Αρσεναλ-Τότεναμ: Η αντιπαλότητα!

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Αρσεναλ-Τότεναμ: Η αντιπαλότητα!

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος ξεθάβει από τα βάθη της ιστορίας το… τσεκούρι του πολέμου και της κόντρας των Κανονιέρηδων με τα Σπιρούνια.

Το Σάββατο το απόγευμα (19:30) η Αρσεναλ υποδέχεται στο «Εμιρεϊτς» την Τότεναμ. Το ποια είναι τα αστέρια, η αγωνιστική κατάσταση και η προϊστορία μεταξύ τους είναι λίγο πολύ γνωστά. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό είναι γιατί αυτό το μεγάλο ραντεβού, το ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου είναι τόσο σημαντικό και φυσικά πως ξεκίνησε αυτή η αντιπαλότητα...

Η πρώτη ομάδα της Αρσεναλ

Η πρώτη τους συνάντηση ήταν φιλική, αλλά είχε κι εκείνη το κατιτίς επεισοδιακό. Στις 11 Νοεμβρίου του 1887 αναμετρήθηκαν και η Τότεναμ νίκησε 2-1. Το παιχνίδι ωστόσο, διακόπηκε 15 λεπτά πριν το φινάλε, καθώς είχε αρχίσει να σουρουπώνει και αυτό επειδή η τότε γνωστή ως Ρόγιαλ Αρσεναλ είχε καθυστερήσει να φτάσει στο γήπεδο. Μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου του 1909 που θα αντάμωναν πρώτη φορά για επίσημο λόγο, είχαν συναντηθεί σκόρπια κάμποσες φορές. Σε αυτό το πρώτο ματς τους για το πρωτάθλημα, θα ήταν η Γούλγουιτς Αρσεναλ (όπως είχε μετονομαστεί) που θα έπαιρνε τη νίκη με 1-0.


Η Τότεναμ που έπαιξε στο πρώτο επίσημο κόντρα στην Αρσεναλ

Η διαμάχη
Μέχρι τότε πάντως δεν υπήρχε κάποια καταγεγραμμένη αντιπαλότητα και αυτό επειδή η Αρσεναλ ήταν σχετικά μακριά και είχε ως έδρα την περιοχή νότια του ποταμού Τάμεση. Η κόντρα ουσιαστικά εμφανίστηκε το 1913, όταν οι Κανονιέρηδες αποφάσισαν να περάσουν το ποτάμι και να μετακομίσουν στο «Χάιμπουρι» σε απόσταση μόλις 6,5 χλμ από το γήπεδο της Τότεναμ. Η μετακίνηση αυτή σήμαινε πως θα έπρεπε να «κλέψει» και οπαδούς από τη... γειτονιά, δηλαδή οπαδούς των Σπιρουνιών. Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη διαμάχη ήρθε έξι χρόνια αργότερα. Η First Division θα διευρυνόταν από 20 σε 22 ομάδες και αυτό σήμαινε πως η Τότεναμ που είχε τερματίσει τελευταία θα μπορούσε να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία. Ελα όμως που αντί να συμβεί αυτό, η Αρσεναλ που είχε τα... μέσα, κατάφερε να βρεθεί στα... σαλόνια αν και είχε τερματίσει 5η στη Second Division. Εκείνη η απόφαση είχε προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στην ευρύτερη περιοχή, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να παίζουν ξύλο σε κάθε σοκάκι.


Οταν στο «Χάιμπουρι» στοιβάζονταν 70.000 νοματαίοι

Η… λυκοφιλία
Κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια έως που φτάσαμε στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Χάιμπουρι» είχε βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς, αλλά στο πλαίσιο της εθνικής παλινόρθωσης μετά τη νίκη σε εκείνο το μακελειό, η Τότεναμ επέτρεψε στη μισητή αντίπαλο της χρησιμοποιήσει το δικό της γήπεδο. Εκτοτε μέχρι και το Σήμερα τα πράγματα και η αντιπαλότητα πήρε το δρόμο της σε αγωνιστικό και οπαδικό επίπεδο. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αίτια χάθηκαν στο βάθος του χρόνου, δίχως μάλιστα να είναι πραγματικά τόσο σημαντικά. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το Πως και το Γιατί αυτής της κόντρας. Απαντες στα δύο στρατόπεδα απολαμβάνουν να μισιούνται και περιμένουν ανυπόμονα το κάθε μεταξύ τους ματς όπως το τωρινό.

«St. Totteringham's Day».
Αυτή τη στιγμή στη βαθμολογία η Αρσεναλ έχει 9 βαθμούς και η Τότεναμ 7. Για τη δεύτερη είναι ίσως μία καλή ευκαιρία να προσπεράσει, με απώτερο σκοπό σε βάθος χρόνου φυσικά να κουνήσει εκείνη το σεντόνι του Champions League. Βέβαια κάτι τέτοιο, δηλαδή τα Σπιρούνια να τερματίσουν πιο πάνω από τη γειτόνισσα, έχει να συμβεί από το μακρινό 1994-'95 (7η η Τότεναμ, 12η η Αρσεναλ). Είναι τέτοια πλέον η συνήθεια να βρίσκεται από πάνω η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, που οι οπαδοί της έχουν εφεύρει κάτι εκνευριστικό για τους αντιπάλους τους: την διαβόητη «St. Totteringham's Day». Ετσι έχουν ονομάσει περιπαιχτικά την ημέρα-αγωνιστική που επιβεβαιώνεται και μαθηματικά ότι θα τερματίσουν... καβάλα στη βαθμολογία.

Πρόκειται για μία ιστορία που ξεκίνησε μόλις πριν από 19 σεζόν, αλλά μετρώντας τη από τα πρώτα ντέρμπι, η Αρσεναλ έχει ένα τρομερό προβάδισμα (49 φορές από πάνω αντί 28 της Τότεναμ) στις 76 σεζόν που βρέθηκαν μαζί στο πρωτάθλημα. Μάλιστα είναι τέτοια η άνοδος ιστορικά ττων Κανονιέρηδων από το 1990 έως και τις μέρες μας, που στις 24 αυτές περιόδους τα Σπιρούνια τερμάτισαν πιο ψηλά μονάχα δύο φορές. Λέτε φέτος να το κάνουν και τρίτη ή η «St. Totteringham's Day» θα γιορταστεί κοντά στο φινάλε της περιόδου και πάλι ξέφρενα στα πέριξ του «Εμιρεϊτς»;


Αρχές '50ς στη ουρά για ένα μαγικό χαρτάκι έξω από το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν»

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
* Το Τότεναμ-Αρσεναλ του 2004 είναι το ντέρμπι με τα περισσότερα γκολ!

* Η μεγαλύτερη νίκη της Αρσεναλ εκτός έδρας είναι το 0-6 του 1935!

* Η Τότεναμ έχει νικήσει δύο φορές με 5-0 (1911, 1983)!

* Μπίλι Μίντερ και Μπόμπι Σμιθ μοιράζονται από πλευράς Τότεναμ με εννέα γκολ την 1η θέση του πρώτου σκόρερ στα ντέρμπι!

* Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, Αλαν Σάντερλαντ και Ρομπέρ Πιρές μοιράζονται από πλευράς Αρσεναλ με οκτώ γκολ την 1η θέση του πρώτου σκόρερ στα ντέρμπι!

* Επίσης ο Αντεμπαγιόρ είναι με συνολικά 10 γκολ (8 με Αρσεναλ, 2 με Τότεναμ) ο 1ος σκόρερ γενικά στα ντέρμπι!

* Ο Ντέιβιντ Ο'Λίρι (Αρσεναλ) έχει τις περισσότερες παρουσίες!

* Οι παίκτες που έχουν πετύχει χατ τρικ είναι από την Αρσεναλ οι Τεντ Ντρέικ (20 Οκτωβρίου 1934) και Αλαν Σάντερλαντ (23 Δεκεμβρίου 1978) και από την Τότεναμ ο Τέρι Ντάισον (26 Αυγούστου 1961)

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΔΡΑΣ)
Για την παλιά First Division (110 ματς)
Αρσεναλ Ισοπαλίες Τότεναμ Γκολ
46 24 40 158-168

Για την Premier League (44 ματς)
Αρσεναλ Ισοπαλίες Τότεναμ Γκολ
18 17 9 74-52

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος