Scouting report: Ντέιβι Ζέλκε

Scouting report: Ντέιβι Ζέλκε

Gazzetta team
Scouting report: Ντέιβι Ζέλκε

bet365

Ο Μίροσλαβ Κλόζε σταμάτησε και η Εθνική Γερμανίας χρειάζεται έναν νεαρό επιθετικό για να... βγει μπροστά ενόψει Ρωσίας 2018. Ο Will Robey παρουσιάζει κάποιον που έχει την ευκαιρία να τον αντικαταστήσει.

Το δεξί χέρι του Γιόακιμ Λεβ, Χάνσι Φλικ, δεν έλεγε ψέματα όταν τόνιζε ότι μετά την κατάκτηση του Mundial η Γερμανία θα βγάλει ακόμα περισσότερα ταλέντα. Λιγότερο από έναν μήνα αφού οι Ανδρες κατέκτησαν τον τίτλο στα γήπεδα της Βραζιλίας, η ομάδα under-19 στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά. Τα πιτσιρίκια του Μάρκους Σοργκ πέτυχαν 12 γκολ σε 5 αγώνες και δέχθηκαν μόλις δύο στον δρόμο για την κατάκτηση της κούπας. Ηταν ο Ζέλκε της Βέρντερ Βρέμης που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 τέρματα πετυχαίνοντας γκολ και στα τέσσερα ματς πριν τον τελικό.

Γεννημένος στο Σόρντορφ, ο επιθετικός εντάχθηκε στο δυναμικό της Βέρντερ το 2013 έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της 'μικρής' καριέρας του στις ακαδημίες της Χόφενχαϊμ. Το 2013 βρέθηκε στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου, για τον οποίο πέτυχε 9 γκολ σε 26 συμμετοχές. Στο τέλος της σεζόν είχε πραγματοποιήσει τρεις συμμετοχές με την πρώτη ομάδα.

Ο Ζέλκε έχει εκπροσωπήσει την Γερμανία από την Εθνική u-16 μέχρι την u-19 βάζοντας 14 γκολ σε 15 αγώνες για τη δεύτερη. Ηδη βρίσκεται κοντά στο να πιάσει τον περσινό αριθμό εμφανίσεων, έχοντας παίξει σε δύο ματς της Βέρντερ στην Bundesliga. Οι εμφανίσεις του απέφεραν νέο συμβόλαιο μέχρι το 2018.

Γιατί πρέπει να τον γνωρίζετε
Ο Ζέλκε φαίνεται πως έχει βάλει τέλος στις φήμες που τον θέλουν να 'αφήνει' το «Βέζερσταντιον», όμως πριν υπογράψει το νέο του συμβόλαιο υπήρξαν σενάρια που ήθελαν την Ρεάλ Μαδρίτης να ενδιαφέρεται. Τα γκολ του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έκαναν τους Γερμανούς να... κλαίνε λιγότερο για την αποχώρηση του Μίροσλαβ Κλόζε, αφού εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει προκύψει επιθετικός μεγάλης ποιότητας. Αν και μία κλήση είναι απίθανο να υπάρξει τα επόμενα χρόνια, ο Ζέλκε θα πάρει τις ευκαιρίες του στην Βέρντερ. Το ντεμπούτο του κόντρα στην Χόφενχαϊμ δείχνει ότι ο Ρόμπιν Ντουτ δεν φοβάται να τον εμπιστευθεί.

Δυνατά σημεία
Ο Ζέλκε είναι ένας πολύ ικανός finisher που μπορεί να σκοράρει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Παρά το ύψος του, μόνο ένα από τα έξι γκολ που πέτυχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν ήταν με το κεφάλι ενώ ανάμεσα στα υπόλοιπα τέρματα, ένα ήταν με ανάποδο ψαλίδι. Η ταχύτητα και η δύναμή τουτον κάνουν εφιάλτη για τους αντίπαλους αμυντικούς μέσα στην περιοχή. Το ένστικτο αρπακτικού που διαθέτει φαίνεται από τις έξυπνες κινήσεις με τις οποίες αποφεύγει τους αμυντικούς και δημιουργεί χώρο για να εκτελέσει.

Αδυναμίες
Δεδομένου του ύψους του, κάποιος θα μπορούσε να περιμένει ότι ο Ζέλκε θα ήταν καλύτερος στον αέρα. Ο νεαρός άσος έχει ακόμα ένα μείον στο βιογραφικό του, αφού την περασμένη σεζόν μπλέχτηκε σε καυγά με τον συμπαίκτη του, Κλέμενς Φριτς με αποτέλεσμα να τον διώξουν από το προπονητικό κέντρο. Αν συνεχίσει να προπονείται καλά, έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να για να γίνει ένας ταλαντούχος παίκτης. Ο τομέας πειθαρχία δεν πρέπει να του κόψει τη φόρα.

Είπαν...
«Εχουμε ένα πλάνο γι' αυτόν» είπε ο γενικός διευθυντής της Βέρντερ, Τόμας Αϊχεν στην Bild. «Θα μπει σιγά-σιγά στην ομάδα». Οταν ρωτήθηκε για το αν ο παίκτης είναι προς πώληση, απάντησε. «Οι ομάδες που τον θέλουν μπορούν να κάνουν οικονομία αποφεύγοντας την κλήση». Ο τεχνικός της Βέρντερ, Ρόμπιν Ντουτ, προειδοποίησε ότι ο νεαρός έχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. «Το τουρνουά u-19 θα του δώσει μεγαλύτερη ώθηση και θα γίνει βασικός μέλος της ομάδας μας».

Γνωρίζατε ότι...
Οπως και ο επίσης διεθνής συμπαίκτης του, Γκέντιον Ζελαλέμ (της Αρσεναλ), ο Ζέλκε έχει πατέρα από την Αιθιοπία και μητέρα από την Γερμανία. Και οι δύο αποτέλεσαν... στόχους της ομοσπονδίας της χώρας, που ήλπιζε να την εκπροσωπήσουν. Κάτι τέτοιο απορρίφθηκε και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με τα χρώματα της Γερμανίας,

Τι θα γίνει στη συνέχεια
Οπως επιβεβαίωσε ο Αϊχεν, το πλάνο για την Βέρντερ είναι να κρατήσει τον Ζέλκε και να τον εσωματώσει σιγά-σιγά στην πρώτη ομάδα ελπίζοντας ότι οι καλές εμφανίσεις του με την Γερμανία θα μεταφραστούν σε κάτι ανάλογο με τον σύλλογό του...

 

Τελευταία Νέα