μια από τις ταινίες που γυρίστηκαν για χάρη τους.

Τον Δεκέμβριο του 1969 ένας μαχητής κατά του Απαρτχάιντ κατέλαβε στο Λονδίνο ένα λεωφορείο με τη νοτιοαφρικανική ομάδα ράγκμπι. Ο εκ των αρχηγών της ομάδας, Τόμι Σμιθ άρπαξε τον οδηγό με συνέπεια να συγκρουστεί το πούλμαν. Μετά από αυτό, αρκετά ματς έγιναν πίσω από συρματοπλέγματα, ενώ άλλα σε ουδέτερο έδαφος.

Τον Σεπτεμβρίου 1972, κι ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου βρίσκονταν σε εξέλιξη, μια ομάδα Παλαιστινίων, μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», εισέβαλε στο Ολυμπιακό Χωριό και κράτησε ομήρους Ισραηλινούς αθλητές. Η επίθεση αυτή έμεινε γνωστή ως «Η Σφαγή του Μονάχου», αφού η επιχείρηση απελευθέρωσης είχε τραγική κατάληξη: 9 Ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν, 6 τρομοκράτες και 2 αστυνομικοί.

Μάιος του 1990 και η Γιουγκοσλαβία στα πρόθυρα διάλυσης. Μια σπίθα ήταν αρκετή για να αλλάξει την ιστορία! Το ντέρμπι της Ντιναμό με τον Ερυθρό Αστέρα αποδείχθηκε αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος. Από τα συνθήματα κατά του Τούτζμαν, στο ξύλο των Κροατών οπαδών. Οι οπαδοί της Ντιναμό μπήκαν στο γήπεδο να σωθούν και αρκετοί παίκτες της Ντιναμό έμειναν μέσα για να τους προστατεύσουν. Η ενέργεια του Μπόμπαν να χτυπήσει αστυνομικό για να σώσει οπαδό, έμελλε να γίνει σύμβολο αντίστασης για τους Κροάτες.

Το Μάιο του 2009 ένοπλοι έστησαν ενέδρα στην ομάδα κρίκετ της Σρι Λάνκα, όταν κατευθυνόταν στο Πακιστάν. Εξι παίκτες τραυματίστηκαν και έξι αστυνομικοί και δυο άμαχοι σκοτώθηκαν. Για το περιστατικό αυτό είχαν κατηγορηθεί Ισλαμιστές εξτρεμιστές από το Πακιστάν.

 

Τελευταία Νέα