Εικονική πραγματικότητα

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Εικονική πραγματικότητα

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την κατάσταση που βιώνουν οι οπαδοί των κορυφαίων ομάδων της Bundesliga.

Από το ξεκίνημα της σεζόν οι τραυματισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο για τις γερμανικές ομάδες. Η FAZ σταμάτησε το μέτρημα στους 65, που σημαίνει κατά μέσο όρο περίπου 3 για κάθε ομάδα. Οι μέσοι όροι είναι πάντα ενδεικτικοί, όμως όταν οι 3 με το μεγαλύτερο μπάτζετ έχουν περισσότερο από το 30% αυτών, τότε είναι λογικό τα δεδομένα να αλλάζουν.

Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Σάλκε δεν έχουν παίξει πλήρεις ούτε μία φορά φέτος. Και δεν προβλέπεται να το κάνουν σύντομα... «Οι τραυματισμοί δεν αποτελούν δικαιολογία. Είναι όμως πραγματικότητα», είχε σχολιάσει ο Λαμ μετά το ματς με το Αμβούργο, που βρήκε την Μπάγερν να μένει στο 0-0 για πρώτη φορά με τον Γκουαρδιόλα στον πάγκο.

«Θα σκοτώσουμε τους παίκτες. Ζητάμε πάρα πολλά από αυτούς», είχε πει ο Γκουαρδιόλα, ενώ ο Κλοπ τόνισε ότι με το υπάρχον καλεντάρι, οι τραυματισμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν και αναγκαστικά θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερα ρόστερ.

Αιτία, φυσικά, δεν είναι μόνο μία. Είναι μεν το Μουντιάλ και η κούραση των παικτών, όμως σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Ο Ρόις ήταν τραυματίας και έχασε το Μουντιάλ, όμως συνεχίζει να ταλαιπωρείται. Σαχίν, Μχιταριάν και Κελ δεν ήταν στα γήπεδα της Βραζιλίας. Το ίδιο ισχύει και για τον Τιάγκο, ενώ Μαρτίνεθ και Μπαντσούμπερ στάθηκαν πολύ άτυχοι, όπως και οι Κολάσινατς και Γκορέτσκα. Και η λίστα συνεχίζεται... Ίσως οι Γερμανοί δεν έχουν καταλάβει ότι πλέον η Bundesliga έχει τον ρυθμό της Premier League και θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τρόπο προπόνησης και αποθεραπείας. Λογικά, δε θα αργήσει η ώρα που το πρόβλημα θα αναλυθεί και θα αντιμετωπιστεί συνολικά.

Μέχρι τώρα, λοιπόν, οι οπαδοί έχουν μείνει με τις αναμνήσεις και τη φαντασία για το πόσο καλά μπορεί να παίξει η ομάδα τους. Έχουν δει μόνο ψήγματα. Οι οπαδοί της Μπάγερν στο τελευταίο ματς με την Κολωνία, της Ντόρτμουντ στο πρώτο ματς της σεζόν με τους Βαυαρούς και στο ματς με την Άρσεναλ για το Champions League, ενώ εκείνοι της Σάλκε τι μπορεί να κάνει η ομάδα τους όταν παίζει με πάθος στο ντέρμπι με την Μπορούσια.

Είναι σαν ένα... παράλληλο σύμπαν. Μία εικονική πραγματικότητα. Όλοι αρκούνται στο να φαντάζονται πως θα είναι οι ομάδες τους πλήρεις και ζουν για την στιγμή που αυτό θα γίνει. Κυρίως, γιατί η πραγματικότητα πολλές φορές μπορεί να είναι σκληρή. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, ήταν για τους δύο Βεστφαλούς, γιατί στο Μόναχο η γκρίνια ήταν για κάποιες επιλογές του Γκουαρδιόλα και μόνο, που φυσιολογικά επηρέασαν και την απόδοση των Βαυαρών.

Για την Σάλκε από το ξεκίνημα ήταν μία από τα... συνηθισμένα. Η χειρότερη επίδοση από τη σεζόν 1967-68. Οι οπαδοί είναι μαθημένοι στην αστάθεια, όπως και ο Κέλερ στην πίεση. Οι δύο σερί νίκες, όμως, μέσα σε λίγες ημέρες, άλλαξαν προς το παρόν το κλίμα.

Τα σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από το Ντόρτμουντ, όπου η «μίνι» μοιάζει να εξελίσσεται σε... full κρίση. Η Bild το έγραψε ξεκάθαρα, ενώ το Kicker αφιέρωσε το κεντρικό του δισέλιδο στα αίτια της κρίσης.

«Σπάνια κερδίζεις στο ποδόσφαιρο, όταν δέχεσαι γκολ σαν αυτά που δεχθήκαμε σήμερα. Τα δύο γκολ δεν είχαν καμία σχέση με την τακτική. Φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση καλό το ξεκίνημα για εμάς. Για σήμερα δεν υπάρχουν αν ή αλλά. Έχουμε πολλά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε διαφορετικά, όμως πιστέψτε με όταν σας λέω ένα πράγμα: θα επιστρέψουμε. Μπορεί να μη γίνει σύντομα, όμως θα επιστρέψουμε! Η ομάδα έχει ποιότητα, ισχυρό χαρακτήρα και είναι δυνατή ψυχολογικά», είπε ο Κλοπ μετά το τέλος του ντέρμπι και φαίνεται αποφασισμένος να βρει τη λύση.

Ό,τι έγινε, έγινε όμως. Δεν αλλάζει. Και οι οπαδοί των Βεστφαλών απλά θα συνεχίσουν να ζουν στη δική τους πραγματικότητα. Εκεί, όπου ο Κλοπ έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες και εκείνοι κάνουν τη μία νίκη μετά την άλλη με εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Όπως τους είχαν μάθει τα προηγούμενα χρόνια...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης