Η... ελπίδα για Ρόις

Η... ελπίδα για Ρόις

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Μάρκο Ρόις, τη ρήτρα, το νέο συμβόλαιο με την Ντόρτμουντ και την ελπίδα της… Puma.

Η μεταγραφική περίοδος τελειώνει και φυσικά ο Μάρκο Ρόις μένει εκεί που είναι. Μετά από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, στο οποίο είδε τους συμπαίκτες του να κατακτούν το Παγκόσμιο Κύπελλο, τη στιγμή που εκείνος βρισκόταν στον δύσκολο δρόμο της αποθεραπείας, καλείται να βρει τον καλό του εαυτό και να ηγηθεί της προσπάθειας της Ντόρτμουντ για την εκθρόνιση της Μπάγερν.

Η Μπορούσια ξεκίνησε με ήττα (2-0 από την Λεβερκούζεν) και τον χρειάζεται όσο ποτέ τώρα που ο Λεβαντόφσκι μετακόμισε στο Μόναχο. Ήταν εμφανώς ανέτοιμος στην πρεμιέρα, όμως σήμερα (29/08) στο Άουγκσμπουργκ (21:30 OTESPORT1) θα πρέπει να κάνει τη διαφορά για την πρώτη νίκη.

Η σεζόν θα κυλήσει δύσκολα για τους Βεστφαλούς, που καλούνται να διαχειριστούν την περίπτωσή του. Το… πόκερ έχει ξεκινήσει πολύ πριν λήξει το συμβόλαιό του και έναν χρόνο πριν ενεργοποιηθεί η ρήτρα αποδέσμευσής του. Μετά την παραίτηση του Κελ, ο Κλοπ τον έκανε τρίτο – τελικά – αρχηγό πίσω από τους Χούμελς και Βάιντενφελερ, ενώ Βάτκσε και Τσορκ είναι διατεθειμένοι να κάνουν την υπέρβαση, προκειμένου να τον κρατήσουν.

«Όταν υπογράψαμε το συμβόλαιο δεν ήμασταν στη θέση που είμαστε τώρα. Οι άνθρωποι που τον συμβούλευαν τον έπεισαν ότι έπρεπε να μπει η ρήτρα. Αν δεν το κάναμε, δε θα μπορούσαμε να τον αποκτήσουμε», απάντησε ο Βάτκσε στην κριτική που δέχεται για τη ρήτρα. Το συμβόλαιο του Ρόις φτάνει στο τέλος του το 2017, όμως το επόμενο καλοκαίρι θα μπορεί να φύγει – πιθανότατα - με… ψίχουλα.

Κάποια στιγμή οι Γερμανοί αποκάλυψαν ότι η ρήτρα είναι στα 35 εκατ. ευρώ, ποσό διόλου απαγορευτικό για τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτό, μέχρι τις δηλώσεις του Ρουμενίγκε, που την τοποθέτησε 10 εκατ. ευρώ πιο κάτω και προκάλεσε την αντίδραση των Βεστφαλών. «Είναι γνωστό ότι ο Ρόις έχει ρήτρα, που φημολογείται ότι είναι στα 25 εκατ. ευρώ», σχολίασε ο παράγοντας της Μπάγερν στην Bild, πριν πει ότι δε θέλει να ταράξει τις σχέσεις των Βαυαρών με την Ντόρτμουντ. Ξεκάθαρα παιχνίδι τακτικής και… σπάσιμο νεύρων.

«Θα είναι δύσκολο για την Μπορούσια να τον κρατήσει, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη από κορυφαίους συλλόγους, όχι μόνο από την Μπάγερν», θα πει ο Ρουμενίγκε στην Welt λίγες ημέρες αργότερα.

Τα πράγματα, λοιπόν, είναι απλά. Αν ο Ρόις δεν ανανεώσει στους επόμενους μήνες, είναι ένδειξη ότι βλέπει το μέλλον του μακριά από το «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ». «Έχω πολύ καλό προαίσθημα για τον Ρόις. Νομίζω ότι θα παίζει μαζί για πολύ καιρό ακόμα», είπε Κλοπ στο ZDF μετά το ματς της πρεμιέρας με την Λεβερκούζεν. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα μπορέσουμε να τον κρατήσουμε, όμως τον ξέρω καλά και μπορώ να πω ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό. Οι παίκτες που έφυγαν δε μου άφηναν την ίδια αίσθηση και αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ο αισιόδοξος Βάτκσε στην Der Westen.

Οι απολαβές του Ρόις αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα 5 εκατ. ευρώ μαζί με τα μπόνους και σύμφωνα με την Bild πρόθεση της Μπορούσια είναι να τα διπλασιάσει και να τον κάνει τον πρώτο παίκτη στην ιστορία της, που θα έχει… 8ψήφιο μισθό. Χρήματα, που φυσικά μπορεί να βρει και αλλού… Οπότε, αν η πρόταση επιβεβαιωθεί, όντως δε θα είναι για τα χρήματα.

Ο ίδιος ο Ρόις μέχρι τώρα δεν έχει δείξει τις προθέσεις του. «Θα πω αυτό που έχω πει πολλές φορές. Είμαι χαρούμενος που παίζω στην Ντόρτμουντ», αρκέστηκε να πει πριν λίγες εβδομάδες στο Kicker. «Αυτή τη στιγμή το τι θα συμβεί στο μέλλον είναι δεύτερη ή ακόμη και τρίτη προτεραιότητα για μένα», ολοκλήρωσε, τονίζοντας ότι η απόφασή του δεν εξαρτάται από το αν η Μπορούσια κερδίσει κάποιον τίτλο ή όχι. Ο 25χρονος μέσος επέστρεψε περίπου 1 μήνα νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν, κάνοντας την υπέρβαση.

«Μπορώ να φανταστώ τον Ρόις στην Μπάγερν. Αν μπορείς να πάρεις έναν παίκτη τέτοιας κλάσης, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσεις. Είμαι σίγουρος ότι αν το καλοκαίρι του 2015 ο Ρόις δεν υπογράψει στην Μπάγερν, τότε θα φύγει για έναν top σύλλογο όπως η Ρεάλ ή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Ντόρτμουντ δε θα μπορέσει να τον κρατήσει», σχολίασε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ. Άντε να πεις ότι έχει άδικο (για την προσπάθεια)…

Σε τρεις συνεντεύξεις του το καλοκαίρι σε FAZ, Kicker και Der Westen ο Βάτσκε είπε πάνω-κάτω τα ίδια πράγματα. «Ο Ρόις έχει τη δυνατότητα να γίνει θρύλος στην πόλη που γεννήθηκε. Θέλουμε να δεσμευτούμε μακροπρόθεσμα μαζί του. Και νομίζουμε ότι μπορούμε να του προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στην Ντόρτμουντ. Δεν γνωρίζω αν θα τα καταφέρουμε.

Ξέρω ένα πράγμα: Τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι χάναμε τους καλύτερούς μας παίκτες, όμως μέχρι τώρα αυτό δε μας έχει… εκτροχιάσει. Η ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας είναι ξεκάθαρη», είπε στην πρώτη. «Ο Ρόις έχει τη δυνατότητα να γίνει για την Ντόρτμουντ ό,τι και ο Ούβε Ζέλερ για το Αμβούργο και ο Φραντς Μπεκενμπάουερ για την Μπάγερν», ολοκλήρωσε και η αλήθεια είναι ότι έχει δίκαιο. Ο Ρόις είναι γεννημένος στο Ντόρτμουντ και έπαιξε στις ακαδημίες της Μπορούσια από το 1996 μέχρι και το 2006.



Η κίνηση που ίσως αλλάξει τις ισορροπίες έγινε τις προηγούμενες ημέρες. Η Ντόρτμουντ ανακοίνωσε ότι εκτός από την Evonik, Puma και Signal Iduna θα συμμετάσχουν επίσης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως στρατηγικοί επενδυτές, ενώ στα ταμεία θα μπουν συνολικά 114 εκατ. ευρώ. Μετά το τέλος της διαδικασίας η Puma θα έχει το 5% των μετοχών. Η γερμανική εταιρεία έχει ήδη συμβόλαιο σε ισχύ και με τον Ρόις… Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι θα προσπαθήσει να προστατεύσει την επένδυσή της.

Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούν όλες οι ενδιαφερόμενες, καθώς ποιος δε θα ήθελε τον Ρόις στην ομάδα του και μάλιστα με ένα ποσό ανάμεσα στα 25 και στα 35 εκατ. ευρώ; Ο ατζέντης του είναι ο Φόλκερ Στρουτ, του οποίου πελάτες είναι και οι Μάριο Γκέτσε και Τόνι Κρόος. Αυτό δείχνει ότι η Μπορούσια δε θα έχει καθόλου εύκολο έργο.

Σε τελική ανάλυση, όμως, η απόφαση ανήκει στον ίδιο τον Ρόις. Μπορεί να πάρει τα χρήματα που θέλει, να πειστεί για το πρότζεκτ (ο Βάτκσε δήλωσε ότι για κάθε 10 εκατ. ευρώ αύξηση στα έσοδα, θα αυξάνεται κατά 4 εκατ. ευρώ και το μισθολογικό μπάτζετ) και όντως να εξελιχθεί σε θρύλο της Ντόρτμουντ. Μαζί με – τυχόν – εμπλοκή της Puma, είναι οι μεγάλες ελπίδες των Βεστφαλών. Η «μάχη» για την υπογραφή του Γερμανού μέσου θα έχει πολλά επεισόδια...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης