Μονοπάτι... καταστροφής

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Μονοπάτι... καταστροφής

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τα νέα λάθη στο σχεδιασμό της Στουτγκάρδης, που δοκιμάζεται στο Ντόρτμουντ.

Η τελευταία νίκη είχε έρθει τον περασμένο Απρίλιο (3-1 επί της Σάλκε). Η τελευταία εκτός έδρας τον Νοέμβριο του 2013 (3-1 την Φράιμπουργκ). Μέσα σε 12 μήνες 4 προπονητές έκατσαν στον πάγκο. Τελευταίος, ο Άρμιν Φε, που καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό στον δρόμο για την επιστροφή στις επιτυχίες.

Η Στουτγκάρδη με μόλις έναν βαθμό βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας. Σαν να μην έφτανε αυτό για κακό ξεκίνημα, ήρθε και ο αποκλεισμός από τον 1ο γύρο του Κυπέλλου (ήττα 2-0 από την Μπόχουμ) για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, για να… δέσει το γλυκό. Τώρα, έρχεται το ταξίδι στο Ντόρτμουντ απέναντι στην πληγωμένη Μπορούσια, που συνεχίζει να βλέπει τον έναν παίκτη μετά τον άλλο να τραυματίζεται (ούτε λίγο ούτε πολύ 9 απουσίες μετράει ο Κλοπ).

Πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναστροφή του κλίματος ή μία ακόμη χαμένη που θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις. «Αν μπορέσουμε να πάρουμε κάτι από το παιχνίδι θα είναι το καλύτερο... διάλειμμα για εμάς. Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση και θα πρέπει να βρούμε διέξοδο. Μέχρι ένα σημείο παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, όμως δυσκολευόμαστε πολύ στο γκολ», σχολίασε ο Φε πριν το ματς.

Τα πράγματα στράβωσαν επικίνδυνα στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο την Χόφενχαϊμ. Η ήττα ήρθε και πάλι (0-2), όμως το χειρότερο είναι ότι οι οπαδοί έχασαν την υπομονή τους. Ο σύνδεσμος Commando Cannstatt των Ultras απέδωσε ευθύνες στον τεχνικό διευθυντή Φρέντι Μπόμπιτς και στον πρόεδρο Μπερντ Βάλερ. «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε», ήταν ο τίτλος της ανοιχτής επιστολής με αποδέκτη τη διοίκηση.

«Μετά το τέλος του αγώνα οι οπαδοί ήταν δυσαρεστημένοι, κάτι που είναι κατανοητό, όμως κατά τη διάρκεια μας υποστήριξαν και η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική», δήλωσε ο Κλάιν. Η αλήθεια είναι ότι πριν και μετά το ματς υπήρξαν αποδοκιμασίες, ακούστηκαν σφυρίγματα, ενώ τα… ανεβασμένα μεσαία δάχτυλα ήταν εμφανή σε όλες τις εξέδρες. «Δεν μας λείπει το ομαδικό πνεύμα. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε τις εμφανίσεις μας», τόνισε ο Ούλραϊχ.

Ο κλοιός για τον Φε έδειχνε να σφίγγει. «Αμφιβολία για τον προπονητή δε υπάρχει και δε θα υπάρξει. Ο Φε είναι το μέλλον», είπε ο Μπόμπιτς στο Kicker. «Είμαστε σε μία διαδικασία, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει και άλλες αλλαγές. Δεν μπορούμε απλά να πατήσουμε ένα κουμπί και ξαφνικά να βρεθούμε στην 5η θέση», ολοκλήρωσε. Λίγες ώρες αργότερα το δικό του κεφάλι βρισκόταν στην… γκιλοτίνα, με την Stuttgarter Nachrichten να αποκαλύπτει ότι ναι μεν θα μείνει προς το παρόν στο πόστο του, όμως θα αξιολογηθεί σοβαρά στη χειμερινή διακοπή. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο βγαίνει προς τα έξω.

«Το μόνο που μας λείπει είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Έχουμε ποιότητα και σύντομα η θέση μας στην βαθμολογία θα είναι καλύτερη», τόνισε ο Ρομέου. Όλοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία και την αισιοδοξία τους, όμως οι Σουηβοί έχουν κάνει μόνοι τους τη ζημιά. «Θα πρέπει να δουλέψουμε στον τομέα της ψυχολογίας», αποκάλυψε ο Φε.

Ήδη από το καλοκαίρι ήταν εμφανές ότι η προσπάθεια επιστροφής στο ένδοξο παρελθόν και στον προπονητή, με τον οποίο η Στουτγκάρδη έφτασε στην κορυφή και στην κατάκτηση του τίτλου το 2007 ήταν σε αρκετά σημεία της προβληματική.

Ο Φε αναγκάστηκε να ακολουθήσει στο μονοπάτι του Χουμπ Στέφενς, δουλεύοντας πολύ στην προετοιμασία πάνω στην άμυνα. Ένας προπονητής γνωστός για την επιθετική του φιλοσοφία έπρεπε να αλλάξει, για να αντεπεξέλθει στις συνθήκες. Και φυσικά δεν του βγαίνει. Το αντίθετο, καθώς τίποτα δεν μοιάζει να δουλεύει ούτε επιθετικά. Μέχρι και η κατάρα των γκολ στα τελευταία λεπτά έκανε και φέτος την εμφάνισή της.

Οι επιλογές του Μπόμπιτς, πλέον, αμφισβητούνται ανοιχτά. Δεν κατάφερε να κρατήσει τον Τραορέ (υπέγραψε ως ελεύθερος στην Γκλάντμπαχ) και αποφάσισε να ξοδέψει αρκετά για τον αντικαταστάτη του. Η επιλογή του αυτή καθ’ αυτή μοιάζει μια χαρά. Ο Κόστιτς σύμφωνα με το Kicker (με βαθμό 3,5) είναι ο καλύτερος παίκτης των Σουηβών μέχρι τώρα. Το θέμα είναι ότι δεν έχει ξεκινήσει ούτε ένα ματς βασικός, γιατί απλά μοιάζει να μην ταιριάζει σε κανένα από τα συστήματα του Φε… Το ίδιο συμβαίνει με τον Γκρουέσο, που πέρυσι τράβηξε μαζί με τον Ντίνταβι το κουπί της παραμονής…

Αντιθέτως, ο Φε συνεχίζει στηρίζεται σε παίκτες όπως ο Ιμπίσεβιτς. Παρότι ανέτοιμος (υποφέρει από ίωση) αποφάσισε να ταξιδέψει στο Ντόρτμουντ και ο τεχνικός του τον αποθέωσε. Τον Βόσνιο που πριν από λίγες ημέρες η Welt χαρακτήρισε – και όχι άδικα – ως «πρώην ποδοσφαιριστή»…

«Δεν έχω υποβιβαστεί ποτέ στη ζωή μου. Θα μείνει έτσι», είπε ο 53χρονος τεχνικός. «Συνήθως δε θέτω στόχους, όμως αν μπορούσαμε να κατακτήσουμε την 10η ή την 11η θέση, η σεζόν θα είναι καλή», είχε πει στην παρουσίασή του. Αυτό, όμως, μοιάζει να είναι και η καταστροφή της Στουτγκάρδης.

Βάλερ και Μπόμπιτς είχαν πείσει το διοικητικό συμβούλιο ότι όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται με μοναδικό γνώμονα το μέλλον. Με το ίδιο σκεπτικό έπεισαν το περασμένο καλοκαίρι και τοπικές επιχειρήσεις να στηρίξουν οικονομικά την ομάδα ως στρατηγικοί επενδυτές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την λίγκα.

Όλοι οι προπονητές τα τελευταία χρόνια από ένα σημείο και μετά αναγκάστηκαν να κοιτάζουν και να παίρνουν αποφάσεις παιχνίδι με παιχνίδι. Ο κάθε βαθμός έγινε «χρυσός» και οι στόχοι που τίθενται είναι βραχυπρόθεσμοι και όχι μακροπρόθεσμοι. Όταν όλα σου πάνε στραβά, αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπο να επιβιώσεις. Κοιτάζοντας το παρόν και όχι το μέλλον…

Όταν, λοιπόν, φτάνει η ώρα να χτίσεις την ομάδα και ξαφνικά αλλάζεις τρόπο σκέψης, τότε το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό… Όταν δεν μπορείς να προσφέρεις το παραμικρό ίχνος σταθερότητας, είσαι καταδικασμένος. Περίπου 3.200 οπαδοί της Στουτγκάρδης θα κάνουν το ταξίδι μέχρι το Ντόρτμουντ, για να στηρίξουν από τη μία την ομάδα τους και να θυμίσουν ξανά σε όλους τις ευθύνες τους από την άλλη. Πέρυσι, έκαναν τα πάντα και τελικά έσπρωξαν την ομάδα τους στη σωτηρία. Φέτος, δε θέλουν να περάσουν τα ίδια. Το αν θα οδηγήσουν σε εξελίξεις και αλλαγές προς το καλύτερο μένει να το δούμε. Μέχρι τότε, όμως, το… φάντασμα του υποβιβασμού θα πλανάται μόνιμα πάνω από την Mercedes-Benz Arena.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης