«Ήσυχη» ανατροπή

«Ήσυχη» ανατροπή

«Ήσυχη» ανατροπή

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το πρότζεκτ του Ανόβερου και την κόντρα της διοίκησης με τους οργανωμένους οπαδούς.

Το ποδόσφαιρο είναι «θορυβώδες» άθλημα. Πως ένας ηθοποιός χρειάζεται ησυχία, για να μείνει απόλυτα συγκεντρωμένος στον ρόλο του; Ε, ακριβώς το αντίθετο. Οι παίκτες παίρνουν δύναμη και ενέργεια από τα… ντεσιμπέλ. Οι οπαδοί μπορούν να «σπρώξουν», να αγχώσουν, να ανεβάσουν την αδρεναλίνη, να κάνουν τη διαφορά. Ο 12ος παίκτης.

Το περασμένο Σάββατο (23/08) το Ανόβερο έπαιξε εντός έδρας με τη Σάλκε. Η ατμόσφαιρα ήταν όπως σε κάθε γερμανικό γήπεδο. Με τη μόνη διαφορά ότι οι μπλε ήταν σαν να έπαιζαν εντός έδρας… Μόνο οι δικοί τους οπαδοί ακούγονταν. Παρόλα αυτά, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή και να φτάσουν στη νίκη με 2-1.

Φέτος, ο πρόεδρος Μάρτιν Κιντ αποφάσισε να βάλει βαθιά το χέρι για τα δεδομένα του Ανόβερου και έδωσε στον τεχνικό διευθυντή, Ντιρκ Ντίφνερ, γενναιόδωρο μπάτζετ 20 εκατ. ευρώ για μεταγραφές. Από τα υψηλότερα στην κατηγορία και ας μην έχουν ξοδευτεί όλα μέχρι τώρα στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα «φαινόμενο» στην Bundesliga και να μπορέσει η ομάδα να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Το Ανόβερο έκανε πολλές αλλαγές το περασμένο καλοκαίρι με στόχο να… αλλάξει. Από την ομάδα του Σλόμκα, που έπαιζε με αντεπιθέσεις, στην ομάδα του Κορκούτ που θέλει να παίζει πιο set παιχνίδι. Ο Κιντ έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη, ο Ντίφνερ μίλησε για «βήμα προς τα πάνω» (πάνω από την περσινή 10η θέση δηλαδή), ο Κορκούτ τόνισε ότι χρειάζεται χρόνο, για να περάσει αυτά που θέλει στους πολλούς νέους παίκτες, όμως ο πραγματικός πονοκέφαλος και η πραγματική «απειλή» για το πρότζεκτ είναι η κόντρα με τους οπαδούς.

Οι ρίζες βρίσκονται αρκετό καιρό πίσω, ενώ μπορεί αρχικά να ξεκίνησε με τους Ultras, όμως πλέον όλοι οι οργανωμένοι τους έχουν ακολουθήσει. Όπως ανακοίνωσαν εδώ και καιρό, θα πηγαίνουν μόνο στα ματς της δεύτερης ομάδας, που αγωνίζεται στην Regionalliga Nord.

Τα επεισόδια που οδήγησαν σε αυτή την προβληματική σχέση αρκετά. «Κάποιοι από τους οπαδούς μας είναι μαλ…», είχε πει ορθά κοφτά ο Κιντ το 2012. Το Ανόβερο αντιμετώπιζε την Βόλφσμπουργκ και οι οργανωμένοι αποφάσισαν να τα βάλουν με τον Πόγκατετς, που είχε αφήσει την ομάδα τους για τους Λύκους. Τελικά, η διοίκηση αποφάσισε με ανανοίνωσή της να ζητήσει συγνώμη από τον Αυστριακό. Τότε, μάλιστα, ήταν μία από τις λίγες φορές που οι δύο πλευρές συναντήθηκαν, προκειμένου να προσπαθήσουν να βρουν λύση.

Από κάποια στιγμή και μετά τα συνθήματα κατά του Κιντ στο γήπεδο και τα μηνύματα εναντίον του ήταν μόνιμο φαινόμενο. «Αυτοί είναι ψευτο-οπαδοί. Καλύτερα να μείνουν έξω από το γήπεδο», είχε σχολιάσει ο ίδιος τον Απρίλιο του 2013. Τα τελευταία χρόνια ο γερμανικός σύλλογος πληρώνει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο πάνω από 100.000 ευρώ σε πρόστιμα. Κυρίως, επειδή οι οπαδοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν καπνογόνα και βεγγαλικά, που οι Γερμανοί έχουν αποφασίσει να εξαφανίσουν πλέον από τα γήπεδα. Τότε, μάλιστα, η διοίκηση είχε αποφασίσει να αυξήσει την τιμή των εισιτηρίων στις κερκίδες των οργανωμένων σαν «τιμωρία».

Το γυαλί ράγισε οριστικά τον περασμένο Απρίλιο. Πριν το εκτός έδρας ντέρμπι με την Μπράουνσβαϊγκ και τον φόβο της γερμανικής αστυνομίας για σοβαρά επεισόδια, ο Κιντ αποφάσισε να δράσει και να εφαρμόσει αυτό που ονομάζεται «ολλανδικό μοντέλο». Όποιος ήθελε να πάει να δει το ματς, θα έπρεπε να το κάνει με την εκδρομή που θα διοργάνωνε ο σύλλογος.

Οι οπαδοί αντέδρασαν και μάλιστα κάποιοι πήγαν την υπόθεση στα δικαστήρια, λέγοντας ότι πρόκειται για αθέτηση συμφωνίας, καθώς δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο όταν αγόραζαν διαρκείας και εξασφάλιζαν πρόσβαση στα εισιτήρια για τα εκτός έδρας ματς. Ένας οπαδός σε ξεχωριστή του μήνυση ανέφερε ότι ο γιος του δεν μπορούσε να κάνει την εκδρομή για λόγους υγείας και ότι θα μπορούσε να πάει μέχρι το Μπράουνσβαϊγκ μόνο με το αυτοκίνητό του.

Το «Kind raus» των οργανωμένων προκάλεσε κάποια στιγμή την αντίδραση των υπολοίπων. Ήταν στο ματς με τη Στουτγκάρδη λίγες ημέρες μετά από εκείνο στο Μπράουνσβαϊγκ, όταν η κόντρα είχε κορυφωθεί. Τα υβριστικά συνθήματα κατά του ιδιοκτήτη ανάγκασαν τους υπόλοιπους να τους αποδοκιμάσουν σε μία ασυνήθιστη «μάχη». Τους απάντησαν, μάλιστα, με το «Ultras raus!» και σε κάποια παιχνίδια προσπάθησαν να τους αντικαταστήσουν, χωρίς αυτό να έχει διάρκεια. «Δουλεύω για την πλειοψηφία, όχι για 20 άτομα», αρκέστηκε να σχολιάσει ο Γερμανός παράγοντας.

Από το 2013 οι οπαδοί είχαν στείλει ανοιχτή επιστολή στον Κιντ. «Ανησυχούμε για την εμπειρία του σταδίου, που λατρεύουμε και έχουμε μάθει να εκτιμούμε», ήταν το γενικότερο νόημα. Μεταξύ, μάλιστα, των χιλιάδων υπογραφών ήταν και εκείνη ενός 85χρονου, ο οποίος δήλωνε ότι είναι οπαδός από το 1934.

Μέχρι να ξεκινήσει η σεζόν η διοίκηση έδωσε αρκετές φορές παράταση και τελεσίγραφο στους οργανωμένους για τα εισιτήρια διαρκείας, όμως η πλειοψηφία δεν ανταποκρίθηκε. Το… εμπάργκο ισχύει και για τα εκτός έδρας παιχνίδια, ενώ η αλήθεια είναι ότι λύση δεν βρίσκεται λόγω κυρίως της αδιάλλακτης στάσης του Μάρτιν Κιντ, ο οποίος θεωρεί ότι οι οπαδοί πρέπει να έχουν αποκλειστικά την ευθύνη των πράξεών τους και όχι ο σύλλογος να επιβαρύνεται με πρόστιμα.

Κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι αυτό που λέει είναι παράλογο ή υπερβολικό. Ένα γήπεδο χωρίς φωνή, όμως, είναι σαν ένα γήπεδο χωρίς οπαδούς. Από αυτή την κόντρα δεν κερδίζει κανένας και ο Κιντ θέλει το Ανόβερο να κάνει το επόμενο βήμα και να βρίσκεται μονίμως στο πρώτο μισό της βαθμολογίας, θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τους οργανωμένους, που θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο, ώστε να διατηρήσουν αυτό που θεωρούν «αποδεκτό» ως ατμόσφαιρα, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στον σύλλογο. Δυστυχώς, η λύση δε μοιάζει να είναι πιθανή σύντομα και το πρότζεκτ χάνει μεγάλος μέρος της δυναμικής του...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης