Εξαίρεση στο «νεκροταφείο»

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Εξαίρεση στο «νεκροταφείο»

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την παρουσία του Ματιέ Βαλμπουένα, που κάνει τη διαφορά, στην Ντιναμό Μόσχας.

Αυταπάτες δεν έχουν ούτε οι ίδιοι οι Ρώσοι. Γνωρίζουν ότι ο μοναδικός τρόπος να δελεάσουν τους καλύτερους είναι με τα χρήματα. Ακόμη και φέτος, που το χρήμα δε έρρεε άφθονο λόγω FFP, η Ντιναμό κατάφερε να κάνει μία μεταγραφή, που αλλάζει τα δεδομένα.

Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού προκρίθηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Europa League και αυτό λέει πολλά για αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ρωσίας κάνει συνεχώς βήματα μπρος και πίσω. Από την άκρως επιθετική ομάδα του Σίλκιν σε εκείνη του Πετρέσκου, που δεν μπόρεσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και πλέον σε αυτή του Τσερτσέσοβ, που δείχνει ό,τι έχει αυτό που χρειάζεται.

Την τελευταία 10ετία η Ρωσία είχε εξελιχθεί σε «νεκροταφείο» ποδοσφαιριστών. Κυρίως, λόγω της δύσκολης προσαρμογής και της έλλειψης κορυφαίων εγκαταστάσεων. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μία προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος. Φυσικά, τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν για παράδειγμα στην Ρούμπιν, καθώς το Καζάν είναι πολύ δύσκολο να το αντέξουν Ευρωπαίοι, όμως οι ομάδες της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης έχουν τα φόντα να τα καταφέρουν.

Ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ καλείται να πετύχει εκεί που απέτυχαν πολλοί. Να κάνει «ομάδα» την Ντιναμό, που αποτελείται από πανάκριβους ποδοσφαιριστές και εξαιρετικές μονάδες. Στο σύνολο, όμως, τα χαλάει, όπως και οι περισσότερες ομάδες στη Ρωσία. Το τελευταίο «διαμάντι» είναι ο Ματιέ Βαλμπουένα. Μέσα σε λίγους μήνες πολλά άλλαξαν για τους μπλε. Πέρυσι το καλοκαίρι η διοίκηση είχε πάρει την απόφαση να σταματήσει τις επενδύσεις σε ακριβούς ποδοσφαιριστές. Μέχρι και τον Κοκόριν πούλησε στην Ανζί για 20 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα, χωρίς να εξηγείται η στροφή… 180 μοιρών της διοίκησης, ήταν η απόφαση του Κερίμοβ να σταματήσει την χρηματοδότηση των Νταγκεστανών. Ξαφνικά, ο Μπόρις Ρότενμπεργκ πήρε την απόφαση να ξοδέψει. Και μάλιστα ακόμη περισσότερα. Έτσι, από την Ανζί αποκτήθηκαν οι Κοκόριν, Ντενίσοβ, Σάμπα, Ζιρκόβ, Ιόνοβ και Γκαμπούλοβ για συνολικά περίπου 71 εκατ. ευρώ και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε αποκτηθεί μόνο ο Ντάγκλας με ελεύθερη μεταγραφή από την Τβέντε! Στο ρόστερ προστέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ο Ρώσος διεθνής δεξιός μπακ, Κοζλόβ, που αποκτήθηκε από την Κούμπαν για περίπου 10 εκατ. ευρώ. Ποσά για… ίλιγγο μέσα σε λίγους μήνες.

Η πρόθεση ήταν προφανής. Η Ντιναμό είχε στόχο να επιστρέψει στους τίτλους (τελευταίο Κύπελλο το 1995 και τελευταίο πρωτάθλημα το 1976), ενώ φυσικά η μόνιμη παρουσία και το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη ήταν αυτονόητα. Παρόλα αυτά, η ομάδα του Πετρέσκου, που τελικά πλήρωσε το μάρμαρο, ήταν απίστευτα ασταθής.

Έτσι, αποφασίστηκε η αλλαγή. Ο Τσερτσέσοβ αρχικά είχε δώσει τα χέρια με την Σπαρτάκ, όμως με… κινηματογραφικό τρόπο η συμφωνία χάλασε. Μετά την συνάντηση με τον Φέντουν, ο Ρώσος τεχνικός πήγε στο ραντεβού με τον Ρότενμπεργκ. Ο πρόεδρος της Σπαρτάκ, όμως, είχε βάλει να παρακολουθούν το αυτοκίνητό του (!) και μόλις κατάλαβε τι συμβαίνει αμέσως τον ενημέρωσε ότι αποσύρει το ενδιαφέρον, για να στραφεί αργότερα στη λύση του Μουράτ Γιακίν. Έτσι, τα.. ξαφνικά συνεχίστηκαν για την Ντιναμό.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ «ξεκάθαρο» για τους μπλε, που ίσως για πρώτη φορά είχαν συγκεκριμένους στόχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τεχνικός διευθυντής Αζντόεβ αποκάλυψε ότι προτάθηκαν οι Νάνι και Καγκάβα, που μάλιστα ήταν θετικοί, όμως παρά το γεγονός ότι τα χρήματα υπήρχαν και οι μεταγραφές ήταν εφικτές, αποφασίστηκε να μην γίνουν. Ενίσχυση στην άμυνα και στη μεσαία γραμμή ήταν οι προτεραιότητες.

Βενκέρ (για 6 εκατ. ευρώ από την Σταντάρ Λιέγης), Μπίτνερ (για 4,5 εκατ. ευρώ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μανόλεφ (με ελεύθερη μεταγραφή από την Κούμπαν) και Χούμποτσαν (για 4 εκατ. ευρώ από την Ζενίτ) προστέθηκαν στο εξαιρετικό υπάρχον ρόστερ. Η μεταγραφή, όμως, που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν εκείνη του Ματιέ Βαλμπουένα. Για μόλις 7,5 εκατ. ευρώ η απόκτησή του από την Μαρσέιγ έκανε αίσθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν χρειάστηκε και πολύ για να δείξει ότι θα αποτελέσει εξαίρεση από ανάλογες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που βρέθηκαν ξαφνικά στη Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια. «Μου πρότειναν εξαιρετικό συμβόλαιο και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που υπέγραψα», σχολίασε ο Γάλλος, που δεν μάσησε τα λόγια του. Το συμβόλαιο θα του αποφέρει καθαρά 3 εκατ. ευρώ ετησίως (τα μπόνους στη Ρωσία είναι πάντα πολύ υψηλά), ενώ έχει διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2017.

Φυσικά, πριν υπογράψει πήρε διαβεβαιώσεις τόσο από τον Ντεσάν για τη θέση του στην Γαλλία όσο και από τους ανθρώπους της Ντιναμό. «Ήταν απόφασή μου να φύγω από την Μαρσέιγ. Από την περασμένη σεζόν συνειδητοποίησα ότι χρειάζομαι την αλλαγή. Πριν αποδεχθώ την πρόταση της Ντιναμό μίλησα με τον Ντεσάν και μου είπε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα. Έρχομαι με μεγάλες φιλοδοξίες. Για να κερδίσω το πρωτάθλημα και να συνεχίσω να παίζω με την Εθνική μέχρι το Euro του 2016», τόνισε ο Βαλμπουένα στην παρουσίαση του.

Στην πρώτη του εμφάνιση (ως αλλαγή) στο ντέρμπι με την Σπαρτάκ (μοναδική ήττα με 1-2) έδειξε ότι ξεχωρίζει σαν τη μύγα στο γάλα. Ο ρυθμός του, η ντρίμπλα του, η ταχύτητά του. Δεν άργησε να εμφανιστεί η φράση «ο Βαλμπουένα ήρθε από άλλον πλανήτη» από τους Ρώσους. «Είμαι ακόμα στο 70% των δυνατοτήτων μου», είπε ο ίδιος μετά το τέλος του ματς.

Στα επόμενα παιχνίδια ο 29χρονος μέσος θα δώσει τη μία ασίστ μετά την άλλη, για να πετύχει και το πρώτο του γκολ στο Κρασνοντάρ. Έχει κάνει την Ντιναμό την πιο επικίνδυνη ομάδα στα στημένα, τη στιγμή που υπάρχουν και άλλοι σπεσιαλίστες, όπως ο Νομπόα και ο Τζούτζακ. Οι Μοσχοβίτες φαίνεται ότι βρήκαν τον ηγέτη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τζούτζακ αποκτήθηκε για τα διπλάσια χρήματα και ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει την ελάχιστη διαφορά. Αναμφίβολα από τις πιο επιτυχημένες μεταγραφές του καλοκαιριού στην Ευρώπη.

Παίζοντας σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τους/τον επιθετικoύς/ό (ο Τσερτσέσοβ έχει δοκιμάσει αρκετά συστήματα φέτος και φαίνεται να καταλήγει στο 4-2-3-1), ο Βαλμπουένα είναι μόνιμος κίνδυνος εκτός περιοχής (έχει 9 σουτ εκτός και μόλις 3 εντός), δημιουργεί ρήγματα και ανεβάζει τον ρυθμό. Μέχρι τώρα είναι πρώτος στις ασίστ (έχει 4 όσες και οι Χουλκ και Καλατσιόβ, όμως ο Γάλλος έχει τα λιγότερα λεπτά συμμετοχής) στο πρωτάθλημα και στη 10η θέση με τις 10 ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Το ποσοστό επιτυχίας στις πάσες στο 82% είναι από τα υψηλότερα για μεσοεπιθετικό στην κατηγορία, ενώ κινείται… παντού.

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Βαλμπουένα στο εκτός έδρας ματς με την Άρσεναλ Τούλα (πηγή: Squawka)

Η προσαρμογή του είναι εντυπωσιακή. «Μοιάζει σαν να παίζει στην ομάδα 10 χρόνια», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής της Ντιναμό, Αζντόεβ. «Ειλικρινά, δεν περίμενα να προσαρμοστώ τόσο γρήγορα. Όσο για τους συνθετικούς χλοοτάπητες, πράγματι είναι κάτι ασυνήθιστο για μένα. Διάλεξα, όμως, τα σωστά παπούτσια και πλέον βλέπω μεγάλη διαφορά», αποκάλυψε ο Βαλμπουένα.

Σε κάθε γήπεδο αποθεώνεται και ήδη τα εισιτήρια της Ντιναμό παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. «Είναι σαν ένας μικρός… μάγος. Είναι ο παίκτης που ψάχναμε. Θα ανεβάσει την ποιότητα ολόκληρου του πρωταθλήματος», είπε ο πρόεδρος Μπόρις Ρότενμπεργκ, που τον… ερωτεύτηκε από το ξεκίνημα.

Φυσικά, είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα και τα προβλήματα δεν λείπουν. «Είναι σαφές ότι ο Βαλμπουένα μπορεί να κάνει τη διαφορά ατομικά. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι η ομάδα και το ομαδικό παιχνίδι», σχολίασε ο Τσερτσέσοβ. «Ο προπονητής με διορθώνει», απάντησε ο Βαλμπουένα. «Το σημαντικότερο είναι η ομάδα».

Ποδοσφαιριστής με ανάλογη φήμη που να πηγαίνει στη Ρωσία, να είναι προσγειωμένος και να δηλώνει ότι πάνω από όλα είναι η ομάδα, η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε. Πέρυσι, ο Χουλκ ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης της σεζόν στη Ρωσία, όμως έμοιαζε κάπως… χαριστικό για την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Premier League. Φέτος, ο Βαλμπουένα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να ξεπεράσει τον Βραζιλιάνο και να οδηγήσει την Ντιναμό αν όχι στον τίτλο, στην έξοδο στο Champions League.

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο οι μπλε μοιάζουν όλο και περισσότερο με «ομάδα». Και από την στιμή που βρίσκουν και τον ηγέτη που έψαχναν εδώ και πολλά χρόνια, οι πράσινοι θα έχουν πολύ δύσκολο έργο…

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης