Κρίση χωρίς διέξοδο

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Κρίση χωρίς διέξοδο

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την απόλυση του Μίρκο Σλόμκα και την κρίση δίχως τέλος στο Αμβούργο.

Η αλλαγή ήρθε το περασμένο καλοκαίρι. Αρχικά, σε αυτό που πολλοί χαρακτήριζαν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στη δομή. Ο Ντίτμαρ Μπαϊερσντορφ ήταν το πρώτο… βήμα. Ο Γερμανός άφησε τα εκατομμύρια της Ζενίτ, για να αναλάβει το πόστο του γενικού διευθυντή στο Αμβούργο.

Πολλά άλλαξαν όχι μόνο στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και στον τρόπο που λειτουργεί ο σύλλογος στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Μαζί με τον Μπαϊερσντορφ έφτασε και ο Μπερνάρντ Πέτερς από την Χόφενχαϊμ, προκειμένου να χαράξει τη συνολικότερη πολιτική του συλλόγου από τις ακαδημίες μέχρι την πρώτη ομάδα.

Τα εκατομμύρια από το δάνειο των 24 εκατ. ευρώ του Κίνε και την πώληση του Τσαλχάνογλου στην Λεβερκούζεν μεταφράστηκαν σε ενίσχυση με πολύ ποιοτικούς παίκτες, που θα μπορούσαν να φέρουν ξανά το Αμβούργο στο σωστό δρόμο. Τρεις αγωνιστικές, όμως, μετά το ξεκίνημα της σεζόν και ο Μίρκο Σλόμκα αποτελεί παρελθόν.

Μία σχέση που ξεκίνησε με ενθουσιασμό και πολλές υποσχέσεις, είχε την ίδια κατάληξη με τόσες και τόσες τα τελευταία χρόνια στο Αμβούργο. Οι Δεινόσαυροι είναι η ομάδα με τις περισσότερες απολύσεις προπονητών στον πρώτο γύρο από το 2000 μέχρι και σήμερα. Ούτε λίγο ούτε πολύ 13 προπονητές στα τελευταία 14 χρόνια έχουν προσπαθήσει να στεριώσουν στον γερμανικό βορρά χωρίς αποτέλεσμα. Όλες αυτές οι συνεργασίες τελείωναν με… τρόμο.

Στην ήττα από το Ανόβερο ο Σλόμκα υπάκουσε στις προσταγές των ανωτέρων του και άλλαξε 7 παίκτες σε σχέση με το προηγούμενο ματς με την Πάντερμπορν. Έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του Αμβούργου που κάνει τόσες αλλαγές από ένα παιχνίδι στο επόμενο. Φαίνεται, όμως, ότι η τόλμη του Γερμανού τεχνικού ήταν δυσανάλογη με εκείνη της διοίκησης. Η ατολμία του Μπαϊερσντορφ να αλλάξει έναν προπονητή, που η αλήθεια είναι ότι δεν πίστευε, την κατάλληλη στιγμή, αναμένεται να στοιχίσει πολύ περισσότερο και φέτος.

«Η ομάδα χρειάζεται χρόνο», είπε ο Σλόμκα μετά το ματς στο Ανόβερο, στο οποίο είδε την αντίπαλη ομάδα να κάνει 31 (!) τελικές προσπάθειες. Ήταν η απάντησή του στην σκληρή ερώτηση του Ρόλο Φέρμαν, δημοσιογράφου του Sky. «Τι σας κάνει αισιόδοξο ότι ο Μπαϊερσντορφ θέλει να συνεχίσει να δουλεύει μαζί σας;». Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο τεχνικός του Αμβούργου απαντούσε άμεσα και με αυτοπεποίθηση. Ήταν η πρώτη φορά, που χρειάστηκε να κάνει παύση. Ήταν η πρώτη φορά στη συνέντευξη τύπου που θυμήθηκε ότι δεν είναι απλώς με την πλάτη στον τοίχο, αλλά με το ένα πόδι στην έξοδο.

Η σιωπή του Μπαϊερσντορφ στη συνέχεια, ουσιαστικά προμήνυε το τι θα ακολουθούσε. Φυσικά, ο Σλόμκα δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Στα τελευταία 8 παιχνίδια στην Bundesliga το Αμβούργο είχε μόλις 1 βαθμό. Αφήνει την ομάδα μετά από 7 μήνες στον πάτο της βαθμολογίας, σπάζοντας ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Δεινοσαύρων, που ξεκινούν χωρίς γκολ στα 3 πρώτα ματς.

Με μόλις 3 νίκες σε 16 ματς στο πρωτάθλημα, ο Σλόμκα είναι ο δεύτερος χειρότερος προπονητής στην ιστορία του Αμβούργου με μέσο όρο βαθμών 0,75 και μόνο πίσω από τον Μίχαελ Ένινγκ, που είχε 0,65. Αν, μάλιστα, θέσουμε ως σημείο αναφοράς το ελάχιστο των 16 ματς, τότε είναι ο χειρότερος…

Η νέα διοίκηση ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο και η πρώτη αποτυχία είναι γεγονός. Οφείλεται στην ατολμία και στην έλλειψη αποφασιστικότητας. Αυτό, δηλαδή, που ουσιαστικά χαρακτήριζε τις προηγούμενες διοικήσεις. Παρά το γεγονός ότι το Αμβούργο ξεκίνησε νωρίτερα από όλους την προετοιμασία και ο Σλόμκα έκανε… στρατιωτικά γυμνάσια στους παίκτες του, έμοιαζε καταδικασμένος εξαρχής.

Ο Μπαϊερσντορφ αποφάσισε αυτή τη φορά να δείξει τόλμη, με μία επιλογή που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Νέος τεχνικός του Αμβούργου θα είναι ο Γιόζεφ Τσίνμπαουερ, μέχρι πρότινος προπονητής της U23. «Μιλήσαμε με τον Γιόζεφ. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στο συμβόλαιο. Ελπίζουμε να πετύχει. Τον εμπιστευόμαστε απόλυτα και τον στηρίζουμε. Θα δούμε πως θα πάει. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ομάδα θα αντιδράσει στα επόμενα παιχνίδια», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του συλλόγου.

Φυσικά, κανένας δεν γνωρίζει πολλά για τον 44χρονο προπονητή. Τσιγκέρσι και Αρσλάν συνεργάστηκαν μαζί του στο παρελθόν και έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα. Με 8 σερί νίκες και 27 γκολ η ομάδα του έκανε το 5ο καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της Regionalliga Nord. Είναι, όμως, αυτό αρκετό για την Bundesliga και μία ομάδα όχι μόνο με ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά σε κρίση εδώ και πολλούς μήνες;

Οι Γερμανοί έψαξαν να βρουν περισσότερες πληροφορίες, όμως απλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Ο Τσίνμπαουερ έχει ένα… βουνό μπροστά του, καθώς στις επόμενες 4 αγωνιστικές το Αμβούργο θα παίξει εντός με την Μπάγερν και εκτός με τις Γκλάντμπαχ και Ντόρτμουντ… Φαίνεται ότι διακρίνεται για την πειθαρχία του, όμως και επί Σλόμκα αυτό δεν έμοιαζε να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για τους παίκτες. Μπορούν να με πάρουν τηλέφωνο στις 2 τη νύχτα, όταν θα έχουν πρόβλημα και θα είμαι δίπλα τους. Θα πρέπει, όμως, και αυτοί να είναι έτοιμοι να κάνουν προπόνηση στις 2 τα ξημερώματα σε περίπτωση που τους καλέσω», είπε ο Τσίνμπαουερ, που τουλάχιστον φαίνεται να κερδίζει πιο εύκολα τους παίκτες του σε σχέση με τον προκάτοχό του (ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν στη δημοσιότητα διάφορες ιστορίες… τρέλας για τη σχέση του Σλόμκα με τους παίκτες).

Το πόσο προσωρινή θα είναι αυτή η λύση θα φανεί όχι άμεσα, αλλά με το τέλος του πρώτου γύρου. Η Welt έκανε μία απλή στατιστική ανάλυση και αποφάνθηκε ότι οι μήνες Νοέμβριος-Δεκέμβριος είναι οι χειρότεροι να είναι προπονητής του Αμβούργου. Όχι για τα αποτελέσματα, αλλά γιατί πολύ απλά έχεις πιθανότητες περισσότερες από 40% να απολυθείς…

Η Süddeutsche έγραψε αυτό που μοιάζει αυτονόητο. Πρώτος στόχος για τον πάγκο είναι ο Τόμας Τούχελ. «Που και που μιλάω με τον Τούχελ. Γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια. Όμως αυτό δεν έχει σχέση με την απόφασή μας», τόνισε ο Μπαϊερσντορφ, που προσπάθησε να αποφύγει περισσότερες ερωτήσεις.

Σύμφωνα με την NDR, όμως, ο Τούχελ απάντησε αρνητικά στην πρώτη κρούση που του έγινε. Ο 41χρονος τεχνικός έχει ακόμα συμβόλαιο σε ισχύ με την Μάιντς, που αρνήθηκε να το σπάσει το περασμένο καλοκαίρι, μέχρι το τέλος της σεζόν. Είναι πολύ δύσκολη (λόγω και της υψηλής ζήτησης) και περίπλοκη περίπτωση.

Από τον Οκτώβριο το… παραγοντικό παζλ θα ολοκληρωθεί, καθώς χρέη τεχνικού διευθυντή θα αναλάβει ο Πέτερ Κνέμπελ, που κατέχει ανάλογο πόστο στην Ομοσπονδία της Ελβετίας.

«Δεν είμαι σωτήρας. Θα πρέπει μαζί να λύσουμε τα προβλήματα», είχε πει ο Μπαϊερσντορφ, όταν ανέλαβε και επίσημα το περασμένο καλοκαίρι. Η απόλυση του Σλόμκα είναι η πρώτη σημαντική απόφαση που κλήθηκε να λάβει. Είναι η πρώτη, με την οποία επιχειρεί να θέσει νέα θεμέλια στον σύλλογο.

Όλοι ακόμα βρίσκονται στη διαδικασία του να μαθαίνουν τη θέση τους στο Αμβούργο. Αυτό που έμαθαν αυτή τη φορά είναι ότι οι αποφάσεις, πλέον, θα πρέπει να παίρνονται πιο γρήγορα. Χωρίς ρίσκο δεν πρόκειται να υπάρξει και έξοδος από την κρίση…

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης