Ο Φάμπρεγας ξεκίνησε να εκθέτει τον Βενγκέρ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Φάμπρεγας ξεκίνησε να εκθέτει τον Βενγκέρ

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για το ντεμπούτο του Φάμπρεγας με την Τσέλσι, τη νέα διάσταση που δίνει στο παιχνίδι της και τη δύσκολη θέση στην οποία φέρνει τον Αρσέν Βενγκέρ.

«Μιλήσαμε με τον Βενγκέρ, αλλά είπε ότι θα συναντήσει δυσκολίες στο να βρει χώρο για μένα στο γήπεδο. Κυρίως από τη στιγμή που ο Μεσούτ Οζίλ καλύπτει τη θέση μου, ο Βενγκέρ θα είχε δυσκολίες». Είναι δεδομένο. Οι δημοσιογράφοι θα βρουν αρκετές ευκαιρίες μέσα στη χρονιά για να φέρουν τον Αρσέν σε δύσκολη θέση, σχετικά με την μη απόκτηση του Σεσκ. Ενός Σεσκ, που από όλη την pre-transfer περίοδο έδειχνε ότι εάν ο Βενγκέρ έλεγε το «ok», θα επέλεγε την επιστροφή στους «Κανονιέρηδες» του Λονδίνου.

Στη Μπαρτσελόνα ο Σεσκ είχε παίξει σε όλες τις θέσεις στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Χωρούσε κατά καιρούς παντού στις τριπλέτες της επίθεσης και του κέντρου, χωρίς σχεδόν ποτέ όμως να θεωρείται πρωταγωνιστής. Στην Τσέλσι, όπως έδειξε ο Μουρίνιο, θα έχει περισσότερο συγκεκριμένο ρόλο. Playmaker, είτε δίπλα στον Μάτιτς στο 4-2-3-1, όπως και ξεκίνησε την αναμέτρηση με τη Μπέρνλι, είτε πιο προωθημένος, σε ρόλο μοντέρνου δεκαριού πίσω από τον επιθετικό.

Στο κατά τα φαινόμενα ολοκληρωμένο παζλ της αγαπημένης δεύτερης (και συνήθως άκρως επιτυχημένης) χρονιάς του Μουρίνιο, θα είναι βασικό κομμάτι. Τόσο στο 4-2-3-1, όσο στο πιο αμυντικογενές 4-3-3, με το οποίο πνίγει αντίπαλες τακτικές και συστήματα. Με τον Μάτιτς δίπλα του δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει ιδανικά σε έναν ρόλο που η Τσέλσι δεν είχε. Σε ένα ρόλο διαφορετικό από αυτόν του Φράνκι Λάμπαρντ, με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από τον Άγγλο. Δεν είναι μόνο η τρομερή ταχύτητα σκέψης και η αρτιότητα με την οποία δημιούργησε το γκολ για τον Σίρλε. Ούτε το κόρνερ ακριβείας για το τρίτο γκολ.

Από την πρώτη στιγμή ήταν εκείνος που έδινε ρυθμό, ήταν παντού στον αγωνιστικό χώρο, δείχνοντας δίψα για να πρωταγωνιστήσει ξανά. Ολοκλήρωσε 87 πάσες με 88% ευστοχία, αλλά όχι τις εύκολες πάσες προς τα μπακ ή τις παράλληλες. Εκείνες που φτιάχνουν παιχνίδι. Τις πάσες που για αρκετούς στην Τσέλσι αποτελούν εντελώς νέο στοιχείο. Το είπε και ο Μουρίνιο. «Συμφωνώ απόλυτα ότι ο Σεσκ ήταν ο MVP. Έλεγχε το τέμπο του αγώνα και ήταν υπεύθυνος για την καλύτερη στιγμή στο παιχνίδι μας. Πιο σημαντικός από την πάσα ήταν ο έλεγχος του παιχνιδιού, η αλληλοκατανόηση με τον Μάτιτς, που φέρνει στην ομάδα μια διαφορετική διάσταση στην ποιότητα του ποδοσφαίρου που παίζει η ομάδα». Προφανώς από ένα ματς και δη με τη Μπέρνλι δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα, αλλά σίγουρα η πρώτη εικόνα δικαιολογεί απόλυτα τα λόγια του Πορτογάλου.

Ο Φάμπρεγας είναι εκείνος που με ένα άγγιγμα μπορεί να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα και να εξασφαλίσει πολύτιμους βαθμούς στην κούρσα του τίτλου. Και παρότι δεν το έδειξε στο παιχνίδι με τη Μπέρνλι, μπορεί να συνεισφέρει πολύ και στο σκοράρισμα. «Ο Σεσκ είναι πολύ δυναμικός παίκτης. Πάντα κινείται και στην πραγματικότητα παίζει πιο κοντά στην αντίπαλο περιοχή, ώστε να έχει περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρει. Από όταν ήταν μικρός είχε κορυφαία εκτελεστική δυνατότητα», έλεγε παλιότερα ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Στο heat map αποτυπώνονται οι τοποθετήσεις του μέσα στο γήπεδο.

Aν και είναι νωρίς, το βέβαιο είναι πως δίνει νέους ορίζοντες στο παιχνίδι των «Μπλε». Σε όλους τους τομείς του. Στο μεταξύ, ο Μικελ Αρτέτα τόνισε ότι ο Άάρον Ράμσεϊ μπορεί να γίνει ο «νέος Φάμπρεγας» για την Άρσεναλ. Την ίδια στιγμή, ακόμα και μετά την εκπληκτική πρεμιέρα του, ο Ισπανός δήλωσε γελώντας ότι «ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι φοράω της φανέλα της Τσέλσι». Μάλλον φανταζόταν τον εαυτό του να κάνει ανάλογο ντεμπούτο με το κανόνι στο στήθος. Ο Βενγκέρ όμως είχε διαφορετική άποψη. Ακατανόητο προς την πλειοψηφία το γιατί. Το αν θα δικαιωθεί, θα φανέι στο γήπεδο...

Follow @Thansarr


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.